Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Anna3

Anna3

25-10-2008 om 11:17

Bakerzak en kdv

Dag moeders (en vaders),
Onze dochter is ruim 3 maanden. De eerste weken/maanden waren heel moeilijk, omdat zij slecht sliep en onrustig was. Gelukkig hebben we nu een balans gevonden, en gaat het slapen ook een stuk beter - vooral dankzij de bakerzak.
Maar nu. Binnenkort begint ze op het kinderdagverblijf. Over twee weken begint de wenperiode. We hadden eergisteren een kennismakingsgesprek - en nu blijkt dat de bakerzak op het kdv 'verboden' is. Ik baal ervan en weet niet of ik er wel vertrouwen in heb dat ze het zonder bakerzak redt. Ik heb het vanochtend thuis weer eens geprobeerd, maar dat is brullen en paniek. Want als ze bijna slaapt dan schieten ineens die armpjes naar de zijkant. Die komen dan tegen de spijltjes van het bedje aan en daar schrikt ze enorm van, totaal overstuur. Armpjes strak onder de dekentjes inpakken lukt ook niet, ze wurmt ze zo los.
Kennelijk wordt een bakerzak als onveilig beschouwd (waarom eigenlijk?), en mag het daarom niet. Maar een baby op de buik laten slapen mag wel, als je daar een papier voor ondertekent. Nu zou ik bijna in de verleiding komen om onze dochter op de buik te laten slapen, wat ik niet wil.
Heeft iemand tips? Waarom zijn ze zo inflexibel op het kdv? Geldt het voor elk kdv, dat baby's niet in de bakerzak mogen? Zou ik een verklaring kunnen opstellen waarin ik schrijf dat ze voor eigen risico in de bakerzak slaapt?
Alvast bedankt voor het meedenken!!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ervaring

Hoi Anna,

Wij hebben exact dezelfde ervaring met onze jongste dochter: die maaide ook zo met haar armen, en slipe in de bakerzak heel goed. Maar toen ging ze naar het kdv, ook met drie maanden, en daar mocht het niet.

De 'regel' op ons kdv is dat kinderen hun armpjes vrij moeten kunnen hebben. Ik was heel boos en ongerust dat het niet mocht. Maar ze waren niet te vermurwen.

Uiteindelijk heb ik me er bij neergelegd. De leidsters waren wel lief en creatief, ze stopten bijv. de onderkant van de slaapzak onder het matrasje, en een lakentje heel strak over onze dochter heen, zodat ze toch een soort omhulsel had. En ik moet toegeven: ze heeft daar nauwelijks slaapproblemen gehad. Eigenlijk hebben we daardoor thuis de bakerzak heel probleemloos af kunnen bouwen.

Dus mijn tip zou zijn: als het echt niet mag, laat het los, kijk gewoon hoe het loopt, en heb vertrouwen in je dochter. Het is ook zo dat hoe ouder kindjes worden, hoe minder dat gemaai wordt. En misschien kan je nog suggereren dat ze haar wel heel stevig toedekken. En als het nou echt niet gaat, kan je altijd opnieuw gaan onderhandelen.

Succes!

Info stichting wiegedood

Bakerzak of Puckababy: een slaapzakje zonder armsgaten, bedoeld om het maaien met de armen tegen te gaan, opdat onrustige kinderen beter slapen. Volgens de producent een alternatief voor strak inbakeren.

Beoordeling: Deugdelijk onderzoek naar werking en veiligheid van de bakerzak ontbreekt. Het aanbieden als alternatief voor inbakeren gaat voorbij aan de voorwaarden (w.o. niet te losjes) die op basis van studies via de consultatiebureaus aan inbakeren worden gesteld. De bakerzak is geen product waarop de inbakervoorwaarden van toepassing zijn, maar een slaapzak waarin de armen worden opgesloten.

Bij ingebakerde baby’s is aangetoond dat ze ondanks de belemmering na vier tot zes maanden naar de buik kunnen rollen, waardoor een beduidend hoger risico ontstaat op overlijden.

In een bakerzak wordt een baby minder belemmerd dan door inbakeren, maar na omrollen op de buik kan de beperkte bewegingsvrijheid van de armen meer dan noodzakelijk het terugdraaien naar de veilige rugligging hinderen.

Advies: Gebruik bij baby’s die kunnen omrollen moet wegens het risico dat daardoor ontstaat, worden ontraden. Dat kan bij vlotte baby's al op de leeftijd van drie maanden gebeuren.

Ga als uw baby zich opvallend onrustig gedraagt voor advies naar het consultatiebureau of wend u rechtstreeks tot een kinderarts.

