Home » Forum » Zweetlucht uit sportkleding

Zweetlucht uit sportkleding

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Marieke
Zweetlucht uit sportkleding

Heeft iemand tips hoe de zweetlucht uit sportkleding te krijgen? Gewoon wassen is onvoldoende. Het gaat vooral om speciaal "ademende" onder shirts die we gebruiken voor hardlopen en mountainbiken.

Jasam
Ooit eens gelezen maar weet niet meer waar.

1 deel alcohol 70% :4 delen water

op de kleding verstuiven

(weet het vervolg niet meer precies, volgens mij was het in laten trekken.)

Annet
weken in water met glansspoelmiddel (van afwasmachine)

Bij ons werkt dit (nachtje laten staan, daarna gewoon wassen).

Bij de dagelijkse was gooi ik een scheut schoonmaakazijn met een luchtje. Dat helpt voor de meeste kleding ook, niet voor de hele erge.....

Anneque
60 graden

Hier hielp niets, behalve op 60 graden gaan wassen. Bleek de sportkleding best tegen te kunnen.

Temet
blue magic ball

Het lijkt een tellsellgeval, maar het werkt echt, de blue magic ball. Ik heb zo'n ding destijds gekocht nadat ik er hier op dit forum over had gelezen - anders had ik het nooit geloofd - en het bleek daadwerkelijk te helpen. Overigens leek het eerste balletje het beter te doen dan het exemplaar dat ik nu heb, maar ook deze werkt wel. Ze gaan veel langer mee dan op de verpakking staat trouwens.

Je moet ze bij Duitse verzendhuizen bestellen, in Nederland worden ze vziw niet verkocht. De mijne kwam van erlebnisladen.de (voordeelverpakking 2 stuks), de eerste kwam van waschbaer.de .

Het ding maakt trouwens wel een herrie in je wasmachine, niet handig voor wie gewend is te wassen op nachtstroom :-)

Groeten,

Temet

Puck
net als Anneque: 60 graden wassen

Inderdaad op 60 graden wassen. Hoeft niet eens elke keer, maar zo eens in de paar keer werkt hier prima. In het label staat 30 graden, maar de 60 graden was wordt ook gewoon overleefd.

Jesse_1
Soda

En dan niet alleen een handje soda meewassen, maar eerst een nacht erin laten weken. Was een tip van OOL.
Maar de andere tips hierboven helpen wellicht ook al ;)

Charis
Blue magic ball

Hier nog een aanhanger van de Blue Magic Ball. Wassen op 60 graden hielp hier absoluut niet, bovendien kan niet alles op 60 graden. Insmeren met glansspoelmiddel helpt wel, maar ik ben lui en zo'n balletje in de wasmachine mikken is een stuk sneller en vergeet ik minder snel. En oh ja, het werkt dus echt die zilverionen ;-)

Marieke
Bedankt

Bedankt voor de tips; ik ga ze eens uitproberen

Momofthree
wondermiddeltje

Echt een oma's tip wassen met soda! Ik zat altijd te stoeien met die zweetluchtjes en vlekken en kreeg het er zo lastig uit. Werd er soms gewoon moedeloos van. Maar heb nu dus de kleding een nachtje laten weken in soda en daarna gewassen en heb er nu nooit meer last van!

Flanagan
Schepje HG

Na al dat gezeur over stinkende was, doe ik tegenwoordig een schepje HG tegen stinkende was, bij een wasbeurt van met name joggingstof. Het is wel een dure oplossing want die potten zijn niet goedkoop. Maar ik hoor niemand meer klagen, en dat is ook wel wat waard.

Yvan
...

Inderdaad: weken in soda of in 1 - 2% waterstofperoxide. Laatste verwijdert ook gele zweetvlekken.
Geconcentreerd waterstofperoxide (100 vol = 28%) kost iets van een € 5-6/l en je hoeft geen Vanish Oxi Action meer te kopen.

"Zilverionen", "nanozilver", ... Binnenkort ook in een versie met fagen. Of met ingestraalde Manukahoning...

https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/eerste-indruk-blue-magic-ball

Flanagan
Waterstofperoxide?

Yvan, ik mis een smiley maar vanwege de termen nanoionen en manukahoning, twijfel ik aan je tips.

