Home » Forum » Zijn er nog ideeën voor een woonkameropstelling

Zijn er nog ideeën voor een woonkameropstelling?

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

37 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
P
Zijn er nog ideeën voor een woonkameropstelling?

Ons woonkamerdeel (we hebben ook een open keuken en tussen keuken en woonkamerdeel staat een grote eettafel) is 5,10 meter breed en 3,10 diep. Die 5,10 is dus aan de kant van het raam en de tuindeur. Het standaard vinexhuis dus.

We hebben 11 jaar geleefd met een tv op een kast aan de ene 310 muur en een dressoir aan de andere 310 muur en dan een hoekbank ik het midden van de kamer richting tv (logisch).

We gaan nu de tv aan de andere muur zetten en de bank tegen de tvmuur. We gaan dus verder van de tv afzitten.

De vraag is nu: heeft iemand adviezen over een logische opstelling met twee pubers in huis en regelmatig een logeerpartij waarbij we met 4 volwassenen zijn en 3 pubers.

We willen een driezits bank tegen de muur en daar zou je met vier op kunnen (bank is al uitgezocht) maar dan zit je krap, een soort verjaardagsopstelling dus met vier. Maar dan: een tweezitter (verjaardagsopstelling 3) midden in de kamer met rug naar de keuken en een fauteuil tegen het raam of twee fauteuils links en rechts?

Probleem 2: de fauteuils kunnen als relaxfunctie komen of zonder. De stoel tegen het raam doen we al zeker niet als relax maar die andere dan? We zijn bang dat de pubers dan constant in die ene relaxstoel willen. Dan toch maar beter de gewone tweezitter en eventueel de driezitter volledig als relax? Optie poefje is er ook nog.... pffft ik kom er niet meer uit ;)

Vic
Geen vinex

Maar mijn woongedeelte is ongeveer net zo groot maar dan andersom qua langste muur. Ik heb een driezitsbank en twee fauteuils. Geen relaxfunctie maar er zit regelmatig iemand overdwars op die stoelen ;-) Twee banken in zo'n kleine kamer lijkt me wat krap. Ik ken wel mensen die het hebben, maar dan heb je weinig variatiemogelijkheid. Het wordt echt een 'vierkantje'.

P
Goed punt

Goed punt, nemen we mee maar we zijn dus al gewend aan een HEEL klein vierkantje: een grote hoekbank en een tv kast op 3 bij 4 ;)

Mamvantwee
Anders

Ik kan geen plaatje maken van je woonkamer, maar wij hebben ook een min of meer standaard woonkamer. En 1 lange bank, vierzitter, met 1 grote losse hocker. We hebben ruim voldoende zitplaats voor ons gezin, en voor verjaardagen zetten we wel eettafelstoelen bij: ik richt mijn kamer niet in op de visite, zeg maar. Tv staat overigens niet recht tegenover de bank: we hebben zo een zee van functionele ruimte!

groet, Mamvantwee

Margriet*
Wat is een relaxfunctie

nooit van gehoord.

Manda Rijn
Bank al besteld?

ok dan heeft mijn tip dus ook geen zin:

2 gespeigelde l vormige banken waarbij de rugleuningen circa 180 breed zijn tegen elkaar aan, een maatwerk salon tafel tussen de bank in.

dat is dan een E vorm met de tv (plat, geen plek voor een diepe tv kast) nog steeds aan de wand waar de gang is.

Dan kan je met gemak 6 flinke mensen kwijt.

Manda Rijn
En

dan heb je het looppad naar de tuindeur (mits deze helemaal aan de zijkant van de gevl zit tegen de buren aan zeg maar) en kan je nog een grote kast kwijt.

