Home » Forum » Wel of geen schoenen aan binnen

Wel of geen schoenen aan binnen?

83 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
ASK85
Wel of geen schoenen aan binnen?

Onlangs las ik een artikel waarin stond dat onderzoekers hadden aangetoond dat het dragen van schoenen in huis heel onhygiënisch zou zijn.
Ik heb er zelf nooit echt over nagedacht of problemen mee gehad. Er zijn niet voor niets deurmatten, denk ik hierover. Gisteren bij een vriendin langs geweest die, terwijl ik nog mijn jas aan het ophangen was, meteen vroeg of ik ook schoenen (jawel, nette laarzen) bij binnenkomst onder de kapstok wilde laten. Moest zelf meteen denken aan dat artikel, maar volgens haar scheelde het 'geluid(soverlast)' en ook stofzuigen.

Ik ben wel benieuwd wat bij anderen thuis de gewoonte is.
Schoenen uit/aan? Alleen jezelf (degene die er woont) of ook visite?

vlinder72
van mij niet

Van mij hoeft het niet. In de praktijk doet bijna iedereen zijn schoenen wel uit (kinderen dan). Volwassenen ga ik echt niet vragen om schoenen uit te doen.

Zelf loop ik ook liever in huis zonder schoenen.

Ooit had een van mijn kinderen een vriendje waar wel altijd de schoenen uit moesten worden gedaan. Ook als je alleen even langskwam om een kind op te halen. Ik vond dat altijd bijzonder. Bij kinderen kan ik het mij voorstellen maar om nou volwassen bezoek te vragen om de schoenen uit te doen. Ik heb daar wel eens gezegd dat ik in de hal bleef wachten. Ik had niet altijd zin om voor die paar minuten eerst weer mijn schoenen uit te doen. Drie stappen de kamer in te doen. Kind te roepen en daarna weer in de hal mijn schoenen weer aan te doen.

Wilgenkatje
kinderen schoenen uit

dat was bij mij thuis gewoonte doen onze kinderen klein waren, en nu met de kleinkinderen gaat het net zo. Zelf doe ik ergens waar ik langer blijf (oppassen bij dochter) graag pantoffels of slippers aan.

Volwassenen vragen wij nooit schoenen uit te doen. Maar er zijn genoeg andere culturen waar dat wel gebruikelijk is en raar is dat niet - zeker als er vloerbedekking ligt. De straat is niet schoon.

Dendy Pearson
Nee

Ik heb ze meestal gewoon aan. De kinderen doen ze meestal uit want die lopen graag op blote voeten. Maar eigenlijk maakt het mij helemaal niet uit. Stofzuigen doe ik iedere dag en ik heb ook twee langharige honden, dus er ligt hier altijd wel wat op de grond.

bieb63
nou......

In Zweden is het overigens een soort van standaard.

Maar los daarvan: ik dacht daar toevallig laatst over na. Nu hebben we meestal harde vloeren, dus een dweil erover en vloer is weer schoon. Maar een paar decennia geleden was het bijna altijd vaste vloerbedekking. Hoe goor moest dat wel niet zijn......

Kyana
Ja

Hier altijd schoenen uit. Niemand van het gezin loopt in huis op schoenen. Bezoekende kinderen ook schoenen uit. Bezoekende volwassenen vraag ik het niet maar vaak doen mensen het uit zichzelf wel als ze alle schoenen zien staan in de gang. Soms ook niet en dan is het ook prima. Ik weet dat sommige mensen het heel vervelend vinden als ze geen schoenen mogen dragen. Als we bijvoorbeeld een feestje hebben is het wel eigenlijk altijd schoenen aan. Dan maken we na afloop gewoon schoon en vaak willen mensen in hun feestelijke outfit er ook feestelijke schoenen bij.

Flavia
Uit

Schoenen uit idd vanwege geluid en ook zand en andere aanhangsels aan schoenen.

