Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Herriot

Herriot

18-10-2018 om 02:17

Nieuwe moederkat + kitten - huis met peuter, hond, 3 volwassenen

Over een paar weken krijgen wij in ons nieuwe huis ook een nieuwe moederkat met kitten.

Na lang wikken en wegen voor een ras boskat gekozen dat wat minder allergeen zou zijn. Een kitten omdat die nog kan wennen aan de peuter en de hond en we na meerdere (wat aparte karakters) volwassen asieldieren wel een keertje wilden meemaken hoe het is om een dier zonder rare voorgeschiedenis in huis te halen.

De fokker lijkt wel goed te zitten. Katten worden in huis met tieners en honden opgevoed. Papieren zijn in orde. Moeder is zes en wordt na vijf nestjes gesteriliseerd en komt dus voor een nette prijs ook bij ons wonen met één van haar kittens. Kittens zijn mooi schoon en gaan graag op onderzoek. Fokker is op internet op meerdere manieren te vinden (wordt door andere fokkers aangeprezen bijvoorbeeld).

Maar nu de twijfels:

Kunnen we de moeder nog leren buiten te lopen (heel haar leven niet gedaan)? Of is dat echt heel gevaarlijk voor haar? Ze is niet super spannend om te zien en we wonen op een dorp waar dichtbij geen snel verkeer is. Dus risico van stelen en auto ongeluk is vrij klein. Natuurlijk gaat ze eerst weken aan een tuigje en dan in de tuin spelen en dan pas alleen naar buiten. Of moeten we dat kattenluik maar niet installeren?

Vinden alle katten zo'n grote kattenkrabpaal leuk? Oude kat keek er niet naar maar die was echt een beetje vreemd.

Heb je inderdaad echt drie kattenbakken voor twee katten nodig?

Kortom kom maar op met de nieuwe kat/kitten adviezen.

Pooh bear

Pooh bear

18-10-2018 om 07:13

Katten

Een kitten samen met de moederkat laten komen is echt heel goed. Heel vaak gaan kittens veel te vroeg bij hun moeder weg en kunnen daardoor later allerlei problemen krijgen. Jullie kitten kan lekker bij zijn moeder blijven.
Verder is het bij katten inderdaad het beste om minimaal 1 kattenbak meer te hebben dan dat je katten heb dus zou er inderdaad 3 doen.
Ik denk dat je moederkat nog best kan leren om naar buiten te gaan maar zou dit zeker niet met een tuigje doen dat is juist heel eng voor katten.
Geen idee of alle katten zo’n grote krabpaal leuk vinden vaak is de plek van waar hij staat ook heel belangrijk.
Verdere tips het boek I love happy cats van Anneleen Bru staat echt heel veel in.
En als je vragen heb is er ook een hele interesante fb pagina kga katten gedrag & welzijn waar je ook van alles kan vragen. Inclusief telefonisch spreekuur waar ik zelf ook een x goed geholpen ben met 1 van mijn katten.

Paddington

Paddington

18-10-2018 om 09:07

Wat katten

heel prettig vinden is als ze omhoog kunnen. Een hoge krabpaal is daarom een goed idee. Jullie krijgen twee katten, zorg dan voor meer 'hoge' slaapplekken. In het begin is het niet nodig, maar op een gegeven moment zien de katten de bloedband niet meer.

Je kan een oudere kat ook prima leren om naar buiten te gaan. Het beste is het gewoon lekker te laten gebeuren. Als jullie met lekker weer buiten zitten dat zij de mogelijkheid krijgt om ook naar buiten te gaan en het lekker op haar eigen tempo te doen. Zeker niet aan een tuigje. Daarnaast moet je sowieso een paar weken wachten omdat de katten eerst aan het huis en de mensen moeten wennen. In het voorjaar zou dus prima zijn.

vlinder72

vlinder72

18-10-2018 om 10:15

ook twee katten

Wij hebben ook twee katten. Twee Main Coons en die lijken op Noorse Boskatten. Het zijn twee zusjes van nu bijna 8 jaar.

Onze katten slapen vooral graag hoog. Eentje heeft de koelkast gevonden als slaapplaats en daar hebben wij nu dan maar een mandje opgezet.

