Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Carolien

Carolien

14-10-2008 om 13:22

Drie keer naschoolse opvang p/w teveel?

Ik krijg (hopelijk/misschien) binnenkort een nieuwe baan. Ik heb er op zich er veel zin in, maar ik twijfel over het volgende:

Momenteel werk ik vijf ochtenden per week,
de nieuwe baan beslaat twee hele dagen per week en één middag. Dit zou betekenen dat mijn kinderen van 8 en 10 jaar drie keer per week naar de naschoolse opvang moeten, waaronder de vrijdagmiddag en dan is mijn jongste nog vrij, dus dat wordt een lange middag.

Ik weet niet of ik er goed aan zou doen deze baan te accepteren. Enerzijds hartstikke leuk werk en iets wat ik al heel lang graag zou willen, anderzijds vind ik de belasting voor de kinderen erg groot. Met name omdat ze dan nog maar één middag in de week kunnen afspreken met vriendinnetjes, want op de andere vrije middag sporten ze allebei.

Daarnaast zijn er natuurlijk de kosten van de opvang. Twee korte en een lange middag zijn best prijzig. Ik ben bang dat ik mijn extra salaris direct kan wegstrepen tegen de opvangkosten.

Ik twijfel ook of ik oudste bijv. zou kunnen zeggen dat ze één middag alleen thuis mag blijven als ze zou willen. Dan hebben we het over 15.15 uur tot 17.15 uur, dus twee uurtjes. Ik werk dichtbij, dus als er wat is, zou ik zo thuis kunnen zijn. Bovendien is er altijd wel iemand van de buren thuis op wie ze terug zou kunnen vallen in geval van nood. (Ze is nu al dagelijks tussen de middag alleen thuis om een broodje te eten omdat ze de overblijf niet leuk vindt).

Kortom, twijfels alom! Wie kan mij haar ervaringen vertellen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Juliëtte

Juliëtte

14-10-2008 om 14:13

Hier ook

Hallo Carolien,

Hier gaan mijn kinderen ook 3 dagen naar opvang. De oudste 3 dagen BSO (en s morgens vroeg ook VSO) en de andere 2 naar het kdv.

Oudste heeft er weinig moeite mee. Ik zorg wel dat ze op die dagen op tijd in bed ligt want het is wel intensief. Maar ze doen zoveel leuke dingen op de BSO dat het voor haar bijna een feestje is. Zo koken ze vaak, zijn er allerlei workshops (van kaarsen maken tot ponyrijden) en is er ook op de BSO van alles te doen qua creativiteit. Maar ook spelletjes, gameboy, wii, films kijken doen ze.

Vrijdagmiddag gaat oudste ook. Nu moet ze tot 15u naar school maar tot de zomervakantie was dat dus om 12u uit en dan naar de BSO. De vrijdag en de woensdag vond ze juist het leukste want dan was de groep kleiner EN gingen ze veel uitgebreidere dingen doen (bijv. eerst naar de supermarkt om bakspullen te kopen, dan cake of taart bakken en later dat met de thee lekker opsmikkelen). Op een korte dag waren dat soort dingen niet altijd mogelijk.

Gr
Juliette

Mamvantwee

Mamvantwee

14-10-2008 om 15:32

En hier ook

Onze kinderen gaan ook drie dagen per week naar de opvang, de oudste naar de bso en de jongste naar het kdv. Tot vorige maand gingen ze 2 keer per week, maar door het vrijkomen van een extra dag (en daarmee 'afschaffen' van de opa/oma-dag) is het nu 3 dagen per week.

En dat gaat prima hoor! De jongste heeft natuurlijk de hele dag vanalles te doen en een vast dagritme op het kdv. Hij heeft gewoon een eigen leven daar, maakt vriendjes en komt met hele verhalen thuis.

Onze oudste is altijd wat verlegen en afwachtend, maar ze vindt het ook leuk op de bso. Maandag en vrijdag gaat ze kort, 2-3 uurtjes, en op woensdag een lange middag. Om de week heeft ze op vrijdag de hele dag vrij en gaat ze dus de hele dag naar de bso. En eigenlijk vindt ze de lange middagen en de hele dag het leukste.

's Avonds zijn ze idd wel erg moe van al het knutselen, buiten spelen en dansen, maar dat is toch niet erg?

Ik zou het gewoon doen hoor. Geen rare constructies met alleen thuis laten en jij met één oor bij de telefoon. Financieel weet ik niet hoe je ervoor staat, maar er wordt momenteel nog erg veel via de belasting vergoed. Voor ons is het eigenlijk een koopje, drie dagen opvang voor 2 kinderen.