albana
Heel anders

Investeer in fatsoenlijke fijne eetkamer stoelen. Die zet je bij tafel en moet goed zitten en ook geschikt zijn om bij je zitgedeelte te zetten en te fungeren als relaxstoelen. Dan hoef je het zitgedeelte niet per sé voor 7 personen in te richten.
Wij hebben fijne stoelen bij de eettafel (5 stoelen) en zetten die met zeer grote regelmaat in het zitgedeelte erbij (bezoek b.v.) en die doen het prima ook als relaxstoelen en passen er ook nog bij. Als de pubers 'aanhang' mee brengen zitten ze meestal bij de eettafel...is die 5 bij de eettafel niet genoeg dan hebben we voor dáárbij ook nog krukjes (4 stuks) die 2 opgestapeld ook nog 's als bijzettafel kunnen fungeren en normaal naast een stoel staan. Buiten de functie van krukjes gaan ze ook nog wel eens naar het zitgedeelte om daar als bijzettafel te fungeren (verjaardag, glaasjes erop b.v.).
Het lijkt misschien zo een heel gesleep maar in praktijk valt dat mee. Iedereen 'weet' het op een gegeven moment, komt er puberaanhang binnen en we zitten in het zitgedeelte en alles is bezet dan pakken ze bij binnenkomst zelf al een stoel :)
groeten albana

P
Manda

Nee de bank is niet besteld maar we weten wel welke banksoort het wordt. De mogelijkheden zijn:

Fauteuil met en zonder relax (benen omhoog en dat is voor mij belangrijk, ik moet of met een poef of zo'n functie hebben dus minimaal 1).
Tweezitter (krappe drie).
Driezitter (met en zonder relax)
Hocker/Poef

P
Manda

Ik denk dat je wat te krap denkt ;)

De drie meter begint vanaf de eettafel, ik kan nog net de stoelen achteruitschuiven.

De drie meter is aan beide kanten dus de zijmuur naar de buren links en rechts.

De 510 is dus bijna geheel raam en deur.

Als we een bank midden in de kamer zetten die recht naar het raam kijkt moet je al rekening houden met de tafel, het kan wel maar dat zit dus in die drie meter diep. Voor de bank heb je nog 2 meter tot de vensterbank.

p
Albana mam van twee etc

Ja dat snap ik, het is hier ook geen gesleep want de tafel staat op 4 meter van het raam waar het zitgedeelte is ;)

Stoelen zullen op termijn vervangen worden maar waarschijnlijk pas over anderhalf twee jaar maar je kunt er prima op zitten.

Ik bedoel ook niet dat ik echt rekening houd met verjaardagen maar ik probeerde aan te geven dat de bank 3 zitplaatsen heeft maar met een verjaardag kunnen er prima 4 mensen op.

Het is inderdaad wel zo dat tijdens die logeerpartijen iedereen wel lekker wil zitten maar nieuwe eetkamerstoelen zitten er nog even niet in. We houden de economie goed draaiende maar er is een grens ;)

Rosa van der Zanden
Plattegrond?

Kan je niet een foto of plattegrond online zetten? Ik heb er eerlijk gezegd geen beeld bij. Wat is een relaxstoel? Bedoel je een stoel met zo'n voetending en afstandsbediening dat je alle standen kan doen of een grote ploffauteuil?

Rosa van der Zanden

Vic
Ik snap je helemaal ;-)

Ik vond het juist een heel duidelijke omschrijving ;-)
Zou je ook een bank voor het raam kwijt kunnen, of wil je dat gedeelte 'open' houden? Wat je ook kunt overwegen is een loveseat (anderhalf zitter). Wij zijn maar met zijn drieën maar de bank heeft maar twee leuningen. De uiteinden zijn het populairst omdat wij nooit normaal op de bank zitten. Jongste wordt dus over het algemeen 'verbannen' naar een fauteuil, maar misschien koop ik op termijn nog wel zo'n lekker brede stoel met lage leuningen zodat je daarop ook fijn kunt hangen/liggen.

P
Rosa

Ik moet de mogelijkheid hebben om een paar uurtjes met de benen omhoog te kunnen en dat kan met een hocker (hebben we nu ook) of met een systeem dat er iets uitklapt voor de benen. Allebei mogelijk en ja ik vind een hocker ook handiger en dat is meteen ook een extra zitplaats maar die zijn ook bijna een vierkante meter.

Ik ga kijken of ik een tekeningetje kan maken want jullie hebben altijd wel goede ideeën.

