Home » Forum » Angst voor vuurwerk

Angst voor vuurwerk

31 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jo Hanna
Angst voor vuurwerk

Onze hond is heel bang voor vuurwerk. Wij wonen in het centrum van onze gemeente en er wordt hier veel geknald. Vorig jaar kreeg ik van de dierenarts nog een kalmerend middel mee maar ze zei dat ze dat vanaf dit jaar niet meer zouden doen (nieuw beleid). Er was nog wel iets natuurlijks. Voordat ik nou naar de dierenwinkel ga: wat zijn jullie succesvolle manieren om de hond blij te houden met oud en nieuw?

Dank & groet,
Jo Hanna

@Emma
Weg

Ik weet niet hoe plaatsgebonden je bent maar als hij er echt zo beroerd van wordt kun je ook weggaan, naar een rustige plek ergens buiten de bebouwde kom. Dat doen mensen tenslotte ook als ze zo doodsbang zijn voor vuurwerk.

Dendy Pearson
Pension?

Ik ken ook mensen die hun hond met oud en nieuw naar een pension ergens op het platteland brengen, waar geen vuurwerk te horen is.

Vziw worden kalmeringsmiddelen afgeraden, omdat een dier omdat hij dan suf is niet meer instinctief kan wegkruipen. En dan dus nog meer in paniek raakt.

Marja
Dus

Je had een heel jaar de tijd om je hond te trainen maar dat was teveel werk?

Lilian1
oei marja

Wat een onaardige reactie. Het is echt niet altijd weg te trainen.
Onze vorige hond was doordat iemand een stuk vuurwerk tegen ons raam waaronder zij lag te slapen heel erg bang geworden. De jaren er voor nooit problemen gehad. Ja, daarna heel jaar geprobeerd met cd en pannen etc maar toen t echte vuurwerkknallen begon met van die losse enorme knallen wist zij donders goed dat t anders was. Oud en nieuw was geen probleem, als t doorknalde berustte ze erin maar die losse enorme knallen... Niks voor te bereiden hoor. Helaas werd t elk jaar wel iets erger. Ze zat op een keer zelfs achter de wasmachine op zolder, terwijl ze nooit de zoldertrap op was gegaan.
We zijn een jaar weggeweest naar Drenthe. Geen vuurwerk op t park, maar wel carbid schieten vlakbij..dus dat schoot ook niet op.
Ik gaf haar wat valeriaanpilletjes, dat hielp iets. Verder was t gewoon niks aan te doen, als ze onderweg vlak bij huis iets hoorde rende ze naar huis(wonen aan de dijk en daar wordt dan veel geknald) maar op een of andere manier was ze thuis in de huiskamer t bangste.

Bennikki
Op het hondenforum

Geven ze elk jaar het advies de hond wat lepeltjes advocaat te voeren, dat schijnt te helpen.
Zo Marja, jouw reactie is “niet helpend” zeg.

Iris
Pension

Onze hond gaat een midweek naar de opvang rond de jaarwisseling. Ze is doodsbang voor vuurwerk en durft vrijwel niet naar buiten die week. Ze gaat elke week een dag naar de opvang dus ze is daar gewend.

Vorig jaar gingen ze live op facebook oudejaarsavond om 22.00 uur. Honden liepen buiten, er stond klassieke muziek op (worden ze rustig van volgens opvang) en er was niks aan de hand. Het scheelt ons en de hond zo'n hoop gedoe.

Jo Hanna
Luchtdruk?

Bedankt voor de tips. Naar een opvang had ik niet eens aan gedacht! Nou komt ze daar nooit dus ik weet niet of dat zomaar gaat voor die ene dag, maar ik kan altijd eens informeren.
Advocaat, hmm, dat vindt ze vast wel lekker. Ook dat is een optie. Wel voorzichtig met de dosis, lijkt me. Ze is maar een klein hondje (5kg).

Ik heb wel eens zo’n CD opgezet maar dat interesseert haar helemaal niks. Ik heb de indruk dat het niet alleen of vooral over het geluid gaat. Ze is ook doodsbang voor onweer en ‘voelt’ dat al veel eerder aankomen dan wij. Ik kan aan mijn hond zien dat er onweer in de buurt is. Ik denk dat dat te maken heeft met abrupte luchtdruk schommelingen. Maar goed, dat is maar een idee van mij. Geen idee of dat ergens op slaat.

Groet,
Jo Hanna

Jo Hanna
Oh en Valeriaan

Dat vind ik ook een goeie. Dat gebruik ik sinds kort zelf en ik vind het verrassend prettig spul. Dat kan ik ook wel eens uitzoeken!

