Home » Forum » Huis tuin en keuken » Welk eten warmt makkelijk op

Welk eten warmt makkelijk op?

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yolanthe
Welk eten warmt makkelijk op?

Ik ga de komende tijd regelmatig wat extra koken zodat ik anderen, die te weinig energie hebben om zelf de koken, een makkelijke maaltijd kan geven.
Nu zit ik met wat dieet- èn eetwensen, dus dat maakt het al wat ingewikkelder, maar welk soort maaltijden zijn makkelijk op te warmen (oven of magnetron)? Een stamppot bijvoorbeeld, maar kun je bijvoorbeeld ook bladerdeeg ontdooid over een schotel heen doen als zij die pas veel later in de oven doen? (Ik heb wel eens te ver ontdooid bladerdeeg proberen te verwerken, vandaar de vraag). Rijst wordt snel droog, dus daar moet extra vocht bij. Zo ook pasta.

Het gaat om echt kant-en-klare maaltijden. Zelf pasta koken "want dat is toch geen moeite" is voor hen al te veel moeite dus...
Ik kom dus zelf met name op ovenschotels met aardappel of stamppot uit. Of iets als lasagne (maar daar moet dan weer salade bij - wat niet zo lekker is als het lang van te voren al kant en klaar is).

Paddington
Stoofschotels

Pasta wel een beetje voorkoken, maar net niet gaar laten worden kan ook prima.

Verder een lekkere curry met Naanbrood is ook erg lekker.
Salade kan best van te voren worden klaargemaakt, sommige dingen los erbij doen (kijk maar in de supermarkt voor inspiratie daarvoor).

mirreke
Soep

Allerlei soepen, inderdaad stamppotten, maar ook allerlei soorten quiche.

Ik kan me geen voorstelling maken van wat je bedoelt met 'ontdooid bladerdeeg over een schotel heendoen'. Bedoel je als afdekking? ehm, wat is er mis met aluminiumfolie...

Bladerdeeg mee laten bakken als je het eten bereidt en later het geheel ter opwarming in de magnetron/oven zetten is prima natuurlijk.

Quiche, dus (nog snel te maken ook, soep ook) en je zou zelfs eten kunnen invriezen dat dan per portie laten ontdooien.

Nasi/bami en varianten daarop. Maaltijdsalade die je koud kunt eten (aardappelsalade met kip, soort waldorf, hmmm heerlijk).
Macaroni/spagetti met allerlei verschillende sauzen... maar je kunt gerust ook een bordje aardappelen, vlees en groente maken.

Kortom, alles is mogelijk.

Hangkous
lasagne

Ik maak altijd lasagne met heel veel groenten erin verwerkt daar hoeft geen salade meer bij. In de tijd dat mijn moeder sukkelde met haar gezondheid bracht ik ook altijd een schaaltje bij mijn ouders.
Ik maakte tomatensaus met gehakt, ui en champignons en bechamelsaus. Stapelde de lasagne op en bracht hem weg. Dan deed mijn vader de schaal in de oven om op te warmen/af te bakken. Was dan geen droge hap geworden.
Hieronder het recept voor de tomatenbasis die ik altijd op voorraad heb in de vriezer en het recept voor de lasagne

Tomatenbasis voor pastasauzen.

Ingrediënten voor een voorraadje in de vriezer:
5 kg tomaten eventueel een gedeelte gepelde tomaten uit blik
400 g gesneden gewassen soepgroenten
5 flinke tenen knoflook ontdaan van de velletjes
5 stengels bleekselderij (+/- 150 g) goed gewassen en harde stukjes verwijderd
150 g winterpeen schoongemaakt en gewassen
Rode /gele paprika en uien erbij tot een volume van 6 kilo

Verder nog nodig:
2 grote pannen met deksel
Een grote vergiet.
Staafmixer
Grote litermaat
Zeef
Een aantal diepvries bakjes van 750 ml.

Bereidingswijze:
Stel de vriezer van je koelkast in op super, of kies een extra koude temperatuur -24 graden. Zodat de vriezer straks goed koud is als je alle tomaten gaat invriezen.
Was de tomaten.
Snijdt de tomaten in grove stukken en doe ze in een pan.
Voeg de gewassen soepgroenten toe.
Voeg de schoongemaakte tenen knoflook, de bleekselderij, paprika’s en uien toe.
Breng de tomaten en groenten aan de kook en laat zachtjes een half uur koken.
Zet een vergiet op een andere pan en laat het groentemengsel goed uitlekken.
Gooi het kookvocht niet weg!.
Schep het groenten mengsel in een litermaat en maal het met de staafmixer (zo nodig portie na portie).
Indien gewenst de tomatenpuree zeven, zodat pitjes en grove velletjes verwijdert worden.
Voor pastasaus het uitgelekte kookvocht weer toevoegen goed mengen en in porties verdelen om in te vriezen. Voor lasagne of een ander pasta gerecht is een volume van 750 ml per portie voldoende.

