Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Claudia68

Claudia68

23-01-2018 om 01:19

Fulltime / parttime, willen jullie meedenken?

Bovengenoemde discussie is niet nieuw en ook nu weer in het nieuws maar ik vraag mij oprecht af hoe ouders, en dan met name alleenstaande ouders, fulltime werken met kinderen?

Ik heb, heel cliché, totdat oudste kind werd geboren fulltime gewerkt en vervolgens 3 dagen per week. Partner bleef fulltime werken. Inmiddels zijn wij uit elkaar en werk ik nu nog parttime, 4 of 5 dagen per week maar nog steeds met te weinig uren, gemiddeld 26 uren waarbij ik iets boven bijstandsniveau verdien maar wel veel geld kwijt ben aan reiskosten. Gelukkig kan ik bij mijn huidige baan mijn eigen tijd indelen. De kinderen gaan 2 dagen naar de bso. Ik zou graag volledig willen werken maar zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik dat met de middagactiviteiten van de kinderen zou moeten combineren, ze sporten, hebben muziekles, maken speelafspraken, hebben feestjes, één kind moet regelmatig naar medisch specialist etc. Met name die sporttrainingen starten vroeg (17.00, 17.30 uur). Ik werk nu dus om alle afspraken heen en schuif met dagen en uren. Nu moet ik binnenkort op zoek naar een nieuwe baan en zit toch te denken aan fulltime. De consequenties voor de kinderen zijn dan heftig, de trainingen gaan ze missen, moeten waarschijnlijk daardoor met hun sport stoppen, en gaan ook de muziekles missen.
Ik heb geen ouders of schoonouders meer en ex woont verder weg en weigert meer opvang, en ik zit niet op het niveau waarop ik gebruik kan maken van een particuliere oppas, dus ben afhankelijk van de reguliere opvang en moet dus uiterlijk 18.00 uur bij de bso zijn. Ik weet dat ik creatief moet denken en anderen om hulp moet vragen maar als ik op zijn vroegst om 18.15 uur thuis ben, vind ik niet dat je 4 of 5 dagen per week op de hand- en spandiensten kan rekenen van vriendinnen of buren, dat is te veel en bovendien is het bij hen dan ook “spitsuur”. Ik ben al eens op zoek geweest naar een soort oma-figuur maar dat is niet gelukt.
Fulltime werken zou voor de kinderen betekenen 5 dagen per week om 08.00 de deur uit en om 18.15 weer thuis. Buiten het feit dat ze het sporten enorm zouden missen en daar ook boos over zouden zijn gun ik hen ook enkele dagen hun rust na schooltijd om buiten wat rond te struinen, hun huiswerk te maken of met vriendjes en vriendinnetjes dingen te doen. Ze worden ouder en ook dit is een periode maar ook in de beginfase van het VO zou ik graag iets meer op de achtergrond aanwezig willen zijn. Ook zou ik, bij 40 uur werken, minder thuis zijn in de vakanties omdat ik zal moeten schipperen met verlofuren i.v.m. de bezoeken aan het ziekenhuis. Ik wil dus wel graag fulltime werken en dat zou financieel, zeker met het oog op de toekomst, hard nodig zijn, maar ik vind het voor de kinderen te veel en ben bang dat de impact voor hen te groot is. Een ander, weliswaar minder belangrijk, punt is dat het huishouden, tuin, boodschappen en al dat soort dingen allemaal in het weekend moeten gebeuren terwijl er dan ook op beide dagen wedstrijden zijn. Ik lig hier wakker van. Wat mis ik in mijn verhaal? Hoe kijken jullie hier tegen aan?

Guera

Guera

23-01-2018 om 08:22

Hoe oud?

Zijn de kinderen?
Ik zou een baan zoeken dichter bij huis. Waarbij je flexibel kan werken ook thuis bv in avond nog even laptop open. Maar ik weet niet wat je diet qua werk. En investeren in oppas aan huis die ook kinderen naar sport kan brengen of van vriendje op kan halen..

