Home » Forum » Zijn er meer mensen zonder vaatwasser

Zijn er meer mensen zonder vaatwasser?

80 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Afwasborsteltje
Zijn er meer mensen zonder vaatwasser?

Ik weet nog toen we gingen verhuizen...het mocht alleen een huis zijn waar ik een vaatwasser kon plaatsen. Ik heb er ook 15 jaar van mogen genieten, ben inmiddels aan mijn 2e vaatwasser bezig.

Maar nu is het geval, dat mijn vaatwasser kapot is. Ik heb al 2x een monteur gebeld, maar ze komen gewoon niet opdagen (hoezo recessie?)...nu ben ik het beu. Manlief zou er naar gaan kijken, maar ook hij heeft geen tijd (of geen zin)...dus ik ben inmiddels al 2 weken aan het afwassen met een teiltje. Het bevalt me eigenlijk wel. Tijdens het koken maak ik al een sopje...alles gaat er in, afwassen en op een droogdoekje op de aanrecht droogt het verder terwijl ik kook. Na het eten hoef ik dus alleen de borden, bestek en pannen nog te doen.

Valt dus eigenlijk allemaal wel mee.

Waarom hebben jullie geen vaatwasser? Of is het omdat je gewoon geen ruimte hebt in je keuken?

sus-anne
Nee,nooit meer zonder

ik heb wél een vaatwasser,omdat ik een trauma heb overgehouden aan mijn jeugd waarin in uuuuuuuuuuuuren heb staan afwassen met mijn moeder,elke dag weer bérgen afwas wegwerken van zes personen,ik haatte het,echt.
sinds ik een vaatwasser heb ( nu zo,n 16 jaar al)heb ik gezworen: nooit meer zonder vaatwasser,en dat meen ik oprecht,elke dag als ik het superzachte gesnor van mijn draaiende vaatwasser hoor als ik hem aan zet,ben ik diepgelukkig;-)

groene specht
Vaatwasser flauwekul

Voor ons kleine gezin van 4, vind ik het echt flauwekul.
Een keer per dag een kwartiertje met de handen in het sopje, heerlijk basic.
Een droger hebben we ook niet. Gewoon wasrekjes aan de slaapkamerdeuren. Tot ik fulltime ging werken, wasten we alles op de hand. Dat stamt nog uit onze studententijd, want ik durfde niet bij ons moeder aan te komen met de was. Die keek alles na, ook de lakens.

Anonix
Stuk

Hier was de vaatwasser 3 jaar lang stuk. En het ergste: hij kon de keuken niet uit doordat hij door de vorige bewoners compleet (verkeerd) was ingebouwd. Repareren was ook niet mogelijk.

Maar het was vre-se-lijk! Nooit meer zonder! Inmiddels staat er dus weer een nieuwe en ik ben er dolgelukkig mee. Ik kan afwas niet bijhouden, dus het stapelt zich op. Zelfs met vaatwasser staat er altijd het nodige op het aanrecht, zonder vaatwasser was het net een studentenhuis.

Nee hoor, ik ben erg blij dat ik mijn was niet meer in de tobbe hoef te doen en mijn vaat niet meer met de hand. De wasdroger zou ik ook elke keer gebruiken als buiten hangen niet zo'n lekker frisse was zou opleveren.

Milieutechnisch schijnt het bij een gezin van 4 niet uit te maken of je een vaatwasser gebruikt of een teiltje. En bovendien was nou juist de vaatwasser gratis bij aankoop van onze nieuwe keuken (die hebben moeten laten plaatsen ivm de kapotte.. juist... vaatwasser). Zo'n aanbod kan je natuurlijk niet afslaan ;)

Tirza G.
Sus-anne

< Grijns> Ik zeg altijd maar zo: als hij er vandaag mee uitscheidt, staat er morgen een nieuwe.
Op vakantie was ik wel eens met de hand af. En dan weet ik het weer, ooooo ja, dát was het. Ik heb de pést aan afwassen. Aan al het huishoudelijk werk trouwens.

