Home » Forum » Welke olie kun je goed verhitten

Welke olie kun je goed verhitten?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Anneque
Welke olie kun je goed verhitten?

Zonder dat ze schadelijk wordt?
Ik ben ff snel aan het surfen, maar kom zo gauw geen goede, objectieve informatie tegen. Zie veel tegenstrijdige info, bijv. over zonnebloemolie. Ik wil graag weten in welke olie ik mijn eten (groenten wokken/eitje bakken/vlees) het beste kan bereiden zonder dat de verhitting schadelijke stoffen genereert. Bij Katan kom ik er ook niet uit, die heeft het vnl over verzadigd vet vs onverzadigde vetten, maar daar doel ik dus niet op.
Waar kan ik goede info vinden?

ChrisH
Uhm, toch zonnebloemolie?

Ik weet dat er bij sterke verhitting van olijfolie eerder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij de verhitting van zonnebloemolie. Ik gebruik dus zelf altijd zonnebloemolie om te frituren.

Waar lees jij dat zonnebloemolie niet goed zou zijn? (Sorry, kan je niet echt helpen met je vraag over waar je goede info kan krijgen.)

Chris

Oude Wijn
Arachideolie

schijnt ook tamelijk hittebestendig te zijn en wordt veel gebruikt in de Aziatische keukens.

Genista
Gewoon zonnebloemolie

Kun je prima verhitten. Oververhitten is geen goed plan, dat is niet lekker, maar tot 180 graden gaat prima.

Rafelkap
Olijfolie?

Is olijfolie dan zo slecht? Bij gewoon bakken dan, frituren doen we nooit, dat wordt ook afgeraden las ik ergens.

Anneque
Hier bijv.

http://www.robkalmeijer.nl/voedingsmiddelen/vetten/gebruik.html
staat zonnebloemolie bij de "slechtste oliën om te verhitten". Maar ja, wie is Rob Kalmeijer? Zegt me dus niet zoveel, maar ook al die andere hits die ik krijg: allemaal artikelen uit damesbladen of van sites als "goeie vraag". Kan prima info zijn, maar hoeft niet. Dus dan weet ik nog niets. Ik doe nu idd alles in olijfolie, soms ook zonnebloem-, maar eega wist te melden dat-ie had gehoord (van een van die topkoks, hoe heet-ie, Robert Kranenborg geloof ik) dat je die juist niet mag verhitten. En of het dan om frituren gaat (doen we nooit) of ook al alleen maar gewoon bakken, weet ik niet. Heb me net in de toko een pot dure kokosolie laten aansmeren. De man had wel een klok horen luiden, want die had het erover dat in dit vet de onverzadigde vetten niet omgezet werden in verzadigde ("of andersom", zei hij er ook nog bij ;-). Enfin, die wist dus ook niet hoe het zat want daar gaat het niet om, maar evengoed zit ik hier dus heel subassertief te wezen met een potje kokosvet ;-)
Tinus, zeg jij eens wat. Jij weet vast hoe dit zit.

Brianna F
Olie

Zonnebloemolie staat in het rijtje minder gezonde vetten, het bevat omega-6 en dat zorgt voor toegenomen ontstekingen in het lichaam, terwijl omega-3 deze juist afremt. gezonde oliën zijn olijf-lijnzaad-walnoot-koolzaad en sojaolie. Ik meende ook dat zonnebloemolie niet stabiel is bij verhitten en snel verbrand waardoor er kankerverwekkende deeltjes in komen. Kokosolie heeft dat niet, het is de meest stabiele vorm van vet die er is en ook geschikt om in te frituren.
Kokosolie is gemakkelijker afbreekbaar doordat ze middellange vetzuurketens bevatten hierdoor makkelijker afbreekbaar voor de lever. Bovendien versnelt het ons metabolisme wat weer handig is wanneer je wilt afvallen.
Ik gebruik altijd kokosolie, spettert ook niet zo dan de andere oliën.

skik
Combifles

Wij hebben flessen olie van de Albert Heijn die een mengsel van olijf- en zonnebloemolie zijn. Ik had ook allemaal van die tegenstrijdige berichten gehoord over de gezondheid van het één en het ander, dus ik vond dit wel een aardig compromis.

