Home » Forum » Wie is ervaren kniepertjesbakster

Wie is ervaren kniepertjesbakster?

29 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Merla
Wie is ervaren kniepertjesbakster?

Kniepertjes? tja, ik liep bij de kringloop en zag daar een kniepertjes-ijzer voor een prikje.
Ik kreeg ineens zin in zelfgemaakte kniepertjes en straks met oud en nieuw is het ook leuk natuurlijk.
Thuisgekomen gelijk dat ding grondig schoongemaakt en beslag gemaakt. Het leek me niet moeilijk, dus hoppa, gelijk aan de gang.
Wat een tegenvaller!
In eerste instantie had ik totaal uitelkaar gespatte crepes met allemaal gaten en rare kriebeltjes. Oke, dat ding dus niet hard aandrukken. Opnieuw. Wat een gesmeer en gedoe. Ik kreeg het niet voor elkaar. En wat een boel van die dingen gaan er uit dat beslag, er kwam geen einde aan. Gelukkig kreeg ik het ineens toch door en begonnen ze steeds meer op echte kniepers te lijken.
Ok, nu die dingen nog op zien te rollen. Je brandt je vingers er lelijk aan, want dat moet natuurlijk gelijk als ze uit het ijzer komen. Lukte dus niet naar tevredenheid.
Maar wat ik het allervervelendste vond was dat de eersten halverwege alweer slof begonnen te worden. En dat terwijl ik ze echt niet bovenop elkaar heb gestapeld. Pas als ze helemaal afgekoeld waren legde ik ze op of tegen elkaar.
Wat doe ik verkeerd? Hoe kan het dat ze toch zo snel alweer slof worden?
En hoe krijg je ze goed opgerold?

hump
Wat zijn dat?

Nog nooit van kniepertjes gehoord!!

SuusMaria
Merla

Heeeeeel intrigerend bericht... Kniepertjes die slof worden...Tell us more please!! Suus

Merla
Haha

Kennen jullie geen knieperties?
Nou jaaaaaa!
ok, ik heb even voor jullie gekopieerd van wikipedia: Een kniepertie (knijpertje, ook wel ijzerkoekje) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Overijssel, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies) en Gelderland (de Achterhoek)

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

SuusMaria
Ff googlen

Ik weet nu wat het zijn... Zie link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kniepertie
;) Suus

SuusMaria
Hahahah

tegelijk!!!! ... Suus (westerling, nooooiit van kniepertjes gehoord!!!)

Merla
Vegters rolletjes

Vegters rolletjes, rond de jaarwisseling te koop in de supermarkt, ken je die wel dan? Dat zijn ze! Alleen zijn die niet zo lekker als zelfgemaakte ;)

tonny
Slof

dat woord ken ik van mijn Friese schoonfamilie. Het betekent zacht, in de zin van zachte, oude koekjes/chips; iets wat krokant en vers hoort te smaken, maar het niet meer is...

Mijn moeder had ook zo'n kniepertjesijzer. Ze was er helemaal lyrisch van en maakte er inderdaad van die opgerolde wafeltjes mee. Persoonlijk had ik er niks mee. Toen ze naar het verzorgingshuis ging, belandde dat ijzer op de rommelmarkt.

En daar heeft de starter van deze draad 'm gekocht ;)

tonny

mem
Leuk

Ikzelf heb een maand of 2 geleden bij de Liddl een electrische gekocht, daar zat een recept bij. Ik herken je frustratie in de hoeveelheid die uit het beslag komt en de verbrande vingers. Wij hebben er een stokje bij voor het maken van hoorntjes( om ijs in te doen), een soort driehoekig gevalletje. Ik had het idee dat ze eigenlijk iets langer rond de houder moesten blijven . Als ze er snel af gingen zakten ze snel in elkaar. Slof is een woord dat we geregeld gebruiken, je bent fries of niet. En na jarenlang in Overijssel gewoond te hebben ken ik de kniepertjes goed. Als kind was het al traditie om die rond oud/nieuw te eten( idd de vegters rolletjes, we kochten ze altijd).
Even terug naar jouw vraag: slof zijn ze bij mij niet geworden , ze waren binnen een halve dag op. Als rolletjes hebben we het niet geprobeerd, maar de hoorntjes werden niet allemaal even mooi.

wiggie
Oprollen

wij bakten ze vroeger thuis altijd op oudjaarsdag. Het recept heb ik niet. Oprollen deed je met een pollepel. Net gebakken kniepertje uit het ijzer op een broodplank en dan om de pollepel rollen.
Wij deden wel eens anijszaad door het beslag.
Mmmm lekker. En ja, ze werden wel slof, sommige wel en sommige niet. Weet niet waarom.

