Home » Forum » Willen jullie meedenken om dochter gezonder te laten eten

Willen jullie meedenken om dochter gezonder te laten eten?

79 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Foske
Willen jullie meedenken om dochter gezonder te laten eten?

Onze dochter van 11 (ASS) eet zeer beperkt en begint steeds beperkter te eten. Op het moment is ze wel dol op pannenkoeken en daar wil ik graag iets mee doen. Ben al begonnen ze van verschillende gezondere meelsoorten te bakken maar eigenlijk wil ik groenten of fruit erin verwerken zonder dat het te zien of te voelen/proeven is.
We zijn al met haar bij de arts en een therapeut geweest maar dat heeft niks uitehaald, alleen enorm verzet van haar kant en grwoon weigeren.
Wat je ook probeert, geen snoep meer geven bv, ze gaat er niet door eten.
Daarom, hoe kan ik pannenkoeken bakken zodat het toch een gevarieerde en gezonde maaltijd wordt?
Hoop alleen dat ze zich niet gaat afvragen waarom ze zo vaak pannenkoeken mag..

Kaaskopje
Wortelpannenkoek

Zoals je worteltaart kunt bakken, zo zou je ook wortelpannenkoeken kunnen bakken denk ik. Tot puree vermalen en door het beslag roeren.

Foske
Structuur

Dochter is erg gevoelig in de mond dus de structuur wordt met wortels grover natuurlijk.
Ik begin morgen met banaan door pannenkoeken van half gewone en half boekweitmeel.

Temet
Foske

De truc van pureren en mengen kan natuurlijk nog met veel meer groenten, en andere soorten meel kan inderdaad ook. Gekleurde groenten (spinazie, biet, wortel) geven natuurlijk wel gekleurd beslag.

De Surinaamse of Indiase toko verkoopt ook meel van gele erwten, heet vziw gram. Wordt dacht ik gebruikt in de Surinaamse roti, maar je kan er natuurlijk ook gewoon beslag mee maken.

Maar ja, proeven doe je het toch, denk ik.
Overigens: houdt ze ook niet van fruit? Er is nu natuurlijk veel lekker fruit te koop tegen redelijke prijzen, je kan op die manier proberen een eenzijdig dieet wat op te fleuren. Vooropgesteld dat ze dat wel eet natuurlijk.

Sterkte ermee

Temet

bibi63
Jee lastig zeg, en vraagje

Om even met je mee te kunnen denken voor mijn beeldvorming en evt tips: hoe eet ze normaliter pannenkoeken? Alleen met suiker en stroop? Of ook met spek, kaas? In dat laatste geval is het makkelijker om wat met het beslag te 'rommelen'. Wat zijn buiten pannenkoeken andere dingen die ze wel wil eten? Ikbedoel in de categorie tomaat, komkommer of weet ik wat. Mss kan ik wat ideetjes geven, als ik weet wat ze niet weigert te eten.
Gr. Bibi

Foske
Bibi

Nou ze eet verder alleen cornflakes, bij hoge uitzondering een beschuitje met niets, pannenkoeken met poedersuiker:( en patat. Geen fruit dus.
Wil ook niets proberen ook al bied ik haar een euro per aardbei..
Kadootjes of leuke dingen in het vooruitzicht stellen helpt niet, dwingen eerst iets gezonds te eten voor ze iets anders krijgt ontaard in krijspartijen.
Kortom, ze heeft ons volledig in de tang.
Al denk ik niet dat ze het zo wil.
Ze is autistisch, eetproblemen rond eenzijdig eten komt hierbij wel vaker voor en de dokter weet ook niet wat ze er mee moet. Dochter ziet er gezond uit, groeit goed, is zelden ziek.
Maar ik wil dit zo niet langer en ben van plan stapje voor stapje dit te veranderen.
Laatst pannenkoeken van a,andelmeel gebakken, ze heeft ze opgegeten maar lekker vond ze het niet.
Ik ben al blij als ze een broodje met zoet beleg zou eten..

marie
lees dit eens

Dit zou jullie dochter over een paar jaar kunnen zijn?

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=136&t=1792125&

Kaaskopje
Marie

Ik ben Foske niet, maar wat heeft Foske aan die link behalve herkenning? Vermoedelijk is haar dochter nu al zo en ik heb de indruk dat Foske dat begrijpt, maar dochter is in de groei en kan niet zonder gezonde voedingsstoffen. De vraag is naar mijn idee: hoe los je het zo onopvallend mogelijk op?