De eerste jaren hebben onze katten binnen gehouden of in onze afgegaasde tuin maar dat werkte niet. Een van onze katten hadden wij beter Houdini kunnen noemen. Zij presteert het om loodrecht tegen een muur op te lopen en als wij maar een deur of raam open deden dan namen ze een sprintje om naar buiten te rennen. Niet handig met ook nog 4 kinderen in huis. Dus nu laten wij ze in de tuin. Daar scharrelen ze wat rond en wandelen ook naar de buren toe. Erg ver gaan ze niet. Poepen en plassen blijven ze binnen in onze kattenbakken doen (wij hebben er twee). Je kat leren om de hele nacht of dag buiten de blijven kan je wel vergeten denk ik. Die van mij lopen wat rond en staan dan weer miauwend voor de deur omdat ze weer naar binnen willen. 's nachts buiten blijven doen ze nooit.

Verder denk ik dat je je niet moet bekijken op dit ras. Ze zijn lief, groot en mooi maar ze laten overal haar achter. Vooral in deze tijd van het jaar zie ik overal plukken haar liggen. En een van onze katten is nauwelijks te borstelen zonder dat het je handen kost. Dat hypoallergeen kan als er iemand allergisch is voor huidschilfers maar als ze allergisch zijn voor kattenharen dan gaat het echt niet op. Allergische vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen hebben echt wel last van onze katten en als ze langskomen dan zuigen wij eerst ons huis goed en sluiten wij de katten een paar uur op in een kamer of wij laten ze buiten in de tuin.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 10:35

Katten en een eigen wil

Wij hebben al járen katten en wat onze ervaring is, is dat veel van wat je als mens denkt dat leuk is voor kat, door de kat genegeerd wordt. Wat nou een lekker warm mandje... een kartonnen doos is véél leuker! Wat nou een krabpaal speciaal voor mij? De bank is veel prettiger! Ik zou daarom voorzichtig beginnen met aanschaffen van krabpalen en er niet meteen een vermogen in te steken. Ik ontdekte dit jaar voor het eerst krab'planken' van karton. Dat is een kartonnen 'schoenendoos'-achtig deksel waarin een plaat van karton. Ik vind het even lastig om uit te leggen, het doet een beetje denken aan de binnenkant van een niet massieve deur, zo'n simpele huurhuisdeur :-). Bij een ervan zat een zakje kattenkruid waardoor kat er helemaal wild van werd. Dat soort krabplankjes zou je zo her en der in huis kunnen neerleggen. Ze kosten weinig.

Katten houden ervan om hoog te liggen. Daar heb je lekker overzicht. Van ons mogen ze op de eettafel liggen (ik zeg ze, maar we hebben er nog maar een). Krabpalen met hogere ligplekken hebben bij ons nooit succes gehad, maar gezien alle voorbeelden die ik erover zie, zijn er genoeg katten die het wel leuk vinden.

Wat het naar buiten gaan betreft, zeg ik als voorstander van 'lekker naar buiten', waarom zou je een kat die het niet gewend is dwingen om dat toch te doen? De kat die wij hebben heeft jarenlang die stap niet durven maken, maar pas de laatste jaren is het een deeltijd-buitenkat geworden. Wel in de zomer, niet in de herfst/winter. Deze kat gebruikt de kattenbak, maar in de zomer beduidend minder. Ik voel me bij deze kat iets minder bezwaard daarover, omdat kat zo goed als zeker altijd in de eigen tuin blijft.

Wat de hoeveelheid bakken betreft, misschien heb ik het gemist dat je er een extra moet neerzetten, maar ik zou er maar twee neerzetten en niet drie, het kan te gek hoor. Onze kat is gelukkig gemakkelijk en blijft keurig gaan, ook al verschonen wij niet direct alles wat erin achtergelaten wordt. Maar heb je een kat die dat vreselijk vindt, dan kan hij ernaast gaan plassen. Mij lijkt dat je dat met twee bakken ook voor kunt blijven, als je de drollen er op tijd uit haalt en verzadigde vulling er op tijd uithaalt. Ook met onze 5 katten hadden wij zelfs maar 1 kattenbak. Twee katten gingen op die bak en accepteerden die situatie.