Tirza

margje van dijk
Vaatwasserliefde

Ik kan me helaas niet onder jullie scharen. Ik hou echt van mijn vaatwasser. Elke avond zet ik alles liefdevol zo efficient mogelijk in de rekjes (dat kan makkelijk langer duren dan wanneer ik de hele zut met de hand gedaan zou hebben) en als het dan eindelijk helemaal ideaal staat druk ik met een allesbevredigende slotgebaar de aan-toets in. Op het zoemen wat ik vervolgens hoor zweef ik zachtjes naar de bank of naar mijn bed en dan zak ik tevreden neer in de wetenschap dat alles weer helemaal door het apparaat wordt gedaan.

Dus, nee, helaas, ik zou niet zonder kunnen.

Margje

margje van dijk
Lol, tirza

Jij bent iets korter van stof, maar we postten tegelijk ;-)

Starry Night
Ruimtegebrek

We kunnen domweg geen vaatwasser kwijt. Als we huisjes boeken in de vakantie staat hij wel bovenaan de wensenlijst en dan genieten we! Hoewel die afwas eigenlijk best snel gedaan is en nog gezellig om te doen ook. Je komt nog eens tot een gesprek;-) Mijn dochter heeft een rooster gemaakt voor de hele week en daar houden we ons keurig aan, zodat alle gezinscombinaties minstens een keer aan bod komen.

tonny
Haha!

Ik heb nu 26 jaar een gezin, en heb het 24 jaar zonder vaatwasser gedaan. Vooral mijn man was principieel en wast graag en stevig af. De afwas was het moment voor (verplicht) een-op-een contact met de opgroeiende jeugd.

Nu wonen we in een huis waar al een vaatwasser in zit. Ons gezin is echter zo sterk geslonken dat het de moeite niet is die vaatwasser te vullen, dus we gebruiken hem alleen op zon- en feest/visitedagen (al voel ik altijd enige afkeer van dat hardnekkige zeepblokje, volgens mij is dat veel agressiever dan het theelepeltje vloeibaar X)
Verder wassen we gewoon af. Teiltje, sopje, afdruiprek, gestreken theedoek.

Samen afwassen en afdrogen is een veel socialer gebeuren dan de vaatwasser vullen/ leegruimen. Da's maar duf werk in je eentje. Werk dat ook nog eens geregeld vergeten wordt: op school staan de lege kopjes meestal óp de vaatwasser, tot duurzame ergernis van de directie ;)

In het kader van de gezinscohesie en de 1-op-1-contacten in onze individualistische samenleving pleit ik voor ouderwets afwassen!

tonny

reina
Heerlijk mét

Toen we 10 jaar geleden een nieuwe keuken kregen wilden man en dochter graag een vaatwasser, ik vond het flauwekul. Maar ik was al snel óm! Zeker als er veel eters zijn ( ik nodig graag mensen uit om te komen eten) vind ik het ee nuitkomst en op andere dagen vullen we de hele dag door dat ding en 's avonds draait ie een keer, geen vieze vaat die de hele dag in de keuken staat, dat vind ik misschien nog wel het prettigste!

Rafelkap
Heel gelukkig

zonder vaatwasser. Wij hebben geen ruimte maar ik zou het ook niet willen. Ook erg goed voor de opvoeding. Mijn ouders hebben met z'n tweetjes een vaatwasser, echt flauwekul vind ik dat!

Rafelkap
Ook

geen droger. Geen ruimte voor maar ook niet nodig. Ik zou het ook niet prettig vinden als mijn kleren meer slijten. Maar wij zijn ook maar met z'n viertjes. Ik kan me voorstellen dat het met een groot gezin wel prettig is, die luxe van een vaatwasser/droger. Als slurpt het wel energie.