Dat dochter autistisch is maakt het er niet makkelijker op. Wat in dat koppie zit gaat er niet meer uit en zorg dan maar eens dat dat zonder stress verandert.

Boontje
Lastig

Wat een lastige situatie zeg, kan ook niets zinnigs toevoegen aan wat hierboven al staat. Wat ik me wel afvroeg: is ze gevoelig voor sfeer? Als je bijvoorbeeld uit eten gaat, kiest ze dan alleen patat of pannenkoek? Want anders zou je een keer naar zo'n ontbijtbuffet kunnen? Wij doen dat af en toe en onze kieskeurige eter laadt dan ineens van alles op het bordje wat ik thuis niet voor hoef te zetten (en eet het dan nog op ook). Niet alleen het gezellige karakter maar ook zelf kunnen kiezen lijkt hierin mee te spelen, en kleine beetjes kunnen/mogen proeven en laten liggen als het niet bevalt.
Heb laatst pannenkoeken gebakken met een deel millet meel. Daar proef je niet zoveel van, had alleen iets teveel gebruikt dus koeken vielen uit elkaar, maar wel heel gezond alternatief. Net als quinoa meel, ook hoge voedingswaarde. Gebruik in brood soms sojameel, nog niet gebruikt in pannenkoek maar schijnt ook goed te gaan. En verder natuurlijk het hele arsenaal van linzenmeel en kikkererwtenmeel en je zou kunnen proberen wat zachte tofu door beslag te mengen voor de proteïne (doe ik hier door smoothies).

skik
Is dit iets?

https://www.groentefriet.nl/

Door pannenkoekbeslag kan je allerlei gekookte en gepureerde groenten en fruit meemixen, worteltjes zoals Kaaskopje zei, maar ook aardappels, courgette, appel, peer. Of banaan, of pindakaas. Eerst een beetje zodat het niet opvalt en dan steeds wat meer.

skik

Foske
Bedankt

De groentenfriet had ik ook al gezien en ga ik proberen, heb er alleen geen hoge verwachtingen van want dochter gaat dat natuurlijk proeven en wil alleen vaste smaken..
Ik ga eerst proberen met de pannenkoeken van allerlei soorten meel en heel kleine deeltjes groenten of fruit toevoegen. Steeds een beetje meer zodat ze heel langzaam aan de smaken went.
Heb haar nu naar school wat verse sinaasappelsap door haar normale sapje gedaan. Hoop niet dat ze het proeft want anders laat ze het secuur staan.
Ook had ik de broodbakmachine op de timer gezet vanochtend zodat we lekker versgebakken brood hadden, dacht misschien doet de geur iets want af en toe eet ze dan wel een droog kapje van net brood. Maar niks hoor.
Ik word er gewoon heel moedeloos van en ben ook wel een beetje bang gemaakt door een schoonzusje die me wist te vertellen dat dit haar organen zou aantasten.. Of dat waar is weet ik niet, de dokter zegt dat wanneer ze groeit en gezond is het niet veel kwaad kan..

Foske
Boontje

Op een buffet eet ze ook niets..
Waren dit weekend nog op een feestje met buffet waar ze de hele avond niets gegeten heeft.

Rafelkap
bizar

Nee, zolang ze groeit en gezond is het niet erg. Hier eet onze jongste (7,5) ook vrij bizar. Hij eet nooit met de pot mee, behalve pasta met pesto (??) en pannenkoeken.
Gelukkig eet hij wel goed brood, fruit (alleen bananen, appels, peren en mandarijnen - 1 of 2 per dag) en rauwe wortels. Heel soms een stukje komkommer of rozijntjes. Soms een gekookt ei.
En taart, koekjes en ijsjes.
's Ochtends het liefst een speltcracker (albert heyn). Ik maak me er allang geen zorgen over, hij is nooit ziek. Ik ken wel iemand met een dochter waarbij het echt dramatisch is, die loopt dan ook bij een eetpoli, alleen helpen doet het (nog) niet. Ik zou wel voor je na kunnen vragen wat voor therapie dat is. Er bestaan wel boeken over autisme en eten en hoe je dat kan aanpakken.
Pannenkoeken bakken wij altijd met appel erin. Dat moet je idd rustig opbouwen anders hoeft ze ook helemaal geen pannenkoek meer.

