Home » Forum » Wel of niet verhuizen 0

Wel of niet verhuizen?

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
B.K.1981
Wel of niet verhuizen?

Hallo,

Ik ben benieuwd naar wat meningen of ideeën die me verder kunnen helpen in onze beslissing.
Wij wonen momenteel in een oud herenhuis aan een (zeer) drukke weg. Vrijwel in het centrum. Alles op loopafstand. Drukke buurt. Gebeurt van alles.

Toen ik nog alleen was en daarna samen met mijn man was het prima wonen hier. Maar sinds we een dochter hebben (ze is nu 4) merk ik dat voor mij de behoefte groeit naar wat rustiger wonen.

We hebben een balkon en niet echt een tuin (alleen aan de straatkant maar daar rijdt altijd zoveel verkeer dat je daar niet voor je lol buiten gaat zitten of spelen).
Ik zou graag een tuin willen om lekker rustig in te zitten en voor mijn dochter om in te spelen. Of vriendjes/vriendinnetjes in de buurt waar ze mee kan spelen.

Nou waarom verhuizen we dan niet gewoon? We wonen nu behoorlijk goedkoop en ruim. En heel centraal.

Mijn man vindt het ook een moeilijke beslissing. Het heeft beiden voor en nadelen.
Misschien romantiseer ik het hele tuin-idee wel teveel.
Maar het blijft knagen....

Graag jullie reacties en ideeën!

AnneJ
Volkstuin

Je kunt ook kiezen voor een volkstuin, met slaapgelegenheid, en dan elk weekend van vrijdagmiddag tot zondagavond daar naartoe gaan.
De tuin is vooral handig op basisschoolleeftijd.

Tineke van Gaal
Afweging

Jullie kind is nu 4. In mijn ervaring spelen kinderen vooral in de basisschoolleeftijd buiten, in de tuin en de buurt. Dan is een rustige, veilige omgeving waar ze hun eigen gang kunnen gaan belangrijk.
Daarna gaan ze meer hun eigen gang en verder weg naar winkels, bioscoop etc. Dan is het aanbod van goede scholen en makkelijk bereikbaar openbaar vervoer belangrijker
Als dit voor jullie kind zou opgaan dan zouden jullie effectief een jaar of 7 profiteren van een verhuizing naar een "kindvriendelijke" buurt.
Na deze 7 jaar zou juist jullie huidige buurt passender zijn. Zeker als jullie kind ergens rond haar 20e gaat studeren of zelfstandig wonen. Dan zitten jullie in de kindvriendelijke buurt zonder kind of in jullie huidige buurt.
Natuurlijk kun je niet voorspellen hoe de situatie zich de komende jaren ontwikkeld maar je moet uitgaan van hoe je het nu kunt inschatten.
Dan moet je ook nog eens rekening houden met de stress en de niet onaanzienlijke kosten die een verhuizing met zich meebrengt
Ik zou blijven en investeren in een fijn en comfortabel huis, eventueel in een tuintje zoals hierboven werd genoemd en misschien is er toch iets te doen met die lawaaierige tuin.
Veel wijsheid gewenst :)

Leanne
Exact hetzelfde

Wij hadden exact hetzelfde probleem, een aantal jaren geleden. We wonen in een bovenhuis met een ruim balkon (2 x 3,5m), op loopafstand van het centrum. We wonen er nu nog steeds met 2 kinderen van 16 en 19.
Natuurlijk weet ik niet hoe ik het naar m’n zin had gehad in een eensgezinswoning in een buitenwijk. Ik zou tuinieren heel leuk vinden, maar ik ben ook wel tevreden met die paar plantenbakken op mijn balkon. Verder ben ik toch wel blij dat we zijn blijven zitten. Zeker omdat het huis perfect voor ons is als de kinderen ooit de deur uit zijn...

Onze argumenten destijds: de tuin wordt ook maar saai wanneer kinderen wat ouder worden. Je gaat sneller met de kinderen de deur uit als je geen tuin hebt (dat klopt, ik ging regelmatig naar het buurtspeeltuintje of naar het strand of het zwembad op woensdagmiddag). Alles is maar tijdelijk (het gesleep met boodschappen en kinderwagen). Later vinden de kinderen het fijner om in de stad te zitten (om de hoek van een grote uitgaansgelegenheid in ons geval – waar ze trouwens nóóit komen!). Locatie vind ik nog steeds het belangrijkst. We wonen vrij krap vanwege de mooie locatie. Voor hetzelfde budget woonden we verder van het centrum in een ruimer huis met zolder en tuin... Maar ik begrijp dat ruimte al geen rol speelt bij jou, alleen de tuin?

Dan zou ik het wel weten, persoonlijk... :) Lekker blijven!

Tamar
vriendjes en vriendinnetjes

Vriendjes en vriendinnetjes zijn toch wel erg belangrijk. Ik zou liever tegenover een leuk speeltuintje / voetbalveldje wonen dan een grote tuin te hebben. Nu zijn onze kinderen groot en gaan we met z'n allen terug naar de stad.