Bastet
Blij mee

Ik heb het de afgelopen jaren zonder gedaan,maar met mijn gezin van 5 en de nodige aanhang is mijn nieuwe vaatwasser zalig.Vooral omdat el pubres vaak tussendoor nog torens brood smeren,bamisoepjes bereiden of eieren bakken.Voor je het weet is de vaatwasser weer vol,op hoogtijdagen draait ie twee keer.
Groetjes,bastet

sus-anne
Ha

leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die een innige relatie met hun vaatwasser hebben.( Margje houdt zelf van haar vaatwasser;-)
mijn moeder heeft ook altijd een vreselijke hekel aan afwassen gehad,( zou het in de genen zitten?)ze mopperde er echt elke dag over.
er was echter nooit geld voor een vaatwasser.
enkele jaren terug ging mijn jongste zusje het huis uit,moeder had een financiele meevallertje ,en ze kocht een vaatwasser,helemaal alleen voor zichzelf,ze geniet er dagelijks van;-)

Clo
Geen

De Meneer deze huizes wast iedere avond af, dus waarom zou ik klagen? Maar goed, toen ik een nieuwe buffetkast in mijn keuken kreeg heb ik een keukenkastje vrij gehouden voor een eventuele vaatwasser. Voor als ik eens geld overhoud en echt niet weet wat ik er mee moet doen. Ahum. Mijn ouders hebben een vaatwasser en als ze bij ons komen eten staat mijn vader vaak met ons af te wassen want dat vindt hij 'zo gezellig':-)
Een droger had ik in de tijd dat ik met een baby in een flatje woonde, maar in mijn huis ging hij stuk. Nu kan ik op zolder twee wassen kwijt dus ik heb hem niet vervangen.

Sancy
Welja

Een vaatwasser... lijkt me best eens leuk. Ooit. Hier wordt gewoon 1 x per dag de boel met de hand gewassen in een sopje en op het druiprek te drogen gezet. De volgende ochtend voor het ontbijt ruim ik het weer weg. Er zat geen ingebouwde vaatwasser in deze woning toen wij erin trokken, en ik heb er wel een plekje voor in de bijkeuken maar dan moet ik zo met de spullen heen en weer lopen, en dat lijkt me nog niet de moeite waard. Afwassen is toch wel een sociaal momentje in het gezin vind ik.
En ik moet een beetje grinniken om de mensen die zeggen dat ze met 5 personen zoveel vaat hebben. Alles is relatief, wij hadden vroeger afwas van 9 personen en als ik daarover durfde te klagen, vertelde mijn moeder over hoe het vroeger-bij-haar-thuis ging: 14 personen in het gezin, op zondag nog 6 verloofdes erbij, voor alle 3 de gangen nieuwe borden en bestek, en niet alleen pannen in de keuken maar ook dekschalen op tafel. Met andere woorden: ik moest me niet aanstellen als een verwend nest ;-)

Puck2
Met

Ach, niet zonder kunnen zou wat overdreven zijn, maar ik ben toch wel heel blij met de vaatwasser. Die van ons draait altijd 's avonds laat en als ik dan boven in bed nog even t.v. lig te kijken en ik hoor beneden de vaatwasser aan slaan (hij is mega-fluister-stil) maar het aangaan hoor ik) dan lig ik ernstig vergenoegd te genieten in mijn bedje. Er wordt voor me gewerkt :-)

ChrisH
Hier ook een vaatwasser

En ik geef toe, ik heb er een haat/liefde-verhouding mee. Het is zeker niet zo dat je met een vaatwasser niets meer hoeft te doen. Je moet hem in- en uitruimen, hij riekt als je de vuile was er in hebt staan, plaatjes op je serviesgoed vervagen, je moet niet vergeten 'm bij te vullen met glansspoelmiddel anders droogt -ie op den duur niet meer goed en je moet hem ook niet vergeten aan te zetten anders heb je de volgende ochtend geen schone vaat.

Hij draait hier om de dag want ik kan hem nooit helemaal vullen (alleen op visitedagen). Ik heb dus vrijwel elke avond nog wel een mini-afwasje ernaast van dingen die er niet in mogen of die we de volgende dag weer nodig hebben.

Maar ik zou niet zonder willen.