Ik zou kleine stukjes rauwe groente (bv paprika, wortel, komkommer) in kleine bakjes als tussendoortje proberen of bij het eten geven en de pannenkoek zo min mogelijk vet maken. Met een pannenkoek krijgt ze ook ei en melk binnen, zo slecht is dat verder niet.

Rafelkap
oja

Mijn zoontje wordt op het kdc gestimuleerd door groente zelf te snijden. Je zou haar wat meer kunnen proberen te betrekken bij het koken, voor zover je dat nog niet hebt gedaan.. Lastig hoor.

Rafelkap
oja 2 :-)

De wortels moet je eerst koken en pureren en dan door de pannenkoekenmix doen. Dit kan ook met pompoen (eerst koken, dan pureren). De appel raspen wij altijd en dit geeft geen stukjes.

Flink veel poedersuiker erop en ze proeft het niet dat ze gefopt wordt :-)

Spinaziepannekoeken kan ook, maar dat 'ziet' ze meer dat het anders is, daar zou ik nog even mee wachten (maar is ook lekker).

Marja
Hier ook zoon

Onze zoon lijkt op jouw dichter. Hij is 12 en vorig jaar zijn wij ook hulp gaan zoeken. Hij is eerst onderzocht op autisme, maar dat heeft hij niet. De instelling zou wel gaan kijken of ze ergens hulp konden regelen voor hem, maar heb nu al een half jaar niks gehoord. Daar geloof ik dus niet meer in.
Zoon komt nu wel op een leeftijd dat hij door heeft dat hij echt een enorm moeilijke eter is.

Sinds kort lust hij ook tortilla 's. Die lijken op pannenkoeken. Heb je die al geprobeerd? Hij eet ze nu zelfs al met kaas erin. Ook lust hij nu taco's. Die lijken een beetje op chips.
De groentenfrietjes zijn hier geen succes.
Crackers gaan er ook goed in, zelfs nu met sesamzaadjes.

Ik blijf proberen en blijf aanbieden. Fruit eet hij niet, groente nauwelijks: wortels en snijbonen. Brood wel maar altijd met hagelslag of speculaasjes. Iets anders wil hij niet.
Bij hem speelt er veel angst voor het onbekende.
Alles wat een beetje kraakt gaat redelijk maar dat zijn dus vooral gebakken en gefrituurde dingen. Heel eenzijdig dus. Pasta en rijst eet hij dus niet.
Het is erg intensief allemaal. Wij zijn ook al overal geweest voor advies, maar nooit iets wijzer geworden. Ik leef met je mee!!

Rafelkap
oja 3

Oja, snijbonen en sperciebonen en erwten eet hij ook. Nog niet zo lang. Hij eet het gewoon als chips, uit een apart bakje. Soms ook mais of kikkererwten. Steeds meer dus wel. Het moet niet te warm zijn en gewoon als bakje bij zijn boterham.
Taco's zal ik ook weer eens maken.

Bellefleur
Praten

Ik heb ook zo'n portret thuis. Ik heb haar deelgenoot gemaakt van het probleem. Ik heb haar verteld dat ze niet gezond leeft op deze manier. Ze is vaak ziek, dus die link is gemakkelijk gelegd. In periodes waarin ze zich goed voelt, het niet druk heeft op school, moet ze van mij iets nieuws proberen. We lopen dan samen door de supermarkt, en zij geeft aan wat ze wil proberen. Op een gegeven moment was ik zo zat van dat moeilijke eten van haar, dat ik niet voor haar heb gekookt. En waar kwam ze mee aan zetten? Noedels. Met tuinkruiden er door. En notabene een blaadje sla!
Dochter geeft ook aan dat structuur een belangrijke rol speelt. Brood met 'pitjes' kan ze echt niet eten. Ze zit te kokhalzen boven haar bord. Ik accepteer dat, leg er geen druk meer op. Van papa moet ze regelmatig de groente van haar bord opeten, en ze zit dan ook te kokhalzen. Ik laat dat zo. Ik begrijp papa, en zo krijgt ze toch nog groente binnen.
Mijn dochter eet dus gevarieerder dan jouw kind, daar bof ik mee. Maar ik zou je toch willen adviseren om het probleem met kind te bespreken. Met stiekem dingen door sapjes te doen, of in de pannenkoeken, zou ik mee uitkijken. Straks lust hij dat ook niet meer.