Groet,
Jo Hanna

Rosie
hondensportschool

Soms helpt een CD, maar het is maar een flauw aftreksel van echt vuurwerk en ik begrijp dan ook goed dat het niet bij elke hond werkt. Ik heb ooit op een hondensportschool gezeten waar ze ook vuurwerktrainingen gaven. Daar gebruikten ze ook echt vuurwerk om de honden te trainen. Ik heb de cursus zelf niet gedaan (mijn hond rent kwispelend naar het raam als het knallen begint en wil zien wat er gebeurt) maar hoorde er veel enthousiaste verhalen over.

Wendelmoed
Wij gaan weg

Onze hond is niet bang van vuurwerk, maar dat willen we ook graag zo houden.
Dat kan nl. zomaar veranderen door een keer een nare ervaring.

En wij zijn er zelf niet erg dol op.

Onze buurt is vrij asociaal, vorig jaar kwam mijn man op 29 dec ziedend thuis van boodschappen doen. Hij was door een mevrouw gevraagd met haar mee te lopen naar huis, ze durfde niet alleen vanwege het vuurwerk. Haar man durfde er niet meer uit om boodschappen te doen sinds jongens vuurwerk onder zijn rollator hadden gegooid...
So much voor gezellige hollandse tradities. Die trouwens pijlsnel opgepikt worden door de jeugdige medelanders, vuurwerk maakt (kleuren)blind.

Dus wij gaan rond die tijd met hond in een vakantiehuisje in een rustigere buurt, en onze katten gaan in een pension (dus die lopen dan tenminste niet buiten).

Rosie
Van mij mag het verboden worden

Met het risico dat ik weggezet word als een verzuurde trut, maar het is duidelijk dat teveel mensen niet met vuurwerk kunnen omgaan. De schade is enorm (brievenbussen, verkeersborden), dieren worden bang, dieren worden zelfs mishandeld met vuurwerk, maar ik ken ook verschillende mensen met verschillende aandoeningen als MS en EDS die bij onverwachte harde knallen pijn ervaren of in een spasme schieten. Vuurwerk gooien naar hulphonden of mensen met een hulpmiddel is ook geen uitzondering. Zelf kan ik rond oud en nieuw de deur niet uit wegens een longziekte, en dan is het waar ik nu woon nog niet eens zo heftig als in mijn vorige woonplaats, waar je met goed fatsoen niet over straat kon in de kerstvakantie en men het hele jaar door zwaar vuurwerk afstak onder een viaduct waar ik bijna naast woonde. Er was ook een kanaal met rietkragen onder dat viaduct en telkens weer vlogen de watervogels die vlakbij het viaduct waren krijsend weg.

Maar ja, wij stellen ons aan, met die dieren valt het wel mee, het is traditie en daar mag je niet aankomen...

Lilian1
ik vind vuurwerk op zich niet erg

Mooi siervuurwerk kan ik echt goed naar kijken,maar die enorme knallen, dat wel.
Wij wonen aan een dijk, de kinderen worden vaak naar de dijk gestuurd want daar heeft niemand er last van. Ze vergeten wel dat daar dus ondertussen ook een wijk onder gebouwd is....

Dendy Pearson
Inenting

Voor een pension heeft je hond wel de inenting voor kennelhoest nodig. Die moet je dan nog wel even op tijd halen.

Ken je verder niemand die wat buitenaf woont en waar je dan je hond even mag brengen om te logeren?

40er
Hier

Ook een bange hond (Marja,het is niet altijd weg te trainen), we zitten aan de cbd druppels. Word hij kalmer van, onze dierenarts raad advocaat of van die tabletjes af. Verder afleiding geven. Snuffelmat, nieuw speeltje, extra lekker kauwbot helpt hier ook nog een beetje bij. En we zijn thuis, voor hem.

Lilian1
Wat bij ons erg opviel

Is dat toen we eenmaal oud en nieuw bij vrienden waren ze gewoon ging liggen,terwijl ze thuis als een gekooide tijger rondhingen. Bij haar was t dus echt gerelateerd aan de knal tegen het raam.
Kijk eens of het ergens anders net zo erg is. Wie weet geeft dat ook opties?

bieb63
Inderdaad Lilian

Bij onze hond is het ook een 'waakse' reactie (bescherming van ons en huis). Wellicht is het bij anderen iets minder waaks.

Paddington
Angst

is erg lastig bij een hond. Vooral omdat ze niet kunnen uitleggen wat die angst veroorzaakt. Is het de knal, de luchtdruk, het plotselinge...

