Home » Forum » Wel of geen vaatwasser

Wel of geen vaatwasser

42 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Emel
Wel of geen vaatwasser

We kunnen van mijn neef een goede en grote vaatwasser overnemen.

Moeten dan wel plek maken in de keuken ervoor, denk ook een aansluiting erbij.

Maar twijfel, we zijn maar met zijn drieen zo de afwas met de hand is zo gedaan.Toch lijkt mij het ook wel handig als we visite hebben of een feestje.

Wat denken jullie.

wil40
Keuzes keuzes.

Al zou ik in mijn eentje zijn dan wilde ik nog een vaatwasser.

Alleen voor visite of een feestje zou ik persoonlijk de aanschaf, aanpassing keuken en aansluiting er niet voor over hebben als jij afwassen de rest van het jaar geen probleem vindt. Maar misschien heb jij veel visite en veel feestjes?

Lou
Wel

Wij zijn ook met z'n drieën en zijn erg blij met onze vaatwasser. Is overigens wel een extra smalle. Vaak eten we toch met z'n vieren omdat er iemand via dochter komt aanwaaien, en ook wel een paar keer per maand met vijf of meer. Los daarvan vind ik het heerlijk om mijn handen droog te houden. Dat ligt dan weer aan mijn handen natuurlijk, maar goed, ik zou het doen. Het scheelt ook tijd.

margaretha
niet

Wij hebben er nu wel 1 (al jaren zelfs) en bij ons past het er nooit in en moet er toch noch afgewassen worden, wat ik dan zelf in mijn eentje doe (is snel genoeg gedaan, wat pannen en soms wat bekers en plastic spul) Komt ook omdat ik hem maar 1x per dag wil laten draaien. Zou ik samen met 1 doen dan is het allemaal sneller klaar dan de machine het kan en daar zit het probleem. Mijn handen hebben nergens last van.

Jackie
doen

Heb nu zelf geen vaatwasser (ik woon pas 2 jaar in dit huis) omdat ik er geen ruimte voor heb en ruimte creeren te veel gedoe en geld is voor in een huurhuis, maar heb er daarvoor wel jaren een gehad. Ik mis het wel hoor! Je handen blijven droog (eerst afspoelen hoeft NIET! Er zijn zo veel mensen die dat doen, compleet overbodig, gewoon zorgen dat er geen etensresten zitten en elke keer het putje schoonmaken), je
houdt tijd over en je verbruikt minder water. Ik zou het doen.

Narcis
Zeker doen

Ik heb nog niet zo heel lang een afwasmachine maar heb spijt dat ik niet jaren geleden er een gekocht heb, ik vind het heerlijk, ook voor mijn handen.

Wilgenkatje
Welnee

Of je moet hem gratis krijgen, dan is het inderdaad handig voor een feestje.

Een grote vaatwasser als je maar met z'n drieën bent betekent dat je hem niet snel vol hebt. Ik weet niet hoe uitgebreid je keukeninventaris is, maar het risico bestaat dat je op,gegeven moment toch met de hand staat af te wassen omdat bepaalde dingen in de vaatwasser op de wasbeurt staan te wachten. Een grote vaatwasser draaien met een beetje vaat is onvoordelig.

Wij hadden een gezin met vier kinderen en geen vaatwasser. Was nooit een probleem, al was afwassen niet ieders hobby. Het was een momentje om bij ge praten of te dollen, iets wat je beslist niet hebt met een vaatwasser.

In het huidige huis startten we met z'n drieën. In de keuken zit een vaatwasser en die gebruiken we alleen als er veel bezoek is. Verder wassen we gewoon met de hand af, net als vroeger. Last van mijn handen heb ik nooit gehad, ik vind het best ontspannend, lekker met je handen in het warme sop. Als ik alleen ben, laat ik de afwas zo opdrogen, theedoek luchtig over het volstapelde rekje. Als we samen zijn, wassen en drogen we om beurten.

Jackie
Wilgenkatje

Eerst afwassen en dan afdrogen? Zonder af te spoelen? Dat snap ik nou nooit! Als je je handen wast met zeep, droog je ze dan ook af met het zeepsop er nog aan?

