Home » Forum » Werkster kan paar weken niet komen wat nu

Werkster kan paar weken niet komen - wat nu?

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Evelien
Werkster kan paar weken niet komen - wat nu?

Wat doen jullie als de hulp een paar weken niet kan komen?
- de boel laten verslofffen?
- zelf de belangrijkste dingen doen?
- de belangrijkste dingen verdelen onder gezin (incl. man en puberkinderen)?
- alles zelf doen?
- alles verdelen onder gezin (incl. man en puberkinderen)?
- iets anders?

Milcham
Is dit een poll?

Huiswerkopdrachtje, journalistiek onderzoek of oprecht een vraag?
Het lijkt me dat je met elkaar even je handen laat wapperen. Geen idee hoe je dat doet als de hulp een paar weken niet komt. Ik heb er geen.

Evelien
Oprechte vraag

Het is een oprechte vraag en ik ben benieuwd hoe anderen (met een werkster) daarmee om gaan.

Ook om te kijken hoe wij het thuis gaan oplossen nu dat fenomeen zich voordoet.

Triva
Tjonge

Wat een gemiep zeg, pak gewoon aan wat je kunt en dan begin je met de grootste schade. De tijd die je nu al bezig bent met daarover praten is al weggegooid. Hoe denk je dat het in andere gezinnen gaat zonder werkster?

Dus even wat minder tijd voor ontspanning, tv, games en andere zaken en je begint bij de wc/badkamer en zo kom je hoe meer tijd je ervoor uittrekt steeds verder en natuurlijk doe je dat met z'n allen. Kinderen in ieder geval de eigen kamer. Wat denk je eigenlijk: dat mijn pubers elke week keurig stoffen en zuigen daar, noway! Ik denk sowieso altijd dat mensen met een werkster veel te veel veel te vaak laten doen, het kan echt wel een tandje minder en hoe is het als ik ziek word of nog meer in mijn gezin? Nou dan wordt er dus gewoon nog minder gedaan.

Ginny Twijfelvuur
Is dit echt een vraag?

Ik zou zeggen: doe de belangrijkste dingen en verdeel de lasten een beetje.

Met de wc, de vloer en de douche met wasbak kom je al een heel eind.

Jaina
Verdelen

Als de situatie zich hier voordoet dan verdeel ik alle voorkomende werkzaamheden onder het gezin (ook kinderen )
Minder belangrijke taken kunnen wel even wachten

Narcis
De boel laten versloffen?

Dat zou ik proberen te vermijden, voor jullie zelf misschien geen probleem maar wel voor de werkster, dat is voor haar niet fijn terugkomen.

Li
tuurlijk wel

Van versloffen heb je alleen zelf last, tenzij het om allerlei aangekoekte zaken gaat. En een beetje werkster/huisvrouw heeft daar ook wel een truc voor. Verder geldt: je stofzuigt of je stofzuigt niet, maar hoeveel er precies ligt gaat de werkster echt niet uitmaken.

Wilgenkatje
werk verdelen natuurlijk!

Vanavond na het avondeten gezinsvergadering en afspreken wie wat doet. Volgende week maandag mag er geruild worden.

Verstoffen is onverstandig, voor jezelf en voor de hulp als ze weer terug komt.

Miep Kraak
Eh met een vuiler

Huis ben je echt langer bezig. Fornuis laten aankoeken.. Natuurlijk krijgt ze dat schoon, maar het duurt wel langer.

Als je gezonde handjes hebt is dit het moment t om in te springen en ze te laten wapperen.

Ik vind het niet netjes als iemand het bijhoudt dat je dat werk verloren laat gaan.

Als ik bij mijn andere werk drie weken de post of wat dan ook laat liggen zijn mijn afwezige collega's ook niet blij. En nu ben jij opdrachtgever, dat is een verschil, maar even inleven in haar situatie, dan zou ik aan de slag gaan.