Angela67

Angela67

23-01-2018 om 08:27

inderdaad, dichter bij huis?

als je je huidige baan hield, met hetzelfde salaris maar geen reiskosten dan zou je het prima vinden (en kon je zelfs iets meer uren maken, omdat je dan weinig reistijd had). Dus werk in de buurt lijkt mij de eerste vereiste; en als je niet in jouw buurt werk kunt vinden, kun je dan verhuizen? dan moeten kinderen wel veranderen, maar misschien kunnen zij voor sporten 'reizen' en de rest op nieuwe plek opbouwen. Een baan/werkomgeving waar jij de komende 10 jaar makkelijker werk kunt vinden/houden en minder reistijd hebt is een enorm prettig uitgangspunt, nog meer dan niveau van het salaris.
gr Angela

Kaori

Kaori

23-01-2018 om 09:08

flexibel

flexibiliteit van zowel jou als je werkgever is van belang voor full-time of bijna full-time werken.

Ik werk officieel 28 uur, maar meestal 36 op dit moment. En dochter sport 4x per week + toernooien in het weekend.
Ze gaat 1 avond per week naar haar vader en dan om en om de weekenden en de halve vakanties.

In de perioden dat ze bij haar vader is werk ik zeker full-time om daarmee tijd te kopen voor de weken dat ze bij mij is en ik geen vakantie heb.

Ik neem leeswerk mee naar haar trainingen, bereid daar vergaderingen voor en voer wat telefoon gesprekken. Op de dag dat ze naar haar vader gaat werk ik tot een uur of 8, soms 9 door en de ochtend erna begin ik om 7 uur zodat ik om 4 uur naar huis kan om om 5 uur in de auto te zitten naar de training. Ik zet haar af en rij dan door om boodschappen te doen. En die training is ook mijn koffie-half-uurtje met de andere ouders en gebruiken we voor bestuursoverleg en spelersevaluatie.
Op de woensdagmiddagen werk ik thuis, maar vaak gaat ze ook naar een vriendin en dan loop (ja, dat is erg fijn) ik soms nog even terug naar mijn werk.
Ook de communicatie faciliteiten zijn optimaal bij ons, de meeste vergaderingen gaan via Skype en dat kan ik ook op de bank doen.

Ook de weekenden gebruik ik soms om wat te werken maar dat probeer ik zo veel mogelijk te beperken, want je moet ook aan jezelf denken want het moet wel vol te houden zijn.

Waarschijnlijk hoef je niet eens een particuliere oppas te zoeken maar een flexibele bso is wel handig, die waar mijn dochter op zat bracht ze bijvoorbeeld ook naar zwemles en sport, dan moest je de weekenden en de wedstrijden zelf doen.

Zelf sporten doe ik in de uren dat dochter traint als ik niet wil werken.
Ik heb ook wel vergaderingen bij mij thuis gehad als dochter ziek was, dan hebben mijn collega's ook een loopje. Dat is wel een heel groot voordeel van heel dicht bij je werk wonen.

En dochter mag best sporten en andere dingen doen, maar het moet wel in het schema passen. Dus soms kan niet alles, dus niet en sporten en dansen en toneel. Maar wel 4x sporten omdat als ik een keer onverwacht niet kan ik een aantal mensen kan vragen om haar even te brengen of dat ze zelf heen gaat maar dat zij haar even ophalen. Mijn ouders wonen ook niet om de hoek, dus ik maak creatief gebruik van mijn vrienden, (oud)klasgenootjes en mijn ex-schoonzus die wel in de buurt wonen. En dat gaat over en weer.

dochter is vaak alleen thuis en dat vind ze prima want idd, lekker rommelen. Ze mag naar vrienden, die mogen ook bij ons komen. Dat doet ze vanaf groep 7.

Li

Li

23-01-2018 om 09:26

combi

Wij deden een combi bso/oppas, waarbij de oppas ze ook naar zwemles bracht bijvoorbeeld. Ik weet niet hoeveel kinderen je hebt, maar omdat wij er best veel hebben was oppas uiteindelijk net zo duur als BSO. We deden een combi omdat de kinderen BSO ook wel leuk vonden, maar ook thuis wilden zijn (en naar zwemles en zo moesten).