P
Plattegrond

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-LGNCV4LK.jpg

In rood is hoe we het hadden dus erg druk over allemaal dicht op elkaar hoeven jullie je niet te maken.

In zwart de mogelijkheden. De tv kast staat vast en de lange bank tegen de andere muur staat vast.

Qua pubers/gezinssituatie: beter een 3 en een 2 zitter (ze liggen graag) of een drie en twee 1 zitters?

De tip van Albana over de eetkamerstoelen nemen we mee maar dat zal dus nog wel 1,5 jaar duren maar ik houd geen rekening met 7 normale zitplaatsen meer. Dat is dan wel opgelost.

Vera*
P

Wij hebben naast de banken een los voetenbankje.
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30243484/
Die is niet zo groot en ik heb er eentje om te zitten bij de tv en een ander staat tussen de tafeltjes in en wordt gebruikt als zitplaats en voor de voeten.

Lilian1
P ben je ook lang?

ik heb lange benen en dan is de relaxfauteuil even fijn zitten maar na een poosje hangen mn enkels toch wel pijnlijk te wezen,ook mn benen gaan dan zeer doen. vandaar dat ik er nu voor kies om een hocker onder de tafel te schuiven en er onderuit als ik m nodig heb. Kost geen plaats maar wel erg fijn voor mijn enkels.

Woensdag
Ik zou zeggen

Ik zou zelf zeggen dat het wat opgepropt wordt met een 3- en een 2-zitsbank, en dan óók nog een fauteuil erbij.
Kun je niet beter een 2,5 zitter tegen die muur zetten, en dan een loveseat waar je nu die 2-zitter hebt getekend? Dan kan er ook nog een hocker bij, daarmee ben je flexibeler dan met een fauteuil. Of je moet een draaibare fauteuil nemen, al dan niet relax.
Overigens zitten wij altijd met onze voeten op de salontafel... :-)

Ginny Twijfelvuur
Ik zou zeggen

Bank en tv kast omdraaien, volgens mij oogt dat veel rustiger.

De fauteuil kan dan rechts de bank staan, een beetje richting eettafel en de 2 zitter voor het raam. Persoonlijk zou ik daar overigens liever voor 2 losse stoelen kiezen, dat oogt wat minder massaal.

De eettafel kan zeker niet een stukje in de keuken staan?

P
Geweldig

Lilian jij slaat de spijker op z'n kop! Ik heb die relaxfunctie eventjes geprobeerd bij dat stel wat dus regelmatig ook hier logeert maar te kort en in de winkel ook te kort en jij zegt precies wat ik wel voelde maar wat niet in mijn hoofd terecht kwam. Mijn benen zijn te lang!

Ginny, zoals je kan zien hadden we het zo en dat was erg krap. Als we de bank zetten waar de tv kast komt zit je dus voor de deur. Niet prettig in de winter vind ik en ook erg ongezellig. Nu kijk ik de tuin in (we hebben de oude hoekbank uit elkaar gehaald en zo neer gezet dat het lijkt op wat we willen) en anders kijk ik tegen de muur tussen deur en raam.

Op dit moment neigen we naar de 3zits, de 2 zits (noway dat ik een loveseat koop met twee pubers in huis, te weinig plek) en 2 hockers. De hockers hebben we nog, zijn prima maar heel donkerblauw. De bank die we willen wordt zwart. Hockers kan ik altijd later nog bijkopen in zwart.

Zonder de relaxfunctie besparen we al veel geld, kunnen we sneller nieuwe eettafelstoelen kopen.

En inderdaad tafel kan niet de keuken in ;)

Woensdag
Loveseat

Het is ook de bedoeling dat jij met je man op die loveseat gaat zitten! :-)
Maar ff zonder dolluh: ik denk dat het heel erg krap wordt met 2 volledige banken en 2 hockers. Straks kun je je kont niet meer keren. Ik zou voor de oplossing gaan van fauteuilstoeltjes aan de eettafel, die draai je zó naar je zithoek toe. Bij Ikea hebben ze van die leuke kuip-draaistoeltjes, niet duur. En neem dan een 3-zitter met een loungedeel eraan, dat kan dan voor het grote raam komen. Belemmert het uitzicht niet en er kan weer een uitgestrekte puber op.