skik

Primavera
Verschil tussen bakken en frituren en tussen geraffineerde en on

Het ligt wat ingewikkelder. Bakken in olijfolie is prima. De ongeraffineerde (extra)-vierge olijfolie heeft een 'punto di fumo' van tenminste 180°C. Frituren dus alleen als het met lagere temperaturen gaat.
Voor hogere temperaturen is pinda-olie geschikter.
Geraffineerde oliën ,waaronder ook geraffineerde olijfolie, hebben een hoger 'rookpunt' en zijn dus geschikter om te frituren, maar door het proces van raffinatie zijn daar veel goede stoffen uitgehaald. Het belangrijkste is echter dat je na het frituren de olie eigenlijk niet moet hergebruiken. Juist dat herhaaldelijk op hoge temperaturen verhitten zorgt voor steeds meer kwalelijke stoffen erin.
Zonnebloemolie is niet zo geschikt om te verhitten zelfs niet om te bakken. Van kokosolie weet ik niks, dat associeer ik met zonnebrandmiddelen ;-).
Groeten Primavera

Anneque
Oké, maar (brianna en primavera)

Waar vinden jullie die informatie? Ik vertrouw jullie natuurlijk blind, maar zou eea ook graag zelf nazoeken ;-)

Brianna F
Info

Ik studeer voedingskunde, maar heb ook een indrukwekkende rij voedings- en dieetboeken staan. Het laatste wat ik heb gelezen is de voedselzandloper en die vind ik zeer de moeite waard.

skik
Ah, exit zonnebloemolie dus

Ik ga n.a.v. jullie berichten maar weer overstappen op alleen olijfolie. Bedankt voor de info

skik

Cicade
En rijstolie?

Ik heb eens ergens (internet) gelezen dat rijstolie goed tegen hogere temperaturen kan. Weet iemand daar meer over?
Van kokosolie was het me al bekend, maar dat is nogal prijzig als je het eigenlijk maar 1 keer zou moeten gebruiken voor frituren.

Brianna F
Rijstolie

kan hoger verhit worden dan olijfolie zonder z'n stabiliteit te verliezen. Is ook goed.

BTW Ik gebruik kokosvet voor van alles, ook als broodsmeersel, om vlees, eieren en vis in te bakken,je hebt er weinig van nodig. Als creme tegen droge plekken, kloven, lippenbalsem. Je kunt er zelfs je tanden mee poetsen, maar dat gaat me een brug te ver.

Anneque
Brianna

Dank je wel, ben weer wat wijzer. Voedselzandloper, da's toevallig, heb ik net vorige week gereserveerd bij de bieb.
Heb nog 2 liter zonnebloemolie staan, maar dat gaat dus voortaan maar over de sla.

Oude Wijn
Cocosolie

ruikt wel erg lekker, maar vind ik alleen passen bij Aziatische gerechten. (Een scheutje sesamolie ruikt ook heerlijk bij het wokken.)
Volgens mij valt het allemaal wel mee met zonnebloemolie, hoor. Zo hoog loopt de temperatuur toch niet op in je wok/koekepan? Ik zou die 2 liter gewoon opmaken op de manier die je gewend was en ondertussen rustig rondkijken naar een alternatief.

Brianna F
Kokosolie

Die heb je ook in geurloze varianten. Als mijn gezin wist dat ik alles bak in kokosolie hoefden ze het niet, want als er iets vies is dan is het wel kokos:-) Dus maak ik ze niet wijzer.

ouzo
Olijfolie!

Omdat wij elk jaar weer vele , eigen oogst, liters olijfolie hebben, gebruik ik olijfolie voor vanalles en nog wat. In de keuken natuurlijk, maar ook een paar druppels als handcreme, gemengd met grof zout als lichaamsscrub enz. Ik heb ook wel eens gelezen dat er bij verhitting van olijfolie schadelijke stoffen vrijkomen. Maar als ik naar de oudere mensen hier in het dorp kijk, die hun hele leven overvloedig olijfolie hebben gebruikt, denk ik dat het met die schade nogal meevalt.

bibi63
Volgens mij (schade door olijfolie)

gaat dat alleen om de niet gefilterde (extra-vierge) variant. Hier zitten namelijk nog miniscule stukjes in (niet voor het oog zichtbaar), die verbranden tijdens het verhitten. Wat ik altijd heb begrepen is dat je voor bakken en frituren de geraffineerde moet gebruiken.
Gr. Bibi

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.