Probleem is wel dat je iemand moet vinden die bereid is om alleen 's middags te werken en dat is nog niet zo makkelijk. Voordeel is dat je niet met allerlei naheffingen zit: je betaalt contant en dat is het.

Triva

Triva

23-01-2018 om 13:12

er zijn ook mensen die 4 dagen 9 uur werken of 9,5 uur.

Ladybird

https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/rene-mioch-over-de-kanshebbers-bij-de-oscars

Hebben net twee vrouwelijke hoogvliegers uitgelegd hoe en waarom vrouwen meer fulltime zouden kunnen en moeten gaan werken.

Krijg je Rene Mioch die 2 films bespreekt en voorspelt dat die mogelijk een Oscar nominatie krijgen.

Minuut 7.35 over Ladybird. Moeder dochter film. Dochter die beslist niet wil worden als haar moeder die fulltime werkt.

Mogelijkheden

Het is als je weinig geld hebt heel lastig om die puzzel in een keer passend te leggen. Want er zijn in een nieuwe situatie ook altijd weer nieuwe mogelijkheden. Misschien kun je inderdaad wel een dag thuiswerken. De BSO bracht hier mijn zoon naar judo die ik dan zelf weer ophaalde. We woonden zo dicht bij het werk dat ik de kinderen alleen naar huis kon laten gaan en als er wat was was ik er in vijf minuten bij.
Thuis spelen ging hier niet als ik er niet was, dat kon alleen op vrije dagen of in het weekend, maar de kinderen waren dan ook vier dagen op de BSO, dus dat hoefde ook niet.
Ex en ik gingen nog lang samen met zoon naar wedstrijden van judo tot zoon er zelf een eind aan maakte. Een wedstrijdsport is er door mijn daaropvolgend alleenstaand ouderschap dan ook niet meer gekomen. Hoewel ex bleef bijdragen, alleen niet altijd als je hem wel nodig had, dus dat was complex.
Gelukkig had ik een werkster die aanvankelijk ook nog meehielp in de tuin want ik ben jaren hele zaterdagen kwijt geweest aan judo en zwemmen.
En dan vroeg in de avond muziekles. Paardrijden is een paar keer gewisseld, maar altijd in overleg met mijn werktijden. Maal twee.
Je kunt meer dan je denkt maar je gaat wel uit van je eigen mogelijkheden. En inderdaad, wedstrijdsport kan onmogelijk zijn. Hoewel je daar ook weer moeders ziet die in hun eentje veel bereiken door de sport centraal te zetten en het gezin daar omheen te draaien. Veel anders kun je dan ook niet meer maar ieder weekend lekker op het veld zijn met je kinderen kan ook prima zijn. Dat huishouden blijft dan maar wat achter of je hebt een werkster.

Flexibel

Je hebt vaak meer opties dan je denkt. Ik heb vriendinnen opgedaan met kinderen in mijn leeftijd waar je ook wat voor elkaar kon betekenen. Het is best wat onzeker maar dan is er vaak ook meer mogelijk dan je denkt als je maar vraagt.

En een tussenweg.

Dichterbij huis werken is uren werken die toch al op gingen aan reistijd.
Minder kosten voor dat reizen én meer inkomsten maakt....32 uur werken?

Van 26 uur naar 40 uur is best een pittig verschil.
Eventueel kan je in de toekomst misschien naar 40 uur opbouwen?

Het ligt ook aan je gezondheid en wat je aan kunt.
Ik wil best 40 uur werken maar van een huishouden dat achter loopt word ik onrustig. Een keer makkelijk eten is geen probleem, maar altijd makkelijk, daar baal ik dan van. Ook omdat ik wat uitgebreider koken leuk vind.

Maar goed, als ik om financiële redenen 40 uur moet werken, dan doe ik dat. So be it.

specht

specht

23-01-2018 om 17:11

probeer creatief te denken

Probeer creatief te denken.
Jij wil terecht niet altijd afhankelijk van vrienden enz zijn.
Maar waarom vraag je bijvoorbeeld niet of de ouder van een teamgenoot jouw kind altijd mee naar de training wil nemen jij haalt ze dan altijd op. Als de kinderen ouder worden trainen ze in de regel ook nog later.
Hetzelfde geldt voor muziekles.
Zijn je kinderen nog te klein om ook maar een middag per week alleen thuis te zijn na schooltijd?
Jij zou op die dag net wat korter kunnen werken.

