Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

03-09-2009 om 20:02

Wat kost het om een open haard aan te laten leggen?

We willen graag een open haard maar hebben geen idee van de kosten. Er is nl nog geen rookkanaal en dit zou door twee verdiepingen heen aangelegd moeten worden. Als schouw wil ik het liefst een rechte 'pijp' van het plafond tot aan beneden waar dan het vuur is. Wie heeft enig idee wat zoiets zou kunnen kosten en waar ik meer info kan krijgen?

Rosa

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ongeveer

hoi
ik heb het vorig jaar eens aangevraagd bij een open-haard-winkel. Het kost bij ons (ook 2 verdiepingen, relatief nieuw huis) zo'n 6000 tot 8000 euro

*slik*

maar o wat lijkt het me heerlijk om weer een haard aan te steken

groetjes
Gruffalo

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-09-2009 om 22:59

Waarom een open haard?

Een open haard ziet er leuk uit, maar de hitte verdwijnt door de schoorsteen naar buiten toe. Aan een houtkachel heb je meer qua warmte, en als je er een neemt met glazen deurtjes zie je ook het vuur.
Als het toch nog allemaal nieuw aangelegd moet worden zou ik een kachel kiezen.

cecile_s

cecile_s

04-09-2009 om 14:30

Rosa

Rosa,
Ik kan je niet helpen met de kosten, is bij ons 9 jaar geleden..

Wel een paar andere tips:
Je hebt een rookkanaal nodig en een schouw. Die schouw van ons hebben wij bij een speciaalzaak in Brabant gekocht (wij wonen in omgeving Utrecht), die ze o.a. uit Frankrijk haalt. Prachtige antieke schouw. Maar de prijs is dan natuurlijk ook hoger dan bij een eenvoudige nieuwe. Het is maar wat je wilt. Als je naam wilt, laat het weten, misschien kan ik het nog achterhalen. Ze hadden daar onwijs veel mooie antiek schouwen in alle soorten, kleuren en maten. Via die zaak zijn we trouwens aan de gespecialiseerde (heel belangrijk!, neem niet zomaar een aannemer) open haard bouwers gekomen.

Verder: wij wilden een open haard midden tegen een wand aan. Gelukkig kwam die goede open haard bouwer (eigenlijk een bouwster, degene die kwam kijken). Die adviseerde de schouw in de hoek te plaatsen omdat die dan de minste ruimte van je woonkamer in beslag neemt. Ook boven in de slaapkamer hadden we er zo het minste last van. Gouden tip dus!

Op zolder wilden wij geen knik van het rookkanaal, zou onhandig op onze zolder zijn (hoofd stoten), maar daardoor kwam de schoorsteen meer dan 1 m onder de nok uit het dak. Dat is op te lossen met een fan (of hoe zoiets heet, in elk geval, die zorgt voor de trek, die je anders voldoende van de wind over de nok van je dak hebt - als je me nog begrijpt). Die fan is erg handig, want ons open haard vuur trekt altijd als een tierelier! Maakt nauwelijks geluid bij ons.

Houtkachel is qua warmte vast beter en ook vast milieuvriendelijker, maar een echt mooi vuurtje in een open haard is toch wel heel geweldig. Wij genieten er erg vaak van (in de zomer natuurlijk minder..).

Succes.
Cecile

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

04-09-2009 om 22:12

Bedankt voor zover!

Ik vind een haard veel mooier en gezelliger dan een houtkachel, vandaar de keus voor een haard. Alhoewel gekozen... eerst nog kijken of ik het kan betalen . Een aantal buren heeft ook een haard: sommigen midden in de kamer, anderen op de korte kant, weer anderen in een hoek. Zij hebben het bij de bouw van het huis laten doen dus qua kosten ligt het dan heel anders. Wij zijn niet de eerste eigenaren. Een stel heeft echt een geweldige haard: een strakke rechthoek, van het plafond tot de vloer. Onderop het vuur. Zoiets wil ik ook graag. Zucht...
Ik ga sparen!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.