Home » Forum » Alleenstaande mama’s en oppassen

Alleenstaande mama’s en oppassen

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ludmiwa
Alleenstaande mama’s en oppassen

Hallo,

Ik wil graag vragen wat doen alle alleenstaande mamma’s die elke dag tot 18uur moeten werken maar de school opvang tot 18uur open blijft ?
Wat opties zijn er?

Hopelijk krijg ik wat reacties.
Alvast bedankt!

Alleenmoeder
Netwerk

Ik had dat probleem in de ochtend met wegbrengen. Er was een voorschoolse opvang hier. Zorg dat je een netwerk hebt van buren en ouders van klasgenoten, veel mensen in de directe omgeving.
Mijn ervaring is dat je het meeste kunt met grote traditionele gezinnen. Met alleenstaande ouders kun je elkaar helpen en je hebt aan een half woord genoeg. Het kan verschillen, zorg voor veel speelkameraadjes voor je kind. En verder moet je leren om hulp te vragen. Dat was voor mij niet vanzelfsprekend.
Je kunt ook een oppas huren die je kind ophaalt van de opvang en meeneemt naar jullie huis totdat jij er bent. Je betaalt voor hooguit een uur of 1,5 uur per dag, klopt dat? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan dat een buurjongen/meisje zijn of een echte oppas.
Ik heb mezelf overigens nooit een mama genoemd maar een moeder. Het klinkt wat volwassener maar misschien is het Belgisch?

Beertje37
Andere opvang of andere baan

Onze opvang was open tot 18:30.

ElenaH
Gastouder

Gastouders zijn soms iets flexibeler dan kinderdagverblijven. Of voor 's middags een oppas aan huis.

AnneJ
divers

Ik ving soms kinderen op van vriendinnen of collega's en andersom, aan de randen van de dag, of de kinderen werden (betaald) opgehaald door een buurvrouw die ook haar kleinkinderen opving.

vlinder72
Andere opvang

Andere opvang of een combinatie bso /kdv en gastouder. En dan kijken of iets kan regelen op je werk. Zo kon ik 2 dagen op tijd naar huis gaan om mijn kind van de bso te halen en was ik op de andere 2 dagen heel flexibel en kon ik langer blijven.

Ludmiwa
Oppas

Sorry, Nederlands is niet mijn moedertaal. Eigenlijk is het mijn derde taal en ik heb het nog niet onder de knie gekregen dus sorry voor de bijkomende fouten.
Veel andere scholen hebben opvang tot 18h30 maar niet die van ons. School veranderen is geen optie.
Hulp vagen is ok maar wat als ik elke dag het moet doen? Elke dag moet ik zorgen dat ik iemand vind en eindelijk word het vermoeiend.
Ik dacht ook een andere job te zoeken. Als poetsvrouw heb ik gehoord dat je je uurrooster zelf kan bepalen, ook al is het een stap achter. Eindelijk zou ik het wel doen als dat nodig is want mijn kind heeft voorrand op alle andere zaken.
Hoeveel word betaald bevoordeeld aan de buurmeisje voor 3h/dag? Of een echte oppas? Dan kan ik zelf rekenen een bedrag dat ik per maand zou betalen.
Want als ik extra moet werken om de oppas/buurmeisje te betalen, dan liever werk ik deeltijd als poetsvrouw. . . het is enkel een gedacht daarom vraag ik hier jullie opinie

vlinder72
Bso via school

Scholen hebben meestal geen eigen opvsng maar hebben dat uitbesteed aan een organisatie.

Je bent niet verplicht om bij die BSO te blijven. Zijn er geen andere in de buurt met ruimere openingstijden?

Phryne Fisher
Opties

Mijn voorkeur zou uitgaan naar een baan met meer flexibiliteit. Tweede keuze een gastouder of BSO met langere openingstijden. Persoonlijk ben ik geen voorstander van onderling regelen met andere ouders. Dat levert dan weer verplichtingen op die ik niet wil nakomen.

Ludmiwa
Opties

Andere opvang centrums? Of andere school? Is dat wat je bedoeld? Ik wil de school niet veranderen
.
Mijn kind zit in de derde leerjaar. Normaal gezien blijven kinderen bij school ( na school ) als het nodig is, tot 18uur Max.
Is gashouders niet enkel voor kinderen tem 3jaar?

Ik heb iemand nodig die hem van school kan ophalen en naar huis kan brengen totdat ik er ben.

Hartelijk bedankt voor alle reacties!

Ludmiwa
Akkoord

Aan Phryne Fisher- ik ben akkoord met je laatste 2 zinnen.

Phryne Fisher
Gastouder

Een gastouder zorgt voor de opvang zoals je het afspreekt. Het is wel lastig om er een te vinden voor na schooltijd, omdat ze vaak ook jongere kinderen opvangen en anders de hele bups moeten meenemen om je kind uit school te halen. Verder staat het mij een beetje tegen dat ‘iedere mafkees met een EHBO-diploma’ gastouder mag worden, er is weinig toezicht.
Kun je niet een uurtje korter werken per dag zodat je wel om 18.00 uur kunt halen? Dat lijkt me voordeliger, minder nadelig voor je inkomen, dan gaan werken als poetsvrouw.