Het is al gezegd, maar neem inderdaad de tijd om een kat te laten wennen in huis. Het wordt nu kouder... laat ze lekker de hele winter binnen. Volgend jaar in de lente is vroeg genoeg.

Onze eerste katten in dit huis, waren een kat die twee kittens gekregen heeft, waarvan we er eentje gehouden hebben, dus moeder en dochter. Zij waren niet close met elkaar, maar hadden wel eenzelfde gewoonte, ze gingen weer of geen weer 's nachts naar buiten. Ik vond het weleens zielig vanuit mijn menselijke ideeën, maar nee het móest. Hun karakters waren niet helemaal hetzelfde. Moeder was een hele stabiele kat. Vond alles wel best, viel onze toenmalige parkieten niet lastig, was niet angstig e.d.. Het kind was wel een rustige kat, maar wat sneller afgeschrokken door het een of ander en werd uiteindelijk de kat die altijd achteraan moest sluiten. Als alle andere katten gegeten hadden, mocht deze. In tegenstelling van de moeder, die was toch echt de 'alfa' in de groep (we hadden er uiteindelijk 5). Zo gaat dat in grotere kattengroepen, dus in feite niet zielig. Kat was evengoed rond en gezond en heeft het 18 jaar volgehouden. Ondanks een auto-ongeluk en een paar nare ziektemomenten.

Ik was altijd een beetje 'jaloers' op mensen waarvan katten heel gezellig tegen elkaar aankropen. Waarom deden die van ons dat niet? Uiteindelijk zijn twee van onze katten wel meer knus met elkaar geworden. De een moest de ander altijd volledig afsoppen met haar tong en ze lagen ook bij en op elkaar. De ene kat was als zwerver in huis gekomen, de ander van een ander gezin. De laatste is er nog en mist dat contact naar mijn gevoel wel, maar we kunnen er nu geen nieuwe bij nemen. Het is niet anders. Kat vraagt nu meer onze aandacht.

Watervrouw

Watervrouw

18-10-2018 om 11:02

Hoog liggen

Ik heb heel lang overdag als ik naar werk was de strijkplank in huis gehad (voor het raam), de kat was er idolaat van. En als ze diep in slaap was en zich verroerde kiepte ze er af. Krabpaal is nooit gebruikt. Dat katten graag samen willen zijn zit in onze mensenhoofden, sommigen vinden het helemaal goed alleen, ik merkte dat toen ik er twee had en er ééntje onder een auto kwam, die andere kat was ongegeneerd gelukkig daarna. Buiten wennen moet je opbouwen maar is geen probleem integendeel, bereid je wel voor op een hele lading dode muizen en andere bloederige beesten als dank. Ik ben jaloers, leuk hoor een kitten!

Buiten

Onze oudere asiel katten, hebben wij buiten laten wennen door eerst in de tuin te laten als wij er ook zijn en later durfden ze wel alleen, maar ze gingen nooit de tuin uit. Wij hadden geen kattenluikje (inbraakveiligheid) dus katten gingen alleen naar buiten als wij thuis waren. 's nachts dus ook binnen.

margaretha

margaretha

18-10-2018 om 11:33

katten zijn eigenzinnig

En veranderen ook wel eens van favoriete slaapplek. Zo hebben we al een half jaar een mandje in huis dat nu pas gebruikt wordt. Hoog slapen doen ze graag, zeker als ze dan ook nog een beetje uitzicht hebben op tuin/ straat/ overzicht over de kamer. Samen slapen misschien. Onze vorige katten, 2 broers deden dat wel. Huidige katten, 1 kater en 3 zussen doen dat niet. Kartonnen krabpalanken worden hier goed gebruikt, vooral de ovale met een "wig" eronder (daardoor staat de plank schuin omhoog). Jute/ touw krabplanken werd niet naar omgekeken. De kater leeft veel buiten, is vaak weg, soms dagenlang. De dametjes leven vooral binnen, willen wel graag elke dag even naar buiten maar zijn altijd in de buurt (bij fluitsignaal komen ze aanrennen)