Dus een vraag in het algemeen. Als ik een scheutje H2O2 toevoeg, verbleken dan de donkere kledingstukken niet? Ben ik dan niet duurder uit dan welke geurvretende waspoeder dan ook?

Yvan
geen grap

Neen, echt: waterstofperoxideis zo ongeveer het enige dat vrijwel alle menselijk organisch materiaal (zweetvlekken, bloed, allerlei intieme afscheidingen in ondergoed enz.) oplost.
Zelfs ingedroogde bloedvlekken van een bloedneus, op een hagelwit, nieuw nylon hemd. En binnen enkele seconden: wat waterstofperoxide 2% op druppelen, even wachten tot het bruisen ophoudt. Afdeppen met wat keukenpapier, nog eens herhalen en de wasmachine in.

De andere optie is enzymen, maar da's meer voor liefhebbers en gekken zoals ik, die dat "interessant" vinden. Het werkt bovendien traag en enzymen vereisen zorgvuldige buffering en temperatuurcontrole. Voor nerds (ik) dus. Dat zei ik toch?

Ik gebruik het niet IN de wasmachine, maar het kan wel. Dingen zoals met zweet verzadigde sportkledij en zo, zet ik in de week, heel ouderwets, met warm water, wat groene zeep of wat Marseillezeep en wat waterstofperoxide. Eerst warm water in de teil, dan de zeep oplossen, dan de H2O2, goed mengen en dan pas het textiel erin!
H2O2 geeft ook niet, bij witte was die typische geelkleuring van Javel. Een bijzonder sterke bleking van witte was bekom je door H2O2 te combineren met ammonia.

Kleuren behouden? Ja, maar zo'n intensieve behandeling mag dan wel niet elke dag, veronderstel ik.

Wel opletten met H2O2 concentraat: het is een gemeen goedje!
Verkrijgbaar bij verfhandels en (alicht...) drogisten. Hier toch (nog). Het spul kan misbruikt worden: je kan er explosieven mee brouwen, als je daar gek en/of levensmoe genoeg voor bent, maar ook met een fles javel, een fles zoutzuur, een aardappelmesje of een bestelwagen kan je waanzinnige dingen doen...

Flanagan
Yvan bedankt

Bedankt voor de toelichting. Het komt wel tijdrovend en bewerkelijk over. En zoveel tijd hebben wij hier niet.
Ik kies dus maar voor de wijze die bj mij past.

Half a twin
vervangen

Shirts, truien, sportbroeken die te erg blijven ruiken gaan hier gewoon weg. Koop ik nieuwe. In het verleden een paar keer dit probleem aan de hand gehad, uiteindelijk de toch al redelijk versleten spullen weg gegooid.
Sinds 12 jaar geen zweetlucht meer gehad in kleding. Sinds toen heb ik wel een hele goede wasmachine.
Als de machine muf ruikt doe ik een sodawas en maak ik de filter en de rubberrand schoon.
mijn hemel wat kan dat stinken, al die aanslag in die richels.

Yvan
No problem

Dat het veel werk lijkt komt vooral door mijn ouderwetse manier van werken, met dingen inweken en zo, veronderstel ik.
Je kan ook gewoon de was in de wasmachine gooien en, in plaats van Vanisch, 50 ml H2O2, verdund met 150ml water, bij het wasmiddel doen. Wel wat minder wasmiddel gebruiken, want de zaak gaat erg schuimen.

@ Half a twin: je houdt het soms niet voor mogelijk hoe smerig wasmachines wel kunnen zijn, terwijl je daar op het eerste zicht nauwelijks wat van merkt. Inderdaad een goede methode om enkele keren per jaar een kookwas te doen met 100g soda en een paar versleten handdoeken of zo (Er moet wel iets in de machine om ervoor te zorgen dat het water goed rondgeslingerd wordt en ook de bovenkanten van kuip, trommel, rubbermanchet enz. gereinigd worden).

Als dat niet voldoende blijkt te zijn, een paardenmiddel: een was op 40 - 50°, waarbij wasmiddel of soda vervangen worden door 25ml natrium- of kaliumhydroxide 30%. In het bakje van de wasverzachter gaat 10ml sterk geconcentreerd (96% - 100%) azijnzuur.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.