Home » Forum » Zijn de boodschappen ineens duurder

Zijn de boodschappen ineens duurder?

54 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Hangkous
Zijn de boodschappen ineens duurder?

Ik trek iedere week €xy0,00 uit de pinautomaat waar ik dan de boodschappen van betaal. Zo heb ik een vast budget waar ik mee uit moet komen. Ik doe twee keer in de week boodschappen in verband met beperkte koelruimte en met 2 pubers in huis red ik het niet om maar een keer per week naar de winkel te gaan. Als ik tijdens mijn eerste rondje wat teveel uitgeef moet het tweede rondje goedkoper.
Tot voor de grote vakantie had ik wel eens een tientje over, dan pinde ik €xy0,00 min tien euro.
Nu al een week of drie heb ik niet genoeg aan mijn budget, moeten er een of twee tientjes bij. De eerste week had ik een voorraadje wasmiddel ingeslagen dat 3 halen 2 betalen was en ik had ook een doos vaatwasblokjes nodig dus ik dacht dat ik daardoor te kort had.
De week erna was ik even wat luxe uit de bocht gevlogen en had wat duurdere vis gekocht dan normaal.
Deze week ga ik het weer niet redden met mijn budget. Er zit nog 45 euro in de knip en als ik zie wat ik morgenochtend moet gaan halen aan boodschappen ga ik dat niet redden.
Vanochtend had ik het er even over met mijn sportmaatje, zij had het ook gemerkt dat haar weekbudget al een paar weken helemaal op ging of net te kort was, een klein beetje overhouden lukte haar ook niet meer.
Hoe ervaren jullie dat? Geef je de laatste weken ook meer dan voorheen uit aan boodschappen?

Phryne Fisher
Hmm

Ik heb het jaren geleden wel bijgehouden en kwam dan altijd rond 450 per maand. Het lijkt erop dat ik minder spaarzaam ben geworden. Dit waren de afgelopen weken:
Week 38: 134
Week 39: 175 (incl 40 euro afhaalsushi)
Week 40: 112
Week 41: 129
Wat een geld eigenlijk voor 3 personen, zo’n 600 euro per maand.

Hangkous
500

Meestal 500-550 per vier weken, tot en met augustus dus. September is hier altijd wat duurder ivm een familie traditie tijdens de najaarfeesten.
Sinds oktober gaat het dus mis, week na week.
Moet ik wel zeggen dat ik niet andere dingen ben gaan halen. Dezelfde merken als anders, 4-5keer per week vlees, 1-2 keer vis en 1 keer vleesloos.

mijk
Hier kom ik ook deze maand voor het eerst in

7 maanden niet uit.. heel gek!

Lilian1
ik heb een raar geheugen

en zag dat sommige dingen ineens wel 35 cent duurder waren geworden, let er maar eens op! Dan tikt t hard aan.

@Emma
Koopkracht

Dat is vast ter voorbereiding op de stijgende koopkracht in 2019, dan lijkt het echter ten opzichte van december ;-)

Zeetakje
@Emma

Ik vrees dat we van die koopkrachtstijging in 2019 niet heel veel gaan merken. De premie van de ziektekostenverzekering gaat zeker stijgen, het lage BTW-tarief gaat van 6 naar 9% en de benzineprijzen schijnen weer richting de 2 euro per liter te gaan. En we komen vast nog wel voor meer verrassingen te staan.

Weg koopkrachtstijging.

AnneJ
Nog niet

Ik budgetteer hier ook met een wekelijks standaardbedrag maar ik merk er nog niets van. Ben wel benieuwd hoe dat in januari zal gaan als de BTW gaat stijgen.

Hangkous
Deze snap ik niet helemaal

===Dat is vast ter voorbereiding op de stijgende koopkracht in 2019, dan lijkt het echter ten opzichte van december ;-)===

Dat gaat alleen op als de prijzen weer dalen en dat zie ik met de BTW verhoging nog niet gebeuren.

Met nu al hogere prijzen ga ik weinig merken van die koopkracht stijging dan blijft alles ongeveer net zo duur als in het laatste kwartaal van 2018 en kom ik net mijn 500 euro per maand weer niet uit voor de boodschappen.