Sorry even tussendoor :)

Half a twin
vol is vol

En dan gast hij aan. Zeker 8 keer in dit week maar kan ook 9 of 10 keer zijn. Ik heb geen dubbele meter dus draai net zo makkelijk 's morgens als 's avonds. Ideaal wil hem nooit meer missen. Wij zijn met 4 thuis.

Half a twin
vergeten

Ik ga niet met de hand afwassen, alleen de dingen die er echt niet in mogen doe ik met de hand, mijn gietijzeren braadpan bv. De rest blijft staan tot de machine klaar is en dan leegruimen en weer vol.

Emel
Keuze gemaakt

Bedankt allemaal voor jullie meningen

We gaan de vaatwasser nemen, mag mijn mannetje gaan klussen nu hij vakantie heeft.

Wilgenkatje
@jackie

Handen afdrogen zonder de zeep eraf te spoelen is heet wat anders dan vaat die opdroogt. Het scheutje afwasmiddel is naar verhouding heel,wat minder dan de zeep die ik gebruik als ik mijn handen was ( en afspoel ). Ik heb nog nooit zeep geproefd in mijn theeglas.

Kaaskopje
Mosterd na de maaltijd

Wij zijn inmiddels met ons tweeën, maar hier draait ook elke nacht een vaatwasser een wasje. Soms is hij te leeg en dan gaat hij de volgende dag pas aan. De hond zorgt ook voor afwas, etensbakken, koelkastdozen. In de afwasmachine wordt dat lekker heet afgewassen.

Toen ik nog met de hand afwaste, had ik vaak kloofjes en meer last van mijn pols. De kloofjes kun je voorkomen met huishoudhandschoenen, maar ieuw die vind ik vreselijk!

Yvan
Er is maar een type vaatwasser dat werkelijk goed afwast

Die voor gebruik in het laboratorium. Daar zal u tenminste € 2 000 voor moeten ophoesten. Tweedehands zijn ze te vinden voor de helft van die prijs.
Daarnaast zal u nog moeten investeren in een waterzuiveringseenheid en een doseringsmodule voor het afwasmiddel. Ook dat zal u ca. € 2 000 kosten.
Maar uw vaat zal wel perfect proper zijn en geen sporen afwasmiddel en uitvloeier meer bevatten, wat je van die, die een "gewone" vaatwasser verlaat, bepaald niet kan zeggen.

Nog een nadeel van de gewone "huis-tuin en keukenvaatwasser" is, dat de matige werking van het toestel (een conceptueel probleem) gecompenseerd moet worden door het gebruik van zeer sterk alkalische wasmiddelen. Het gebruik daarvan leidt ertoe, dat glas, ook peperduur zgn. "vaatwasmachinebestendig" glas op den duur mat wordt. Dat is een normaal fysico-chemisch proces waar niks aan te doen valt. Omdat het verschijnsel nogal wat consequenties heeft in een aantal nevenwetenschappen (o.m. in de histologische en de histopathologische prepareertechniek) is het uitvoerig bestudeerd. Die "devitrification du verre" is een logisch gevolg van de herhaaldelijke blootstelling van glas aan zeer sterk alkalische oplossingen en er is dus geen remedie voor.

In het voordeel van de "huis-tuin en keukenvaatwasser" spreekt dan weer, dat hij zuiniger met water omspringt dan bij een afwas met de hand. Maar het geloosde afvalwater is dan weer een groter milieuprobleem, vergeleken met een handafwas.

Ik heb er eentje staan, ik gebruik het ding nooit.

Flanagan
Kaaskopje,

Hè gatsie, beetjes hondenvoer stinkt zo. Ik zou een hondenvoerbak gevoelsmatig zo snel tussen de drinkglazen zetten. Die spoel ik liever af onder de hete kraan. ;-)
Denk alleen maar aan hoe 'vies' een filter er soms uit kan zien.