Pooh Bear

Pooh Bear

18-10-2018 om 12:37

Kiezen

Katten willen graag kunnen kiezen vandaar 3 kattenbakken voor 2 katten. Zo kan je kat er ook voor kiezen om niet naar de kattenbak te gaan waar je andere kat net geweest is.
Dit geld eigenlijk ook voor eten en slapen ze moeten dit alleen kunnen dien van elkaar af. Als ze dat zouden willen.
Krabpalen zijn echt nodig maar dat hoeven niet perse van die grote palen met mandjes enz te zijn. Maar ze moeten gewoon plekken hebben om te krabben dat kunnen ook plankjes zijn of lis staande palen (als ze maar hoog genoeg zijn om zich helemaal uit te rekken) zelf hebben we ook een soort golvend ding waar ze op kunnen liggen en op kunnen krabben.
En inderdaad katten houden van hoge plekjes en van dozen.
Naar buiten gaan moet je ze natuurlijk niet dwingen maar ze na een poosje gewoon laten gaan als ze dat willen. Natuurlijk wel je kitten eerst laten helpen als je niet nog meer kleine kittens wil.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 14:51

Pooh Bear

Je kunt het ook gewoon te ingewikkeld maken. In een standaard eengezinshuis, is er niet zoveel ruimte om verschillende eetplekken, kattenbakplekken etc. te creëren en dan merk je dat katten best inschikkelijk zijn. Ze hoeven niet gelijkertijd te eten, het kan ook om de beurt. Dan wacht er maar eentje, daar is bij óns nog nooit een kat aan bezweken. Ze moesten, en ze moet op de wasmachine eten, dus met twee katten zat dat vol. Als je twee kattenbakken hebt, valt er ook wat te kiezen, zoals gezegd.. het kan te gek. Als ik een huis van 150 m2 zou hebben zou ik er meer overwegen, maar bij ons heeft 1 kattenbak altijd volstaan. Twee is denk ik wel meer ideaal.

Pooh Bear

Pooh Bear

18-10-2018 om 15:34

Kaaskopje

Geen idee hoe groot het huis van de topicstarter is maar als het lukt zou ik 3 kattenbakken neer zetten.
En die etensbakjes hoeven niet heel ver uit elkaar dat lukt vast wel.
Overigens kunnen katten best ingewikkelde dieren zijn. Maar ook weer heel leuk.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2018 om 15:35

Ik weet het :-)

Ik heb aardig wat katten gehad.

margaretha

margaretha

18-10-2018 om 15:58

aanvulling slaapplekken

en dan weer kiezen dezelfde katten juist weer voor beschermde plekken, denk aan een eetkamerstoel (trek je een stoel van z'n plek , is die veel zwaarder dan normaal...) of zoeken ze een ligplek achter de boeken op een boekenplank of doen ze een deur open van een kleerkast en zoeken daar ergens achter een stapeltje een plekje (en dan komen ze echt niet als ze geroepen/ gefloten worden). Voor minstens 1 van onze katten nu zijn haarelastiekjes niet veilig en vorige week werd ik wakker van gespeel met mijn vulpen, ook gejat van mijn bureau.

Herriot

Herriot

18-10-2018 om 17:58

Wauw, wat een reacties

Wat ontzettend leuk zo ontzettend veel reacties.

@Pooh bear
Ik zal eens kijken naar I Love Happy Cats. Ik lees nu Think Like a Cat van Pam Johnson-Bennet maar dat is wel heel erg Amerikaans.
Bedankt voor het tuigjesadvies. Ik heb een tijdje een kat gehad die dat makkelijk deed daarom het plan maar inderdaad een heel slecht idee als ze er bang van is.

@vlinder72
Het plan is niet om ze de hele dag of nacht alleen buiten te laten. Er is sowieso vier dagen per week en vaak meer één van ons thuis dus we vinden het veel te gezellig om samen met de katten thuis te zijn. Wel inderdaad dat ze af en toe buiten komen.
De hond is deels husky, we hadden al een oude kat die vreselijk verhaarde dus die Roomba komt er wel en de schoonmaakster blijft.
Één van is altijd een beetje gevoelig voor stof en zo maar was dat nooit voor de oude kat. Bij de nieuwe katten heeft hij helemaal geen last. Dus het hypoallergeen was inderdaad voor latere vriendjes maar niet van levensbelang.
We moeten nog verhuizen dus we zullen afwachten waar de hoge plekken komen.

