Home » Forum » Beperkingen hoog risico honden

Beperkingen hoog-risico honden

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Phryne Fisher
Beperkingen hoog-risico honden

Ik heb al gegoogeld maar ik kan nergens vinden of er hondenrassen zijn waarvoor beperkingen gelden ten aanzien van loslopen of fokken. Volgens mij was er vroeger wel een lijst en zou de fok van sommige rassen verboden zijn (of gaan worden). Wie weet daar meer over?
(Ja, ik weet het, iedere hond kan vals worden, maar bij sommige honden is dat net even een groter risico).

AnnaNiem
Google

Ik vond op google dit lijstje: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/84791/verplichte-gedragscursu...

Is dat wat je zoekt?

Phryne Fisher
Ja

Dat artikel is uit 2017. Ik kan niet vinden of er nadien ook daadwerkelijk beperkingen zijn ingevoerd. Volgens mij niet. Een bekende van mij heeft nu een heel nest pups van een van de rassen op die lijst, en het is maar de vraag of alle toekomstige eigenaren allemaal even verstandige hondenopvoeders zijn.

ElenaH
Volgens mij

Zijn honden met een stamboom uitgezonderd. Voor Akita's geldt dat in ieder geval wel. En volgens mij staat de lijst ter discussie omdat je niet een heel ras mag uitsluiten op basis van het gedrag van individuele honden (geen grap!).

Sinilind
In Nederland weet ik het niet maar in Zuid-Europese landen wel

Als je met een hond van een bepaalde ras in Frankrijk of Italië op vakantie wil, moet hij altijd gemuilkorfd zijn en mag je er niet mee naar campings of andere toeristische plekken. Het kan zijn dat het ook in andere Europese landen zo is:

Categorie 1 en 2
AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER/ STAFFORDSHIRE TERRIER
MASTIFF
TOSA
ROTTWEILERS

Of het terecht is wil ik niet over beginnen, meer dat het een wetgeving is.
Sini

Kaaskopje
Fokverbod

Ik lees in het artikel van de link dat er een fokverbod voor hoogrisico-honden komt. Maar tegelijkertijd gelden honden met een stamboom niet als hoogrisico, kortom het verbod geldt niet voor stamboompups. Hoe willen ze illegale fok verbieden?

Kaaskopje
Wat ik echt niet snap

Is waarom je (in het algemeen) per se een hond zou willen hebben uit de hoogrisico categorie. Met welk doel neem je een hond?

40er
Was dat...

Niet die Europese lijst? Daar moest volgens een deel ook de Bordeaux dog op, maar dat mocht van de Fransen niet? Die lijst? Want dat was toen al een aardige wassen neus!
Zoals Kaaskopje al zegt, hoe willen ze illegale fok verbieden? Als ze daarvoor een idee hebben, laten ze daar dan nu alvast mee beginnen!

ElenaH
Kaaskopje

Akita's staan ook op die lijst. Maar die zijn heel mooi en lief. Althans, de Akita's die ik ken. Ze zijn alleen wat eenkennig, dus met het uitlaten moet je niet langs een groepje enthousiaste kinderen die persé dat persé de hond wil aaien. Of een muilkorf om.

Kaaskopje
ElenaH

Ik biecht eerlijk op dat ik het begrip risicohond wat discutabel vind en dat komt door onze huidige hond. Hij bestaat uit een mix van jachthonden, klein wild/ratten, dus een béétje een opgewonden standje... vooruit, maar hond heeft toch wat streken die niet prettig zijn, dat lijkt overeen te komen met de akita. (Ik heb jaren geleden de shiba inu nog op mijn lijkt-leuk-lijstje gehad.) Oké goed, onze hond staat dus niet op de lijst van risicohonden, maar ik laat hem toch maar niet los tussen fietsende, rennende kinderen. Het uiterlijk zegt dus niet alles, het ras ook niet per se En dat zou iedereen, dus ook de niet hondenbezitters, zich ter harte kunnen nemen. Een felle hond gaat bijvoorbeeld fanatiek blaffen en zelfs happen als je te dichtbij fietst, een rustiger type vindt dat net zo onplezierig, maar "zegt" niets en kan toch net zo goed bijten als hij het zat is. Hou daarom gewoon afstand, is mijn (ongevraagde 😉) advies aan iedereen.

Maar wat ik wel een echt risico vind van een aantal honden, zijn hun kaken. Zie die maar eens los te krijgen als ze daar zelf niets voor voelen. Als ik soms de baasjes ernaast zie, vraag ik me af wat ze dachten bij de aanschaf van de pup. Past goed bij mijn imago, of écht een passende ras voor míj?

ElenaH
Kaaskopje

'Als ik soms de baasjes ernaast zie, vraag ik me af wat ze dachten bij de aanschaf van de pup. Past goed bij mijn imago, of écht een passende ras voor míj?'

Hahaha, ik zie het voor me. Van die brede sportschooltypes met een Stafford ernaast (nou vind ik Staffords toevallig erg mooi, maar goed).
Aan de andere kant zie ik ook wel stoere gasten lopen met een Chihuahua of een Maltezer. Ik vraag me dan altijd af of hij daar zelf voor gekozen heeft of dat zijn vriendin die perse wilde 😊

Kaaskopje
Elenah

Ja chihuahua's naast stoere kerels zijn het andere uiterste 😄. Maar ook minivrouwtjes ( niet denigrerend bedoeld) naast een Deense of Argentijnse dog...

Chiquita
@kaaskopje

"Maar ook minivrouwtjes ( niet denigrerend bedoeld) naast een Deense of Argentijnse dog..."

ik ben zo'n 'minivrouwtje' slechts 165 cm en weeg 60 kilo en heb nu een Mastin Español, vorig jaar uit Spanje laten komen. Die was toen 25 kilo en inmiddels 50, wordt in december 2 jaar, staat hoog op zijn poten. Ik heb m altijd met loshangende lijn bij me, soms in al zijn enthousiasme wil hij met hondjes spelen en dan moet ik wel attent zijn :-)
Ja ik weet dat er mensen zijn die mij zien aankomen met dat bakbeest en dan snel andere weg inslaan, totdat ze wel dichterbij komen of mij met iemand zien. 99,99% reactie is dan: wat een lieverd, wat een mooie hond, wat loopt ie mooi naast u !

Kaaskopje
Mastin

Ja, dat zijn veelvoorkomende zwerf-/dump-honden in Spanje helaas.

Ik zou jou en hond ontwijken vanwege onze eigen hond. Dat kan ook nog 😊. Een lieverd, écht, maar niet tegen alles en iedereen.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.