Als er nog wat tomatenbasis overblijft kan je dat invriezen in een ijsblokjeslaatje, lekker om toe te voegen als je bijvoorbeeld gehaktballen maakt.

Recept voor lasagne (3 tot 4 personen)

Ingrediënten:
Voor de tomatensaus
1 ui
250 g champignons
3 eetlepels (olijf)olie
350 g runder gehakt
750 ml tomatenbasis voor pastasauzen
1 eetlepel Italiaanse kruiden
bouillontabletten voor 1 l bouillon
Voor de bechamelsaus
35 g vloeibare margarine
35 g bloem
3 dl halfvolle melk
Beetje nootmuskaat
Verder nog nodig
Margarine om de schaal in te vetten
350 g lasagne vellen (mijn voorkeur gaat uit naar vellen van Grand Italia of Bertolli)
Zakje geraspte kaas

Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes
Doe de olie in een braadpan en fruit hierin het uitje aan.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Voeg de champignons toe en bak even mee.
Voeg de tomatenbasis, de Italiaanse kruiden en de bouillontabletten toe.
Kook het geheel onder goed roeren even kort door.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Vet een ovenschaal in.
Doe de 35 g margarine in een steelpan.
Voeg de bloem toe en roer dit met een garde tot een bal.
Zet de pan op laag vuur en voeg de helft van de melk toe.
Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Haal een beetje saus uit de pan en bewaar dit tot later.
Voeg de andere helft van de melk toe en blijf roeren tot een gladde saus is ontstaan.
Roer er naar smaak wat nootmuskaat door en haal de saus van het vuur.
Schep een klein beetje nat van de tomatensaus in de ingevette schaal en verdeel over de bodem.
Maak een passende laag van lasagne vellen.
*Schep hierop een laag tomatensaus.
Verdeel hier een beetje van de bechamelsaus over en naar smaak een beetje geraspte kaas.
Dek af met een passende laag lasagne vellen.
Herhaal vanaf * totdat je nog 1 laag lasagne vellen over hebt ,wat bechamelsaus en nog ongeveer een half zakje geraspte kaas.
Zet de bechamelsaus weer op een laag vuur en voeg het beetje achtergehouden saus toe, blijf roeren tot een gladde dikke saus is verkregen.
Leg de laatste laag lasagne vellen in de schaal en dek af met de dikke bechamelsaus.
Verdeel hier de laatste geraspte kaas over.
Plaats de lasagne in de oven en bak de lasagne in ongeveer een half uur mooi goudgeel.
Eet smakelijk.

NB: De lasagne kan eventueel al eerder op de dag bereid worden en dan pas afgebakken worden rond etenstijd.

Lilian1
Kijk eensinarchief daar vind je ook veel tips

Ik warm regelmatig op omdat ik later werk.
Wat eten we dan....oa

Puree met boontjes/broccoli/worteltjes en kip/vlees in saus.
Rijst met groenten en kip in saus. Over de rijst hoeft alleen wat water gesprenkeld te worden.
Nasi of bami
Macaroni spaghetti of lasagne. Idd maak ik ook verse saus en vries die in.
Hartige taart
Pastasalade
Rode kool met aardappelen en verse worst.

@Emma
Frittata

Gebakken aardappels, daarbij champions, spek, tomaat en overgieten met 4 eieren, losgeklopt met een beetje melk. Kaas erover en afgedekt langzaam gaar laten worden. Meerdere dagen houdbaar., invriezen kan ook.
Je kunt eindeloos variëren met salami, bosui, fetakaas, zalm, paprika, asperges, ham, vega of niet, verschillende verse kruiden enz.
Hier altijd succes!

Jackie
verder

Allerlei soorten wokmaaltijden. Dus stukjes vis/kip/rundvlees met wokgroenten, een woksausje en dan rijst/eiernoodles er doorheen. Als je de woksaus wat verdunt houdt je in eerste instantie iets te veel vocht over in het gerecht, maar na invriezen, ontdooien en opwarmen wordt dat dus weer 'normaal' en hoeft de eter dus echt alleen op te warmen.
Couscoussalade met bijvoorbeeld stukjes kip/vis, vegablokjes of feta, cashewnoten, paprika, gegrilds courgette/aubergine, rozijnen en kruiden naar smaak. Voor het opwarmen zo nodig een klein beetje water er bij.
Pannenkoeken met ev. allerlei soorten groenten/kaas.