Damajo

Anna3

Anna3

25-10-2008 om 16:56

Loeske

Goed te horen dat je je soms voor niets zorgen maakt. Ik probeer het maar even af te wachten. Ik hoor ook wel eens over het merkwaardige fenomeen dat kinderen op het kdv ineens dingen kunnen die thuis ondenkbaar zijn..
Bedankt.

Anna3

Anna3

25-10-2008 om 16:59

Damajo

Dank voor de informatie!
Nu begrijp ik tenminste waarom het niet mag: baby's hebben hun armen nodig om terug op hun buik te rollen. Goed om te weten! Al kan ik me nog niet voorstellen dat onze baby zich kan omrollen.
Ook begrijp ik nu waarom stevig instoppen onder een lakentje wel mag.
Dat maakt het 'verbod' op een bakerzakje wel makkelijker te accepteren.

instoppen

Graag gedaan. Mijn eerste was trouwens heel langzaam met omrollen enz., maar de tweede was supersnel, voor ik het wist kon hij weer een nieuw kunstje.
Ik stopte hem trouwens ook altijd vrij stevig in,volgens mij maakt dat niet veel verschil met een bakerzak, behalve dat het een veiliger idee is.

groetjes Damajo

Gerdi

Gerdi

25-10-2008 om 21:30

Anna

Hoi Anna,
Ik hield ook mijn hart vast toen mijn baby bij drie maanden naar de opvang ging. Ik bakerde haar tot die tijd volledig in (overdag en snachts).
De opvang was gewend om de kinderen in een slaapzak te laten slapen.
Leek me wel goed om het te proberen overdag + snachts nog in te bakeren (+ op mijn vrije dagen ook in te bakeren overdag).
De opvang heeft haar aangeleerd om overdag met een slaapknuffeltje te slapen.
Vanaf het eerste moment is het supergoed gegaan. Eigenlijk sliep ze meteen al beter in de slaapzak overdag daar dan overdag ingebakerd thuis!
Door het oefenen met de slaapzak bij de opvang kon ik na zes maanden ook snachts afbouwen met de inbakerdoeken.
Nu slaapt mijn dochter,8 maanden snachts ook in een slaapzak. Ze slaapt nog altijd met een slaapdoekje. Die is eigenlijk belangrijker geworden dan de inbakerdoeken (en 'houdt haar rustig').
Overigens is ze nooit in de inbakerdoeken of inbakerslaapzak omgedraaid.
Ze draait nu wel eens om, in slaapzak, maar schreeuwt dan zo hard, dat ik haar weer op haar rug leg.
Je ziet er nu vreselijk tegenop, maar misschien valt het mee!
Succes!
Groet, gerdi

Anna3

Anna3

25-10-2008 om 21:38

Damajo

Damajo, jij had een supersnelle tweede, hoe doe je dat, zo'n baby stevig instoppen? Ik heb het vandaag geprobeerd, maar toen ik even later ging kijken lag onze beweeglijke tante weer boven in de wieg (ze schuift altijd omhoog) met de armpjes boven de dekens. Zou het matrasje van de wieg soms niet stevig genoeg zijn, waardoor het lastiger is om strak in te stoppen? Ik heb ook wel een (groter) ledikantje met stevig matras staan, zou het daar beter mee gaan? Maar dan ligt ze weer zo verloren in dat 'grote' bed.

Anna3

Anna3

25-10-2008 om 21:45

Gerdi

Dag Gerdi,
Klopt, ik zie er vreselijk tegenop, maar gelukkig valt het blijkbaar mee - soms.
Heb je enig idee hoe ze dat deden, oefenen met een slaapknuffel en een slaapdoekje?
Wanneer doe je een slaapknuffel en wanneer een slaapdoekje?
Maakt het nog uit wat voor soort slaapzakje je gebruikt?
En ging er over die slaapzak nog een dekentje, dat strak ingestopt werd?
Dankje voor het meedenken!

dc

dc

25-10-2008 om 22:44

Ook ervaring

bij onze oudste ging het ook probleemloos. Bij ons sliep hij nog in een bakerzakje, maar bij de oppas nooit. En hij sliep daar ook heel erg goed. Dus kijk eerst even aan hoe het gaat, voor je je ongerust gaat maken. Bij 3 maanden heeft je baby de leeftijd dat ze haar bewegingen beter kan controleren, en snel kan leren zonder bakerzakje te slapen.

