Home » Forum » Zweetlucht in kleding

Zweetlucht in kleding

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Hanny61
Zweetlucht in kleding

Mijn zoon is terug van een zonvakantie. De vakantiewas is inmiddels gedaan. Helaas blijft er in zijn nieuwe en dure polo's een nare zweetlucht achter. Ik heb ze meerdere keren gewassen en daarbij extra wasmiddel onder de oksels gesmeerd, maar de stank blijft. Hoge temperatuur (meer dan 40 graden) durf ik niet aan. Wat nu?

Anneque
azijn

Probeer eens een scheut azijn in het wasverzachterbakje?

Yvan
Als

De kledij daar tegen bestand is: zweet inclusief de geur, maar ook bloedvlekken en tal van andere organische materialen zijn volledig te verwijderen door deppen/weken in 2 - 3% zuurstofwater (waterstofperoxide).

Paddington
Mijn moeder

weekte de kleding van ons in zo'n geval eerst even een uurtje in water met soda. Was de geur zo verdwenen.

Yvan
@ Paddington

Ja. Dat doe ik ook met bijvoorbeeld katoenen handdoeken die na verloop van tijd "hard" worden.
Wasje met 100g soda in plaats van wasmiddel, "wasverzachter" 100ml gewone keukenazijn.
Maar met name sommige kunstvezels (en sommige kleurstoffen!) zijn zeer slecht bestand tegen soda.

Jackie
azijn

Als het materiaal daar tegen bestand is kan je het weken in water met soda. Anders wil weken in water met (keuken!)azijn ook wel helpen. Na het weken kan je ook voor de zekerheid nog vloeibare vlekkenverwijderaar (voor kleurwas) onder de oksels smeren, daarna nog even 5 minuten laten wachten en dan in de wasmachine.

Temet
kom ik weer

De blue magic ball. Nee, geen aandelen, maar het werkt echt tegen zweetlucht. Te bestellen via Duitse verzendhuizen, want vziw zijn ze in Nederland niet zo te koop.

Wij hadden hier te kampen met synthetische shirtjes die niet fris uit de was kwamen, en sinds die bal (ik ben inmiddels aan mijn vierde toe geloof ik) is dat verleden tijd.

Maar gaat het maar om een probleem met 1 kledingstuk dan zou ik eerst die soda proberen, want da's wel een stuk voordeliger.

Groeten,

Temet

Yvan
"zilvernanotechnologie"?

Die "blue magic ball" maakt gebruik van "zilvernanotechnologie".

Dat zilverionen een sterk bacteriëndodende werking hebben was al in de 19e eeuw bekend.
Zoals ook al in de 19e eeuw bekend was, dat toevoeging van zilverionen aan zepen onzinnig is, omdat die, zeker bij iets hogere temperatuur, op zichzelf al sterk bacteriëndodend waren en zijn.

Overigens, microben doden is een ding, zweetlucht verwijderen een ander: zweetlucht wordt veroorzaakt door de metabolieten van zweet, afgebroken door microben. Een wezenlijk verschil.
In elk geval: bij de proeven die er geweest zijn met die "blue magic ball" waren de resultaten nogal verdeeld.

Dat die proeven schaars en slecht opgezet zijn, geeft op zich al te denken, maar dat geldt voor wel meer koopwaar.
Als ik als fabrikant werkelijk een wondermiddel zou gevonden hebben, zou ik op mijn blote knieën smeken om het te onderwerpen aan streng, gerandomiseerd, falsifieerbaar, dubbelblind onderzoek, inplaats van wat "influencers" in te schakelen....

40er
Waterstofperoxide?

Dat zou ik niet aan durven, bleken we schedels (van dieren) mee!

Azijn of soda werkt vaak heel goed en daarna liefst in de wind laten drogen.

Yvan
@40er

Yep.
Biologen lossen er ook de celinhoud van diatomeeën mee op, preparatoren gebruiken het om kwikneerslagen na fixatie in sublimaat op te lossen, entomologen gebruiken het om exoskeletten van insecten op te helderen, mycologen gebruiken het om chitine in de celwand van sommige schimmels op te helderen, enz.
Houtbewerkers gebruiken het om houtsoorten die snel vergelen, zoals grenen, te bleken, veeartsen dan weer om de gehavende huid van schapen te reinigen en de laatste larven weg te krijgen in het geval van schroefwormmyasis.
Simpele duiven zoals ik gebruiken het ... om zweetgeurtjes uit kledij te halen en bloedsporen uit de slipjes van de vriendin te krijgen.
O, en je kan het ook kopen in Kruidvat aan 3% omdat het een prima ontsmettingsmiddel is voor oppervlakkige wondjes.