Flanagan
Afwassen op de hand

We moesten twee maanden afwassen op de hand vanwege het niet op voorraad zjn van een specifiek model. Het afwassen zelf was niet echt een groot opstakel. Na drogen, direct in de kast, heeft ook zijn voordeel. Het uitruimen van een vaatwasser daarentegen wordt gemakzucjtig genoeg vaak uitgesteld tot de volgende morgen.
Maar de afwas op het aanrecht is zo'n doorn in het oog wanneer je een vaatwasser gewend bent. Dan is de komst een groot genoegen.

Flanagan
Yvan,

Wie met het heetste wasprogramma wassen en de filter regelmatig schoon maken, kan het met halve wastabletten aan. Wel het glansmiddel bij tijds vullen.

Kaaskopje
Flanagan

Ik had het nog niet verstuurd, of ik bedacht dat ik 'gatsie'reacties kon verwachten :-). Ten eerste vindt hond het eten zo lekker, dat er geen sprake is van restjes en ten tweede hou ik de bak toch even onder de kraan voor ik hem in de vaatwasser zet. Ik denk dat de temperatuur van de vaatwasser vervolgens hygiënischer schoonwast dan met de hand. Hetzelfde doe ik met de bakjes van de katten.

Kaaskopje
Yvan

Ik had geloof ik al geconstateerd dat je bij je eerdere schoonmaaktips niet echt rekening houdt met het millieu. Dus om dan wel over vaatwastabletten te vallen...

Vaatwastabletten zullen inderdaad niet millieuvriendelijker zijn dan handafwasmiddel. Ik gebruik beide. Of voor een snel afwasje met de hand, of om de gootsteen en aanrecht schoon te maken.

Wij gebruiken al heel lang hele simpele vaatwastabletten, een grote doos voor 25 euro. De glazen zien er nog netjes uit. Helaas is die doos leeg. Ik heb bij Groupon gezien dat er nog steeds zo'n aanbieding bestaat, dus als er een gaatje in het budget is, wil ik dat zeker weer doen.
Ik heb even gezocht: https://www.groupon.nl/deals/500-1000-vaatwastabletten?deal_option=9958c...

Wilgenroosje
Kaaskopje (ot)

Met verzendkosten erbij betaal je bij Groupon € 48,00 voor 1000 tabletten. Misschien is er bij jou in de buurt een op=op voordeelshop. Daar hebben ze vaatwastabletten van een soort huismerk vermoed ik en dan betaal je € 15,00 voor 300 tabletten. Dat scheelt omgerekend maar 2 euro op 1000 tabletten, maar dan hoef je niet in één keer zo'n bedrag aan vaatwastabletten te besteden.

Als ik bij zo'n winkel in de buurt ben, koop ik ze. Anders gebruiken we Lidl vaatwastabletten. Zijn in de aanbieding of in de XL-weken ook goed betaalbaar. En een halve vaatwastablet werkt meestal ook prima hoor.

Emel, als die vaatwasser er eenmaal staat, zal je zien hoe fijn het is dat er nooit meer vuile vaat op het aanrecht blijft staan. Geniet ervan!

Yvan
Ik hou juist wel rekening

met de milieu-impact van mijn beslissingen, maar vaak (vaker wel dan niet...) is het allerminst duidelijk welke de betere optie is.

De industrie probeert ons uit alle macht "een groen geweten" te schoppen, wel vaker op basis van de verkeerde -maar commercieel interesantere- argumenten.

Is "bio-degradeerbaarheid" bijvoorbeeld wel zo'n voordeel? Elke ecoloog en veldbioloog zal u bevestigen dat dat in de regel eerder een nadeel dan een voordeel is, binnen een ecosysteem dat nu al kreunt onder de massale aanvoer van nutriënten, met de gekende gevolgen: verzuring, vermesting, eutrophiering.

Ik hou me o.m. bezig met de studie van een zeer specifieke groep binnen de groenwieren: de Desmediaceae of "sierwieren" omwille van hun fantastisch uiterlijk. Een flink deel van de Desmediaceae geldt als indicatororganisme voor een erg zeldzaam geworden biotoop: lichtzuur en uiterst voedselarm. Dezer dagen vind je ze nog op slechts een plaats in B, slechts enkele km² groot.