Chris

Bellefleur
Ik ben een neanderthaler

Ik heb geen afwasmachine, geen droger, geen föhn, geen koffiezetapparaat, geen broodrooster, geen broodbakmachien, en geen flatscreen.
Onze keuken is te klein voor een afwasmachine. En mijn lief vindt het niet nodig! Een keer raden wie meestal de afwas doet...
Tonny, over dat een op een contact met je kind tijdens het afwassen: Ik moest vroeger verplicht met mijn moeder afwassen. Want dat was gezellig. Ik heb haar gesmeekt of ik het alsjeblieft alleen mocht doen. Nee dus. Dat is namelijk niet gezellig. Sinds die tijd ben ik allergisch voor de zin 'gezelllig samen afwassen'. Wedden dat mijn kinderen later het samen afwassen hebben gemist?

albana
Gemak dient de mens

Ach, een hekel heb ik niet aan afwassen. Maar het scheelt, ik heb ook geen jeugdtrauma's opgelopen...wij hadden thuis altijd al een vaatwasser. Vanaf dat ik me kan herinneren. Dus ik heb eigenlijk nooit grote afwassen hoeven wegwerken. Ja, toen ik studeerde en op kamers woonde...Maar dat was alleen mijn 'eigen troep' en die liet ik oplopen tot het een berg was en ik niks meer over had.Op het werk was ik wel af...in het kader van 'gezellig'...maar dan ís het ook gezellig...Het mag ook naar de vaatwasser, maar dat doen we dus niet altijd.
Toen we net samen woonden hadden we ook geen vaatwasser, maar aangezien mijn pas verworven liefde (nu man) altijd wel erg opruimerig was, kwam dat zelden of nooit tot stapels. Als hij een boterham at waste hij zijn eigen bordje meteen af...We konden de vaatwasser van mijn ouders 'krijgen' toen die verhuisden en daar al een inbouw troffen. Maar daar hebben we voor bedankt i.v.m. plaatsgebrek in de keuken toen.
Pas toen we ons eerste huis kochten en er een keuken in moest (inbouw dus) kwam de eerste vaatwasser. Ach, die zat er al bij...Volgens mij hebben we 'm in het begin niet eens gebruikt. Omdat het te lang duurde voor ie vol was met z'n tweeën. Alleen met visite's enzo. Pas toen oudste werd geboren zijn we 'm meer gaan gebruiken. En zo gaandeweg meer en meer.
Nu ze puber zijn ben ik er blij mee. Ik heb ze goed in de oren geknoopt dat ze best wat mogen 'pakken' (zoals zij dat noemen)maar de troep dan moeten opruimen en de afwas in de machine zetten. Dat doen ze keurig. Dus hier nooit geen aanrechten met troep. Als ie vol is zet ik of man 'm aan en als hij klaar is pakken de pubers 'm uit. (Volgens afgesproken verdeling)
Ik ben daar gek om de hele tijd, de hele dag door te gaan afwassen want daar komt het op neer met pubers in huis....Laatst was ie kapot en hebben we pubers laten afwassen (na avondeten), maar het stapelde zó op de dag door dat het ons flink irriteerde dat aanrecht vol en dat man en ik dan maar tussendoor een afwasje deden (bij gebrek aan pubers die tijd hebben). Soms vliegt er 1 hier binnen, happerdehap even eten en met de mond vol vliegen ze weer weg (naar school, gym etc.) dus tijd voor afwassen tussendoor komt echt niet ter sprake. Pas na het avondeten komt er wat tijd bij die pubers, dus ook afwastijd. En dan staat er veel hoor na 1 dag....Zelf hebben we ook niet altijd 'tijd'. Als ik de hele dag werk+man ook en er komen alleen even 2 pubers 30 minuten naar binnen vliegen, dan staat er: avondkoffie,misschien ook nog glazen van de avond ervoor..., ontbijtboel, aantal bordjes, bakjes+bestek van invliegende pubers+de nodige kopjes van de hele dag. En dan kom je thuis en dan kan je nog 's gaan staan koken op een aanrecht dat half vol staat zeker....
Nee, zonder afwasmachine moet je in ieder geval meer tijd hebben. Dus b.v. halve dagen werken zodat je de vaat tussen de middag kan wegwerken b.v.
Dat was ook de reden dat mijn moeder een vaatwasser had (werkte ook hele dagen).
Dat zou denk ik voor mij een reden zijn om 'm af te schaffen. Als ik ooit met pensioen ben en alleen met man zie ik er nog weinig 'nut' in. Misschien houden we 'm dan wel alleen aan voor visites.
groeten albana

Primavera
Eindelijk orde in de keuken

Tot 7 maanden terug hadden we nooit een vaatwasmachine en eerlijk, wat je niet kent dat mis je niet. Toen verhuisden we naar een ander huurhuis waar al een vaatwasmachine inzat en oooh, wat een genot. Ik kan me alleen maar hartgrondig bij Tirza en Margje aansluiten.

