Home » Forum » Wie heeft er verstand van bankzaken ivm abn amrofortis

Wie heeft er verstand van bankzaken??? ivm abn-amro/fortis

30 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
*Sophie*
Wie heeft er verstand van bankzaken??? ivm abn-amro/fortis

Als klant van ABN-AMRO zou ik nou wel eens willen weten hoe slim het op DIT moment is om ons geld er nog op te hebben staan...
Ik lees zulke verontrustende berichten en ben bang dat we straks (lees 'maandag') misschien ons geld kwijt zijn. Volgens mijn man loopt het vast niet zo'n vaart, maar het zit mij niet lekker. Nu weer dit bericht:

http://www.nu.nl/news/1764463/32/%27Topoverleg_in_Nederland_en_Belgi%EB_...

maar vooral ook het volgende bericht vanavond op Teletekst: en dan vooral die laatste zin:

'Topoverleg in Belgie over Fortis.
Het Belgische kernkabinet is bijeen in crisisoverleg om te praten over de situatie rond bank-verzekeraar Fortis. Ze praten op een locatie ergens buiten Brussel over manieren om het vertrouwen van beleggers in Fortis te herstellen, zo meld de VRT.
Er zou vanavond ook overleg zijn met De Nederlandsche Bank, maar die wil dat niet bevestigen. De koers van Fortis is de afgelopen week gekelderd. Gisteren is topman Verwilst vervangen.
Voor maandag moet er duidelijkheid zijn over de financiele positie en toekomst van Fortis. Beleggers twijfelen of de bank de kredietcrisis kan overleven.'

Einde citaat Teletekst.

Wie kan mijn directe ongerustheid wegnemen of anders raad geven? Ik ben al bezig om van bank te verwisselen, maar dat neemt wat tijd. Vooral dit weekend lopen er allemaal automatische incasso's op onze rekening maar hebben we ook net salaris erop gekregen...
Wat is wijsheid?

groetjes, Sophie.

theekop
Je man

Ben het eens met je man, zo'n vaart zal 't niet lopen.
Tot de 40.000 euro is je spaargeld gegarandeerd (door de overheid). De eerste 20.000 100% en de volgende 20.000 90% (denk ik). Heb je meer dan 40.000 dan moet je maandag misschien een deel overschrijven naar 'n andere bank.

*Sophie*
Dank je voor je berichtje, theekop, maar

dat bericht hoorde ik ook op de tv, was het eergisteren? Maar de dag erna wilden ze dat opeens niet meer bevestigen, dat maakte me dus wel ongerust. Heb ik iets gemist? Is het werkelijk zo dat de overheid dit nog steeds/altijd garandeert? Voor vandaag, morgen, overmorgen? Mijn tante was eens bij faillisement van haar bank al haar spaargeld kwijt. Ook hier in Nederland. Het kan dus wel.

Ik hoop dat er nog meer geruststellingen komen, hoe meer hoe beter en dan kunnen jullie me overtuigen ;- )

groetjes, Sophie.

amk
Abn

en ook fortis valt volledig onder het Nederlandse bankgarantiestelsel. tot 20.000 euro is 100% gegarandeerd, de volgende 20.000 tot 80%. Dat betekend dat je bij een bedrag van 40.000 maximaal 2.000 euro kwijt kan raken.
Maar voor dat dergelijke grote banken falliet gaan worden er eerst nog heel wat trucs uit de kast gehaald.