Als je vaak bij mij komt zal ik het vragen anders niet.
Bij een verjaardag heeft daardoor een deel van de gasten zijn schoenen uit en een ander deel heeft ze aan.
Een vriendin van dochter heeft een tijd haar eigen sloffen hier gehad.

Dees
Uit

Iedereen schoenen uit. Met schoenen aan binnen komen vind ik echt smerig. Iedereen weet het ook. Bij voeten vegen haal je echt niet alle viezigheid weg.

Daarbij zit ik ook niet te wachten op hele dag met schoenen aan lopen.

Syboor
Schoenen kwijtraken en op tenen trappen.

Manlief en ik hebben zelf een voorkeur voor schoenen uit, altijd al gehad. Het voelt gevoel fijner voor de voeten. Net zoiets als bh-uit tijdens het slapen.

Ik vind het prima als volwassenen met schoenen aan rondlopen. Maar mijn ervaring met kinderen is dat als je het aan hun zelf overlaat, dat ze dan na een paar uur "ergens" de schoenen uitgedaan hebben maar dat ze geen flauw idee hebben waar precies, en dat kinderen in hun spel elkaar voortdurend elkaar op de tenen trappen, wat erg naar is als het ene kind wel schoenen aan heeft en het andere kind niet. Dus kinderen moeten hier bij binnenkomst de schoenen uit doen.

margaretha
uit

maar niet verplicht. Zelf omdat ik gewoon graag op blote voeten (of met sokken aan als het kouder is) loop. Voordeel is meteen dat schoenen langer (en dus beter) kunnen luchten.

AnneJ
Uit

Het is hier standaard schoenen uit. Alleen bij sommige feesten vraag ik het niet. En ook de bezorger van de AH mag zijn schoenen aanhouden.:-)

De meesten doen vanzelf hun schoenen uit. Inderdaad, als de hoeveelheid schoenen in de gang zien en als ze vaker bij ons zijn geweest.

Stickertje
Wie beneden blijft houdt schoenen aan

Vrienden die mee naar boven gaan om met de pubers huiswerk te maken moeten schoenen uit.
Zelf heb ik voor in huis een paar Birckenstocks waar ik boven en beneden op loop.
Mijn zus heeft orthopedische schoenen wegens een vergroeiing zij mag hier ook op schoenen naar boven als dat nodig is. Even die schoenen uit en weer aan doen is veel teveel werk.
Ik kan nog confectie schoenen aan uit het duurdere segment voor moeilijke voeten en soms houd ik die ook aan als ik even kort boven moet zijn. Net de veters aangesnoerd en dan bedenken dat de autopapieren nog in de bureaula liggen, dat soort werk, dan ben ik liever even inconsequent dan dat ik weer die schoenen uit moet doen.

swaen
Vreselijk

Ik heb een vriendin bij wie ik mn schoenen uit moet als ik daar ben. Vreselijk vind ik dat. Geen idee waarom maar ik voel me heel ongemakkelijk en een beetje bloot zonder schoenen in iemand anders zn huis. Derhalve ontwijk ik haar uitnodigingen altijd een beetje ...

Vogel
Uit

Vooral omdat ik het fijner vind lopen op blote voeten of met warme sokken aan. De kinderen doen ook altijd hun schoenen uit (en lopen vervolgens op hun sokken naar de schuur). Man trekt alleen zijn schoenen uit als hij naar bed gaat.
Visite naar eigen inzicht. Met het zichtbare vuil valt het wel mee op een harde vloer, en over het onzichtbare maak ik me niet zo druk.

Triva
schoenen uit

Hier hebben wij zelf als gezin ALTIJD de schoenen uit. Wij hoeven ook nooit te zoeken naar de schoenen (ik heb persoonlijk altijd een beetje moeite met mensen die moeten zoéken naar schoenen als ze weg willen ;)...)

Vriendjes etc die kwamen spelen vroeger moesten ook de schoenen uit. Boven moeten zeker de schoenen uit.