I.p.v. een zich steeds hoger opstapelende vaat waar je tegenaan zit te hikken, leren we de kinderen om alles wat ze gebruikt hebben aan servies gelijk zelf in de vaatwasser te zetten. Eindelijk hebben we een schoon en opgeruimd keukenblad. En het mooiste is dat als de vaatwasser dan op een geven moment helemaal vol zit met glazen, borden vieze pannen je alleen maar op een knopje hoeft te drukken en hij doet zo goed als geruisloos al het werk. Heerlijk, dat bespaard sloten tijd die je vervolgens weer aan een leuke sociale manier met je gezin kan besteden.
Met een gezin van 6 personen en vaak twee keer per dag warm eten willen we niet meer zonder.
Onze ervaring is tegenovergesteld aan dat van Tonny. Afwassen was maar een saai en eenzaam werkje in dat minikeukentje van ons vorige huis. Afdrogen doen ze in Italië niet aan daar hebben ze uitdruiprekken voor, al dan niet ingebouwd in keukenkastjes.
De vaatwasmachine in en uit ruimen kan hier echter heel sociaal door onze 4 kinderen samen gedaan worden. Alleen de dingen die wat hoog in de kastjes geplaatst moeten worden doen mijn man of ik. En bij het inruimen kan ik het niet laten om bij de roep 'hij is vol' even Tetris (uitdrukking van mijn man) met de vaatwasser te gaan spelen, zodat alles er toch nog inpast ;-)
Ik heb trouwens nog steeds geen wasdroger en mis die ook niet echt, maar wie weet als ik die nog eens op een één of andere manier in een huis aantref, dat ik daar dan ook voor ga vallen.
Groeten Primavera

EsmeePF
Nee

Geen vaatwasser hier, en ook geen behoefte daaraan. Net wat hierboven al gezegd wordt: wat je niet kent dat mis je niet. Wij zijn ook met z'n zessen maar die afwas is iedere dag weer zo gebeurt.
Maar goed, ook hier geen jeugdtrauma's want afwassen dat deden mijn ouders altijd. Geloof dat ik voor het eerst afgewassen heb toen ik een jaar of 15 was en voor het eerst alleen thuis bleef toen mijn ouders een weekendje weg gingen...
Overigens heb ik wel een droger en die zou ik echt niet meer kunnen missen. Laatst was de droger echt kapot (als in totaal niet meer te repareren) en toen hadden we de dag erna een nieuwe staan. Zomers hangt alles buiten hoor, maar binnen heb ik helemaal geen plek voor de was dus die droger is wat mij betreft heerlijk noodzakelijk!

mee1977
Ik kan/wil niet zonder

Ik ben erg blij met mij vaatwasser. "Vroeger" een keer gehad dat hij kapot ging, en toen 3 maanden zonder gezeten. Maar dan kwam ik smorgens beneden en dan stond de vaat van de vorige avond er nog..
Nee dat nooit meer. dus ik ben erg blij met mijn vaatwasser!! Nooit geen volle aanrecht meer.
En in de vakantie? dan neem ik speciaal mijn kinderen mee om de vaat te wassen ;-)

toja
Ik ook

Hier ook een afwasmachine met een gezin van 4 personen. Ik ben er blij mee. Heb nog steeds een hekel aan afdrogen; mijn moeder wilde liever afwassen;-). Ter compensatie gebruik ik mijn droger niet. Die staat op zolder te niksen. Ik heb hem alleen gebruikt tijdens een verbouwing; maar toen had ik weer geen afwasmachine.....
Ik kan en wil nog lang niet zonder!