Je geld kwijt raken via een gewone bank kan in NL bijna niet. Er zijn wat dubieuze banken op de markt actief op dit moment. B.v Ice save die even vergeet te melden dat de 1e 20.000 euro niet onder het nl recht vallen maar onder het ijslandse recht, en dat je daar dus moet procederen. De AK-bank bijvoorbeeld valt wel helemaal onder het nederlandse recht.
Maar als je je geld vastzet in een achtergesteld deposito (voordeel hoge rente, nadeel groter risico) dan kom je achter aan de rij van eisers te staan en ben je je geld kwijt. Maar op een gewone spaarrekening is dit bij de Nederlandse banken niet het geval.

groet,
Angela

meeleverd
Heb je ook nog schulden/hyp lopen bij fortis

Volgens mij kan dan verrekend worden. Dus als je zeg 60.000 op je spaarrekening hebt, en 150.000 hyp, dan houd je 90.000 euro hyp over. Stond een stukje in NRC gisteren.
En dat is in principe niet onvoordelig, want ook al ben je je spaargeld 'kwijt', je schuld wordt wel kleiner dan. Heb je 60k spaargeld maar geen hyp, dan ben je 22k kwijt. (60-38).
Ben benieuwd of de bank omvalt. Zelf heb ik een kleine rekening bij abn/amro, nog binnen de grenzen van die garantie.

Bastet
Beide

Wij hebben bij beide banken een rekening lopen,dus ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt.Het bankgarantiebedrag haal ik bij lange na niet,en een hypotheek hebben we ook niet,dat scheelt.
Bastet

reina
Volgens mij

Ik heb begrepen dat er een deel van je geld idd gedekt is door bankgarantie van de overheid (zie theekopjes berichtje) én dat bij een evt faillissement van Fortis 9 waar ik niet van uitga) het geld bij ABN niet weg is. Zeker weten doe je het nooit, maar ik denk dat juist paniekrecaties als ged weghalen bij de Fortis het probleem groter maakt. Wij hebben ons geld trouwens sowieso verdeeld staan over meerdere banken.

Bankie
Mijn man

Mijn man is onze financiele man hier. Hij heeft eind mei, begin juni (uiteraard in overleg met mij :-)), in 2 termijnen ons spaargeld weggehaald bij Fortis, omdat hij niet helemaal zeker was van wat er zou gaan gebeuren. Eerst wilde hij nog 40000 laten staan omdat dat inderdaad door de staat gedekt is, maar dat heeft hij later ook weggehaald. Wij hebben nu, net als Reina, ons geld over verschillende banken verspreid.

Minet
Ook hier twijfels en onrust

mijn man en zijn zus beheren samen de forsgevulde spaarrekening van hun moeder, die ze bij Fortis hebben ondergebracht.
Wij willen het geld graag op een internetspaarrekening zetten, bv. bij de DHB of de ATB, maar dat ziet zij niet zitten, heeft daar geen vertrouwen in. Wij hebben zelf daar al jaren een spaarreking lopen, waarmee we geen enkel probleem ondervinden.
Wat kan een snelle/probleemloze oplossing zijn voor ons?
Groetjes, Minet

Petra-
Minet

Ik denk dat je in elk geval moet zorgen dat je spaargeld verdeeld is, wij hebben nergen meer dan € 20.000 euro staan, daarmee voorkom je een hoop problemen en heb je ook geen 10% eigen risico.

Marith
Minet

Die fors gevulde spaarrekening kun je beter onderbrengen bij Ohra; 4,6 procent rente. Wij hebben een lopende rekening bij de Postbank maar hebben daar al ons spaargeld weggehaald en ondergebracht bij Ohra. En verder is het inderdaad niet onverstandig om je geld bij diverse instellingen onder te brengen.

Jaymza
En/of

Als het een en/of rekening is worden de gegarandeerde bedragen verdubbeld. Maar in principe gaat de fortis alleen failliet als inderdaad iedereen zijn geld eraf haalt. Ze lenen het lang uit (bv hypotheken) en kort in (betaal- en spaarrekeningen). Zij kunnen hun geld niet terghalen.