Triva
precies

Dat is nu precies wat ik bedoelde: of er nu veel of weinig stof op vensterbanken of op de vloer ligt maakt de werkster niet uit. Dat zijn nu precies de dingen die mensen, die altijd een werkster hebben niet begrijpen. Een hedendaagse 'huisvrouw' is wel gek als die net zo vaak de ramen lapt, stoft en zuigt zoals mensen laten doen met een werkster. Een maand later de ramen lappen kan ook prima en een week later stoffen gaat ook heel goed ;)

Triva
tegelijk

Ik heb het niet over aangekoekt vuil daarom zei ik al: houd de wc/badkamer bij en ik neem aan dat als je zelf gekookt heb je het fornuis niet vies achterlaat voor de werkster die over twee dagen komt!

Stoffen en zuigen kan best wel een beetje minder vaak en het maakt de werkster niet uit hoor of de ramen wel of niet zijn gedaan in de tijd dat ze niet kwam. Dan heb je straks extra eer van je werk en veel langer ben je er niet mee bezig.

Even zo
Wat een luxe probleem

Waar mensen zich druk over kunnen maken....

Misschien moet je de werkster maar ontslaan, dan scheelt dat weer zorgen.

Lou
Haha

Wat een vreemde vraag. Ik zou zeggen:
- doe wat je nodig vindt
- doe waar je tijd voor hebt
- verdeel alles onder de mensen die het nodig vinden en er tijd voor hebben, of van wie je vindt dat ze het moeten doen.

Pirata
help, mijn butler neemt vrij

Volgens mij is het de hoogste tijd dat de werkster met langdurig verlof gaat, als je al gelijk een probleem hebt hoe het aan te pakken als ze er niet is. Hoe leren je kinderen schoonmaken eigenlijk?

@Emma
Pirata

Mijn dochter leert nauwelijks schoonmaken. Ik heb het zelf ook niet geleerd van mijn moeder want wij hadden ook een werkster vroeger. Ontaarde moeders en slechte huisvrouwen zijn wij ;-)!
En als de werkster er een paar weken niet is gebeurt er gewoon niet zo veel, behalve sanitair en keukenblok.
Op kamers heb ik leren schoonmaken. Komt allemaal goed.

BeetjeAnders
moeilijk te zeggen...

Hou oud zijn de kinderen, werk je fulltime/deeltijd.
Hangt van de situatie af.

40er
Nou gewoon

Iedereen een uurtje helpen.
Kinderen kunnen hun eigen kamer doen, inclusief bed verschonen. Man bv beneden stoffen en stofzuigen, jij boven. Klaar

IngridT
Wat zijn jullie allemaal fel zeg....

Ik heb ook een hulp. 5 uur per week. En als ze er eens niet is dan word ik daar echt niet vrolijk van. 5 uur per week is best veel. Als ik dat zelf moet doen dan schieten er echt andere dingen bij in. En dan bedoel ik niet 'relaxed de hele avond voor de buis hangen' ...want daar kom ik sowieso al zelden aan toe.

Tuurlijk is een hulp 'luxe'. Maar als je je leven/ werk/ etc erop hebt ingericht dat die uren zijn uitbesteed dan is het echt niet leuk als het er opeens 'zomaar' bij in moet worden gepropt....

TS: erg verstandig om ( als t vooraf weet) een taakverdeling te maken met je gezin. Wie wat doet, en hoe vaak.....Beetje met de Franse slag...idd maar even geen ramen lappen en zo. Maar wel bijhouden die handel....

Sterkte de komende weken...ik hoop dat ze snel terug is!

( andere optie...vervangster regelen? Kent zij of jij iemand die 'eventjes' een paar uurtjes over kan nemen? You never know....)

Ingeid

thea
niet leuk

Nee, vast niet leuk als een hulp niet komt.
Weet er alles van, hier wacht ik al jaren op de hulp;)
Nee, serieus, het al dan niet hebben van een hulp bepaalt in de praktijk lang niet altijd de noodzaak ervan. Ik puzzel al jaren hoe ik het schoon moet houden, en met mij vele mensen zonder hulp.
Vriendinnen mét hulp zeggen dan altijd: joh, neem een hulp! Zo lekker!!
Tsja.