Lotje

Lotje

26-10-2008 om 19:04

Mag echt wel

Ik ben zelf leidinggevende op een kdv en bij ons mogen kinderen wel in de bakerzak of ingebakerd slapen.We hebben daar een protocol voor. Ik snap niet dat kinderdagverblijven dit niet willen doen. het gaat om het welbevinden van het kind, lijkt me. Ik zou vragen of je niet een verklaring o.i.d. kan ondertekenen waarin staat dat het op jouw risico gebeurt en de leidsters goed instrueren.

Anna3

Anna3

27-10-2008 om 12:35

Lotje

Dag Lotje,
Ik begrijp het ook niet. En een huilend kind dat niet kan slapen is toch ook voor de leidsters vervelend.
Waarschijnlijk zijn ze dus bang voor wiegendood: dat de baby op de buik rolt, en vervolgens door de geringe bewegingsvrijheid van de armpjes niet meer terug kan rollen. Nu ik daarover heb nagedacht, word ik daar zelf ook bang voor. Ik heb vanochtend daarom voor de zekerheid een Aerosleep besteld (ken je dat?). Misschien overdreven bezorgdheid van mijn kant.. Misschien willen ze de bakerzak wel gebruiken in combinatie met zo'n Aerosleep.
Nog een vraag aan jou: welke bakerzak is volgens jou het beste/meest veilig? Ik had de Puckababy piep (voor 0-3 mnd.). Die beviel heel goed. Na drie maanden heb ik de Puckababy mini besteld (de opvolger voor 3-6 maanden), maar die beviel niet vanwege de andere pasvorm (de baby kan niet met de handjes bij elkaar en ook niet met de handjes bij de hals). Daarna heb ik het model van de 'piep' nagemaakt, maar dan een slagje groter. Deze bevalt weer heel goed, maar ik ben soms wel onzeker over de veiligheid.
Groeten van Anna

Lotje

Lotje

27-10-2008 om 20:27

Anna3

Hallo!

Bij ons worden baby's echt ingebakerd in doeken en is er ook weleens een baby in een bakerzak.Ik ken ze van bakerzak.nl. Die jij noemt ken ik niet, maar kan ook prima zijn.Ik zou persoonlijk alleen "officiele'zakken (laten) gebruiken niet zelfgemaakte. Bij ons moeten de ouders aan de leidsters demonstreren hoe het werkt. De leidster moeter zelf ook vertrouwen in hebben. Ouders tekenen dat dit onder hun verantwoording gebeurt (heel kort door de bocht). En vaak controleren als een kind slaapt. Bij een nieuw kind doe je dat al extra en normaal gesproken elk kwartier.Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat een ingebakerd kindje zich omrolde. Meestal zijn het ook nog de jongsten kinderen. Een airosleep ken ik niet! Kijk een op bakerzak.nl, die zijn ook in verschillende maten en staan ook wel op Marktplaats.

Groetjes Lotje

Sunja

Sunja

27-10-2008 om 23:41

Anna3

Hey, ik kwam je ook tegen bij babytijd en wil alleen even zeggen dat er dus ook heel veel kindjes veel langer liggen ingebakerd dan die paar maanden. Het gaat vooral om het op de buik draaien, maar dat is alleen heel snel als je kindje dat heel jong al doet. Persoonlijk kan ik mij niet eens voorstellen dat mijn half jaar oude baby met armpjes ingewikkeld op de buik KAN draaien, maar stel dat hij het doet dan is het waar dat terugdraaien helemaal onmogelijk is uiteraard.
Ik mag dit misschien niet zeggen (en misschien zeg ik het ook wel om mezelf gerust te stellen) maar de kans op wiegendood is al heel erg klein. Het percentage kinderen dat sterft aan wiegendood én ingebakerd ligt is dus nog kleiner. Uiteraard zou de kans tot een minimum beperkt moeten worden en wil je daar alles voor doen. Maar persoonlijk lukt het mij dus nog steeds niet dit goed te regelen vanwege het gehuil en de slapeloosheid van mijn kindje zonder die doek.
Toch even goed overleggen op het KDV dus misschien, mocht het zonder de bakerzak niet lukken om te slapen.

3 kids mam

3 kids mam

31-10-2008 om 20:00

Handtekening?

Is het ook niet mogelijk als jij onder 1 of andere verklaring je handtekening zet? Onze middelste dochter sliep vanaf 4 maand op haar buik, hier moest ik ook iets voor ondertekenen.

Brigitte

Brigitte

03-11-2008 om 11:46

In doeken met toestemming op papier

Onze jongste sliep ingebakerd in doeken (traditionele manier). Ook op het kdv. De leidsters in zijn groep hebben wij het aangeleerd, en het ging allemaal prima. Wel moesten we schriftelijke toestemming geven. Net als met buikslapen inderdaad.

Brigitte

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.