Ludmiwa
Opties

Hé bij sommige is er geen EHBO diploma nodig . . .
Ahhh . . . Is zo moeilijk! Als de opvang op school 30 mins extra zou kunnen gaan, zou dat een grote verschil maken. Ook s’ochtends is er het vanaf 7h30 open terwijl andere scholen vanaf 6h30/ 7uur. . .

Ik heb nog niet gevraagd maar ik denk dat geen optie is. De winkel gaat sluit om 18uur. . . Daarom wou ik eerst weten welke andere opties ik heb.
Om eerlijk te zijn, vind ik het wat erg als poetsvrouw te gaan werken, maar de grootste voordel is dat je je uren zelf kan bepalen en zo heb je altijd tijd voor kinderen ( voor of na school or in het weekend ). Maar dat is ook niet de bedoeling dat alle alleenstaande moeders als poetsvrouw moeten werken.

Ginny Twijfelvuur
Dat is ook niet zo

Hier sluit de opvang ook om 18.30 uur.

Watervrouw
Iemand in de buurt misschien?

Ik heb ook vaak met dat probleem geworsteld een aantal jaren terug, een verademing als de kinderen wat groter zijn. Terugvallen op je netwerk kan maar vaak niet structureel want rond die tijd is het in veel gezinnen ook spitsuur.
Een gastouder is, denk ik ook, de beste oplossing, ik kon er destijds hier in de buurt geen vinden en heb mijn werk aangepast, met moeite. Poetsen kan, heb ik ook tussendoor gedaan, niets mis mee maar vergis je niet, het verdient te weinig om van rond te kunnen komen. Heb je niet een buurjongen of meisje die jouw kind tegen een kleine vergoeding van de bso kan halen en even kan blijven tot jij er bent of iemand anders? Je zou deze vraag kunnen stellen via social media, bijvoorbeeld via een buurt app. Succes!

Ludmiwa
Buurmeisje

Ik denk dat dit het best zou kunnen passen.
Persoonlijk, ken ik niemand maar ik moet gewoon vragen. Er moet zeker iemand zijn.
Ik dacht aan social media nooit omdat er veel gek mensen zijn. Maar ik kan het wel maar eens proberen!

Watervrow - Ik heb een andere vraag op het forum gesteld waar ik aan mensen hun ervaring als poetsvrouw vraag. Kan je misschien daar iets tonen?

Bedankt iedereen!

ElenaH
Ludmiwa

'heb nog niet gevraagd maar ik denk dat geen optie is. De winkel gaat sluit om 18uur. . . Daarom wou ik eerst weten welke andere opties ik heb.'

Er zijn nog best veel andere banen naast poetsvrouw en verkoopster in een winkel. Waarom kijk je daar niet eerst naar? Een kantoorbaan tot 17 uur, een werkgever met flexibele werktijden.

En waar is de vader in dit verhaal? Misschien kan een omgangsregeling zo afgesproken worden dat hij ook een of twee doordeweekse dagen heeft.

specht
buur ouder

Is er op de opvang niet een kind dat bij jou in de buurt woont?
Misschien kan die ouder dan ook jouw kind meenemen, en haal jij je kind daar op.
Als jij dan beide kinderen s’morgens naar school zou brengen, kan het zelf’s zonder dat je ervoor hoeft te betalen.
Ik weet niet of je kinderopvangtoeslag krijgt, maar voor een buurmeisje krijg je geen kinderopvangtoeslag, dus dat is een dure optie.

Ludmiwa
Bedankt

De vader is er wel in dit verhaal maar ik wou iets aanpassen voor waneer mijn kind bij mij blijft. Het groeipakket krijgen we ook.
De buur ouder is ook een idee als het gestructureerd is.
Is niet gemakkelijk om mijn job te veranderen. vooral nu. Ik heb niet zo veel keuze achter de deur meestal omdat ik geen goede/perfecte/niet genoeg Nederlands spreek.
Maar nu zie ik wat opties er zijn op basis van alle reacties. Ik zal verder online kijken en met buren/vrienden over praten.
Bedankt!

Flavia
sales?

Een sales functie bij een multinational wellicht.
De collega's bij mijn bedrijf die werken als customer agent spreken tenminste 2 talen naast Engels. Velen spreken nauwelijks nederlands.

Gebaseerd op je gebruikers naam neem ik aan dat je een oost-europeese achtergrond hebt, dit zijn bij ons zeer gewilde talen. Je hebt ervaring in sales. Ik zou het in die hoek gaan zoeken. Vanwege de kantoorfunctie zit daar ook vaak meer flexibiliteit in de uren.

wil40
Je Nederlands is prima.

Laat de taal je niet tegenhouden bij je toekomstplannen.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.