Is het gebruik van herbruikbare glazen verpakkingen voor melk etc. wel zo'n goede zaak? Als je de volledige keten onder de loep neemt, is de milieu-impact van LDPE-flessen, die na gebruik verbrand worden, veel geringer.

En er is nog een andere misvatting, namelijk die, dat elk product dat in zijn naam "natuur" staan heeft, per definitie beter voor het milieu zou zijn. Dat is onzin!
Ik vermoed dat die mythe haar oorsprong vindt in het bijgeloof van de "van nature goede natuur", versus de "slechte, industriële mens".

"Natuurazijn" = ethaanzuur = "azijnzuur" = CH3COOH. Zelfs in cncentraties 10 keer lager dan de fles huishoudazijn is het een sterk gif, dat binnen fracties van een seconde doodt op celniveau, door denaturatie van het DNA. Ongeacht welke variant men in de supermarktkar gooit... En zo zijn er tal van voorbeelden.

Is Calgon "beter voor het milieu" dan soda? Schrob je beter je oprit met bleekwater dan wel met zuurstofwater? Gebruik je strooizout om je voetpad sneeuw- en ijsvrij te maken of liever een besproeiing met laaggeconcentreerde ethylalcohol? Ontkalk je de douchekraan met Viakal of eerder met wat in azijn gedrenkt keukenpapier, plastiekzak erover en enkele uren laten inwerken? ... In al die gevallen gebruik ik de tweede optie, wel wetende dat geen optie zonder problemen is.

Mijntje
mannetje

Oei: als ik zou schrijven dat mijn mannetje mag gaan klussen, dan zou die vaatwasser er nooit komen :-)
Voor je huwelijk is het samen afwassen beter, ben ik van overtuigd :-) Ook de gesprekken met meehelpende kinderen maakt het gezellig, een kind moet toch leren zichzelf te bedruipen, ook zonder machines?
Ik ben dan ook gezegend met een lieve eega die uit zichzelf vaak afwast, zonder mokken.
Voor mij (4 personen) nooit een vaatwasser, die gebruiken we alleen in vakantiehuisjes.

Kenfan
Gezellig?

Ik word zo humeurig van het vooruitzicht van een grote vaat dat ik niet meer tot een gezellig gesprek in staat ben. Heel erg, maar die doe ik dan nog liever alleen met een boeiende podcast aan, dan samen. Als we geen vaatwaser hadden gehad, had ik het bij een, hooguit twee kinderen gelaten.

Yvan
@ Kenfan

"Als we geen vaatwaser hadden gehad, had ik het bij een, hooguit twee kinderen gelaten."

Zuiver uit interesse: hoeveel hebt u er nu?

Marlies
niet meer vervangen

Toen een paar jaar geleden de afwasmachine kapot ging en niet meer te repareren was, hebben we ervoor gekozen deze niet meer te vervangen. Met name mijn man vond alles wat uit de afwasmachine kwam vissig stinken ondanks voorspoelen, reinigen etc, ik vond met name het bestek vaak niet schoon genoeg (nog resten eten of vlekkerig). Het gevolg was dat we toch vaak al voorspoelden. Dan is de afwas niet veel werk meer (als je in/uitpakken van de machine meerekent). Bovendien werden de kinderen groter, deden die ook nog wat aan het huishouden. En we voeren dan gesprekken, ongezellig is het niet.
Het afwaswater is handig om aanrecht schoon te maken en gasfornuis, het restant water is prima om glazen potten/flessen schoon te spoelen (glasbak) en plastic bakjes van vlees etc voor het pmd. Allemaal voordelen, vinden wij, die ook nog water besparen en extra sopjes.
Het probleem van afwas op het aanrecht hebben wij als volgt opgelost: op de plek waar de machine stond, heeft mijn man een extra kastje gemaakt. Een deel daarvan kunnen we gebruiken om vieze vaat achter te zetten. Is ie ook uit het zicht.
En de afwassen worden steeds kleiner nu langzamerhand de kinderen uit huis verdwijnen. Hele grote afwassen hebben we niet, op verjaardagen en kerst na. Het bezoek helpt dan vaak een handje mee, vrijwillig. Het wordt zelfs aangeboden!

