Home » Forum » Zzper en zonnepanelen

zzp'er en zonnepanelen

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

8 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Midas
zzp'er en zonnepanelen

Een aantal jaren geleden ben ik naast mijn vaste baan een onderneming gestart. Door omstandigheden is dit niet van de grond gekomen. Ik heb nog wel steeds een aantal kleine klanten, maar ik heb het meeste afgebouwd en wil er helemaal mee gaan stoppen.

Nu hebben wij onlangs zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. De verkoper is hier geweest vooraf, goed verhaal enz. De prijs was oké en de btw kun je terug vragen. Dit wordt allemaal geregeld door dat bedrijf, net als bedrading, aanmelding energiemaatschappij enz.
De panelen liggen er nu op en nu blijkt dat terugvragen van de btw gaat via een aanmelding als ondernemer. Als je al een ondernemer bent, moet je dit dus zelf gaan doen via je BV.
Dit is niet zo heel moeilijk, maar het staat mij erg tegen om privédingen in mijn administratie in te gaan brengen.

Zijn er hier zzp'ers die hun zonnepanelen via hun BV hebben lopen (en die zelf hun administratie doen)? Heb je de zonnepanelen dan ook opgenomen in je activa, bepaald hoeveel hiervan privé is etc? Moet je hier later ook nog dingen mee doen, of is het alleen het aanmaken van een extra acitivtieit en hier de panelen in opnemen? Ik zag ergens op internet dat je ook nog verwachtte opbrengsten en zo op moet geven.

koffie
Via je partner?

Heb je een partner? Als je het energiecontract + de zonnepanelen op zijn/haar naam zet, dan kan partner zich (tijdelijk) als ondernemer aanmelden en de btw terugvragen. Partner valt dan onder de kleine ondernemerregeling (of zoiets) en dan hoef je alleen in het jaar van aanschaf aangifte als ondernemer te doen. Daarna krijg je vrijstelling.

Als jij het als ondernemer doet, en je wil nu de btw aftrekken, dan zul je in de toekomst mogelijk ook btw moeten afdragen over de energie die je teruglevert. Dat kan een enorm gedoe zijn, en doet een flink deel van je opbrengst teniet.

Vraag dit dus goed na. Heb je een boekhouder/accountant die dit kan uitzoeken?

Dees
Euhm

Welke verwachte belaste omzet verwacht je uit die panelen te halen? Het moet wel in de verwachting liggen dat de zonnepanelen een reëele economische terugverdiencapaciteit hebben.

Jacquel
Heb je een bedrijfspand, dan?

Want als jij de zonnepanelen op je woonhuis hebt liggen, hebben die niks te maken met enige ondernemingsactiviteit en mag je dus ook geen BTW terugvragen.

Midas
Eh...

Ik verzin dit niet zelf hoor.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen...
Als je al als ondernemer geregistreerd staat, moet je een aparte activiteit bij je onderneming aanmelden bij de belastingdienst.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

djw koffie
Ik doe het inderdaad dus liever via mijn partner, maar vanwege het Hemelvaartweekend kan ik het bedrijf even niet benaderen.
Maar ik dacht, misschien zie ik beren op de weg en is het net zo makkelijk om het onder de bestaande onderneming te laten vallen.
Vooral ook omdat ik de bestaande onderneming juist wil gaan beëindigen op termijn.
Ik doe zelf mijn administratie, heb er ook wel wat verstand van hoor, maar dus niet van zonnepanelen en wat voor problemen dat op zou kunnen leveren als ik die inbreng - of eigenlijk zie ik juist problemen, die er mischien niet zijn.

Jacquel
O jee

Die regeling kende ik helemaal niet. Sorry, dan ben je toch goed bezig. Maar in de eerste link die je gaf staat dat het veel simpeler is als de niet-ondernemer in het huishouden de BTW-aanvraag doet. Zij raden dus af om het onder de bestaande onderneming te laten vallen.

Kareltje
Ja koffie heeft geljjk

Hier ook man als zz p'er. Daarom energiecontract ol mijn naam gezet, net als de zonnepanelen. Bedrjjf maakt een btw nummer voor mij aan en ik krijg btw, terug. Later wordt j e ook weer afgemeld als bedrijf. Als het op btw nummer van man zou zijn moet je altijd betalen over alles wat je teruglevert (want inkomsten) en kan je ook minder btw terugkrijgen.

Midas
Oké

Dank voor de feedback.

Ik dacht nog dat het misschien niet zoveel zou uitmaken, maar het is dus inderdaad beter om het niet op de bestaande onderneming te zetten.
Energiecontract staat trouwens al op naam van partner, daar hebben ze niet naar gevraagd, maar ik zag in die link dat de naam hiervan moet overeenkomen met de naam op de factuur.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.