Volwassen visite hoeft geen schoenen uit (kinderen lopen toch veel vaker in de viezigheid dan volwassenen en kinderen gaan bijna altijd mee naar boven). Logerende visite heeft altijd de schoenen uit.

Zelf vind ik het niet prettig als ik mijn schoenen onverwachts uit moet doen. Ik kom wel eens ergens waar de schoenen vanwege het geloof uit moeten. Prima. Ik houd er dan rekening mee. Zomaar mijn schoenen als volwassene uit moeten doen elders alleen omdat dat schoner is vind ik wel lastig. Dan wil ik dat liever vooraf weten, dan is het geen probleem want dan neem ik sloffen mee. Op mijn kousenvoeten vind ik niks, dat voelt bloot. Sloffen gaan dus altijd mee als we bij familie logeren.

Dees
Swaen

Wat sneu zeg dat je je bloot voelt zonder schoenen. Je zou pantoffels mee kunnen nemen die kant op.

swaen
Dees

Sneu? Wat is er sneu aan?

Pantoffels bezit ik niet.

Dees
Sneu

Dat je om een paar schoenen je vriendschap verpest door ergens niet langs te willen. Ik vind het oppervlakkig.

Kyana
Dees

Dat argument kan je natuurlijk ook andersom gebruiken. Sneu dat je bezoek zich oncomfortabel laat voelen omdat je perse schoenen uit wil.
Tenzij Swaen niks gezegd heeft tegen haar vriendin. Misschien als ze het eerlijk uitspreekt dat het helemaal geen probleem zou zijn.

ASK85
bij vriendin uit

Van tevoren wist ik het ook niet gisteren en heb er eigenlijk niet echt moeite mee. Met zweetvoeten of vieze sokken snap ik dat wel weer dat je er dan liever niet komt. :)

ASK85
zweetsokken

Bedenk me ook net dat het heel gek kan zijn en vervelend als je met meerdere op visite bent en mag meegenieten van andermans stinksokken. :D

Dees
Kyana

Beetje overdreven hé je oncomfortabel te voelen in een huis waar iedereen op sokken loopt?
Als iedereen hier met schoenen zou rondlopen is mijn hooglolige tapijt zo verziekt

ASK85
Tapijt

Dees, overal in huis hoogpolig tapijt? Dat lijkt me hele uitdaging om alles netjes te houden waar dat ligt. Waar laten jullie de schoenen dan het beste?

Dees
Keuken enzo niet

In de schoenenkast onder de kapstok. En nee de badkamer/wc en keuken hebben geen tapijt, hoewel in de badkamer en wc wel matten liggen. Ik ontvang mijn gasten in de woonkamer.

aardbei
ongemakkelijk?

Ik vind mij zelf eigenlijk altijd best heel empatisch enzo, maar dat er mensen zijn die zich 'heel ongemakkelijk' of 'bloot' voelen zonder schoenen? En dat dat zelfs een reden kan zijn om minder vaak (bij een vriendin!) op bezoek te komen? Pfoe, dat had ik echt niet kunnen verzinnen. Ik heb eerlijk gezegd ook moeite om dat serieus te nemen. Zeker als je dan ook nog noemt dat je geen pantoffels mee kan nemen omdat je die niet hebt.... Tjonge.

Aagje Helderder
Liever niet uit

Ik heb er een hekel aan als mensen zonder schoenen in huis lopen. Beneden en boven. Ik vind juist dat dat stofjes van de vloer en dat soort dingen door het huis transporteert. Zeker als ze op blote voeten lopen.Moet ik meteen de trap weer zuigen als ze de trap op gelopen zijn. Zal best suggestie zijn maar ik doe het ermee

Ondanks dat ik het niet graag heb, doen de kinderen graag hun schoenen uit, man en ik bijna nooit. En als ik ze uit heb (net voor het naar bed gaan bijvoorbeeld), dan trek ik pantoffels aan.