Jaymza

Nasha the first
Wauw....

zoveel spaargeld heb ik niet dat ik het kan spreiden....

mirreke
Deel weghalen

Ik zou een deel weghalen als het om veel geld gaat. Ik zou dus bij elke bank 38.000, want dat bedrag is gedekt, parkeren.
Verder denk ik niet dat het zo dramatisch zal zijn. Fortis wordt wie weet opgekocht, ABN minus wat activiteiten gaat dan toch weer onder eigen naam verder.
Fortis heeft zich verslikt met de aankoop van ABN en in deze tijd kan je daar als bank snel voor gestraft worden.

dirksmama
Aandelen

Aandelen vallen niet onder de garantieregeling, die krijg je gewoon helemaal terug. Moet je ze wel kopen nu ze goedkoop zijn, en niet al gekocht hebben toen ze nog duur waren :-(

*Sophie*
Mirreke

"ABN minus wat activiteiten gaat dan toch weer onder eigen naam verder."

Wat was ook al weer de reden dat ABN-AMRO opgekocht werd? Weet jij dat nog? Of iemand anders misschien?

*Sophie*
Superbedankt allemaal!

Ik zit hier nu een stuk relaxter, kun je wel zeggen!!! Echt bedankt voor al jullie reacties!
Ik merk dat het bij meer mensen speelt en dat is natuurlijk ook niet zo gek met zulke grote banken.
Wij hoeven hier (helaas) niet na te denken over grote hoeveelheden spaargeld, maar juist als het 'kleine beetje' geld dat we hebben weg zou zijn...dan hebben we dus wel een major problem! :- ( Dan kunnen we nl gewoon niet meer eten enzo...

Maar jullie hebben me wel gerustgesteld, vooral omdat jullie met zoveel zijn die hetzelfde zeggen en dat geeft vertrouwen ;- )

Nog 1 vraagje: weet iemand een site waar zo'n garantie zwart/wit te lezen valt?

Ik vind het zo fijn dat ik zoveel feitelijke kennis kan vinden op dit forum, zo heb je er echt iets aan. Lekkere onzinklets is ook heerlijk, maar ook als het om iets wezenlijks gaat kun je hier terecht, blijkbaar. En dat is fijn!

Ondertussen blijven we met z'n allen de spannende ontwikkelingen volgen. Het zal mij benieuwen hoe dit gaat aflopen.

groetjes, Sophie.

Jaymza
Dnb

op de site van dnb kun je zien welke banken onder de garantieregeling vallen.

Manda Rijn
Niet alleen fortis

alleen al het feit dat er een Nederlandse bank zo diep in de ellende zit geeft aan hoe erg het is. Ik had 2 jaar geleden al het idee dat het deze kant op zou komen, het is maar een klein wereldje.

Mijn vriend die er wat meer in zit roept ook al een tijdje dat ik mijn rekeningen bij Abnamro moet weghalen omdat die bank ook onderuit zal gaan. Geluk bij een ongeluk is dat ik nauwelijks spaargeld heb ;-)

Als ik jullie was zou ik bij de Rabobank de boel parkeren, die bank is niet beursgenoteerd en een cooperatieve bank.

Geerke
Mijn man werkt bij abn

Mijn man werkt bij ABN AMRO en zegt dat ABN AMRO nu eigendom is van 3 banken (Fortis, RBS en Santander). Dus al gaat Fortis volledig over de kop, dan is er nog niks verloren. Is mijn eigen samenvatting van wat hij zei hoor, maar volgens mij heb ik het goed begrepen.

Faith
Ook

IK heb gisteren ook wat rondgekeken op internet over andere spaarplannen, maar besloten toch een nieuwe spaarrekening bij de ABN te openen, naast onze andere, en deze geeft 4,5 % rente!
Nu hebben we de spaartegoeden verdeeld over twee rekeningen, bij dezelfde bank (althans, dat moet ik nog even doen als de rekening echt is vrijgegeven). Verder hebben we ook hypotheken voor ons bedrijf, dus in het ergste geval is de bank het haasje, want de hypotheken zijn nog altijd meer dan de spaarrekeningen. Faith

Kaaskopje
Verzekering

Ongemerkt zit ik toch ook met vragen. Ik ben dit jaar overgestapt naar de zorgverzekering van de Amersfoortse, maar de verzekering zelf is uiteindelijk van Fortis. Naar mijn idee is de Amersfoortse verantwoordelijk voor de klanten dus moet de Amersfoortse een oplossing zoeken als het mis gaat met Fortis. Of niet?

amk
Kaaskopje en hypotheken

De verzekeringstak en de vastgoed tak van Fortis zijn heel gezond en zijn losstaande bedrijven met dezelfde naam Fortis.
Als de Bank Fortis onderuit gaat blijven deze bedrijven gewoon door draaien.