Sneeuwitje
Hier

Wij hebben denk ik een vergelijkbaar huis, alleen op het hoekje wat er bij jullie vanaf geknabbeld is, hebben wij een trapkast. Keuken op dezelfde plek.

Wat wij hebben:
- dressoir waar jullie de tv-kast heben.
- (relatief) smalle 2.5 zitsbank voor het raam
- (relatief) smalle 2 zitsbank tegenover het dressoir. Je hebt dan nog wel een looppad naar de achterdeur.
En verder nog een salontafel, kindertroep en dat soort dingen. Best vol dus, maar door de L-opstelling van de bank, creeer je toch openheid in de woonkamer. We hadden het ooit anders bedacht, maar bij het bestellen van de meubels hebben ze dit voor ons in een programma getekend, zodat we het konden zien en dit geadviseerd. WAs ook veel beter dan ons eigen idee, vonden we uiteindelijk.

Aan de andere muur hebben we 2 boekenkasten. Wij hebben geen tv beneden, dus in die zin geen noodzaak om het 'tv-probleem' op te lossen.
Bij jou staat een en ander al vast, maar wellicht kan je er toch iets mee? Op zich kan een bank voor het raam (of evt. fauteuils namelijk best, wij wilden zelf alleen een niet te brede bank, omdat dat dan zo'n groot log exemplaar werd die de halve woonkamer vult. Dus misschien kan je daar op letten? En kijk eens naar de 2.5 zits mogelijkheden. Ik heb er zelf wel achteraf spijt van, maar bij ons had een 3 zits achteraf makkelijk gekund, zeker omdat we niet zo'n brede bank hebben. Maar ja, da's achteraf praten en ik ben nog steeds blij met onze lekker zittende bank (tis alleen geen hangbank).

Succes met het gepuzzel,

Sneeuwitje

Rosa van der Zanden
Gekeken naar de plattegrond

Ik zou een hocker bij de driezitsbank doen aan de raamkant. De tweezitter niet nemen maar wel een fauteuil tegenover de bank maar dan precies op de andere hoek van waar het nu staat. Er naast een kleine hocker/voetenbank of een klein zitkussen.
Is het een idee om aan één kant van de tafel geen stoelen te nemen maar een bankje? Kan je ook veel mensen op kwijt.
Als het past kan je ook de bank doen wat nu bedacht is maar dan iets naar rechts. Voor het raam twee draaifauteuils om of de zithoek in te praten of tv te kunnen kijken.

Rosa van der Zanden

P
Reacties

Een bank voor het raam kan niet in de winter, we hebben in die hele ruimte maar 1 verwarming (daar dus). Verder wil ik ook naar buiten kunnen kijken dus een bank ofzo voor het raam vind ik niet leuk.

Sneeuwwitje... die ruimte IS de trapkast LOL

Loveseat voor mij en Pman? Veel te krap ;)

Nogmaals, kijk naar het rode, we gaan juist naar veel meer ruimte toe en dan kunnen we juist meer onze kont keren. We zien het nu al nu we de hoekbank hebben 'gebroken' en er een stuk op het tweezitsdeel staat. Veel meer ruimte!

Rosa: jij bedoelt dus een fauteuil op de plek van de tweezitter? Ja dat was een ander idee maar dat moet dan zo'n draaifauteuil worden omdat je die stoel een beetje richting tv moet kunnen draaien en dan heeft die stoel dus meteen een schommel en relaxfunctie en ik ben bang dat de pubers daar hier dus constant ruzie over krijgen. Oudste ging in zo'n ding zitten in de winkel, pakte zijn ipod en riep dat dit zijn nieuwe stoel werd ;)

Op een bankje kan ik niet lekker eten, lijkt me niets. Ik wil inderdaad wel naar betere stoelen aan de eettafel dus we hoeven geen zitplek te hebben voor zeven inderdaad.