AnneJ
Hulp

In een periode dat ik zelf vrij weinig kon ging mijn hulp met zwangerschapsverlof. Gelukkig had ze een vriendin die een paar maanden voor haar kon waarnemen.
Inmiddels geen hulp meer, maar het was echt fijn, vooral als je het zo druk hebt met werk en kleine kinderen en zo.

Triva
Ingrid

Ik ben oprecht nieuwsgierig wat jij een hulp vijf uur per week laat doen? Ik heb namelijk helemaal niet het idee dat ik zelf vijf uur per week bezig ben met dingen die jij niet doet want ik neem nog steeds aan dat jij zelf wel je fornuis schoon maakt na het koken zodat het niet aankoekt en zelf de afwasser in en uitruimt en zelf voor je was zorgt?

wil40
Een luxeprobleem maar...

misschien voor jou een groot probleem. Een paar weken zonder hulp kan lang zijn als je je leven zo ingericht hebt. En misschien ben je niet kerngezond, er kunnen redenen zijn dat dit voor jou echt extra vervelend is.
Is een inval een optie?

Paddington
Hetzelfde

als wat je deed voordat je een werkster had, lijkt mij.

Tjoh een werkster, ik wilde dat ik die luxe had.

n@nny
Een probleem is een probleem

Sjonge, wat een felle reacties weer zeg. Ik kan me best voorstellen dat je onthand bent als bepaalde taken standaard door je werkster worden uitgevoerd en die valt nu weg. Wat mij betreft dus een volkomen legitieme vraag.

Lastig om in het algemeen iets over een oplossing te zeggen. Hangt af van ieders agenda en ook wel van je eigen instelling. Ik zie dat je jezelf in elk geval hebt 'ingeroosterd' om werkzaamheden te doen. Is dat omdat jij de meeste tijd hebt? Of speelt misschien ook mee dat je de controle wil houden of vindt dat het op een bepaalde manier moet gebeuren of zo?
Als je van nature nogal perfectionistisch bent en je hebt voldoende tijd, dan zou ik namelijk geloof ik niet heel veel moeite doen om gezinsleden op te voeden voor die paar weken. In mijn ervaring kost dat bij pubers een berg aan energie en gezeur aan je hoofd en moet je alles nalopen en overal achteraan. En tegen de tijd dat ze eraan gewend zijn is je werkster alweer terug.

En verder is het natuurlijk een kwestie van prioriteiten stellen. Wat is het belangrijkste dat echt schoon MOET zijn? Welke dingen kunnen liggen? Met dat lijstje zou ik aan de slag gaan.

IngridT
Triva

Ik heb best een groot huis. Ik schat dat de hulp een uur of 4 per week bezig is met het 'gewone' wekelijkse schoonmaakwerk ( sanitair, keuken, slaapkamers stoffen/ zuigen, beneden stoffen/ afnemen en en zuigen) . Dat kan ik zelf echt niet sneller.

Daarnaast spendeert ze elke week ongeveer een uur aan 'extra' klussen. Ramen lappen, keukenkastjesvan binnen, koelkast(en) vsn binnen, dat soort dingen. Ze mest ook wel een boekenkast uit, of de kasten met sportscholen en schoinmaakzooi in de bijkeuken. Heerlijk. Of ze veegt de buitenboel eens aan. Heerlijk. En ze geeft regelmatig een kamer eens wat extra aandacht. Dus niet het wekelijkse doekje en zuigbeurt, maar ook eens alle kozijnen goed meepakken, of de deuren, of noem maar op.

Luxe? Ja. Vast.

Maar daar doe je roch niemand kwaad mee? Bovendien vind ik mijn eigen werk zoveel leuker dan soppen dat ik liever een halve dag extra werk & dat gewoon uitbesteed. Niks mis mee toch? Sterker nog...hulp is erg blij. Met haar 1 minuut reistijd-flexibele dagen- vakanties in overleg altijd regelbaar - kind niet lekker mag zelfs bij ons voor de dvd-arbeidsvoorwaarden........

Overigens vind ik dat ik naast het uitbestede schoonmaakwerk nog meer dan genoeg doe in huis. Alleen al wassen,boodschappen, koken kost zeker weten meer tijd per week.