@Kaaskopje
Het is inderdaad een groot huis waar we gaan wonen. Drie kattenbakken is dan misschien toch verstandig.
Ik was erg enthousiast van al het mooie (superdure) kattenmeubilair en helemaal van de afstandsbedienbare Mousr. Na al jullie reacties gelezen te hebben ga ik eerst maar eens voor de kartonnen krabpaal.
Ik hoop dat de katten en misschien ook de hond wat gezelligheid aan elkasr kunnen hebbenmaar weet inderdaad dat dst niet gegarandeerd is.

@watervrouw
Ik strijk uit principe niet maar we hebben wel een strijkplank! We zullen hem ergens neer zetten als alternatief kattenmeubilair.
De oude kät heeft minsten elke week wel ergens een spoortje darmpjes of erger neergelegd. Niet fijn maar ook geen supergroot probleem.

@MarSy
We zijn veel buiten ook in de winter vanwege peuter dus we zullen zo inderdaad gaan wennen. Tuin is vrij goed omheind.

@marfaretha
Ik wil inderdaad proberen te oefenen dat ze komen als ik roep/fluit.
Ik ben helemasl overtuigd dat een krabpaal van honderd Euro niet nodig is. Bedankt.

@iedereen
Ik overweeg wel een gechipte voerbak te kopen vanwege de hond die liever kattenvoer heeft. We hebben goede ervaring met het kattenluik van hetzelfde merk. Iemand ervaring met zo'n eetbak?
De peuter is goed in de hond aaien maar stapt ook wel eens per ongeluk op hasr. We laten hem sowieso nooit alleen met een dier. Nog goede suggesties voor het opvoeden van een peuter en kitten samen?

Ik vind het ook echt hartstikke leuk een kitten voor een keertje. Bedankt voor alle enthousiaste schrijfsels,

Niki73

Niki73

18-10-2018 om 18:13

Krabpaal

Ik heb onze kitten in het begin steeds bewonderend toegesproken en een snoepje gegeven als ze de krabpaal gebruikte. Dus de krabpaal werd een geliefd object. :-) Dat kan ik je van harte aanbevelen. Ze krijgt nu geen snoepjes meer, maar wel complimenten en een aai.

Niki73

Niki73

18-10-2018 om 18:16

Kitten en peuter

Kitten laten slapen als kitten slaapt.
Kitten niet opjagen.
Probeer of kitten bij peuter komt, in plaats van andersom. Dus uitnodigen om te spelen, niet opdringen.

kattenluik

Hier nooit een krabpaal of kattenluik gehad. We deden de deur open voor de katten. Ze bleven 's nachts binnen. Behalve als er een de kolder had, die begon 's nachts met zijn moeder te dollen, die daar geen zin in had en tikken begon uit te delen en boos te mauwen zodat het hele huis op stelten was.
Dan ging de jongste, vanaf ongeveer een jaar, hup naar buiten voor de rest van de nacht.

Onze halve Maine Coon ligt graag in een schoenendoos op de hoge buffetkast of op een dekentje op de hoge linnenkast van dochter of op de achterkant, voor het raam, van de linnenkast van zoon. En krabben doet ze op het balkon op een oude studeerkamerkast.
Helaas voor de kat hebben we geen tuin meer. Anders zou ik haar beslist alsnog de kans geven.

Als ze maar gechipt zijn.

Over buiten laten lopen en meer

Weet de fokker van het kitten/huidige eigenaar van de moederpoes dat je van plan bent om ze "los" buiten te laten lopen? Meeste fokkers zullen hier niet zo blij mee zijn. En ik zou ook zeggen: doe het niet. Er is altijd een risico dat ze overreden zullen worden zelfs als er weinig verkeer rijdt.
Die van mij komen niet buiten behalve in een ren die vast zit aan het huis en die van mij weten dus ook niet beter.
Je laat je hond toch ook niet "los" op straat lopen zonder baas? Want dat vindt iedereen wel raar. Een kat heet niet voor niets een "huis"dier.