Belangrijkste vraag is nu toch eigenlijk: hoe zitten pubers de laatste 10 jaar dat ze nog in huis wonen? Geen idee van namelijk ;)

Judith-t
Tja pubers

Pubers hangen vooral .. op straat, in hun kamer, op school, aan de (snack)bar.. maar hangen ze thuis ook veel? Ik weet het niet.

Wij hebben hier ook een 3-zitter en daar zitten we dus nooit met z'n drieën op. Of, ja 1 keer, met heel veel visite. En anders wordt alles tegen de muur geschoven en wordt er staand geborreld. Waarom kies je niet voor twee banken? zonder fauteuil dus. Ik weet niet of die tv-kast ook nog een opbergfunctie heeft en hoe hoog die staat, maar zou je die niet achter de bank plaatsen? Behalve als de bank die ervoor staat, televisiekijken in de weg staat. OF je plaatst de tvkast waar je nu de 2-zitter in gedachte hebt. Dat oogt ook opener en doet het groter lijken.

Rosa van der Zanden
P

Ik had 2 ideeën:
1. 3-zitter waar hij nu staat. Flinke hocker passend bij bank kopen. Deze zet je tegen de bank aan bij de raamkant. Je creëert zitplek zonder dat het optisch vol wordt.
Fauteuil aan de andere kant dan waar nu ingetekend staat.

2. 3-zitter tegen muur waar hij nu staat maar iets meer richting eettafel. Voor het raam 2 draaifauteuils. Met geheugenfunctie, anders staan ze altijd scheef.
ik zou bij jou het complete vierkant gebruiken en het niet opdelen in smal zithoekje met looppad.
Ik heb een soort sidetable achter de bank. Hierop de tv en er in alle cd's, wiispullen enzovoort. Is ook heel handig en ik heb hierdoor een muur vrij.
Pubers zitten niet, pubers liggen of hangen. Desnoods met vijftien man op de bank. Ik weet niet hoe groot het is bij je maar ik kan me voorstellen dat het wat druk wordt met de eetstoelen zo dicht op de zithoek. Ik zou gaan voor een heel dun stoelpootje of een stoel met een enkele poot. Stijl tulpstoel van Saarinnen. Of een transparante stoel, Ikea heeft ze ook en die zitten prima. Dat maakt het allemaal wat minder vol, druk en massief.
Rosa van der Zanden

Ginny Twijfelvuur
In dat geval

Zou ik gaan voor de 3-zitter met hocker en 2 luxe draaistoelen voor de boys. Dat oogt wat minder vol dan een 3-zitter, een 2-zitter en een losse fauteuil. Dat zijn veel meer zitplekken dan je dagelijks nodig hebt, en dan staat het dus het grootste deel van de tijd in de weg.

Persoonlijk zou ik de draaifauteuils naast elkaar zetten tussen de tafel en het tv-meubel, of ieder aan een kant van dit meubel.

Voor visite zou ik toch gaan voor de eetkamerstoelen, of investeren in een paar mooie tuinstoelen die je dan even binnen haalt.

Ik vind dat je anders erg veel meubels in een relatief kleine ruimte hebt staan.