OND
In België is de

aardappeloogst om en bij een derde minder, vergeleken met de voorgaande jaren. In grote lijnen geldt hetzelfde voor zowat de gehele groente- en fruitproductie, een zeldzame uitzondering daargelaten.
Ook de voedergewassen hebben het erg slecht gedaan.
Het ligt dus nogal voor de hand dat de boodschappen duurder worden.

Jasmijn
merk nog niets

Ik heb er nog niets van gemerkt, ik koop 80% van mijn boodschappen bij de Lidl en de prijzen zijn nog steeds hetzelfde, wat fluctueert zijn de groente en fruit, de rest blijft hetzelfde qua prijs. De andere 20% koop ik bij AH of Jumbo, maar daar zie ik ook geen verschillen in. Dus nee, ik merk geen verschil

@Emma
Hangkous

Het was meer sarcastisch bedoeld.
Ik heb net boodschappen gedaan en ik merk vooralsnog niet veel van prijsverhogingen.

koopjesjager
Hangkous

Daar is toch geen antwoord op te geven? We weten toch niet welke boodschappen jij precies doet en bij welke winkel? Check de kassabon, vergelijk die met eerdere kassabonnen en je weet het antwoord.

Of geloof je dat alle supermarkten gezamenlijk hebben besloten om alles stiekem een beetje duurder te maken? Nee, zo werkt dat niet.

Hangkous
Algemeen gesteld.

Ik kwam altijd uit met mijn budget en dan zaten daar wat basisdingen in zoals 6 brood, 5 pakken melk, kuip halvarine, stuk kaas en een zak aardappelen. Andere boodschappen varieerden heel erg, in de winter andere dingen dan in de zomer.
Nu kom ik opeens niet meer uit met het budget. Irl heb ik ook mensen gesproken die dat opviel en hier ook.
Het viel mij gewoon op zo kort voor de btw verhoging en de belofte dat de koopkracht zal stijgen. Het is geen probleem hoor er is best ruimte in de financiën om het budget te verhogen.
Het maakt niet uit wat ik koop als de prijzen stijgen stijgen ze overal voor iedereen.

koopjesjager
'de prijzen'

"Het maakt niet uit wat ik koop als de prijzen stijgen stijgen ze overal voor iedereen."

Je denkt te simpel.
'de prijzen' bestaan niet. Laat staan dat er een organisatie is die bepaalt dat op datum x 'de prijzen' omhoog gaan. We leven in een vrije markt economie he, ieder bedrijf betaalt zelf wat hij met zijn prijzen doet, voor welke artikelen en op welk moment.

Hangkous
Kwestie van vraag en aanbod

De komende periode zijn aardappelen duurder, de oogst was wat minder hoorde ik van mijn aardappelleverancier. Maar dat verklaart nog niet die paar tientjes per week die ik tekort kom.
De aardappelen zijn per zak een euro duurder.

koopjesjager
dus

"Maar dat verklaart nog niet die paar tientjes per week die ik tekort kom."

Dus: bekijk je kassabon, vergelijk die met oude kassabonnen en je hebt het antwoord. Je zoekt een algemene verklaring voor een individueel probleem.

Erica
Droogte

Het gaat niet alleen om aardappelen. De verwachting was dat groente duurder zou worden door de droogte. Dat geldt misschien ook voor zuivel en vlees, bijvoorbeeld omdat de dieren deze zomer niet naar buiten konden en al kuilgras moesten eten. De vraag naar voeding voor de dieren zal dus groter worden, terwijl er ook daarvan (mais, bijvoorbeeld) al minder is door de droogte. Als het graan ook geleden heeft onder de droogte, zal brood ook duurder zijn.

Zeetakje
Ik merk weinig

Ik merk het niet echt. Oké, de aardappelen zijn duurder en ik heb het idee dat veel fruit wat duurder is dan anders, maar een paar tientjes per week? Dat zeker niet.

Angela67
cbs

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/40/consumentenprijzen-stijgen-in-se...