Natuurlijk als je de mogelijkheid hebt is weggaan een optie. Als je dat niet hebt dan goed voorbereiden. Zorg dat je hond aan de riem zit. Dit is niet om te straffen, maar om te voorkomen dat ze ergens wegkruipen. Daarna in beweging houden. Misschien kun je het oefenen met behulp van iemand die gek is op vuurwerk als een CD niet werkt. Dat persoon dus vragen om vuurwerk af te steken zodat jij kunt oefenen.

Als je hond nog eten aanneemt dan kunnen denkspelletjes ook heel goed werken. Dus leuke hondenpuzzels met allerlei lekkers.

In onze stad geeft een vuurwerkverkoper altijd een vuurwerkshow een paar weken van de te voren. Daar kom je heel veel mensen tegen die met hun hond(en) aan het oefenen zijn. Omdat het op een vast locatie is, weet je dat je niet bang hoeft te zijn dat er iemand vlak bij je hond iets af steekt. Daar heb ik ook geoefend met mijn bange hond. Ik heb daar gewoon heen en weer gelopen en op een gegeven moment was ze zo bezig met mij bijhouden dat ze geen tijd meer had om bang te zijn.

Kaaskopje
Aan de riem

Je zou zélfs kunnen stellen dat je een angstige hond aan twee vormen van banden moet vastmaken. Een halsband en een tuig, waar hond écht niet uit kan ontsnappen. Dat is een 6-puntstuig. Die zit om de hals, bij de voorpoten en om de buik met een kliksluiting vast.

Met de hond buiten lopen en zelf rustig blijven in deze weken, is belangrijk. Wel blijven doen dus, maar nóóit in de richting van de knallen lopen als het even kan. Als het echt verder weg is gebeurd, dan maakt het niet veel uit hoe je loopt. Maar dichtbij dus ervandaan gaan en gewoon rustig babbelen tegen de hond. Dat mag ook onzin zijn als de toon maar rustig is. Neem vooral het voortouw en laat zien dat je hij op je kan vertrouwen als dat mogelijk is. Stuur hem dus niet voor je uit, maar laat hem naast je of achter je lopen.

Los van dat het uiteraard een goed idee is om de hond in huis af te leiden met spelletjes en eten en dergelijke, is het ook nuttig om het geluid van de tv of wat dan ook dermate luid te zetten dat het het geluid van buiten niet laat overheersen. De gordijnen moeten dicht zijn en je mag als baasje niet naar buiten gaan als het vuurwerk losbarst. Jammer maar helaas.

Kaaskopje
Lilian

De hond die wij inmiddels niet meer hebben, was wijk-gerelateerd angstig ontdekten wij. De angst was dus verbonden aan onze omgeving. Dat is een vervelende situatie, omdat je het niet kunt veranderen. In jullie geval is het mogelijk én/én. Plaatsgerelateerd én de knal zelf. Het raam is 'besmet'. Omdat het zo snel verkeerd begrepen kan worden door de honden is het best link om met belonen te werken. Je beloont snel net op het verkeerde moment. Maar wat ik hierover bedenk, is dat het zou kunnen werken als je buiten bewust dingen tegen het raam gaat gooien. Als de honden rustig blijven, jubelen, met iets lekkers belonen en opnieuw doen. Dus alleen belonen als dat ook écht terecht is, niet als er tekenen van angst waren. Dit moet je dus met meer mensen trainen. Gordijnen dicht houden. Ze mogen niet zien wie het doet.

Jo Hanna
Nu

Op dit moment gaat het wel. Als er tijdens het wandelen ergens een forse knal is, wil ze vooral heel snel in de andere richting lopen en begint ze te trekken aan de lijn. Ik praat dan inderdaad wat op een luchtige toon en hou het normale tempo aan om de hond te laten voelen dat er niks aan de hand is. Dat werkt vrij aardig. Maar bij onweer en doorlopend knallen is ze niet te kalmeren. Dat is te overweldigend.

Ik zal eens kijken of hier in de buurt een vuurwerkshow is. Weggaan kan dit jaar niet. Ik ken ook niet iemand in het buitengebied.

Groet,
Jo Hanna

Lilian1
Kaaskopje

Die hond is inmiddels overleden.
We verplaatsten ook haar mand in die tijd van het jaar,weg bij dat raam. Het vervelende was dat juist dat raam aan de achterkant v h huis was en dus veilig zou moeten zijn. Verder werkte bij haar t negeren en veel laten kluiven goed.
Wat t rare was... 1 jaar hadden we een paar dagen een hond in huis die nog veeel banger was en toen werd onze hond kalmer. Zo gek.