Vonda
Kniepertjes, jaaaaahhh!

Ja.............
........ heerlijk!

Met ouders die uit Groningen/Drenthe komen ken ik zeer goed deze traditie. Ik heb ook nog een goed recept, heb ik een keer zelf uitgeprobeerd.

Als ze slof/zacht worden is het recept niet goed geweest. Ze horen meteen na het oprollen en afkoelen hard te worden. Dan kan je ze in bakblikken wekenlang bewaren (deksel erop doen met een laagje keukenpapier ertussen zodat het goed afsluit). In onze familie is het 'wekenlang bewaren' trouwens hypothetisch, ze zijn zo lekker!

Het al dan niet oprollen heeft officieel te maken (als ik het mij goed herinner) met het oude en het nieuwe jaar. Zoiets van: voor de jaarwisseling rol je ze niet op en erna wel, om aan te geven dat het nieuwe jaar nog van alles in petto heeft.... maar dat zal ik nog even precies navragen bij mijn ouders. Mijn moeder bakte ze vroeger altijd, ik heb vaak meegeholpen, vaak gebruikten we dan 2 ijzers tegelijk zodat het wat sneller ging. Ik was ook heel creatief in het bedenken van steeds weer nieuwe vormen (oprollen, dubbelvouwen, 2x dubbelvouwen, eh...). Wij gebruikten altijd aluminiumfolie als ondergrond voor het rollen.

Mijn uitgeprobeerde recept zal ik er binnenkort opzetten, ik heb nu niet meer de puf om naar beneden te lopen en nog al te veel te tiepen. Even geduld!

Vonda

Vonda
Nog even

Met bakblikken bedoelde ik natuurlijk koekblikken.
Merla, een van de redenen dat het eerst helemaal niet goed ging en later wel is dat je hem misschien iets te grondig hebt schoongemaakt. Die van mijn ouders wordt wel gereinigd maar nooit ontvet bv.

Vonda

Silone
Knieperties & rollegies

De laatste heb jij het over. Mijn moeder had het perfecte rollegiesdeeg. Helaas is het recept verloren gegaan. Het staat en valt iig met het deeg. Voor rolletjes is dat vloeibaar deeg. Je moet ze gelijk uit het ijzer om een houten steel met een diametemer van zo'n 2 cm rollen (pollepel is te dun). En goed koud laten worden.
Heb jij niet te veel boter in je deeg Merla? Dan vallen er ook 'gaten' in de kniepertjes. Ik ben wel in het bezit van heerlijk kniepertjesdeegrecept (die harde platte), maar bak ze traditioneel alleen vanaf eind december tot en met de januarimaand.