Je hebt al veel adviezen gehad over de slaapplekjes. Ik raad een krabpaal wel aan. Mijn katten (ik heb er 5) vinden de krabpaal heerlijk en er ligt er altijd wel eentje op.
Ik zou wel kiezen voor een stevige krabpaal (mocht je een krabpaal aan willen schaffen) want Noorse Boskatten zijn grote en stevige katten.

Voor wat betreft het aantal kattenbakken: no way dat ik er 6 heb staan. Ik heb er slechts 2. Wel 2 grote (ik heb namelijk (ook) grote katten, Maine Coons). En dat is hier echt geen probleem hoor.

Peuter goed leren dat hij de poezen, groot en klein, met rust moet laten als ze slapen. En natuurlijk ook niet plagen als ze wakker zijn.
Ik zou een leuk verenstokje aanschaffen zodat peuter op een goede manier met de poezen kan spelen.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-10-2018 om 01:06

Kattenstaart en [email protected]

Veel peuters vinden niets zo leuk als aan de staart van een kat trekken. Maar daarmee doen ze de kat ontzettend veel pijn en het kan tot blijvende schade leiden. Dus daar zou ik ook zeer alert op zijn en blijven.

[email protected] TS vertelde dat ze in een dorp woont waar geen druk verkeer is :-). Ik weet niet waar jij je oor te luister hebt gelegd over dat het raar is om katten buiten te laten lopen, maar niet in een gemiddelde wijk, buurt of dorp vermoed ik zomaar.

Ik zou zelf wel huiverig zijn om een ráskat los buiten te laten lopen. Het is interessanter om een kat van een aantal honderd euro van straat te plukken dan een 'gewone' kat. Maar ook daarvoor geldt, dat ik niet weet in wat voor dorp TS woont. Als dat een dorp is waar je de achterdeur gewoon open kunt laten, de fiets niet op slot in de tuin... daar kan een boskat ook wel frank en vrij van de buitenlucht genieten.

Noor

Noor

24-10-2018 om 10:10

Katten op eigen terrein

Ik heb katten en een tuin met een stroomdraadje erom. Ik wil niet dat mijn katten doodgereden worden, zelfs op het woonerf van het boerengat waar ik woon kan dat gebeuren, maar ik wil ook niet dat mijn omgeving last heeft van mijn katten.

We hebben drie katten en twee kattenbakken, gaat helemaal prima. Supergezellig ook, want ze helpen elkaar met het begraven van het resultaat van hetgeen ze gedaan hebben. Ze staan met z'n drieen met de koppen bij elkaar te eten, en soms wisselen ze tijdens de maaltijd van plek. Geen idee waarom, maar misschien willen ze een eigen gesprekspartner.

Van de zomer wilden de dames en heer niet binnenkomen uit de tuin en liepen we als gekken door de tuin achter drie katten aan. Dus heb ik een belletje gekocht, iedere keer als ze eten kregen met het belletje geklingeld en nu komen ze aanrennen zodra ik dat ding pak.

Tja Kaaskopje (over los buiten)

Ik woon in een dorp. En heb jaren in een 30km wijk gewoond. Waar je ook echt niet harder kon. En we zijn in 3 jaar tijd, 4 katten verloren in het verkeer. En ik zal je het nog sterker vertellen: de 1e kwam onder de auto bij mijn man en de laatste heb ik zelf onder de auto gehad.

En raar? Tja, ook dat is nogal subjectief zeg maar. Ik weet dat wij (en daar bedoel ik de mensen mee die hun kat wel binnenhouden cq niet los buiten laten lopen) een veel kleinere groep zijn dan de mensen die hun kat wel buiten laten lopen maar dat betekent nog niet dat ik daar geen mening over (mag) heb(ben).
En dan gaat het er niet om waar ik mijn oor te luister heb gelegd hoor.

Ik vind het nogal kortzichtig om een kat buiten te laten lopen. Maar dat is mijn mening.