albana
Banken en pubers

Hier staan de banken scheef....Is dat nog een optie? Voor het raam de verwarming (dus geen bank ervoor) in beide hoeken een bank (2,5 persoons) scheef in de hoek. En dan staat er een salontafel tussen voor het raam (dus niet middenin) die je dus vanaf de bank kan gebruiken voor kopjes ofzo. En dan nog 1 stoel. 5 zitplekken dus. Beide 2 persoonsbankjes kunnen ook door 3 personen gebruikt worden maar dan zit je wel krap (vinden pubers niet zo'n probleem). Er is een soort hocker (noemen wij 'poef') maar die staat verder weg en gebruiken we hoogstens als bijzit-zit-geval...héél enkel in geval van ongelukjes waar hij voor bedoeld is (verstuikte enkels ofzo). Met z'n 4-en zitten wij bijna nooit. Er is er altijd en eeuwig wel 1 afwezig of iets doen of weg. Maar áls het voorkomt zitten we wel op de banken. Jongste hangt tegen man aan op de ene bank (voeten er beiden op) en oudste zit naast mij of ligt half tegen kussen aan met voeten bij mij op schoot. Buurmeisje is veelvuldig aanwezig, maar als die er is zit ze met jongste op de grond op kussen/vloerkleed (is dik) of (favoriete positie) liggend op grond hoofd op kussen voor de t.v. ofzo.
Pubers hangen hier vooral aan de keukentafel. Dat is de meest gebruikte puberplek. Buiten ook wel eens, maar dan is het of op trampoline (ja ook de jongvolwassenen) of in het gras of op tuinset.
Nooit op hun kamer (of alleen om om te kleden en op te maken). Ik vind het wel gezellig dat gekwebbel om de keukentafel....Maar soms wordt ik er ook wel gek van. Kan de t.v. in weekenden amper horen :) Het is maar goed dat flikken nu herhalingen is. Bij de nieuwe uitzenden zet ik de ondertiteling maar aan...anders kan ik er niks van volgen. De keuken is ook nog 's vlakbij. Handig kan je zo glazen en chips e.d. pakken ook puberfavoriet natuurlijk in weekenden mét pubervisite. En ze spelen kaartspelletjes wel eens. Pesten of 1 of ander spel waarbij je vragen moet stellen (met app op mobiel).
Is er maar 1 of 2 pubers dan wordt het woonkamer en t.v. Maar bij meer verkassen ze meteen naar de keuken.
groeten albana

albana
O en deuren

1 buurvrouw heeft schuifdeuren tussen het keuken en zitgedeelte laten timmeren. Daar droom ik ook nog steeds van :) Handig met die pubers. Maar ik ben bang dat als het betaalbaar wordt voor ons dat de noodzaak dan al weg is....(pubers uit huis)
groeten albana

Roosje Katoen
Lange bank

Ik heb niet het hele draadje gelezen maar op basis van de plattegrond zou ik een lange bank (4 of 5 zits) met hocker tegenover het raam zetten, hocker langs de muur. En dan de tv laag in de hoek bij het raam, alleen de tv niet een hele kast. En dan evt nog een fautuiil waar hij nu getekend staat.

P
Nieuwe reacties

Judith-t: die van mij hangen wel veel thuis denk ik en ik geloof ook niet dat dat veel gaat veranderen maar ze kunnen ook hangen op zolder (xbox met tv).

Die twee banken gaan het wel worden denk ik. Een tvkast ACHTER een bank snap ik niet. Wat bedoel je? Het is de bedoeling dat er een grote kast komt met veel opbergruimte, die missen we nogal beneden.

Rosa: ja die hocker gaat het waarschijnlijk ook worden, we hebben er nu ook twee helaas donkerblauw leer en de nieuwe bank wordt zwart maar ik ga het er toch eventjes mee doen. Ik kan altijd nog die zwarte hocker(s) kopen.

Driezitter iets meer naar eettafel gaat niet lukken, het is niet geheel op school maar de hoekbank die er nu staat is groter en ik kan al niet eens meer echt fatsoenlijk zitten daar ;) De nieuwe bank wordt wel iets kleiner maar dat moet dus ook. Zoals ik al zei wil ik eigenlijk niet echt met mijn rug naar het raam zitten. En liggende pubers is prima, ik lig zelf ook graag ;)

Ginny: twee losse stoelen nemen heel veel ruimte in. Naast elkaar is geen gezicht, iets van elkaar af en het neemt veel meer ruimte dan de tweezitter. Inderdaad voor visite gaan we investeren in betere eetkamerstoelen.

Albana: scheve banken kan echt niet in deze ruimte, veel te klein. Ik snap ook niet precies wat je bedoelt met beide hoeken (en ik wil niet met mijn rug tegen het raam zitten). Hier hebben de pubers nog een zolder met airhockey en Xbox en tv... dat scheelt.

Roosje: was een goed idee geweest ware het niet dat we echt opbergruimte nodig hebben en dat dus in die drie meter tussen de twee deuren willen doen. Waarschijnlijk is dat de volgende optie, als de jongens de deur uit zijn en we een extra kamer hebben boven voor spullen!

Allemaal bedankt voor de tips en ideeën!

Pagina's

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.