albana
Rollen

wij bakken ze op het werk ook regelmatig. erg lekker zijn ze ook met.......warme kersen+slagroom! (=duits) wij hebben (op het werk) ook een recept met anijszaad. wij bakken ook met 2 tegelijk. anders duurt het uren voor je door 1 bak beslag heen bent. het recept heb ik zo dus niet bij de hand, maar ik zag dat iemand anders je het al zou geven......kniepetjesbeslag moet je 'even' laten staan....dan word het dikker ofzoiets (geen idee waarom, ik heb het gewoon zo geleerd en op het werk is het juist wel handig). gaatjes erin is niet zo erg als het aan de randen is, dan worden de kniepertjes iets poreuzig maar dat geeft niet als je maar goed rolt. de eersten rollen wij nooit. het vet/boter moet eerst goed heet zijn voor je rollen kan. neem een kwastje en een pakje boter (gewoon margarine) en kwast 'm regelmatig in, zo om de 4-5 kniepertjes, dan weer eventjes dicht zonder beslag en dan weer open en beslag erin. het werkt ongeveer zo als je pannekoeken bakt. de margarine moet écht bruinig zijn (verbrand) net als je denkt nu is het té heet geworden moeten ze erin......voor de lekkerste kniepertjes. rollen doen wij met een pollepel. 't is gewoon even wennen in 't begin. als je 'm eruit haalt pollepel meteen aan het einde vlak bij je, pollepel erop, klein randje omslaan, met rechterhand pollepel rollen met linker beetje meeslaan om door te rollen zoiets.....(lastig uitleggen). ik ben toch wel erg van de pannelappen enzo maar hierbij verbrand ik nooit mijn handen. gebruik links je eeltkussentjes een beetje om mee te rollen.....
hier ook in dichte trommel. eerst mét keukenpapier goéd laten afkoelen in open trommel. (echt minstens 1 nacht) en pas de volgende dag keukenpapier eruit en trommel dicht. succes ermee, groeten albana
p.s. eet niet teveel, je kan van anijszaad ook erg buikpijn krijgen.

maman5
Hansaplast

Ik doe altijd hansaplast om de vingertoppen als ik kniepertjes bak. En daabij heb ik een rond stokje, bijv. steel van een pollepel, om ze op te rollen. Je kunt eventueel nog een klein spijkertje voorin het stokje plaatsen om ze uit het apparaat te halen. Hier ook geen ervaring met slof worden. Meestal zijn ze dan al op. En het recept heb ik van internet gehaald. www.foodbgood.com/index.php/Nieuwjaarsrolletjes Prima recept. Mijn Franse buren vinden ze ook erggg lekker. Ook de uitleg erbij vinden ze geweldig. Vorig jaar heb ik zo'n apparaat op mijn verjaardag gekregen. Dus nu, na de oliebollen, is de buurt ook aan de kniepertjes. Maar je staat wel even een tijdje te bakken als je keuken al vol hebt zitten met "hongerige" kinderen vergezeld van een spuitbus met slagroom.

Merla
Slof

Slof werden ze dus bij mij gisteravond al vlak na het bakken. Niet allemaal trouwens, dus heel vreemd.
Maar misschien had ik het recept ook wel niet helemaal goed zoals iemand al noemde.
Ik had nl: 500 gr bloem; 250 gr suiker; 150 gr boter; 2 eieren, halve liter lauw water en een zakje vanillesuiker.
En omdat de eerste knieperties zo vreselijk uit elkaar spatten, dacht ik dat ik het beslag misschien toch te dun had en heb er nog een smak bloem doorheen geroerd. Zou dat misschien de reden zijn van het veel te snel slof worden? Sommigen werden van buiten wel knapperig maar middenin niet overal.
Ze zijn wel lekker trouwens ;) maar de sloffe zijn behoorlijk taai als je ze in de mond hebt...
Ik kom trouwens al zoekende veel verschillende recepten tegen.

Merla
Die tip van hansaplast

Die tip van hansaplast ga ik zeker onthouden! Da's een goeie!

*Sophie*
Op youtube

staan 3 filmpjes: "Nico bezig met het maken van ijzerkoekjes"

http://nl.youtube.com/watch?v=kSK2tXVCmFc

maar daar herken ik geen rolletjes in....

Mijn moeder is een echt originele Tukker, maar ik heb haar nooit over 'kniepertjes' gehoord...misschien was dat uit zelfbescherming, hahahahaha!

Ik zal eens kijken of ik haar met goed gelukte, zelfgebakken kniepertjes kan overvallen!

groetjes, Sophie.

Luna
Sentimenteel

Gut, ik zit me hier opeens een partij sentimenteel te worden zeg! Ik zie mijn oma zo weer zitten aan haar keukentafel, stapels knieperties te bakken met zo'n ouderwets ijzer. Ze woonde bij ons in huis en is overleden toen ik 11 was, mijn lieve omaatje...

Vonda
Recepten

Silone heeft gelijk. Je hebt kniepertjes en rolletjes. Ik heb het hieronder staande recept voor kniepertjes uitgeprobeerd en dat ging goed. Ook heb ik nog een recept voor rolletjes. Die bakken mijn ouders ook. Rolletjes zijn wat brosser, kniepertjes wat steviger. Misschien dat ik nog achter het recept van mijn ouders kan komen.