Kiki
Afwassen gruwel

Wij hadden er vroeger thuis geen een en wij waren met zijn zevenen thuis.
En mijn moeder vond afwassen goed voor de vader/dochterbonding.
Dus vader waste en dochter (ik dus enige dochter) droogde.
Wat goed ging als mijn vader en ik geen ruzie hadden, dan kon het best gezellig zijn.
Hoewel je bij mijn vader altijd de Beatles aanhad of over intelligente zaken converseerde.
Als wij ruzie hadden, wat meer voorkwam dan dat het gezellig was deden we de afwas in ijzige stilte. Brrrr jeudtrauma

Nee, voor mij geen afwassen meer, gaat hij kapot laat ik desnoods midden in de nacht de afwasmachinemonteur nog komen.
Voor een goed gesprek kun je ook de televisie/computer uitlaten of met de kinderen in het bos wandelen

Fraz
Wel vaatwasser geen droger

Heb een hekel aan afdrogen terwijl een wasje ophangen ik geen probleem vind. Het drogen van de was gebeurt vanzelf dus daar heb ik geen omkijken na. Maar afwassen bleeh ben blij met mijn afwasmachinetje.

n@nny
3 vaatwassers

Ik heb er wel drie, maar helaas doen ze het geen van allen erg goed en is de garantie al ruim verlopen;)
De een moet na het eten dringend haar sociale contacten bijwerken via msn, de ander moet eerst het huis anubis nog kijken en de derde verbergt zich rond afwastijd minstens een half uur op de wc.
n@nny

Pham
Haha n@nny

Hier ook 2, eentje moet nodig na het eten het lezen oefenen en de andere is inmiddels 5 jaar oud en neemt het niet zo nauw.....die is te snel klaar en levert teveel veegwerk op.

Dat terwijl mijn vaatwassers het op de BSO graag en goed doen :( (wel hebben ze daar alleen plastic :))

Gr Pham

welmoed
Ook geen vaatwasser

en geen droger en geen flatscreen.
We hebben geen vaatwasser omdat er geen plek voor is.
Maar ik zou 'm wel graag willen hebben. Daarom hebben we ook graag een vaatwasser als we een vakantiehuisje huren. Dan is het dubbel genieten.
Welmoed

margje van dijk
Misverstand

Hier wordt de vaatwasser in één adem genoemd met de droger en de flatscreen. Maar dat is een te gemakkelijke generalisatie, hoor. Ik heb ook geen droger en geen flatscreen. Ik was historisch weinig, heb ik allang begrepen uit ettelijke wasdraadjes in het verleden. Maar een vaatwasser? Lieve mensen, dat is toch echt heel wat anders.

Mijn moeder had er vroeger trouwens ook een, sinds we naar ons nieuwe huis gingen (op mijn 18e). Diezelfde vaatwasser heeft ze nou nog, hij doet het al bijna 25 jaar. Tot mijn 18e moesten wij ook in verplicht roulerend rooster afwassen. Dat was nog niet zo simpel, want mijn beide zusjes konden niet samengeroosterd worden (dat leverde bloed op). Ze moesten óf met mij, óf met mijn moeder. (Vaders wasten niet af in die tijd, tenminste niet in onze uithoek van het land).

Nee. Ik heb er geen prettige noch nostalgische herinneringen aan. Doe mij maar de vaatwasser.

)En zo milieuonvriendelijk zijn die dingen trouwens helemaal niet. Met de hand afwassen kost ook energie.'

Margje

Julia64
Oja

Sinds 2 jaar (zolang we hier wonen) in het gelukkige bezit van een vaatwasser. In onze vorige keuken paste er geen. Ik hebt het nooit echt gemist, maar nu zou ik niet meer zonder willen.
Het fijnste vind ik nog (al eerder gezegd in deze draad) dat je altijd een schoon, opgeruimd aanrecht hebt, en dat je na het eten meteen "klaar" bent en door kan met alle andere dingen die nog moeten gebeuren (huiswerk, koffiedrinken, De Wereld Draait Door kijken).
In- en uitruimen vind ik ook best een leuk, rustgevend werkje.
Hoera voor de vaatwasser!

groet
Julia

Pagina's

Onderwerp gesloten