Dalarna
ik denk niet dat ik dat zou doen

Als ze door haar autisme zo weinig eet zou ik niet zo moeilijk doen met groente. Ze proeft het toch, dan maar een multivitamine er in en het op een andere manier proberen: eindeloos eerst met plaatjes van een worteltje, dan een worteltje aanraken, dan een worteltje in stukjes snijden, dan een worteltje koken en in stukjes snijden etc tot eindelijk het kleinste hapje dat je er van kan nemen en dan een groter hapje. Kan weken duren maar volgens mij bereik je er meer mee dan patat en pannenkoeken te gaan vergroenten.

Rafelkap
wennen

Eens, maar wennen aan de smaak kan ook door het door het deeg te mengen, het maakt de pannenkoek ook iets 'gezonder'.
Wij stoppen er ook een multivitamine in trouwens.
En we boffen dat kind wel rauwe wortels lust, dus hier gaan heel wat rauwe wortels doorheen. Dat kind iets anders eet dan wij (en deels in bakjes) deert hem niet.

bibi63
smoothies?

Is ze daar voor te paaien? Daar kun je natuurlijk echt van alles doorheen 'smoothen' zonder dat je het ziet of proeft.
Bibi

Katniss
Herkenbaar

De kinderen hier hebben beide een heel beperkt repertoire van wat ze lusten. Bij oudste (met PDD-NOS) gaat het nu wat beter, maar we zijn nog steeds genoodzaakt om elke week hetzelfde te eten. Jongste lust vier groentes (of drie, als je doperwt/wortel als een ziet).
Tot mijn verbijstering heeft jongste gisteren meegegeten met de kapucijners (die oudste wel heel lekker vindt). Ze was aan het zeuren om snoep en stelde toen zelf voor dat ze nog iets zou krijgen als ze zou mee eten. Vooraf hebben we in overleg de spelregels bepaald (1 opscheplepel, en er wordt niet gehuild). Overigens heeft ze wel de door haar zelf gesneden paprika aan de kant gelegd, maar dat doet oudste ook nog ;-) Meekoken vinden ze allebei hartstikke leuk, maar eten ho maar.
Als ze alleen maar pannenkoeken zouden eten, zou ik echt niet elke dag pannenkoeken bakken. Misschien op zondag een stapeltje en dan warmen ze de rest van de week maar op.
Foske, kan je dochter wel vitaminepillen slikken? Pillen is hier ook altijd een groot drama. Ze kauwen liever de paracetamol stuk (yuk!) dan hem in een of twee stukken door te slikken. Meestal heb ik dan ook van die (vieze) zuigtabletten in huis.

Temet
even (on)behoorlijk ot

In dit draadje lees ik nu meerdere voorbeelden van mensen (kinderen, in dit geval) met een zeer eenzijdig dieet maar een ijzeren gestel. En zoiets lees ik niet voor het eerst. Ik vind dat altijd wel weer frappant als je het afzet tegen al die berichten/artikelen/stukjes in diverse media waarin de indruk wordt gewekt dat je minimaal met acute scheurbuik wordt bedreigd als je 2 dagen geen groente of fruit eet.

Kortom: kennelijk steekt het allemaal niet zo vreselijk nauw ...

Groeten,

Temet

bibi63
mwah temet. En nog misschien ene idee voor Foske

Dat is een beetje kort door de bocht denk ik. Verder gaat het niet om 2 dagen maar om jaren én kunnen vitaminen/mineralen natuurlijk wel aangevuld worden door vitaminetabletten.
Niet ziek zijn en gewoon groeien zegt natuurlijk niet zoveel. Van alleen pannenkoeken groei je ook, als je calorie-inname per dag niet zoveel afwijkt van een gewone eter, zal dat niet zoveel uitmaken in eerste instantie. En als je van nature een goede weerstand hebt, wordt je ook niet zo snel ziek. Wel een voordeel uiteraard in een dergelijke situatie.
Zorgelijker is de vraag of je door te korten van voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten en bepaalde stoffen die je niet zomaar uit een vitamine-tabletje haalt, daar geen problemen ontstaan in de aanleg van organen, zoals hersens enz. En of je daar op oudere leeftijd geen problemen mee krijgt.

En Foske: Ze hebben van Nutricia (bij apotheek geloof ik) ook een 'astronautendrankje'. Dit is een soort fristi-achtig uitziend/smakend drankje om tekorten aan te vullen. Ik geloof ook in soort vla variant. Kijk eens op de site.

Gr. Bibi

n@nny
Speciale poli?