Hier eerst de recepten die ik ooit via een vriendin kreeg:

Kniepertjes:
250 gram bloem
125 gram boter (ik heb margarine gebruikt)
200 gram suiker
1 ei
2 zakjes vanillesuiker

Boter smelten, suiker en ei erdoor en tenslotte de bloem. Balletjes draaien en tussen ijzer bakken.

Met dit recept heb ik destijds ongeveer 55 kniepertje gebakken. Mijn moeder deed het vroeger op gevoel maar toen ik ze bakte stelde ik steeds het wekkertje van de oven in op zoveel seconden, werkte perfect!

Het recept van rolletjes:
250 gram bloem
100 gram boter
250 gram suiker
1 ei
3,5 dl lauw water

De ingredienten mengen op de avond tevoren. Na het bakken bewaren in een trommel waarin citroenolie is gesmeerd.

Dit recept heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Volgens mij doet men ook wel eens een scheutje alcohol door het deeg.

Ook wij gebruikten thuis een wat dikker stokje, inderdaad met een doorsnede van zo'n 2 cm. Ik zie het zo weer voor me hoe we daar zaten, was zo gezellig!! Ik wil later als ik groot ben ook een kniepertiesijzer!

Vonda

albana
Rolletjes+kniepertjes

volgens de info van de vonda...maken wij op het werk dus rolletjes! maar we noemen ze kniepertjes! sterker nog.....ons recept komt uit een boekje met 'oude streekgerechten' , niet een of ander hip boekje, nee een boekje van zeker 30 jaar oud en in het boekje staat ook 'kniepertjes' en erachter tussen haakjes 'nieuwjoarskeukjes'. wij doen er buiten de ingedriénten van vonda (volgens mij klopt dat wel) ook nog 's een zakje vanillesuiker+wat anijszaad doorheen.
dat andere recept van vonda ken ik ook, maar dan heet het hier 'wafeltjes' die bak je ook in een kniepertjesijzer en dan laat je ze recht (dus niet opgerold).
groeten albana

Geerke
Jahoiii kniepertjes

Aangezien ik een aantal jaren in de Achterhoek gewoond heb en mijn schoonfamilie uit Friesland/Drente komt en in de Achterhoek woont, ken ik de kniepertjes. Zij maken altijd zowel kniepertjes als iesekoeke (ijzerkoeken), kniepertjes zijn veel zoeter en echt veel lekkerder. Ik maak al jaren (sinds ik een kniepertjesijzer kreeg) met oud en nieuw zelf ook kniepertjes. Ik rol ze niet op, ze blijven plat.
Inderdaad gaan er VEEL uit het beslag, en lijkt er geen eind aan te komen, maar het is wel gezellig, Hans bezig met de gluhwein (3 soorten) en ik met de kniepertjes.
Toen ik in de Achterhoek kwam wonen in '88 had ik ook nog nooit van "slof" gehoord, nu gebruik ik het woord nog steeds niet (net als meer Achterhoekse rariteiten zoals "'smorgens als je je ogen los doet..."???? maar da's een ander draadje haha).
Afijn Merla, ik heb met oprollen dus geen ervaring. Als je niet van plan bent slagroom erin te doen zou ik ze sowieso plat laten. En anders ook eigenlijk ;-) En waar zijn die pleisters nou voor???

Temet
Benina (ot)

Daar heeft het standaardnederlands geen goed woord voor. In het blad 'Onze Taal' stond een tijdje een rubriek 'gaten in de taal' - woorden die gemist worden. Vaak was er voor het verschijnsel wel een woord in een andere taal, of in een dialect. Van die rubriek ken ik het woord 'slof' nog als woord voor hoe koekjes worden als ze te lang in de trommel hebben gezeten (ik kom zelf uit het westen, daar kennen ze dat woord dus niet). Taai of oudbakken zal in het standaardnederlands het dichtst in de buurt komen, denk ik.