Guera
Meer info nodig

Is het een stad waar je enorm gaat cashen als je je huis verkoopt? Kun je echt beduidend iets groters terugkopen? Is ruimte nu een probleem?
Tuin zou mij niet zo boeien. Ruimte binnen wel. Hoe ouder de kids worden hoe fijner het is om binnen ruimte te hebben. En is op fietsafstand centrum ook niet al Fijn en prima?
Wij wonen in dorp naast grote stad en ik fiets in 20 min naar centrum. Kids doen dat ook. En we hebben een tuin en gratis parkeren voor bezoekers en we lopen zo natuur in.....

Dees
6

Mijn zoon is inmiddels 6 en speelt zelden in de tuin die gaat de buurt in om daar te spelen.

Guera
Tuin is toch niet voor de kinderen?

Dat is voor jezelf. Met vrienden bbq, verjaardagen vieren, lekker besloten zonnen. Kids spelen op straat. Tuin doe je voor jezelf.

Knurf
Nee joh

Ik doe niks in de tuin. Nou ja af en toe in de schaduw een boekje lezen. De tuin was hier echt voor dochter plus vrienfinnetjes. Met een groot klimtoestel/huisje/glijbaan en 's zomers een opblaasbad kon er ook eigenlijk geen volwassene bij. Bovendien ging ik voor mijn lol daar niet bij zitten. Spelende kinderen kunnen veel herrie maken.

Guera
Haha zo zie je maar

Zoveel mensen zoveel wensen. Dus BK1981 wat vind je belangrijk? Ik zou niet zonder tuin willen vanwege de etentjes, feestjes, vriendenbbq s van de nu pubers. Etc.
Maar spelen in de tuin deden ze bijna niet. We gingen er ook vaak op uit...

BK1981
Extra info

Geweldig al die verschillende reacties! Helpt me enorm even buiten mijn eigen blikveld te kijken.

Ok wat aanvullende informatie:
De tuin is een belangrijk punt in deze keuze om te verhuizen of niet. Maar niet het enige. Wat verder ook "minpunten" van ons huidige huis zijn, zijn de lawaaiige omgeving (boven ons zitten studenten appartementen) en veel omgevingslawaai (verkeer, scooters, er zit een café op de hoek met vaak feestjes).

Overigens is ons huis een huurhuis en zouden we (waarschijnlijk) weer opnieuw voor huur gaan.

We zijn ook bezig met gezinsuitbreiding dus als het allemaal gaat zoals we hopen zijn we voorlopig nog niet uit de kleine kinderen 😁.

Ik zou trouwens niet gelijk helemaal achteraf willen wonen hoor! Maar meer een buitenwijk. Ik kom zelf uit de stad. Mijn man is geboren en getogen in een dorp. Maar die vindt het wel fijner wonen zo in een stad.

Mijntje
volkstuintje

Mijn nicht in de grote stad heeft een volkstuintje en ging daar in de vakanties en weekenden veel zitten in dat huisje. Toen de kinderen pubers waren gingen ze daar ook 'hangen' met vrienden en verjaardagsfeestjes vieren etc.
Misschien is dat een optie.

Wij wonen zelf net buiten het centrum, dan heb je wel de lusten (vlakbij de bioscoop/winkels) en wel de rust.

Knurf
weer huren?

'Overigens is ons huis een huurhuis en zouden we (waarschijnlijk) weer opnieuw voor huur gaan.'

Ga je dan voor vrije sector of voor sociale huur? In het laatste geval zou ik snel gaan inschrijven, zodat je aan de beurt bent voor de gezinsuitbreiding zelfstandig gaat stappen in het weekend ;-)

Leanne
Hmm

Wat je nu noemt, veel lawaai van studenten, een café op de hoek, zou ik eerder een struikelblok vinden, dan de tuin. Wanneer kinderen naar school gaan, komen er van daar uit speelafspraakjes, tja... dan moet je dus met de kinderen de deur uit naar het buurtspeeltuintje wanneer ze te klein zijn om alleen te gaan. En anders dus binnen. Ik had het toen leuk gevonden als ik in zo'n omgeving woonde waar de kinderen zelfstandig de straat op gingen en dan buurtkinderen ontmoetten... maar dat was niet zo (ook te druk). Dat regelden ouders onderling. Op zich ook niet zo'n punt.

Arda
Zelf

Verhuizen moet je doen als je zelf graag elders wil wonen. Voor kinderen is in de stad opgroeien ook prima. Weer anders dan het platteland of de buitenwijk en met andere voordelen en nadelen. Je zal vooral voor jezelf helder moeten krijgen wat je het liefst zou willen voor je zelf. Want inderdaad dan neem je straks die tuin voor de kinderen en dan spelen ze er nooit.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.