Volgens mij bestaan er speciale eetpoli, voor kinderen met problemen op dat terrein. Misschien hebben jullie het allang uitgeprobeerd hoor, maar anders hebben ze daar vast ook goede tips?!

Marie
Nutridrink en keelamandelen

Hoi Bibi - dat heet Nutridrink

http://www.nutriciamedischevoeding.nl/patienten-en-verzorgers/onze-merke...

Heeft onze dochter ook ooit 1 pakje van per dag heel langzaam, slokje-voor-slokje, gehad toen ze de keelamandelen er met 7 jaar uit kreeg en daarna niks meer wilde eten en drinken en zich dus steeds lamlendiger ging voelen (is na streng toegesproken te worden door huisarts weer goedgekomen trouwens).

Maar over keelamandelen gesproken. Ik lees hier ook aversie tegen stukjes en kokhalzen. Zou het kunnen zijn dat de keelamandelen zo opgezet zijn dat er haast geen eten meer door kan en ze daardoor gaan kokhalzen? Het is maar een ideetje hoor.

Foske
Wat een reacties!

Fijn hoor en ook fijn dat er meer kinderen zijn die beperkt eten, maar niet zoals mijn dochter volgens mij.
De missie van banaan door de pannenkoek is mislukt. Dochter was compleet overstuur omdat haar pannenkoek naar fruit smaakte.. Misschien teveel erdoor gedaan want je kon het idd proeven:(
Wel heb ik geen gewone mix gebruikt maar een mengsel van boekweit en gewone meel en gebakken in kokosolie en dat ging goed. Ze mopperde wel over de structuur, want die is natuurlijk anders, maar ze at.
Helaas wel met poedersuiker.
We hebben afgesproken twee pannenkoekendagen te doen anders gaat ze argwaan krijgen als ze ineens altijd pannenkoeken mag.
Bedankt voor de tip om wortel te koken Marja, ik had ze er secuur rauw door gedaan;) En pompoen is idd ook een goeie optie!
Katnis, ja vitaminepillen lust ze wel, wel alleen die van davitamon maar goed, het is iets.
Nutridrink ken ik niet, dus bedankt voor de tip.
Helaas gaat smoothies ook niet lukken want ze weet dat die gezond zijn.. Ook drinken is zeer beperkt, alleen Nesquick en een multivit drank van een speciaal merk (mag ook geen andere zijn) en water.
Ze zet zich heel erg af tegen gezond. Laatst hebben ze een project op school gehad over gezonde voeding en ontbijt, ze ontbijten dan op school maar dochterlief eet dan niks. Ik ga er dan thuis ook met haar over praten wat ze dan geleeerd heeft op school en wat ze er van vindt dat ze die dingen zelf niet eet maar dan wordt ze boos en overstuur.
Wat ze ook heel sterkmaangeeft dat veel voedsel niet lekker voelt in haar mond, ze gaat ervan kokhalzen als ze het al ziet, laat staan dat ze het in haar mond moet voelen. Brood vindt ze bv plakkerig, alleen als ik zelf brood bak eet ze soms het kapje en dan ben ik blij. Beleg vindt ze ook niet lekker, allemaal plakkerig, ze houdt alleen van knapperige dingen. Soms eet ze een heel pak crackers op, helaas van witmeel, andere wil ze niet want gezond..
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf erg van gezond ben en daar in de afgelopen jaren veel druk op haar heb gelegd door daar mee bezig te zijn. Er is bij haar een strijd ontstaan dat ze zich nu tegen mij afzet.
Ikmheb het ook een tijd losgelaten maar toen ging het ook niet beter.

AnneJ
controle

Misschien is het een idee om de controle bij haar te leggen. Er zijn meer kinderen groot geworden op witte bolletjes en je kunt haar toch niet dwingen wat ze eet.
Ik zou het eerder zoeken in zelf bedenken.
Ze is nu te groot, het is haar lichaam, ze is oud genoeg om te snappen dat je jezelf zo gezond mogelijk voed.
Ze drinkt al een multivitdrank. Mijn ervaring is ook dat het vaak wel meevalt, als is het een stuk beperkter dan je zou wensen.
En vitaminepillen. Nutridrink smaakt vreselijk dat zou ik niet doen.
Misschien wil ze ook wel een groentedrankje? En geef gerust die crackers.
Ik denk dat je het nu beter kunt opgeven en haar de verantwoordelijkheid geven. Als er iets gezonds is dat ze graag wil eten bied je je hulp aan om het voor haar aan te schaffen, of dat je haar geld geeft daarvoor.
Leren koken zou misschien wat zijn, maar alleen als ze daar zelf toe te motiveren is.

