Home » Forum » Woonkamer op het noorden

Woonkamer op het noorden

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Karin K.
Woonkamer op het noorden

Hier dan het nieuwe draadje zoals hierboven was gevraagd.
Wie heeft er tips voor een woonkamer op het noorden. Nooit zon in het woongedeelte ik wordt er echt nu al depressief van. Zijn al zover dat we denken aan een andere woning. Wie kent dit probleem en heeft tips?

Guinevere
Geel en licht

Een paar geeltinten geven inderdaad een zonniger sfeer in de kamer. En verder: heb je inderdaad wel een raam oid vanaf de zuidkant? Bijvoorbeeld een open keuken? Je zou ook de woonkamerdeur voor een glazen deur kunnen verwisselen, waardoor zonlicht vanaf de gang binnen kan vallen.
Kijk ook eens naar de tuin, wie weet kun je tegen de achtermuur/schutting een spiegel kwijt die licht de kamer in laat schijnen.

Ik heb ook een woonkamer op Noord gehad, maar er kwam bij mij wel licht door het keukenraam. Ook had ik een hele lichte achtertuin, weinig bomen die het somberder maakten maar een licht en luchtig uitzicht.

Angie
Spiegels

Er komt driekwart van het jaar geen zon in mijn huiskamer, die ook nog eens heel erg diep is. Ik heb op het donkerste gedeelte een flinke spiegel gehangen en ongeveer daartegenover, aan het andere eind van de huiskamer, nog een boven de schoorsteenmantel. Dat geeft een ruimtelijk en licht effect. Daarnaast een houten parketvloer die niet glimt, maar wel zijdeglans heeft (nou ja, om de krassen van de kinderen heen dan.) Tot nog toe niet depressief geworden dus hier werkt die combinatie.

Angie

Linda
Geel

Geel kan goed in een 'noordelijke' kamer. Wel kan geel geel snel onrustig maken

Linda
Inspirerend
reina
Misschien

Kun je niet een raam zetten in de muur naar de ruimte die op het zuiden ligt? Wij heben een raampje in de muur tussen keuken en kamer gemaakt en glas in de deur gezet, waardoor er meer zon in de kamer komt.

Karin K.
Uitleg

Dank voor jullie reacties. De kamer is zo gelegen dat het zitgedeelte aan de tuin grenst dus aan het noorden.
Het is een L-vorm aan zuidkant grenst de hal en daar zit al een deur in met glas zodat er licht doorheen komt vanuit de hal. De keuken grenst voor een klein deel aan de woonkamer en daar zit dus het raam op het zuiden maar het licht vandaar uit bereikt niet de woonkamer.
we hebben nu donker laminaat en we willen dit vervangen door witte houten planken om het zo lichter te maken.
Gele wanden maakt het waarschijnlijk ook wel lichter maar met een witte vloer lijkt me niet zo staan. Of denken jullie dat een grenen kleur vloerd met dan gele wanden beter is?

Guinevere
Spierwit=koel

Het lijkt me dat je juist wat warmte in je kamer wilt brengen, dan zou ik niet snel voor een hele witte vloer kiezen. Wel een lichtgekleurde houten vloer inderdaad.

Mamba
Wat ideeen

Ik zou voor een lichte glans op de donkere vloer gaan. Wanneer het licht weerkaatst wordt, lijkt het alsof het lichter is. Het contrast is met een donkere vloer groter. Ik zou zeker geen witte vloer nemen.
Verder zou ik 1 wand in een sterke kleur die ook licht is verven (met dank aan typischwonen.nl).
Mijn buren gaan voor het andere uiterste: complete verbouwing met een andere toegang tot de woonkamer (weten je nog mijn plattegrond van de hal, zij hebben hetzelfde type huis), en zithoek en keuken worden onderling gewisseld. De zithoek komt in wat nu de keuken is, tussenmuur wordt weggebroken. Zij hebben daar zon. De keuken komt aan de tuinkant (waar nauwelijks zon komt), het wordt een flinke keuken zonder bovenkastjes met kookeiland en grote eettafel. Alles in 1 grote ruimte. Donkere vloer er in en de muur van gang en (nu nog) keuken wordt glas.
Zoiets kan je ook nog overwegen :). Het kost wat, maar is allicht goedkoper dan verhuizen.

mar
Wij

Hebben ook een woonkamer op het noorden, maar wel met raam. Onze vloer is net laatst verwisseld van eiken naar bamboe, de lichte soort. Dit gaf al een veel frissere sfeer.
Onze banken zijn inmiddels met hoezen in gebroken wit. De muren zijn ivoor. Verder veel planten en glas (reflecteert).
Wil je wat meer kleur, kies dan voor wat warmere tinten. Geel, rose etc. Ook een kleed in een mooie kleur kan de boel gezelliger maken. Ook de tip om een muur in een fellere kleur te doen is heel goed. De andere muren zou ik dan ton-sur-ton doen.
Ik denk dat er best wat van te maken is. En is het anders een idee om een binnenhuisarchitect of zoiets te raadplegen? Is vast goedkoper dan verhuizen!