De hypotheken worden dan idd ondergebracht bij een andere bank, die ze ahw opkoopt. Wel wordt er nog een verrekening gedaan met eventueel spaartegoed. Je hypotheek zou dus lager kunnen worden, maar je spaargeld heb je dan wel automatisch geinvesteerd in je huis.

groet,
angela

Ingrid
Amk?

Hopelijk krijg je dan nog wel de keus of je je spaartegoed in je hypotheek wil stoppen?

Als zelfstandige reserveer ik een deel van mijn inkomen op een spaarrekening voor de inkomstenbelasting, die immers achteraf komt. Ik zou het toch niet zo handig vinden als dat bedrag ineens in mijn hypotheek terecht zou komen (hypothetisch in mijn geval, aangezien de hypotheek bij een andere bank loopt, maar toch)

Ingrid

reina
Weet iemand dit?

Ik zit met 2 vragen. Wij hebben ons geld bij meerdere banken uitstaan (niet dat het zo'n kapitaal is, maar mijn man heeft een eigen 1-mansbedrijf, dus moet ook vor eigenpensioenvoorziening zorgen). Stel dat ANB wordt overgenomen door de ING en er staat daar al geld op, geldt dan die bankgarantie nog steeds voor beide tegoeden of wordt dat ahw bij elkaar opgeteld? En als je een deel particulier spaartegoed hebt en een ander deel op een zakelijke rekening (van eigenbedrijf dus) geldt je dan als 2 verswchilende spaarders of wordt dat ook bij elkaar geteld? Bij DNB kom je er nu niet door om vragen te stellen, zelfs mail komt terug... Dus wie weet is er hier een deskundige in de zaal?

amk
Ingrid

Lees deze site even: http://www.geldenrecht.nl/sparen/2501134/Bank_failliet_spaargeld_en_hypo...

Daar staat het wel duidelijk uitgelegd.

groet,
Angela

amk
Reina

kijk eens op de site www.geldenrecht.nl

Daar is deze vraag al een tijdje geleden beantwoord.
http://www.geldenrecht.nl/sparen/2483589/De_garantie_op_uw_spaargeld_all...
Van die pagina:
Soms kunt u twijfelen of twee banken die onder verschillende naam adverteren, niet misschien stiekem toch een bedrijf vormen. De Postbank is bijvoorbeeld 100% eigendom van ING. En wat gebeurt er na de samenvoeging van ABN Amro en Fortis in Nederland?

In deze gevallen geldt: als de bank apart vermeld staat in het Register Kredietinstellingen, dan geldt het als een aparte bank en geeft De Nederlandsche Bank apart garantie op het tegoed. Als u uw geld spreidt over Postbank en ING, dan heeft u bij beide banken recht op de volle garantie. Hoe het gaat met ABN en Fortis kunnen wij niet voorspellen, maar u kunt het te zijner tijd dus ook nazoeken in het Register.

groet,
Angela

reina
Dank!

Die site kende ik nog niet.

Truusje
Verzekeringsclaim; hoe zit dat?

Enkele jaren geleden heb ik een auto-ongeluk gehad dat door iemand anders is veroorzaakt. Ik heb lang niet kunnen werken, werk nu minder uren dan destijds, heb huishoudelijke hulp etc. Deze kosten willen we via een letselschadeprocedure verhalen op de verzekering van degene die mijn autoongeluk heeft veroorzaakt. De verzekering is Fortis. Deze was altijd redelijk meewerkend. Kan dit hele gebeuren gevolgen hebben voor mijn letselschadezaak?

Truusje
Amk heeft het antwoord al gegeven

Bedankt!

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.