Sjillie

Sjillie

14-10-2008 om 15:50

Carolien

als ik jouo lees zou ik de baan nemen. De kids hebben het meest aan een mama die echt een leuke baan heeft en vrolijk is.

Over de opvang zou ik me niet zo druk maken.

hier gaan kids 4 en 6 jaar op maandag en dinsdag naar de voorschoolse, tussenschoolse en naar de buitenschoolse. Twee lange dagen dus (7:45u tot ca. 17:30u) maar kids vinden het leuk. Op woensdag gaan ze alleen naar de voorschoolse en in de vakantie een hele woensdag naar de buitenschoolse.

Kinderen vinden het super. Zoals vandaag kon ik thuis her één en ander voor mijn werk doen, de kids mochten kiezen en ik ben nu dus alleen...kids wilden dolgraag naar de bso.
Ze doen daar zulke andere dingen.

Financieel is het nu missschien veel, maar als je het kan trekken, echt de baan nemen. Hoe ouder de kinderen worden hoe minder opvang je nodig hebt, hoe meer je van je loon over houd. je krijgt nu de kans!

Juliëtte

Juliëtte

14-10-2008 om 15:59

Financieel

Kijk eens op www.toeslagen.nl daar kun je precies uitrekenen hoeveel je terugkrijgt van de kosten voor de kinderopvang.

Wij betalen per saldo e200 per maand voor 3 dagen bso+vso en 2x3 dagen kdv per week.

Dus ik breng mijn salaris niet compleet weg naar het kdv (al vind ik dat zowiezo een rare redenatie, we werken samen en betalen dus ook samen de opvang ..)

Nasha the first

Nasha the first

14-10-2008 om 17:21

Ook

3 maal BSO/NSO hier....en ik betaal ook ongeveer 200 euro per maand na teruggaaf belasting.

Hier

gaan de kinderen momenteel niet naar de bso. Maar eigenlijk zal er weinig veranderen... Ik ben elke dag thuis maar zie ze niet of nauwelijks. Ze zijn of buiten aan het spelen of bij vriendinnetjes en dan komen ze ook pas om een uur of 5 a 1/2 6 weer binnendruppelen. Ook moe maar voldaan. Ik zou het gewoon doen. Op de BSO hier krijgen de kinderen ook gewoon de mogelijkheid om met vriendjes af te spreken. Uiteraard in overleg met de ouders. De thuissituatie wordt daarmee zo veel mogelijk hetzelfde gehouden.

cqcq

cqcq

14-10-2008 om 21:53

Vader?

Kan papa niet 1 middag opvangen? Verder zou ik met de oudste overleggen, wat ze het liefste wil, alle dagen NSO, of ook een dag thuis. Volgend jaar als de jongste ook negen is, dan zou ik, als mijn kinderen dat zouden zien zitten ze met een gerust hart met zijn twee-en thuis laten, ik weet dat mijn kinderen dat aan zouden kunnen. Je moet voor gezelf inschatten of jouw kinderen dat ook aankunnen.

Die lange vrijdag voor de jongste is natuurlijk een aflopende zaak, op een gegeven moment gaat zij natuurlijk ook op vrijdagmiddag naar school.

Verder kun je ook nog proberen om clubjes waar kinderen zelfstandig naar toe kunnen juist op je werkdagen te plannen. Hier fietst de oudste van tien bijvoorbeeld zelf naar de hockeytraining, maar ik heb ook wel eens een kind van negen standaard met de bus naar een activiteit laten gaan (wel eerst samen oefenen natuurlijk).

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-10-2008 om 22:09

Hier ook

Zoon van ruim 7 gaat ma/wo/vr naar de naschoolse opvang, al zolang hij op school zit. Hij vindt het er geweldig leuk! Lekker spelen met zijn vriendjes, computeren, knutselen, voetballen, af en toe erop uit en als het nodig is even lekker rustig een boekje lezen. Op maandagmiddag brengt de naschoolse hem naar zijn judoles (om de hoek). En zeker in de vakanties is het erg prettig te weten dat je kind dan ook in ieder geval op die dagen onder de pannen is; denk daar ook vooral aan. De kosten vallen best wel mee met de kinderopvangtoeslag. Als je die baan graag wilt, doen!