Lente
Glansspoelmiddel van afwasmachine

Paar uur weken met hele grote scheut glansspoelmiddel.
Daarna gewoon wassen

Zonnebloem
HG voor sportkleding

Voor de wielren-shirts van zoon (syntetisch) of de werkshirts van man (katoen) gebruik ik een toevoeging in de was. Soms Oxi Action Hygiene, maar die is lastig verkrijgbaar. HG voor sportkleding werkt ook goed. Zonder die toevoeging krijg ik de zweetlucht er niet uit in de was.

Heb trouwens goede verhalen gehoord over Frisse Reus, van Witte Reus, gewoon wasmiddel dus. Ga ik binnenkort proberen.

BeetjeAnders
Oorzaak probleem.

Ik zou ook eens kijken naar de oorzaak van het probleem.
Weet hij bv. dat wassen met zeep in de oksels slecht is?
Ook zijn er oplossingen te vinden hiervoor met een beetje google.

Verhuiswagen
Voetbalshirts

Hier heeft bonuszoon een officieel voetbalshirt van zijn favoriete club. Telkens als hij dat aan heeft hangt er n zweetlucht om hem heen. Alleen bij dat shirt dus. Volgens mij zit het in het materiaal; synthetische vezels vooral. Vaak het shirt wassen is t enige wat hier helpt.
Beetjeanders; geurende oksels juist zonder zeep wassen? Hmmm dat lijkt me contraproductief.
Wat wel kan zijn is dat de puberteit op zn hoogtepunt is en daardoor meer zweetlucht? De geur komt van bacterien heb ik altijd begrepen. De shirts een paar dagen in de vriezer leggen?

Jackie
tip van schoonmoeder

Mijn schoonmoeder vertelde dat keukenazijn ook onder de oksels tegen zweetlucht goed werkt. Na het douchen wat azijn op een watje en daarmee deppen onder de oksels. Je kan het ook gedurende de dag toepassen. Ik doe dat wel eens als ik merk dat mijn deo wat begint uit te werken: even met een azijnwatje er over en opnieuw deo spuiten. Azijn doodt bacteriën dus dat zweetlucht door bacteriën wordt veroorzaakt klinkt wel logisch.

BeetjeAnders
pH waarde

Je moet denk ik juist niet gaan rotzooien met de pH waarde van de oksels.
Deoleen is een goed merk dat de pH waarde instant houdt.

Als je een belangrijk uitje hebt en iets acuut nodig hebt om de stank te beperken werkt Myconazol (anti schimmelcréme) voor een keertje ook fantastisch maar mag niet dagelijks gebruikt worden want het is een geneesmiddel en komt ook in je bloed terecht.
Afgezien van toen mijn puberteit startte heb ik nooit heel erg gestonken maar dat van die miconazol kwam ik achter toen ik eens een vreemde uitslag onder mijn oksel vond. Het bleek na gebruik dat ik de volgende paar dagen geen deo nodig had en de uitslag verdween.

Jip
De blue magic ball

Tsja, voor mij ook de blue magic ball, of je het nou gelooft of niet. Ik vind dat het werkt als een tierelier. Bestel 'm ook bij een Duitse webwinkel.

lennest
hier ook bue magc ball

had het probleem ook en naar aanleiding van de tip van Temet, direct besteld in Duitsland en het werkt. Geen gedoe met soda, azijn, wel/niet inweken, gewoon de bal in de machine mikken en klaar. Maakt wel een herrie, vooral tegen het glas van de wasmachine, ff een dingetje als je de machine 's nachts wilt laten draaien.

Yvan
@Jip, @lennest

Zoals hierboven al aangegeven heeft de "blue magic ball" tot op heden zijn prima werking nog niet kunnen waarmaken in gedegen testomstandigheden. De anti-bacteriële werking van zilverzotuen is al lang gekend, hun overbodigheid evenzeer.
Derhalve neem ik maar aan, dat uw lofuitingen hun oorsprong vinden in persoonlijke perceptie (of persoonlijke/financiële betrokkenheid?). "Persoonlijke perceptie" is een gegeven als een ander, maar als instrument voor waarheidsvinding is het even nuttig als tarot-kaarten, waarzeggerij of handlezen. Niettemin: sommigen geloven erin.
Anderzijds dan weer: wetenschap heeft niks vandoen met "geloof in-".

Daarnaast is er ook nog de milieu-impact die ik onvermeld gelaten heb. Die moet niet gedramatiseerd, maar evenmin onderschat worden.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.