Kaaskopje
Laatst bij dochter afgewassen

Ik was op ziekenbezoek bij mijn dochter. Ze was net uit het ziekenhuis en zat met haar arm/hand in het gips. In de keuken stond best een afwas, dus ik besloot mij moederlijk op die klus te storten, zodat schoonzoon dat niet meer hoefde te doen na een dag werken. Óndanks dat ik voorheen riep dat ik geen vinger bij de dochters thuis uit zou steken, vanwege hun gemakzuchtige houding bij ons thuis, haha. Maar er zijn omstandigheden waarbij ik dat dan maar even in de kast zet. Halverwege voelde ik toch wel een grote dankbaarheid jegens onze eigen afwasmachine opkomen. Want, zo voelde ik, mijn rug werd er niet vrolijk van. Het aanrecht was net te laag, ons aanrecht is denk ik net even hoger, maar ook daar moet ik echt niet lang in standje 'afwas' staan. Los daarvan is het vooral ook gewoon geen prettige klus. Lang leve de machine dus :-).

Kyana
Nee

Met maar 3 mensen zou ik het niet nodig vinden. Aan de andere kant als je hem gratis kan krijgen waarom niet? Maar ik zou er niet de halve keuken voor verbouwen.
Ik heb het jaren zonder vaatwasser gedaan en ik vond dat echt niet erg. Die afwas was 's avonds in 20 minuten gedaan en zo vervelend klusje is het nou ook weer niet. De kinderen waren nog wat te klein om goed te helpen dus ik deed het meestal als zij in bed lagen. En zoveel was het meestal niet.
Tegenwoordig hebben we wel een vaatwasser maar we hebben nu ook een groter gezin en dan is het inderdaad handig. De vaatwasser draait elke avond.
Maar ik vind inderdaad ook dat de vaat (met name bestek) er soms minder schoon uitkomt dan ik zou wensen.
En het kost nog steeds tijd om de keuken op te ruimen, de etensrestjes van de borden en uit de pannen te halen, bepaalde dingen voor te spoelen, sommige zaken met de hand wassen, vaatwasser in te laten en uit te laden.
Bij 2 of 3 mensen lijkt me de tijdsbesparing minimaal.
Inmiddels zijn mijn oudste kinderen meer dan oud genoeg om de keuken op te ruimen 's avonds. Dat is pas een grote tijdsbesparing!

Serafina
Vaatwasmiddel

Wij hebben twee jaar geleden bij AH die grote flessen blauw poeder gekocht. Ze gingen bij die AH uit het assortiment, twee voor de prijs van één en volgens mij zijn ze € 8 per stuk. Ik geloof dat we er tien hebben gekocht. Ik giet het over in kleinere flessen en we doen een heel klein beetje in het bakje. Die tabletten vind ik veel te groot voor een afwasje.

Wij spoelen wel voor, want onze machine is eens kapot gegaan door te veel etensresten. En dat terwijl ik elke eerste en elke vijftiende van de maand het zeefje onderin schoonmaak en een afwas op de hoogste temperatuur doe.

Yvan
Vergeet maar

wat ik hierboven geschreven heb.
Natuurlijk weet Unilever dat veel beter dan ik.
Zucht...

Emel
Bedankt voor jullie extra reacties en tips

Mijn mannetje vind het niet erg om te klussen.

Die gaat vandaag nog naar de bouwmarkt en als de vaatwasser woensdag komt kan deze zo aangesloten worden.

Phryne Fisher
Nabrander

Ik heb een tijdje een 45 cm vaatwasser gehad. 10 keer beter dan zelf afwassen maar toch ook wel behelpen qua ruimte. Nu hebben we al een paar jaar een normaal formaat en die is bijna elke dag vol met ons driepersoonshuishouden.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.