Home » Forum » Stamboomnaam hond veranderen

Stamboomnaam hond veranderen?

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
femh
Stamboomnaam hond veranderen?

Hallo, wij gaan vrijdag kennismaken met een labradorpup met stamboom. Vandaar dat we morgen al (10 dgn na geboorte) een naam door moeten geven. Echter is mijn zoon op scouting kamp en kan dus niet meebeslissen. Dat vinden we echt jammer voor de betrokkenheid. Weet iemand of het mogelijk is de naam later nog te veranderen? Dus echt officieel.
Grt Femh

Triva
nee joh

Meestal is het zo dat de fokker de stamboomnaam bepaalt en jij bepaalt de roepnaam. Je kunt dus gewoon elke naam doorgeven als jij de naam mag doorgeven en je bepaalt zelf de roepnaam later.

juf Ank
vaak

Vragen ze je een naam te geven met een vastgelegde beginletter. dat is de letter van dat nest dan.
maar veranderen kan wel. Handig is dan om de klinker hetzelfde te houden.

Kaaskopje
Je mag er totaal iets anders van maken

zolang je bij officiële gelegenheden als keuringen de naam van de fokker maar hanteert met als roepnaam je eigen naam. Met een beetje mazzel mag je meedenken met een fokker, zodat je ook gewoon tevreden bent met de kennelnaam. Maar omdat de fokker inderdaad met een verplichte letter namen moet bedenken, kan het natuurlijk zijn dat je het echt niet lekker vindt 'bekken' en iets anders wilt.

Triva
Kaaskopje

Dat van die letter is helemaal niet 'verplicht' en 'moet' maar een eigen bedenksel om de pups uit verschillende nesten uit elkaar te houden. Er zijn ook fokkers die het anders doen, bijv een heel nest naar het album van een bepaalde artiest noemen: alle pups hebben dan als naam de titel van een nummer van het album en dat nest heet dan bijv het Abba-nest.

Maar zoals ik al zei: het komt zelden voor dat de pupkoper het écht helemaal zelf mag verzinnen wat er als officiële naam op de stamboom komt. Vaak zit er wel een regel aan vast en meestal mag je helemaal niets zelf verzinnen, alleen de roepnaam ;)

Kaaskopje
Triva

Ik heb het snel nagevraagd en je hebt wat Nederland betreft inderdaad gelijk.
Een fokker moet de namen van de pups snel indienen, waardoor fokkers ervoor kiezen om de nieuwe eigenaren niet mee te laten beslissen, dus in die zin moet een nieuwe eigenaar het dan doen met een niet zelfgekozen kennelnaam (die veranderd mag worden voor dagelijks gebruik), maar inderdaad is dat niet aan meer regels gebonden in Nederland. In België is er wel de verplichting dat je je aan een alfabetletter-volgorde moet houden.

Ad Hombre
Hondendraad

We hebben een speciale hondendraad en de afspraak dat hondenpostjes daarin geplaatst worden. De draad heet 'honden'.

Triva
Kaaskopje

Natuurlijk heb ik gelijk, ik roep niet zomaar wat :)

Kaaskopje
Ad Hombre

wat een alerte reactie op deze wederom warme dag en zo snel ook, binnen twee dagen 'al'. Een corrigerende tik op de vingers voor femh is zéér terecht. Ik vroeg me al af waarom ik het gevoel had dat het helemaal fout ging deze week. Nu weet ik het... dit draadje. Vlindereffect. Ik denk dat ik femh maar overal de schuld van ga geven deze week.

Een tip voor jou: als je ziet dat iemand zijn forumboekje te buiten gaat door buiten het topic 'honden' iets over honden te vragen, bijvoorbeeld omdat er 'hond' in de titel staat, zou je kunnen overwegen om dat onderwerp te negeren. Scheelt jou de moeite van het typen en mij in dit geval ook.

Kaaskopje
Triva

Zonder 'zomaar wat te roepen' kan iemand zich gewoon vergissen. Ik wist niet beter dan dat die letter een officiële 'afspraak' was. Zo was het al bij de fokker van onze eerste hond, 30 jaar geleden en nu nog steeds bij fokkers waar ik het van weet. Maar verplicht is het hier dus niet, weer wat geleerd.

Zomaar wat roepen kan soms best leuk zijn hoor ;-)

Triva
Tja

De hond die wij 30 jaar geleden kregen moest een Hebreeuwse naam krijgen. Geen letter

Kaaskopje
Grappig

De onze moest met de letter i beginnen. Dat werd Iboya. Die naam vonden wij toen niet mooi voor deze hond.

Bennikki
Hondendraad

Ik vind die speciale draad een onhandige oplossing voor een niet zo'n heel erg groot probleem. Hoe weet een nieuw forumlid van het bestaan van de bovengenoemde draad? Een aparte rubriek zou meer voor de hand liggen. Maar dan moet je ook een kattenrubriek aanmaken natuurlijk.

Kaaskopje
Bennikki o.t.

Ik ben het volledig met je eens. Als dat draadje op paginanummer 60 staat, staat het volledig uit beeld, voor niet ingewijden dus begrijpelijk dat ze los van dat draadje vragen stellen.

Ik zou best kunnen leven met een algemene rubriek "Huisdieren". Als daar dan draadjes in staan met als titel Hond, Kat, Vogel, Reptiel, Knaagdier enz., is dat misschien wel zo overzichtelijk.

Huisdieren horen vaak ook bij het gezinsleven, dus niet misplaatst als het een eigen plek zou krijgen.

Het lijkt me handig als we dit naar 'Over het forum' verplaatsen.

Kaori
Bennikki

ik stel voor huisdieren (groot en klein)
anders komen de Cavia-fanaten (die zijn hier, dat weet ik) er ook weer bekaaid vanaf en de eigenaren van de wandelende taken, de triopsen en de andere exoten. ;)

mijk
Dan kies je nu dus pup?

Naam hangt.met chip aan specifieke pup en na 10 dagen weet je nog niets van karakter. Onze toekomstkige pup is nu ool 10 dagen heeft een naam en krijgt van ons een roepnaam. Uitzoeken doen we pas vlak voor we haar ophalen. Ik wil echt zeker weten dat ze goed bij ons past veel belangrijker dan stamboomnaam.

Mijk

femh
Dank

Wat een hoop (om in hondentermen te blijven) reacties, dank :-)
We hebben het opgelost door onze 3 favoriete namen door te geven voor in het paspoort, en we kiezen als zoon terug is definitief welke we als roepnaam gaan gebruiken :-) Dus hond heeft nu 3 voornamen en de kennelnaam. Paste precies ;-) (max 30 letters).
Volgend topic plaats ik in het hondendraadje ;-)

Forumbeheer Oud...
Verhuisd

We hebben een nieuw rubriek en daarom is dit draadje ook meteen verhuisd.

Met vriendelijke groet,
Forumbeheer Ouders Online