Home » Forum » Zelfrijzend volkorenmeel

*zelfrijzend* volkorenmeel

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Bosbes
*zelfrijzend* volkorenmeel

Hoi, ik wil woensdag een recept bakken waarin ik *zelfrijzend* volkorenmeel nodig heb.
Nu is dat wellicht te bestellen (al zie ik dat zo gauw niet) maar dat gaat te veel tijd kosten.

Dus dat wordt denk ik zelf samenstellen, want volgens mij heeft noch de AH noch de biowinkel of desnoods Aldi dit niet in het assortiment.

Wat zouden jullie aanraden? Hoeveel bakpoeder op hoeveel volkorenmeel? (misschien meer dan bij wit meel)

Kaaskopje
Fructose

Ik vond dit recept
https://www.smulweb.nl/recepten/154829/Volkoren cake. Daar wordt dus geen gewone suiker maar fructose ingedaan. Hoe die cake moet rijzen snap ik ook niet.

Ik zou gewoon gaan experimenteren. Zoveel kost dat nu ook weer niet.

Ipv bakpoeder kun je ook Baking Soda gebruiken. 1 op 3 is dat. Dus deel de hoeveelheid bakpoeder in het recept door 3.

Marie
Google

Ik had er nog nooit van gehoord (wel van zelfrijzend bakmeel), dus ging ik even zoeken op Google.
Daar vond ik o.a. een recept om zelfrijzend bakmeel te maken

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bloem-met-bakpoeder-of-zelfrijzend-bakmeel/

Deze gebruikt iets andere verhouding

https://www.culy.nl/recepten/janes-fruit-cake/

Anneque
Gek idee misschien

Maar zou je niet eens gist proberen? En dan behandelen zoals dat moet met gist (eerst met iets warms mengen, niet direct met zout in contact laten komen en flink kneden).
Ik weet niet wat je wil maken? Ben niet zo'n bakwonder maar wel altijd in voor een experimentje.
Als het toch bakpoeder moet zijn, zou ik het niet weten. Neig naar wat méér poeder dan bij bloem, maar bij baksels mag je niet te veel op intuïtie doen is me gebleken.

🎶🎵Sinbads vrouw🎵🎶
Volgens Een recept van Laura’s bakerey

Moet er 4 gram bakpoeder op 125 gr. Volkorenmeel.

Bakpoeder kun je kopen bij de Lidl (ander supermarkten ook wel)
In die zakjes zit 15 gr. En dat is voldoende voor 500 gr. Meel.

Ik zou dan 3 gr. Per 100 gr. Volkorenmeel doen.

Gist gaat niet werken en zorgt ook voor een andere smaak in je baksel. En je wil dit al helemaal niet goed kneden, daar krijg je namelijk een “taai” baksel van. (Door het kneden activeer je de gluten die in een brooddeeg zorgen voor een gluten netwerk die de lucht vast houdt waardoor het brood luchtig wordt)

als je een cake bakt dan zorgen de eieren voor de luchtigheid, ondersteund door het bakpoeder.

Succes!

Kenfan
Even rechtzetten

Ik zou 15 gram op 500 gram aanhouden. En dan die bakpoeder met het meel zeven of een minuutje goed er doorheen scheppen.

Ga ik op lange tenen staan als ik beken een beetje te gniffelen als mensen zich in zaken mengen (no pun intended) waar ze geen bal verstand van hebben.

1/ gist en bakpoeder zijn niet inwisselbaar, al was het maar omdat gistdeeg moet rijzen. Verhoudingen meel en vocht zijn ook heel anders.

2/ bakpoeder en baking soda zijn niet inwisselbaar. Baking soda is een loog werkt alleen in combinatie met een zuur ingredient als citroensap, karnemelk yoghurt ed. Je kunt er wel bakpoeder van maken door er cream of tartar aan toe te voegen, maar dat is lastig te krijgen en waarom zou je het doen als dokter Oetker het al voor je heeft gedaan?