AnnaNiem
Soep

Verse goed gevulde soep en dan is dat met brood en een toetje er bij een prima maaltje.
Denk aan tomaten-groente soep, champignonsoep, preisoep, bruine bonensoep, kippensoep, goulashsoep etc.

Temet
stoof

Stoofgerechten kunnen niet alleen met aardappels, maar ook met brood gegeten worden (wel het liefst een beetje stevig stuk, geen boterhammetjes, maar dat is een kwestie van smaak). Dus zaken als zuurvlees (nog beter met patat trouwens, maar dan moet iemand langs de snackbar), goulash, boeuf bourguignon etc zijn ook geschikt.

Groeten,

Temet

Flanagan
Huisgenoten(ot)

Ik krijg de indruk dat die ‘anderen’ geen huisgenoten zijn. Als dit klopt, als je inderdaad voor mensen wilt koken die ook bepaalde dieet- een eetwensen hebben en zelf geen pasta koken, kan je ook overwegen een maaltijdservice in te schakelen. De klanten kunnen hun dieetwens aangeven en uit een weekmenu kiezen. De maaltijden worden warm aangeleverd. Voor jou een grote zorg minder.

Yolanthe
Dank jullie wel!

Daar zitten zeker goede tips bij waar ik wat mee kan! Heel fijn.

Ik kan best lekkere maaltijden bereiden, maar ik ben niet echt een kok zeg maar. Dat maakt het wel lastig. Je slaat de spijker op zn kop trouwens Flanagan, maar zij vinden het eten van zo'n maaltijdservice niet zo lekker en ook de kant en klaar maaltijden raak je snel op uitgekeken omdat ze altijd hetzelfde smaken. En ook omdat door het dieet de variatie beperkt is.
De bedoeling is om ze dus om ze een echte maaltijd te brengen, daar genieten ze echt van. Maar ik heb nu weet wat extra inspiratie. Bedankt allemaal.

rode krullenbol
Hmm ...

Wat ik nog mis in de tips is de waarschuwing dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet opnieuw kunt verwarmen.

Zie bijvoorbeeld: https://gezonderleven.com/7-voedingsmiddelen-mag-nooit-opnieuw-verwarmen/

Rode krullenbol

Caesar
RK

Een hoog broodje aap gehalte in die link van jou...

Ook een interessante vraag: mag je een broodje aap opnieuw opwarmen... :-)

Jippox
Caesar

Zolang er spinazie bij zit wel, maar wel snel en niet meer dan 1 keer! :-)

rode krullenbol
Ja, grappig

Ik zal maar eerlijk toegeven, dat ik mij ook niet aan al die instructies houd. Zo bak ik met een gerust hart restjes aardappel op, uit ervaring wetende dat het zo'n vaart niet loopt met het vrijkomen van giftige stoffen daarbij. Dat deden mijn (voor)ouders ook. En 'hey'! Röstirondjes en frites uit de diepvries zijn tenslotte ook voorgebakken?

Als het gaat om spinazie, andijvie en rode bietjes hou ik me eveneens aan de traditie van vroeger bij mij thuis - nooit opnieuw opwarmen! - ; ook al heeft modern wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat het eigenlijk reuze meevalt met de gehaltes nitriet en nitraat.

Van eieren en paddenstoelen wist ik tot op de dag van vandaag niet eens, dat er een risico aan kleeft.

Rode krullenbol

AnneJ
Alleen eieren in de schil niet

We doen hier niet aan opnieuw verhitten maar even opwarmen in de magnetron kent hier geen beperkingen.

Behalve gekookte eieren in de dop. Vond mijn zoon uit afgelopen week. Dat kan niet in de magnetron.

Temet
gevaren

Ik heb de link van RK niet bekeken, maar waar ook altijd tegen gewaarschuwd wordt, is het opnieuw opwarmen van gekookte rijst.
De wetenschappers zullen het wel weten, maar ons half-Aziatische huishouden draait in belangrijke mate op gekookte rijst, en in zeker de helft vd gevallen is die rijst opgewarmd. Gaat al 15 jaar goed...

Groeten,

Temet

Caesar
Temet

Waarschuwingen tegen opwarmen rijst heb ik nog nooit gezien. Zoals je zelf als zegt, vele mensen doen het (wat dan wel weer slechte bewijsvoering is).