Herriot

Herriot

24-10-2018 om 11:03

Buiten lopen of niet

De fokster weet inderdaad dat we van plan zijn de katten naar buiten te laten. We hebben een grote tuin die al afgeschermd is en we zijn nog aan het overwgen om de tuin helelmaal dicht te maken zodat de katten (en de hond want die is net zo lenig als een kat) er echt niet uit kunnen. De katten komen pas eind november dus we zullen eerst een paar maanden (de hele winter) met ze binnen wonen voor we een uiteindelijke beslissing maken over het naar buiten gaan en dan hoe ver. Maar ik heb inderdaad een fokster gezocht die daar geen problemen mee had. Ik had namelijk geen zin in contracten over wel/niet naar buiten gaan, maandelijkse updates en meer van dat. De fokster staat toch goed bekend, Het zijn trouwens Siberische boskatten, iets minder spannend om te zien dan de Noorse vind ik zelf en ja we gaan echt heel autoluw wonen en we denken er nog over na.

Peuter trekt gelukkig niet aan staarten. Is wel super enthousiast over mijn hond dus dst enthousiasme moeten we wat indammen zeker als de katten slapen en eten. Het verenstokje komt er zeker maar ook daar zullen we een oogje op moeten houden want hij zwaaide er wel heel enthousiast mee toen we op visite waren.

Iemand trouwens ervaring met een voederbak op chip? De hond vreet graag kattenvoer. De kattenluiken op chip werken goed maar ik heb geen ervaring met een voederbak.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-10-2018 om 12:52

[email protected]

Wel of niet buiten, is vrees ik een discussie die nooit zal eindigen :-).

Ik woon inmiddels 37 jaar in de stad. Ik weet het niet, maar ik vermoed dat één van onze katten is verongelukt. Kat is nooit meer thuisgekomen. Een andere kat is aangereden en hield daar een ietwat scheefstaand kopje aan over. Verder nooit ongelukken en doodgereden katten. Oh ja, heel sneu is een kat van de galerij naar beneden gevallen, waarschijnlijk door iets wat onze andere kat heeft gedaan, laten schrikken of zo, maar dat zullen we nooit weten. Kat heeft het dus niet overleefd, dat had ook vanaf onze eigen balkonrand kunnen gebeuren. Maar over al die jaren heen, is dat dus de 'schade'. Mensen die in een ander deel van de wijk wonen, hebben meer pech gehad, die wonen echt in een straat waar aldoor auto's in en uit rijden, dus dan is een kat al wat kwetsbaarder. Onze katten kónden wel bij de weg komen en van een weten we ook zeker dat die dat deed. Dat juist deze kat een ongeluk kreeg, is dan ook niet echt heel verrassend. Hoe je woont, hoeveel groen je om je huis hebt e.d., kan dus wel heel erg schelen in hoe veilig het is. Onze buren zijn wat minder gecharmeerd van over en weer gehuppel van katten, ze hebben zelf geen huisdieren. Zij hebben zelf gaas tussen de tuinen geplaatst en hebben daar nooit knorrig over gedaan. Ik voelde me wel bezwaard, maar dat werd weggewimpeld. Omgekeerd profiteren zij gewoon heel prettig van de schuttinkjes die officieel van ons zijn.

De moeder van een vriendinnetje van de dochters is ook over een eigen kat gereden. Ondanks dat ik snap dat het kán gebeuren, heb ik toch nooit helemaal begrepen waarom ze niet eerst onder de auto gekeken heeft. Dat zou een automatisme moeten worden, lijkt mij. Afschuwelijk is het wel.

Kat onder eigen auto en meer

Ik vermoed dan toch dat je gewoon geluk gehad hebt dat je niet meer katten bent verloren in het verkeer. En geloof me, ik woonde groen (nu wel aan een drukke weg overigens) en er reed echt niet veel verkeer.

En je opmerking over je eigen kat heen rijden slaat helemaal nergens op. Heb ik ergens gezegd dat de kat onder de auto lag? Nee hoor, niets van dit alles.
Man ging weg om een boodschap te doen en kat rende blij naar de auto omdat ze een bekende auto hoorde. Geen remmen meer aan.
En ikzelf reed ook weg om een boodschap te doen en zag mijn eigen kat rennen en voelde dat ik ergens overheen reed. Een beschrijving van de aanblik in mijn binnenspiegel zal ik je besparen. Maar ik kan je wel vertellen dat daarna geen enkele kat ooit nog vrij rond heeft gelopen. Nooit meer die ellende.