Claudia68

Claudia68

23-01-2018 om 22:36

Het blijft zoeken

Dank jullie voor alle reacties. Schijnbaar heb ik de indruk gewekt ver weg te werken maar het is niet echt ver, ongeveer half uur met de auto ivm spits en fietsten ruim een uur en kwartier. Nu rijd ik telkens voor weinig uren op en neer en dat kost relatief veel aan benzine, reiskostenvergoeding daar doet het bedrijf niet aan. Flexibel werken of thuiswerken zijn eveneens geen optie. Bijna iedereen werkt 8 uur per dag met 1 uur pauze. Verhuizen naar betreffende stad is best moeilijk ivm woning vinden.
Een lange werkdag van 9 uur, waarbij je dus ruim 11 uur van huis bent is te lang voor de kinderen, ze zitten nu allebei nog op de basisschool. Ik kan terecht in meerdere branches maar dat zijn wel de "slechtere" werkgevers betreft loon en werkomstandigheden.
Eigenlijk zie ik nog geen goede oplossing, behalve dat fulltime er nog even niet in zit, voor nu is rond de 30 het beste. De meest ideale situatie zou zijn een baan hier in een van de omliggende dorpen met flexibele tijden, en dan bijvoorbeeld ook een weekenddag af en toe en met mogelijkheid tot thuiswerken. Als de kinderen naar de middelbare school gaan, of als jongste in groep 8 dan kan ik weer wat meer.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

23-01-2018 om 23:22

Vader?

Kan vader ze niet een dag uit school halen? Drie dagen bso en jullie allebei een middag. Zo deden wij het, en ik werkte op mijn ophaaldag tot 15.00 uur thuis. Sportclubjes doordeweeks heb ik na de zwemlessen niet gedaan. Gelukkig zijn mijn kinderen geen teamsporters.

Claudia68

Claudia68

23-01-2018 om 23:40

Nee vader kan (wil) dat niet

Wij zijn uit elkaar en vader kan (wil) absoluut niet minder werken en kan al helemaal niet flexibel werken (openingstijden) dus daar heb ik niets aan. Hij woont en werkt ook verder weg.

Angela67

Angela67

24-01-2018 om 07:59

actief zoeken

naar in de buurt. Dat lijkt me toch een project wat je aan moet gaan, want als je daar niet een plan voor maakt met elke week consequent een of twee sollicitaties dan gebeurt dat niet spontaan. Dus min of meer ongeacht het soort werk zou ik in kaart brengen hoe je vacatures in jouw omgeving kunt vinden, en als je beetje voor ogen hebt hoe je je zelf positief kunt verkopen zou ik via linked in, buurtwhatsapp, buurthuis, lokale facebookpagina's etc. gaan zoeken.

Daarnaast zou ik een elektrische fiets kopen . Dat scheelt al in reistijd en flexibiliteit. En als iedereen nu 8 uur werkt met 1 uur pauze, waarom zou jij niet een afwijkend werkpatroon kunnen voorstellen waarbij je niemand te kort doet en het voor jou makkelijker wordt?

Is veel vroeger beginnen op 2 ochtenden nog een optie? Dan kun je je opvangoplossing ook zoeken in voorschoolse opvang.

gr ANgela

ps als je graag meer geld wilt maar het kost tijd, dan zou je ook kunnen zeggen dat in deze levensfase, met kinderen en tropentijden, jouw tijd veel kostbaarder is. Of zoek werk ernaast dat je wél in eigen tijd kunt doen. Bied je aan als oppasmoeder voor twee middagen ?

laz

laz

24-01-2018 om 08:24

Hoe graag wil je?

Ik denk ook meteen aan wat Angela zegt: zoek er voor bepaalde tijd ander werk bij. Oppas/thuiswerk/poetsadres. Misschien niet wat je wil maar als je geld nodig hebt dan kun je alles.Ik heb 5 jaar 2 poetsadressen gehad naast mijn vaste werk. Dat ging precies in de tijd dat de kinderen op school zaten. Baalde er wel van maar het was toen wel de beste oplossing.