Ingrid

Evelien
Vervolgvraag

@Ingrid, dank voor jouw reactie. Jij begrijpt mij. Wij hebben 6 uur per week een hulp:-) (vrij bewerkelijk huis zeg maar).

Dank voor al jullie reacties die toch vrij eensgezind zeggen dat je het in de tussenliggende periode even met alle gezinsleden moet opvangen.

Dat is ook mijn idee.

En vanzelfsprekend alleen het hoogstnodige. Ramen lappen en bedden verschonen wilde ik bijv. maar even overslaan.

Nu de vervolgvraag:-).

Mijn man werkt fulltime, ik 4 dagen pw en ik ben herstellende van ziek zijn, dus kan/wil niet teveel doen (nb wel een beetje, want ik wil het verdelen en het goede voorbeeld geven aan onze pubers van 17 en 14).

Maar mijn man wil niets doen. Heeft het al druk met zijn werk. Wil helaas zelfs niet een klein beetje doen, wat naar mijn mening best kan en richting de kinderen veel handiger zou zijn.

Nu kan ik kijken of ik tijdelijk iemand anders kan krijgen, maar kan alleen als die op mijn vrije dag kan. Vast niet eenvoudig (ook korte termijn).

Zouden jullie toch je kinderen vragen te helpen als mijn man niets doet? Ik vrees dat die van ons er geen zin in hebben, en zeker niet als hij niets doet. Dus: hoe zouden jullie dat in mijn situatie aanpakken als ik geen vervangende hulp kan vinden? Toch kinderen vragen en hoe krijg je ze zover nu mijn mam niet mee wil doen om het goede voorbeeld te geven (nb doen wel wat klusjes in huis zoals vaatwasser, tafeldekken, koken, maar hebben nooit schoongemaakt ivm hulp).

thea
nou Trivia

Ik zou wel weten wat ik een hulp hier 5 uur liet doen..
Kan dit huis best gebruiken!
Maar we hebben het dus niet en leven nog allemaal!

Een probleem is een probleem, tuurlijk. Maar het wat minder zien als een probleem en je realiseren hoe luxe het allemaal is relatief kan toch ook geen kwaad?
Poetsen om de hulp tevreden te stellen whoehaha sorry ik kom echt niet meer bij!
Dat is wel heel decadent.
Ik poets hier om niet te verzuipen in de chaos van het huishouden en mijn kinderen minimale hygiëne te geven. En dat is dus een gepuzzel, ook mijn lijf doet niet altijd meer wat ik wil.

Verder lijkt het me heel simpel: je huurt gewoon even een invaller. Vast heel problematisch allemaal wb vertrouwen ed, erbij moeten blijven maar sorry, ik mis hierin het inlevingsvermogen om dit sneu te vinden.

thea
gekruiste reacties

En nee, ik vind niet dat je je kinderen iets kunt laten doen als partner niet wil.
Maar hoe ziet je partner dat dan en wat ziet hij als oplossing?

IngridT
Evelien...

Mijn man zou niet principieel weigeren, maar de praktijk zou toch zijn dat hij bijna niks zou doen om de simpele reden dat hij er erg vaak niet is. Toen mijn hulp er voor de kerst onverwacht 2 weken uit was zat hij in Dubai. De hele periode... Maar ik snap je probleem. Mijn kinderen zouden ook gaan steigeren als
zij wel aan de sop moesten maar pap niet...

Maarre.,,hoe stelt je man dan voor dat jullie de boel oplossen? Leg hem de opties eens voor? Hij kan toch haast niet met een stalen gezicht beweren dat jij dat allemaal maar moet fixen? Of vindt hij de 'laat het maar versloffen' optie de gemakkelijkste? ( dat zou ik mijn man nog wel zien kiezen eerlijk gezegd......)

Andere out of de box optie....betaal je pubers gewoon een deel vh werksterloon en laat ze echt een paar uur per week volle bak schoonmaken. Zaterdagochtend van 1- tot 1. Met zijn 2-en. Who cares? Wie weet werkt het als een tierelier.....

Succes!

Ingrid

IngridT
Ahum.

Van 11 tot 1. Lijkt me met zijn 2 en al dat ze dan heel wat kunnen doen...

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.