Jesse_1

Jesse_1

15-10-2008 om 13:44

Persoonlijk

Mijn kinderen zouden het liever niet willen, omdat ze liever zelf bepalen òf en met wie ze spelen (dus niet alleen met kinderen van de BSO). Ik vond het zelf een groot nadeel dat je kind niet zo vaak in de gelegenheid is om afspraakjes te maken (en toen gingen ze maar 2x in de week). Wat je zelf zegt: er blijft eigenlijk maar één middag over, en als een vriendinnetje net dìe middag haar sport- of knutsel- of whatevermiddag heeft, dan kunnen ze dus nooit afspreken.
Overigens heb ik één kind die BSO sowieso niks vindt, de andere twee vinden het wel prima, maar vinden het wel leuk dat ze sinds dit jaar nog maar één keer in de week gaan (ipv 2).
Succes met je besluit, Jesse

Juliëtte

Juliëtte

15-10-2008 om 20:13

Maar jesse

hier kunnen vriendjes/vriendinnetjes ook op de BSO komen spelen en mogen ze ook van de BSO naar hun speelafspraakjes bij vriendinnetjes thuis.

Dus eigenlijk gaat het net als op de andere dagen als ze thuis komt vanuit school.

Annet

Annet

15-10-2008 om 21:37

10-jarige niet

Mijn dochter van bijna 11 vond de bso vanaf 8 jaar al niet meer leuk. Het scheelde wel dat er nauwelijks kinderen vanaf 8 jaar waren. Hier was het niet zo makkelijk om andere kinderen mee te nemen of om ergens te spelen of naar clubje te gaan tijdens bso-tijd.
Zij is nu 1x per week alleen thuis ná school. Dat gaat prima. Thuis lunchen doet ze ook 1x per week thuis (alleen).
Wij hebben gekozen voor 1x oppas aan huis en 1x oppasmoeder. Deze combinatie bevalt ons prima.
Vanaf volgend schooljaar kiezen we wel voor bso omdat oudste dan naar het VO gaat.
Als je kinderen het leuk vinden op de bso, vind ik 3x per week geen probleem. Maar ik zou ook zeker kijken naar een combinatie met een gastouder of oppas aan huis. Dat geeft voor jou en voor de kinderen veel extra flexibiliteit

Carolien

Carolien

16-10-2008 om 09:25

Ik denk dat ik het maar gewoon doe!

Wat goed om zoveel reacties te krijgen van jullie! Wat me opvalt, is dat de meeste kinderen het dus geen enkel probleem vinden om drie keer naar de BSO te gaan. Ik moet zeggen, mijn jongste gaat momenteel één keer in de week en ze baalt altijd als ik haar kom ophalen. Maar goed, of ze drie keer ook nog leuk zal vinden....?

We gaan het gewoon proberen. En Annet, mijn oudste van 10 wil ook graag één keer in de week alleen thuisblijven en dat kan ze makkelijk.

We zien wel waar het schip strandt (of niet !!

liora

liora

16-10-2008 om 11:19

Hier

Hoi Carolien,

Goede keuze!
Mijn zoon gaat nu vier keer per week naar de naschoolse. Ik had een redelijk ingewikkelde constructie met mijn werk bedacht waardoor hij maar drie keer hoefde... maar dit werd me totaal niet in dank afgenomen.
Op maandag vroeg hij dan al of hij vrijdag ook mocht. Dus ik heb de ingewikkelde constructie maar losgelaten en hij gaat nu gewoon vier keer per week.

Liora

Hetty,*

Hetty,*

16-10-2008 om 22:41

Kosten

Misschien moet je toch nog even de kosten doorberekenen want die zijn wel erg afhankelijk van je inkomen en die bedragen die ik hier zie staan klinken me als muziek in de oren.
Ik betaal netto 375 euro per maand voor 1 kind 2 middagen nso (vanaf 14.30 uur en 12.00 uur en vakanties hele dag) en 2 kinderen 2,5 dag kdv.
En ik ben wel iemand die rekent dat het van mijn inkomen moet want man verdient veel waardoor we minder terugkrijgen en het moet opwegen tegen het loon dat ik ontvang. Man een dag thuis kost meer, dus dat is geen optie. En voor de duidelijkheid: ik klaag niet!
Groetjes Hetty,*

Jesse_1

Jesse_1

17-10-2008 om 22:57

Wow juliëtte

Opmerkelijk dat ze bij jullie op de BSO er ook kinderen bij mogen vragen!
Dat kan hier zeker niet. (Uiteraard zou ik ze wel naar een vriendje kunnen laten gaan ipv BSO, als ik dat met ouders en BSO communiceer, maar het is dan dus altijd éénrichtingverkeer).
Jesse

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.