Claudia 68

Claudia 68

24-01-2018 om 10:06

Fiets

Angela, ik zou dan ook minimaal 5 dagen die 9 uur aanwezig moeten zijn, thuiswerken gaat niet en met de reistijd erbij zou ik dan 5 lange dagen van huis zijn en dat gaat bijna niet. Investeren in een elektrische fiets is, zeker voor de toekomst, een hele goede tip, dan los ik ook het te kort aan beweging en buitenlucht op. Poetsadressen heb ik voorheen ook een tijd gehad maar omdat ik de laatste tijd 5 (korte) dagen werkte ging dat niet meer. Het betaalde wel beter dus ga ik toch weer als optie nemen.

Angela67

Angela67

24-01-2018 om 10:18

Beslisboom

Volgens mij kun je aantal scenario's schetsen waarbij of meer geld of meer tijd het uitgangspunt is. Daarmee breng je gestructureerd de opties in kaart (niet in beperkingen denken, maar wel in bijvoorbeeld kosten). Het meest ideale weet je namelijk wel, in de buurt, meer geld en toch genoeg vrije tijd 😀.
Gr Angela

Sporttrainingen

Mijn ervaring is: komt tijd, komt raad. Dat wil zeggen dat je pas bij een nieuwe baan goed kunt zien waar de problemen blijven liggen en dan kun je werken aan oplossingen.
Bijvoorbeeld: soms hebben BSO's mogelijkheden om kinderen naar sportactiviteiten te brengen. Of zijn er ouders van andere sportievelingen die je kind willen meenemen. Of kan je kind toch zelf op de fiets (al naar gelang de leeftijd). Of zijn niet alle clubjes etc. mogelijk.
Naarmate de kinderen ouder worden wordt het gelukkig ook nog eens allemaal gemakkelijker.

Tsjor

4 dagen werken en 1 dag vrij?

En inderdaad een andere ouder brengt en jij haalt, 1keer per week trainen ipv 2? Vader laten brengen? Muziekles verplaatsen naar een ander tijdstip?

Op woensdag je vrije dag en dan alles inplannen? Op zondag voor de hele week koken?

en op zaterdag

huishoudelijke activiteiten, eventueel met kinderen (stofzuigen, hou ik niet van).
Boodschappen doen vond ik het lastigste, maar tegenwoordig kan veel online (en vroeger brachten de bakker en de melkboer en de supermarkt alles aan huis).

Tsjor

Fulltime

Ik heb eigenlijk altijd fulltime of bijna fulltime gewerkt. Ik heb na het overlijden van mijn man ook alleen voor de kinderen gezorgd naast een fulltime baan.
En ja, niet alles kan dan. Mijn kinderen konden niet op bepaalde sporten/activiteiten omdat de tijden niet goed uitkwamen. Ze konden niet altijd met vriendjes spelen en gingen 5 middagen per week naar de opvang. Soms 4 als ik een middag vrij was.
Het huishouden viel wel mee. Zondag maakte ik altijd twee ovenschotels, allebei goed voor 2 dagen eten, en een grote pan soep. Dat hoefde dan alleen maar opgewarmd te worden en een salade erbij maken. Dan hadden we een prima gezonde maaltijd. Als ik wel kookte doordeweeks was het iets simpels (pasta, omelet..). En als het allemaal echt niet lukte cornflakes of brood.
De was en de keuken opruimen deed ik 's avonds. Boodschappen op zaterdagochtend samen met de kinderen. Stofzuigen een keer tussendoor.Een tuin hadden we in die tijd niet.

Misschien zou een oppas aan huis een goed idee zijn? Dan kunnen de kinderen wel sporten en thuisblijven.

Vakantieganger

Vakantieganger

28-01-2018 om 08:55

Waarom een (heel) uur pauze?

Kan je niet na een half uur pauze weer aan het werk gaan? En dus na 8,5 uur weer naar huis vertrekken?
Ik weet het is niet veel tijdwinst, maar scheelt weer?!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.