3/ de cake van Kaaskopje rijst door het de eieren. Geheim van een luchtige cake is heul lang kloppen van de boter,minuutje of 10, en dan 1 voor 1 de eieren erdoor met tussenpozen van 2 minuten, na het laatste ei ook nog even een paar minuten kloppen en dan heel voorzichtig het meel er door spatelen zodat de opgebouwde lucht in je beslag niet inzakt. Nou ik smokkel ik er voor de zekerheid meestal toch een puntje bakpoeder in, maar zoals sinbad zegt hoeft dat dus niet. En inderdaad als je bakpoedergebak met deeg gaat maken, muffins of scones gaat moet je juist niet te lang mixen want dan wordt het taai.

Wat wil je gaan maken Bosbes?

Syboor
zelfrijzend = bakpoeder

Helemaal eens met Kenfan. Bakpoeder gebruiken en niet allerlei substituties.

Ik doe altijd 1 zakje bakpoeder per 500 gram meel. Dat staat in de meeste buitenlandse recepten (waar zelfrijzend meel niet zo bekend is).

Bakpoeder werkt niet hetzelfde als baking soda. Baking soda vereist een zuur, maar als je ZELF een vloeibaar zuur toevoegt aan je gerecht dan zal de baking soda daar heel SNEL mee reageren. Voor gerechten met meel geldt dat baking soda waarschijnlijk veel te snel uitgewerkt zal zijn en dat je gerecht inzakt omdat de overige ingredienten (ei, gluten, zetmeel, etc) niet "op tijd" heet genoeg zijn om een stevig netwerk te vormen en de luchtbubbels daarin te vangen. Dit geldt trouwens ook voor bakpoeder: als je zuur toevoegt aan een gerecht dat je met bakpoeder bereid, zal je bakpoeder ook veel te snel uitgewerkt zijn.

De mix voor bakpoeder bevat twee verschillende zuren, of één zuur met twee verschillende 'coatingen'. Het effect daarvan is dat de helft van het zuur pas bij 60 graden oplost in water, en dus dan pas kan reageren met de baking soda en bubbels kan vormen. Daardoor gaat de reactie rustigen en geleidelijker en kunnen je andere ingrediënten voldoende de tijd en de temperatuur krijgen om met zichzelf of elkaar te reageren en zo de luchtbubbels te "vangen".

Dus: gewoon bakpoeder gebruiken en geen zuur toevoegen aan je gerecht.

Als je zure ingrediënten wilt kunnen gebruiken, moet je gist gebruiken. Baking soda is voor "snelle" gerechten met alleen maar ei en geen meel.

rode krullenbol
Nou, nou ...

Bespeur ik hier de invloeden van Janny en Robert? Dan zijn ze wel erg goed geslaagd!

Rode krullenbol

Bosbes
Aaah bedankt!!

Wat leuk om de reacties te lezen, bedankt!!

Nu op mijn werk, vanavond meer
(ik ga muffins maken voor een ontbijt, vanavond zoek ik erbij welke ik ook alweer koos.)

IngridT
Eeehm....

Ik zou voor bosbessen gaan 😀😀

Bosbes
Het wordt müslimuffins!

In mijn receptenboekje over muffins staan veel recepten met volkorenmeel. Ik ga daar nu eindelijk wat uit bakken. Had alleen sinaasappel-maanzaadmuffins uit het boekje gemaakt (maar dat was met wit meel).

Iedereen hartelijk dank. Met name Sindbads vrouw, Kenfan, Syboor - maar iedereen natuurlijk. Ik ga geen gist gebruiken en heb even geen tijd voor experimenten.

Wel een beetje suf van me, ik moet ze meenemen naar een ontbijt op mijn werk, en wat zie ik nu? 'serveer ze warm, met wat boter'. Maar pech gehad, dat ga ik niet doen. Ik maak ze morgenmiddag al.

Als iemand in de buurt is, kom 's avonds gezellig buurten! (ik maak ook een ronde voor thuis)

Anneque
Lange tenen

Nee hoor ;-) Ik dacht al dat gist misschien wat experimenteel was. Maar het was dus gewoon een slecht idee ;-)
Ik ga het trouwens zelf ook eens proberen - volkoren muffins!