Ik voel me ook erg vervelend bij als ik niet op schoenen loop, voel me er kaal en ongemakkelijk bij, net als Swaen. Zou het vervelend vinden als ik ergens mijn schoenen uit moet doen. Bovendien heb ik nogal last van transpirerende voeten, dat maakt het gevoel van ongemak niet minder. Ik zal het wel doen als het me gevraagd wordt, maar fijn voel ik me er niet bij dus.

Binnenshuis geen schoenen dragen als je mensen op bezoek krijgt, was in mijn familie een doodzonde in de tijd dat ik jong was. Werd echt als onbehoorlijk gezien. De tijden veranderen, maar daar ben ik me onprettig bij blijven voelen.

Maar gek genoeg kom ik echt nergens waar men van gasten vraagt de schoenen uit te doen, of het moest uit religieuze overwegingen zijn. De meeste mensen in mijn omgeving lopen zelf ook op schoenen binnenshuis.

Aagje

Aagje

Maike
Uit

Altijd uit, en bij iedereen - kinderen en volwassenen. Heel normaal waar ik vandaan kom. Moest er in Nederland echt aan wennen en voelde me er heel ongemakkelijk bij dat iedereen zijn schoenen maar aanhield die langskwamen. Toen toch maar de knoop doorgehakt en gaan vragen of ze ze uit wilden doen. Soms wel verbaasde reacties in eerste instantie, maar nog niemand gehad die het een probleem vond. Mensen die vaak komen nemen nu zelfs vaak hun eigen pantoffels mee :-)

Stickertje
Ongemakkelijk ja

Niet omdat ik me bloot voel maar ik kan op kousenvoeten niet zo goed uit de voeten kan. Laat mij op mijn sokken maar zitten. Even de gastvrouw helpen met taart ronddelen wordt geen succes. Taart in het tapijt en andere narigheid.

Saar
Niet uit

Ik was in de kelder, en daar moet ik dus best wel vaak zijn. Kaal cement dus fris. Maar nu in winter ook boven, houten vloer, veel te fris zonder schoenen. (ik probeer cv zo laag mogelijk te houden) Sloffen zou kunnen, maar ik race vaak enorm door huis heen en op de doorsnee slof gaat dat niet zo snel als ik wil.

40er
Zelf weten

Vrienden van zoon trekken hun schoenen meestal boven uit, als ze gaan gamen, maar ze hoeven het niet hoor. Iedereen mag zijn schoenen aan laten, of uit doen.

Als ik ze ergens verplicht uit moet doen zou ik me ook vervelend voelen hoor. Ik heb snel last van koude voeten en vind het dan niet prettig om op mijn panty's bij iemand door het huis te wandelen.

Astrid
Aan of uit

Lekker fris dan, schimmel- en/of zweetvoeten door je hoogpolig tapijt.

Ik moet er niet aan denken, kom je op visite met je nette kleding, je nieuwe mini kokerrokje, zit je allemaal met je sloffen aan dof nog erger, krijg je sloffen van het huis.

Krijgen we allemaal Slof Overdraagbare Aandoeningen.

Teigetjes, kikkers, spaanse sloffen, biggen, koeienkoppen, opa-sloffen of badslippers, te klein en welriekend naar je voorganger

Ik snap best dat iemand het tapijt zo lang mogelijk schoon wil houden. Maar behalve warm, wat is er nu praktisch aan tapijt?
Ik heb een kleed liggen. Mijn hond mag overal kotsen op de harde vloeren. En waar doet ie het? Net zoals mijn dochter pas: op het vloerkleed.
Dat gaat er dus uit. Onhygiënisch.

Zelf loop ik op sokken of blote voeten. Dit i.v.m. een oud appartementencomplex. Als ik visite krijg gaan uit beleefdheid mijn schoenen aan. Precies omgekeerd dus.

Pagina's