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83131NED/table?ts=1540...
knippen/plakken gaat niet lekker met zo'n tabel, maar als het jaar 2015 100 is, dan is dit het rijtje van de afgelopen maanden:
2018 april 103,11
2018 mei 103,42
2018 juni 103,10
2018 juli 104,28
2018 augustus 104,40
2018 september 103,95

groet,
Angela

Hangkous
Even opgelet

Net de boodschappen gedaan voor zaterdag tot en met maandag en het niet gered met de rest van het budget.
In de supermarkt goed opgelet bij artikelen waar ik de prijs van wist. Een blik siroop is 16 cent duurder dan een paar weken geleden. Een zak krentenbollen 14 cent duurder en zo nog een aantal artikelen die toch ruim 10 cent duurder zijn geworden. Met dan een paar dure aankopen die ik niet vaak doe kom ik toch wel tot ruim een tientje per week extra en in die week met dure vis een paar tientjes.

Tas
Elk jaar

20 euro voor vis vind ik vrij veel moet ik zeggen; gebakken in goud?

Elk jaar en door het hele haar door veranderen prijzen. Elk jaar komt er gemiddeld een tientje aan boodschappengeld bij per kar is mijn ervaring. Het jan bijna niet zijn dat je dat nu pas opvalt? Logisch ook dat je met grotere aankopen even niet uitkomt.
Als ik in dezelfde week kaas, wasmiddel en dat soort af-en-toe-aankopen doe, duurt dat een paar weken eer dat weer recht trekt.

Hangkous
Geen 20 euro vis

Dat heb ik nergens beweerd. In de week van dure vis 14 in plaats van 8-9euro en de aanschaf van wasmiddel ging ik enkele tientjes over mijn budget.
Tot september kwam ik altijd uit, hield zelfs af en toe wat over en sinds eind september echt niet meer, zonder dat ik heel veel dingen anders doe.

Tas
Hier

"Met dan een paar dure aankopen die ik niet vaak doe kom ik toch wel tot ruim een tientje per week extra en in die week met dure vis een paar tientjes."

Met de paar dure aankopen tot ruim een tientje en in de week met dure vis een paar tientjes.
Daar reageerde ik op. Je bedoelde da waarschijnlijk naast de vis net als de week ervoor dure aankopen.
Maar heel serieus bedoeld: heb je dat voorheen echt nooit gemerkt?

Hangkous
Nee

Tot half september redde ik het met 500-550 euro per maand en nu een paar weken houd ik echt geen euro meer over. Ook niet als ik dure dingen even niet koop. Wasmiddel gaat gelukkig een paar weken mee.
Tot in de zomervakantie hield ik van het weekbudget soms echt meer dan 10 euro over, nu zelfs geen euro meer.

mijk
Ik zie hetzelfde.

Deze maand. Misschien kopen we dezelfde dingen hamgkous ;)

Wilgenkatje
Roomboter

Die prijsverhoging viel me onlangs op. Echt flink duurder. Maar ja, niet onmisbaar.

Sally MacLennane
duurder

Eigenlijk was dat vorig jaar al, dat de roomboter van 89 cent naar 1,99 ging en de melk (2literpakken) van 99 ct naar 1,50.
En ik heb geen exacte getallen in mijn hoofd, maar volgens mij zijn eieren, kaas en vlees ook duurder geworden.

Lilian1
Roomboter

Was gisteren hier 2,39. Ik had echt zoiets van....hoeveel?
Melk idd ook. Paprikachips was nu 1,39. Met de verjaardag v d kinderen in mei 1,09 voor t zelfde merk.
Appels zijn nu t goedkoopste wat ik hier zag 1,49 p kilo. Meestal zakt t wel een keer naar de euro maar nu niet.

Phryne Fisher
Roomboter

Ja, daar merkte ik het laatst bij! Ik nam altijd roomboter in zo’n blauw/wit geruiten wikkel, merkloos, maar die was er niet meer. Het huismerk was bijna 2 euro.

wil40
Ja, duurder.

Maar ik weet niet of de prijsstijgingen er nog maar net zijn of al wat langer.
Eieren, kaas, vlees, zuivel worden ook genoemd bij onderzoekers gevonden via Google.
De prijsstijging op boodschappen schijnt zo'n 8% te zijn vergeleken met 2017.
Volgend jaar komt er sowieso weer 3% bij door de btw verhoging.

Pagina's