Dees
Hier

Familie van mij heeft vorig jaar oudjaarsavond met zijn allen in het eigen bedrijf op een industrieterrein doorgebracht de hond was zo verschrikkelijk bang voor vuurwerk dan ze oudjaarsavond niet thuis wilden en durfden te zijn.

In de weken voorafgaand aan nieuwjaar is de hond 2 keer ontsnapt tijdens het uitlaten en dat terwijl ze dan hele kleine rondjes lopen en dat een hond niet uit een tuig kan komen zegt niets over dat het niet wegkomt, want sommige honden hebben vreselijke krachten zeker als je het niet verwacht......dat is het nadeel van vuurwerk angsten die hond reageert direct en hoort de knal net ff eerder als jij zelf.

O ja trainen, negeren of boos worden helpt allemaal niet met een angstig beest. Familie heeft meerdere honden gehad allemaal hetzelfde opgevoed en allemaal een jonge hond met een oudere hond gewonnen.

Kaaskopje
Lilian

Daarom hebben wij een tweede hond erbij genomen. We hoopten dat ons angsthaasje daar baat bij zou hebben. Dat pakte helaas totaal verkeerd uit.

Jo Hanna
Vooruitgang!

Onze hond blijkt dit jaar toch minder angstig dan vorig jaar! (Vorig jaar was haar eerste jaarwisseling bij ons. Ze is een herplaatser.) In plaats van bij knallen heel hard te trekken aan de riem komt ze pal naast me lopen en kijkt ze verwachtingsvol naar me. Als ik rustig doe, is ze vrij snel weer in haar normale doen. Is al een paar keer zo gebeurd. Fijn om te merken dat ik haar in ieder geval veiligheid kan bieden.

Inmiddels hebben we besloten dat we niet thuis zijn met O&N. Maar of het daar zoveel beter is qua vuurwerk weet ik niet. Voordeel is wel dat mijn kinderen met iemand naar buiten kunnen om naar het vuurwerk te kijken terwijl ik de wacht houd bij onze hond.

Groet,
Jo Hanna

Bregje
vakantieparken

Ik hoorde van mijn moeder dat er vakantieparken zijn waar je geen vuurwerk kunt afsteken en die ook speciaal zijn voor honden zodat ze daar geen last van hebben. Ze hebben zelf ook een hond die het niets vind en dit willen ze ook eens proberen.

Alkes
Rosie

Van mij mag het ook verboden worden en ik vind je dus geen verzuurde trut. Ik heb zelf lange tijd altijd vuurwerk afgestoken met oudjaar. Maar ik ben van mening veranderd. Het zorgt gewoon voor veel overlast.
Een georganiseerd vuurwerk vanuit de gemeente lijkt me nog wel een alternatief.
Ik vermoed alleen dat de stad waar ik woon een vuurwerkverbod niet zal trekken, nu ze nog aan het rellen zijn over het verbod om halve strand af te mogen fikken.

Lilian1
Bregje

Wij zijn ook een keer op Weerterbergen geweest. Dat was echt vuurwerkvrij. Wel heel bijzonder om danin de verre verte toch wat kleuren te zien.

Lilian1
Het laatste park waar we waren

Met onze erg bange hond was in Drenthe. Vuurwerkvrij gegarandeerd en in het bos en naast de weilanden. Tja...daarop werd dus carbid geschoten. Dat was nog veel erger voor onze hond. Alhoewel ze daar toch binnen wel wat rustiger was dor het vele dwalen in het bos erachter zou ik er niet voor kiezen om daar nog een keer naar toe te gaan. Onze huidige hond doet t tot nu toe helemaal niks. Gelukkig.

Kaaskopje
Spontane gedachte

Zelfs als je hond ergens anders toch bang wordt, is dat misschien minder erg dan thuis. Omdat angst vaak plaatsgerelateerd is. Rot als de missie zijn doel mist dus, maar...volgend jaar een nieuwe kans.

Jo Hanna
Het ging super!

Ik heb uiteindelijk voor de valeriaan gekozen en of het daar aan lag, weet ik natuurlijk niet, maar het ging heel erg goed. Overdag buiten was het niet te doen maar binnen was ze er nogal laconiek onder. Na twaalven was ze even flink zenuwachtig toen ik met zoon buiten was maar ze bleef wel op schoot liggen bij degene die met haar binnen was. Geen blinde paniek meer, goed te doen! Hopelijk volgend jaar nog weer wat meer ontspanning. Ik ben erg blij.

Groet,
Jo Hanna

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.