Home » Forum » Zooi uitzoeken

Zooi uitzoeken

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
liora
Zooi uitzoeken

Hallo,

Ivm een verbouwing en als gevolg daarvan een tijdelijke verhuizing, wil ik mijn zooit uitzoeken. Het valt wel mee hoor, maar ik denk dat als ik goed door de kasten ga er echt heel veel weg kan. Heeft iemand nog simpele tips hoe ik dit het beste systematisch kan aanpakken?
Zelf dacht ik: elke keer als ik naar buiten ga minimaal 1 vuilniszak mee om weg te gooien. Maar veel verder kom ik niet..

Liora

Lilian1
Stapeltjes

ik maak altijd stapeltjes/zakken: iemand blij mee te maken en niemand blij mee te maken, vaak verdeelt over de personen waarvan ik weet dat ze t graag willen. De niemand blij mee te maken gaat meteen mee als ik naar beneden loop.
De andere dingen neem ik mee als ik toch naar de personen toe ga of ik bel hen op.Mij valt wel op dat ik veel mensen blij kan maken met dingen die ik niet meer nodig heb/te klein geworden zijn/etc

oregano
Tips in het erkende verhuisboek,

Net gekocht op aanraden van iemand, en alhoelwel ik weinig tijd heb er momenteel in te lezen heb ik al wel het hoofdstuk zolder opruimen, dus oude zooi, gelezen. En nuttige tips. Zoiets van eerst ordenen in: zeker weg, misschien of bewaren. Daarna weer schiften in wie heeft er belang bij dit te bewaren ( bv bevallingsnachthemd, ik dacht dat ik de enige was... ; ) deze kun je ook op de foto zetten ipv bewaren en zo meer tips. Ook over de stress van de verhuizing aua life event, relatiestress, een fijn alles in een boek vind ik. Besteld bij bol.com 2 e hands voor 10 euro.
Succes!
Groet Oregano

hortensia
Mijn ervaring

Toen ik ging verhuizen moest ik wel gaan uitzoeken :-) Gelukkig had ik de tijd om alles uit te zoeken, en dat is ook wel nodig, want zoiets moet je niet onder tijdsdruk doen.
Je staat er van te kijken wat er allemaal tevoorschijn komt als je gaat verhuizen! Allerlei dingen die ooit gekocht en gekregen zijn omdat het zo leuk was en vervolgens achterin de kast belandden en vergeten werden.
Ik denk dat je vooral heel streng moet zijn. Ik vroeg me dan ook bij alles dat weer boven kwam drijven af: heb ik dit werkelijk nodig, heb ik dit echt zo gemist dat mijn kwaliteit van leven erdoor verslechterd werd? :-)
Verder werkte ik met dozen, kratten en bakjes. Ook kleine bakjes voor de kleine dingen die zo snel weer ergens tussen kunnen verdwijnen.
Veel dingen bleken overbodig maar waren te goed om weggegooid te worden. Dit kon naar de kringloop. Tegenwoordig heb je op Facebook ook heel veel weggeefgroepen (vaak via een verlotingssysteem), gesorteerd op telefoonnummer (010, 020, 030 etcetera), die waren er toen nog niet, maar ik vind ze uiterst nuttig! Zet bij je advertenties wel nadrukkelijk: "Morgen ophalen anders gaat het naar de stort", want mijn ervaring is dat men nogal makkelijk mee loot en het vervolgens vergeet, en dan zit je alsnog met de spullen.
Ook kringloopwinkels kunnen, mits de spullen nog goed zijn, veel met oude overbodige dingen.
Wat het uitsorteren betreft: zorg voor dozen, kratten en bakjes. Het uitsorteren is voor iedereen persoonlijk, maar ik hanteerde bij mijn verhuizing het systeem weggooien-kringloop-kinderen-hobby en deze-doos-zoeken-we-later-nog-eens-uit (bijvoorbeeld bij twijfelgevallen, of als er onderdelen ontbreken die nog op kunnen duiken).
Ik vind het prettig als er hulptroepen zijn. Dan kan ik me concentreren op het uitzoekproces, terwijl de ander de boel vast bij de voordeur neerzet (weggooien) of in de auto (kringloop). En het is ook nog eens verschrikkelijk leuk en gezellig!
En de belangrijkste regel is denk ik wel: wees meedogenloos. Dat ontzettend leuke, nuttige of interessante "ding" dat al jaren niks ligt te doen of zelfs vergeten is, zal in de meeste gevallen voorlopig nog wel stof en ruimte blijven vreten. Wég ermee, dus! :-)
Van de inhoud van de vele vuilniszakken en dozen die ik bij mijn verhuizing heb weggedaan waren er uiteindelijk maar twee of drie dingetje waarvan ik achteraf dacht: toch jammer... En op dit moment kan ik niet eens herinneren wat het ook weer was, dus zo belangrijk zal het uiteindelijk niet geweest zijn :-)