Maxime
Wat ik zou doen

Hoi,

Wij hebben onze slaapkamer op het noorden, eerst hadden we de muren blauw, bah wat een kille kleur zeg. Nu hebben wij een muur beige, een warme kleur beige. Zoiets zou ik eerder doen in jullie kamer dan geel. Geel vind ik zo'n gekke kleur voor een woonkamer, een warme beige kleur lijkt me beter passen, ook bij meubels van hout bijvoorbeeld. Een lichte vloer is ook een goed idee, lijkt me inderdaad fris staan. Een spiegel op een stategische plek is ook een goed idee (zodat er licht vanuit een raam via de spiegel nog verder weerkaatst wordt) en goede verlichting in de kamer voor donkere dagen lijkt me ook een must.

Google trouwens eens op "kleur+kamer+noorden" en je krijgt meer interieur pagina's met leuke tips.

Succes,
Maxime

Temet
"geel"

Het hoeft natuurlijk niet kanariegeel te zijn, maar ik zou wel zorgen dat de kleuren meet 'gelig' zijn dan 'blauwig', want dat kan inderdaad een kil effect geven.

Ik zou licht hout (of bamboe) op de vloer doen (of zonnig gekleurd linoleum), en dan de muren in heeeeel lichtgeel of gebroken wit met een tintje geel/oranje erin.

En inderdaad: tien keer liever een groot raam op het noorden dan op het zuiden, het is in de zomer vaak niet te harden.

Groeten,

Temet

gruffalo
Ook

hoi

wij hebben net ook een woning met de woonkamer op het noorden. Wel hoog, en relatief grote ramen.

We hebben de inrichting licht maar toch warm weten te krijgen. Hiervoor hebben we de meeste muren in een lichte cremekleur geverfd. daarnaast een warme rode kleur op 3 plaatsen in het huis (ook in de aangrenzende keuken), kleur 'gezellig' van histor. De vloer is in licht eiken. Ik hou helemaal niet van geel dus geen geel op de muur maar ook geen gelige gloed van de eikenhouten vloer. we hebben er een met een soort van whitewash maar ik zou 'm zeker niet wit noemen. het is heel licht hout, geen geel te zien.

Ik ben heel tevreden over het resultaat. Door de lichte, maar niet kille muren en de lichte vloer valt het me zelf niet op dat de woonkamer op het noorden ligt. De rode en bruine kleuren (bank, donkerhouten meubelen) geven een warm accent.

Kortom, mijn tip is ook om geen wit te gebruiken maar creme richting een warme (bruine/rode of als je er van houdt gele) kleur en vooral geen kille kleuren gebruiken. Daarnaast zou je ook kunnen denken aan een goed verlichtingsplan. Een goede verlichting geeft sfeer en zorgt dat de kamer perfect verlicht is, geen donkere hoeken.

Gruffalo

Karin K.
Bedankt

voor al jullie tips. Ben weer een hoop wijzer geworden.
Nog een vraagje. Wij hebben nu witte lange vitrage hangen met in het raam van die witte ruitjes. Daarbij ook nog créme kleurige rolgordijnen met schulprand.
Wat zouden jullie hier doen. De ruitjes eruit halen of juist niet?

Guinevere
Ruitjes?

Hoe bedoel je, "ruitjes"? Ik snap het niet helemaal, zijn het nu geruite vitrages of hangt er nog iets voor het raam?
Ik heb hier aan de achterkant trouwens helemaal geen vitrage oid hangen, alleen overgordijnen die ik ook bijna nooit gebruik. Maar ik heb geen inkijk, weet niet hoe dat bij jou is....

Karin K.
Uitleg

Ja sorry het zijn geen strips maar je moet het zien als een houten frame die je in het raam zet. Op deze manier lijken het kleine raampjes.

ZOnder gordijnen lijkt het me zo kaal of ligt dat aan mij!

Karin K.
Pelle

Ik weet niet of je het wel vitrage kan noemen. Het zijn lange gordijnen tot aan de vloer maar van hele dunne stof. Deze hebben we 's avonds ook dicht anders zit je in zo'n zwart gat te kijken. We hebben geen dikke overgordijnen ofzo. Maar de gordijnen maskeren ook de verwarmingsbuizen die aan de zijkant bij het raam zitten.

Mamba
Karin

Ik zou dat raamwerk er meteen uitdoen, dat neemt zoveel licht weg! Zijn je kozijnen wel licht van kleur, bvk met een hoogglansverf? Geen vitrage doen, gordijnen zijn prima zeker als ze ook als camouflage voor buizen dienen. Kijk ook kritisch wat je in je vensterbank hebt staan, hoog, donker en veel maakt ook klein.

Karin K.
Vervolg

Ik heb de ruitjes eruit gehaald maar dat maakt inderdaad een mega verschil. Tevens hing er nog iets voor het raam met plant wat ik ook weg heb gehaald. De woonkamer is 5,5 m breed maar hij lijkt nu nog breder.
In de tuin hebben wij alleen een klein terras met stenen verder alleen maar veel groen. We zitten ook helemaal vrij aan de achterzijde en grenzen aan een bos dus dat is wel fijn. Het lijkt wel of de tuin nu bij de woonkamer is getrokken wat eerst niet het geval was.

Wat hebben jullie trouwens op de wanden, behang of spachtel putz, granol oid?

Dank alvast voor alle tips.

Mamba
Ook stuc

Verf ik zo overheen als ik weer eens de kriebels krijg.

dere
Spiegel? :-)

Ik heb rond 12 uur een uur geen zon in mijn huis. Ik moet dan wel eens denken aan het dorp in de bergen wat nooit zon heeft. Dat hebben ze met grote spiegels op de bergtoppen toch zonnig weten te krijgen......

Onderwerp gesloten