Bellefleur
Oké, het woord gezond is dus een item geworden.

Dan zou ik het woord gewoon niet meer noemen. Vertel haar dan dat het handig is om gevarieerd te kunnen eten. Omdat je dan een keer mee kunt eten bij oma of eventueel een vriendje of zoiets. Je bent zelf bezig met gezond eten. Blijf gezond eten, maar laat het verder los. Misschien kun je afspraken met haar maken: ik laat je eten wat je wil, maar je moet wel vitaminepillen slikken. En over vier weken gaan we eens kijken hoe het gaat. Misschien is ze in staat om iets nieuws te proberen als de druk er af is. Ga in saamhorigheid aan de slag met dit probleem. Zonder veroordelen, druk of gemopper. Maak haar duidelijk dat je haar probleem onderkent. Mijn dochter is vaak ziek. Zonder boos te worden, of mijn frustraties te tonen, zeg ik dan tegen haar: 'dat is ook niet zo gek, je krijgt zo weinig vitaminen en koolhydraten binnen, je hebt gewoon geen weerstand'. Je zegt dat je het een tijd hebt losgelaten, en dat het niet beter ging daarna. Misschien moet je het over een veel langere tijd aanzien. Misschien wel jaren. Als ik zie wat mijn dochter (15) nu binnen krijgt vergeleken met 4 jaar terug!
Heel veel sterkte gewenst.

Even zo
sensorische eter

Foske, hier ook een problematische eter in die zin dat het eten aan allerlei eisen moest voldoen (geur, kleur, temperatuur, buiten/binnen hetzelfde etc). In dit geval was het door een afkeer van ervaringen via de mond vanwege een ziekenhuisopname op jonge leeftijd en verborgen reflux.

Tijdens het zoeken, stuitte ik op de term foodchaining. Dwz, je analyseert waar het eten aan moet voldoen vanuit het oogpunt van je dochter en dat je kijkt wat daarin kan passen wat ze nu nog niet eet. Of je kijkt naar de dingen die daar niet helemaal aan voldoen maar deels (op 1 onderdeel niet, bijvoorbeeld). Dat kan je thuis proberen, vanwege het uitnodigende karakter ervan.

http://www.amazon.com/Food-Chaining-Feeding-Problems-Child%C2%92s/dp/160...

Bij ons werkte het deels. Ik merkte dat het lastig was om als ouder, je eigen kind net het zetje te kunnen geven om het eten te proberen. Jij bent nu eenmaal de veilige haven.

Gelukkig werden wij toen gewezen op een logopediste die veel werkt met kinderen die moeite hebben met motoriek mbt eten en slikken. Kinderen die de eerste jaren aan een voedingssonde hebben gezeten en geen mondervaringen hebben, (behalve nare), of kinderen met een lastige mondtechniek, in geval van het syndroom van down bijvoorbeeld (lange tong, slecht slikken). En dat heeft veel goeds opgeleverd.

Kind is nog altijd een lastige eten maar geen onmogelijke eter meer.
Een combinatie van beiden zou voor jullie ideaal zijn.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Hanne.
gezond

Als ze van gezond in de weerstand gaat zou ik dat heel snel loslaten. Grote kans dat je van de regen in de drup komt. En eerlijk gezegd zou ik ook de pannenkoeken niet gaan gebruiken om andere dingen mee naar binnen te krijgen? Wat als ze straks daar slechte ervaringen mee krijgt en ook geen pannenkoeken mee eet. Dan ben je nog verder van huis. (ik wordt ook niet blij als je mij koffie wil leren drinken door steeds een druppeltje koffie in mijn thee te doen).

Ziet ze het zelf als een 'probleem' of niet. Zo nee is het denk ik heel moeilijk. Zo ja is er nog hoop :)

Ik zou inspelen op wat ze wel lust. lees dat ze alleen knapperige dingen lust. Dan zou ik het daar gaan zoeken. Laatst op de markt groentenfrietjes gehaald. Misschien niet super gezond. Maar het is in iedergeval weer wat anders en ik vraag me af of een gefrituurde spercieboon veel ongezonder is dan een kapotgekookte boon onder een laagje jus.

Pagina's