Dendy Pearson
O leuk

Als ik bij je in de buurt woonde kwam ik je helpen. Ik ben gek op zulke opruimklussen, ben er al vaker voor gevraagd. Ik ben er best goed in.
Hoe ik het doe? Genoeg vuilniszakken in huis halen en gewoon weggooien wat je niet meer nodig hebt. En dan ook streng zijn. Als je iets weg wil geven, dat dan dezelfde dag nog doen, want anders blijft het toch weer liggen. Je hebt een bovenwoning, dus geen kliko bij de hand neem ik aan?
Iig, gooi gewoon weg. Een mens bewaard veel te veel.

Dendy

Temet
En voor de recycling

om zonder schuldgevoel af te komen van al je "het is nog goed maar het staat in de weg"-spul

gratisoptehalen.nl en gratisaftehalen.nl De ene is prettiger dan de andere, maar ik weet niet meer welke ...

Sterkte. Dit is trouwens een moment om blij te zijn dat je alleenstaand bent (toch?). Ja, je moet alles in je eentje doen. Maar als je mijn partner zou kennen zou je denken "hoi, ik mag dit goddank in mijn eentje doen" :-)

Ik zou elke dag of elke paar dagen er een van tevoren geplande tijd aan besteden, anders bestaat de kans op afknappen.

Succes ermee!

Temet

Prakje
Net klaar

Hier in de afgelopen weken iedere keer een overzichtelijke klus aangepakt waar ik steeds maximaal 2 uur mee bezig was.

Eerst de losse dozen van zolder gehaald en uitgezocht. Wat naar de kringloop kon in de gang opgestapeld. Dat de volgende dag weggebracht. Direct de grotere spullen van zolder gehaald (oude bedden) en ook die naar de kringloop.

Alle lege (verhuis)dozen platgemaakt en op zolder gelegd. Alle uitgezochte dozen die naar zolder moesten weer netjes daar neergezet.

Zo ben ik het hele huis doorgeploegd (op mijn dooie akkertje, muziekje erbij zo worden het leuke klussen). Vandaag de laatste ritjes naar kringloop/vuilstort en huis (en hoofd) zijn weer leeg... Heerlijk!

En deze klussen doe ik inderdaad zelf, als man erbij helpt wordt alles bewaard en is alles belangrijk en mag er niks weg :(

liora
Dank

Ok gewoon systematisch zooi uitzoeken. Het is niet zo gek veel hoor, een aantal kastjes waarin echt van alles zit. Berghok hoef ik gelukkig niet te doen!

Probleem hier is wel dat ik vuilnis alleen op maandag en donderdag buiten mag zetten en grof vuil moet ik eerst aanmelden. Geen idee waar de vuilstort zit...

Liora

Biene M.
Liora

Gooi de zakken in de auto en rijd een stukje verderop in je stadsdeel (Beethovenstraat?) waar ze ondergrondse afvalcontainers hebben, dan kun je er 24/7 vanaf. Succes!

Temet
Liora en prakje

Liora, je moet even op de site van je stadsdeel kijken, dan vind je wel waar het dichtstbijzijnde 'afvalpunt' is, waar je op elke werkdag met de auto je grofvuil kan dumpen, vziw.

Prakje, gaat je man niet mauwen als je dingen weggooit zonder zijn voorafgaande uitdrukkelijke toestemming? of zie je kans het zo te doen dat hij het niet merkt? Zo ja, hoe?

Groeten,

Temet

Prakje
Temet

Man geeft mij carte blanche omdat hij weet dat het echt, echt, echt anders niet goed komt met opruimen :) na bijna 30 jaar weet ik ook wel wat hij echt wil bewaren, en daar geef ik hem de keus als het nodig is.

Helaas voor hem heb ik afgelopen kerst zijn 'bijna nieuwe' sandalen weggegooid (afgetrapt en zeker 10 jaar oud). Dan loopt hij wel te mokken bij de eerste mooie dagen. Nu heeft ie (na lang zoeken) nieuwe en ziet ook wel in dat het nodig was :)

Man helpt me wel met sjouwen, maar uitzoeken en beslissen doe ik alleen.