Kan

Zelf heb ik altijd katten gehad, grotendeels in de stad, met tuin. Er is er ooit een weggelopen en niet meer teruggevonden, de rest is gewoon doodgegaan van ouderdom of ziekte. Een aantal keer geholpen door een spuitje bij te ziek om beter te worden.
Ik heb de kinderen wel altijd gewaarschuwd dat dat het risico is als je katten buiten laat, er kan een ongeluk gebeuren of ze kunnen weglopen, maar dat weegt niet op tegen het vrije leven dat je de kat ook gunt.
Ik vind het wel eens zielig voor onze huidige kat dat we nu geen tuin meer hebben. Gelukkig maar 1-hoog want ze is inderdaad een paar keer van het balkon gevallen en zelfs even kwijt geweest.

Alison

Alison

24-10-2018 om 16:48

Herriot

Geen ervaring met een chip voerbak maar wij regelen het zo: onze oude hond at dolgraag uit de kattenbak en uiteraard ook het voer van de kat op. Destijds hadden wij een vrijstaande hoge koelkast en daarboven op kreeg de kat zijn voer. In de voorraadkast hebben we de kattenbak gezet en in de deuropening een deur met een uitgezaagd gat voor de kat gemaakt. Dat ging daar toevallig allemaal. In dit huis heb ik een kelder en daar zijn de kattenbak en alle eetspullen naar toe verhuisd. Heel fijn want deze kat maakt er een enorme bende van. Oud stuk vinyl er onder en dan heb je nergens last van. In de kelderdeur heb ik een kattenluikje laten zetten. Boven staat nog een kattenbak maar daar komt de hond niet.
Veel plezier met de voorpret en straks met de kittens :)

Kaaskopje

Kaaskopje

24-10-2018 om 19:16

[email protected]

Ik geef toe dat het een aanname was dat kat onder de auto lag. Sorry dus :-).

Zolang ik op de begane grond woon, zal ik een kat altijd de keuze blijven geven. In de tuin zonnebaden is niet hetzelfde als achter glas. Onze nu nog enige kat, gaat vanaf nu waarschijnlijk niet meer naar buiten tot het buiten weer warm genoeg is. Dan houden we het raam zolang als dat kan open, zodat kat in en uit kan.

Mijn katten zonnebaden ook buiten

Maar dan in een afgesloten tuin cq kattenren. Niks mis mee.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-10-2018 om 09:42

[email protected]

Nee, daar is inderdaad totaal niets mis mee :-). Bij ons zou dat niet kunnen. De opzet van ons huis, is dat we zicht moeten hebben op onze omgeving, dus een ren pal voor het huis zou dat zicht belemmeren. Het lijkt me zelf trouwens ook niet prettig om altijd eerst door zo'n ren heen te moeten kijken voor een glimpje van je eigen tuin. Maar als je de ruimte hebt en je ramen of deur dusdanig gunstig in het huis zitten, dat je katten van daar uit in en uit kunnen, dan is het een mooie oplossing.

Marja

Marja

25-10-2018 om 12:07

Kattenren

Weet niet of je ook tuin bij je keuken hebt?
10 balken, staaldraad, visnet en een tweedehands deur met glas en je hebt een ren waar je doorheen kijkt.
Zal kijken of ik een voorbeeld kan vinden.

Marja

Marja

25-10-2018 om 12:19

Link

https://plazilla.com/page/4295060179/kattenren-eindelijk-de-kattenren-is-klaar

Zoiets maar dan breedte 2m x diepte1.5 m x hoogte net boven keukendeur hadden wij aan de keuken gemaakt. Niet voor de ramen maar voor de keuken.
Anders wil jij de kat er in en de kat wil niet enz.
Aan de keukendeur had de kat zelf de keus om nasr buiten te gaan.
Met doorzichtig kattenbeschermnet/of groen visnet kijk je er zo doorheen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden