Home » Forum » Zilver poetsen of niet

Zilver poetsen of niet?

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
albana
Zilver poetsen of niet?

Ik heb een heleboel zilver.....dat ik euhm...1 (?) keer per jaar ofzo poets. Allemaal 'familie- bezit'. Geen zilver om te dragen dus, maar gebruiksvoorwerpen. Mijn broers willen het niet en om het nu weg te doen...nadat het altijd voor 'ons'bewaard is wil ik ook niet. Een klein gedeelte gebruik ik (o.a. bestek en theelepeltjes) maar ook een groot gedeelte niet. Omdat het gewoon té kwetsbaar is....Dat ligt dus in de kast, achter glas. En een gedeelte ook achter deuren :) Dat laatste poets ik dus nooit! En is ondertussen pikzwart en onherkenbaar. Dat zichtbare gedeelte heb ik gisteren gepoetst, héle ochtend werk en nóg kreeg ik bepaalde gedeeltes niet 'schoon'.Dat is o.a. een thee-servies en een dienblad en theelepeltjes en servetringen en een tasje van mijn overgootmoeder en een portmonee van diezelfde overgrootmoeder etc.etc.
En dan heb ik dus nog thee-doosjes, snuifdoosjes enz die ik dus nóóit poets. Maar érgens staat mij bij dat je zilver niet te vaak moet poetsen want dan slijt het????
Maar nu krijg ik het al op bepaalde stukken niet meer schoon! En die rest die onzichtbaar is en al járen niet gepoetst is....Volgens mij krijg ik die werkelijk nooit meer ooit schoon....
Of is niet poetsen beter? En zal ik dus maar alles onzichtbaar opbergen, dan ziet het er ook niet meer zo 'raar' uit...
Dus graag advies. Hoe om te gaan moet oud zilver?
groeten albana

ChrisH
Kijk

Vroeger had men personeel om al dat zilver te poetsen. Maar dat heb je niet, neem ik aan. Dus... wat je niet gebruikt, gewoon onzichtbaar wegzetten. Wat je wel gebruikt zou ik wel blijven poetsen, maar inderdaad niet al te vaak anders slijt het.

Is het trouwens echt zilver of silverplated? Dat laatste slijt een heel stuk sneller en krijg je na vaak poetsen niet meer schoon omdat je op de onderlaag zit.

Je hebt trouwens ook van die zilverdip, is dat voor sommige stukken niet gemakkelijker dan poetsen met een doek?

Chris

Triple
Laagje eraf

Als je zilver poetst dan haal je het geoxideerde laagje eraf. Er verdwijnt dan ook een laagje van het zilver zelf. Volgens mij kan je daarom bijvoorbeeld heel fijn gegraveerd zilver beter zo min mogelijk poetsen. Dan verdwijnen de fijne details.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Geerke
Is het niet zo

Is het niet zo dat je als je het afgesloten bewaart, dat het dan niet zwart wordt? Theelepeltjes in een afgesloten blikje en zo?

albana
Mmm

Ja dat zilverpoetsdipspul dat ken ik, maar daar past die tas en portmenonee van overgrootmoeder écht niet in.De knip (waar het dus om gaat) is zelfs groter dan het hele potje, wel 3 keer zo groot en er zit stof aan...dus hoe zou dat moeten?
Of het zilverplated is? Geen idee...Sinds wanneer bestaat dat dan? Want ik heb een trouwfoto van mijn overgootouders en daar staat de tas en het theeservies en dienblad al op. En zij zijn in 1889 getrouwd....En volgens mij horen de theelepeltjes daar van oorsprong bij. Er staan ook wel merkjes in het servies o.a. 1 van Amsterdam.Het is ook best 'mooi' om te zien, maar te kwetsbaar om te gebruiken. Van de kopjes (glazen glas met zilveren 'houder') zijn er nog maar 2 over en er waren er oorspronkelijk denk ik 8. Tenminste ik heb naast die 2 complete nog 5 van die houdertjes.En 7 lijkt me zo'n vreemd aantal.
En ongepoetst is het helemaal geen mooi gezicht :)
Die snuifdoos en theedoos heb ik helemaal niks mee, dat zijn van die bombastische dingen met van die geklopte afbeeldingen erin van koningen en ridders, die mogen van mij wel achter de deur. Maar ik dacht dat ze van de vader van mijn overgootvader waren, dus w.s. nog ouder.
Ook daar staan keurmerkjes in.
Dat wat we écht gebruiken (bestek en nog wat theelepeltjes) mieter ik gewoon in de afwasmachine. En dat blijft eigenlijk wel 'schoon'. Vast ook niet goed, maar het is in ieder geval 'nieuwer' en niet zo kwestbaar.
Er zitten op sommige stukken een beetje zwartige vlekken, rond lopend. Ik dacht al van misschien eerder poetspul? Dat niet goed is uitgesmeerd ofzo? Niet écht zwart maar je ziet het wel en het gaat er amper af of ik moet me écht een ongeluk poetsen.
Nee, personeel heb ik er niet voor. De kinderen misschien zo gek zien te krijgen? Voor 25 cent per onderdeel ofzo? Maar zoals dat tasje, dan ben ik weer bang dat ze de stof ook ondersmeren of dat servies dat ze het overgebleven glas kapot gooien...
Ik denk er nog even over na...hoe ik met dat gepoets om moet gaan.
groeten albana

Marie E
Zilverpoetsen

fijne klus is dat;-) Ik poets mijn zilver ook niet vaker dan eens per jaar maar bewaar het wel verpakt. Dat scheelt toch in het echt zwart worden.

Heb je ooit overwogen om het te verkopen, dan heeft iemand anders er nog plezier van. Op zilver.nl of zilverbank.nl kun je eens kijken. Er zijn natuurlijk ook antiquairs en juweliers die in oud zilver handelen.

Triple
Oxidatie

Het zilver reageert met zuurstof daardoor wordt het zwart. Als er geen zuurstof bij kan dan wordt het dus ook niet zwart. Ik zou zeggen vacuüm verpakken of onder een stikstofdekentje!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Tijgeroog
Plasticfolie

Inwikkelen in plasticfolie schijnt te helpen, dan kan er minder zuurstof bij komen.

albana
Oke plastic dus

Nou dat is dan wel een optie voor die snuifdoos en theedoos. Tja, verkopen, ik denk er ook wel eens aan...maar w.s. is het toch zó bijzonder veel niet (paar honderd ofzo?) en dan vindt ik het toch wel 'zonde' na zoveel jaar van bewaren door zoveel generaties.
Misschien brengt het wat meer op als de volgende generatie het dan verpatst toch?
Die tas en portemonee vind ik helemaal een beetje zonde. Nee dat doe ik niet. Ik denk nog even na, misschien verpak ik die dan ook wel...
Maar dat servies dat staat toch nu wel mooi te wezen...Tja voor hoe lang? Voor een maandje ofzo. Nou ja dan maar poetsen ben ik bang?
groeten albana

Pluk53
Gebruik simpele chemie

niet poetsen, maar "gewoon" een paar uur in zout water, omwikkeld met wat aluminiumfolie.
Zie http://www2.kncv.nl/scheikundeprojecten/nl/page24.asp

albana
Eng

Als ik op die chemische reactie doorgoogle kom ik over deze methode erg wisselende succesen tegen o.a. op:http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=26969
Dus dat durf ik niet
groeten albana

bromvlieg
Dat zou ik niet doen met zulk oud zilver

vroeger moest ik thuis wel eens zilveren lepeltjes poetsen, ik herinner me iets wat zuur rook en iets met krijt??? Ik zal het mijn moeder eens vragen.

Daarna goed inpakken en wegleggen, dan valt het wel mee met zwart worden.

Inderdaad hebben wij een doosje zilveren lepeltjes, ooit gepoetst en tussen alluminiumfolie in een dicht blikje.

Maarja wat heb je daar nou aan. Lastig hoor, die erfstukken.

Sancy
De oplossing

die mijn moeder zaliger had voor zilver dat gepoetst moest worden: met een zachte stofdoek en sigarettenas...

bromvlieg
Sigarenas toch?

ruikt ook al minder smerig. Maar dat was het bij ons thuis toch niet hoor, as. Wel iets poederigs. Ik ga het nog vragen.

Sancy
Bromvlieg

Ja, sigarenas kan natuurlijk ook. Maar mijn ouders rookten geen sigaren, wel sigaretten. Overigens was het zilver poetsen vaak een kindertaakje. Lekker knoeien met de inhoud van een asbak. Vandaag de dag is dat vast not done in opvoedland ;-)

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.