Groeten,

Temet

albana
Achterhoek+slof

nou ik woon (en ben geboren) achterhoeker, maar hiér is een 'slof' een andere woord voor 'een heel'. b.v. een slof rozijnenenbrood= een héél rozijnenbrood(ongesneden). we gebruiken het ook wel voor pantoffel....maar voor koekjes?? nee, die zijn taai, old, muf, niet good, broos enz. enz.
écht niet en ik kan goed 'plat proaten' .......wel doen wij de ogen 's morgens 'los'...(en dan schreeuw ik tegen de kinderen : "nee, open!!!" dus we wéten het wel, dat scheelt...)
groeten albana

Triple
Nog een recept

Grappig om in september al een draadje over kniepertjes te lezen! Nou ja, de pepernoten liggen ook al in de winkels. Die Nico op Youtube is trouwens Vlaardingse ijzerkoekjes aan het bakken. Die lijken inderdaad helemaal niet op kniepertjes, behalve dan dat er ook kaneel in gaat en ze op een ijzer worden gebakken!
Ik heb het volgende recept voor kniepertjes:

200 g suiker, zakje vanillesuiker, 125 g boter, 1 ei, 250 g bloem, ½ theelepel kaneel, evt 1 sherryglas sherry (dan minder water gebruiken). Met sherry plakken de kniepertjes op een of andere maniet minder aan het ijzer.

Los suiker op in 1½ dl heet water en laat de boter in het suikerwater smelten. Zeef de bloem er roer het losgeklopte ei, kaneel en in gedeelten het suikerwater en de vanillesuiker ertbij totdat een glad deeg ontstaat. Laat dit een nacht rusten (ja, ja, het is even plannen).

Verhit een kniepertjesijzer flink en vet in. Leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden. Knijp het ijzer voorzichtig dicht (niet te hard!) en bak aan beide kanten 1-2 minuten op halfhoog vuur. Wip het kniepertje uit het ijzer (met puntig mesje ofzo) en laat afkoelen. Of rol het nog warme kniepertje eerst op tot een rolletje.

*Sophie*
Als kind van een halve tukker

wil ik dit jaar ook van die kniepertjes gaan proberen. Kan iemand me een plaatje (link) van zo'n ijzer sturen? Ik weet anders helemaal niet waar ik naar moet vragen. Denk nl dat ze hier in 't westen' heel raar zullen kijken als ik vraag naar een knieprertjesijzer/pan. Maar ja, daar doe ik dan weer niks op oet ;-)
Toen ik dat gebruikte (er niks op uit doen) toen ik mijn man net leerde kennen, keek hij me altijd heeeel vreemd aan. Toen hij het er later met een andere aangetrouwde zwager over had die ook geen 'tukkers' sprak, vertelde die dat het iets was wat in de familie gezegd werd, maar waar hij zich eerst ook geen raad mee wist ;-)
Maar wisten wij kinderen van mijn moeder (oet Twente) veel? wij zeggen het altijd al zonder te weten dat men hier (in het westen) je dan echt niet begrijpt!
Daar kwamen we dus pas na een jaar of 30 achter! ;-)

groetjes, Sophie

mem
Cloer en bifinett

ik heb zelf een wafelhoorntjesautomaat ( gaufrier in het frans) van bifinett, gekocht bij de Liddl voor 10 euro( opruiming)een paar maanden geleden. Bij Cloer hebben ze er ook , kijk dan bv op oubliewafel ( of zoek op wafel en cloer dan kom je wel verschillende tegen). Beide merken zijn electrische apparaten.

Merla
Marskramer

Marskramer had ze ook zag ik van de week. Ik was benieuwd hoe duur ze nieuw waren vandaar dat ik er op lette. 39,95 euro maar liefst. Ik zou dus zeggen, loop eerst eens bij een Kringloop langs. Dat scheelt enorm! Ik heb hem gekocht voor nog geen 5 euro!

*Sophie*
Bedankt, mem & merla!

voor de snelle reactie!
Ik weet nu waar ik naar moet zoeken. Eerst maar even kijken bij de kringloop idd. Daar moest ik toch al heen om spulletjes af te leveren en zo heb ik een extra stok achter de deur bij mijzelf ;- )

groetjes, Sophie

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.