Home » Forum » Kinderopvang en zieke kindjes

Kinderopvang en zieke kindjes

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wilgenkatje
Kinderopvang en zieke kindjes

Tot voor kort paste ik op een, later twee kleinkinderen. Vanwege mijn gezondheid kan dat voorlopig niet meer, gelukkig was er ruimte bij de kinderopvang op mijn oppasdag. Maar... de kindertjes zijn nu heel vaak ziek. Dan zitten hun ouders alsnog omhoog. Andere oma past al een dag op en werkt nog, andere jonge ouders werken ook. Hoe regelen jullie het met zieke kleintjes ?

Tine Winkel
ouders thuis

Als een van onze kinderen ziek was, dan betekende dat dat een van ons twee-en, als ouders dus, die dag thuis bleef. Gelukkig waren onze kinderen niet vaak ziek, maar 't is dus inderdaad wel eens voorgekomen dat we elkaar 's morgens aankeken en allebei dachten 'uh, ja, ik MOET vandaag toch echt naar het werk, vanwege iets heel belangrijks'. En dat dan toch een van beiden moet besluiten dat je kind die dag toch echt voorgaat. Soms kon je dan nog even een paar uur thuis werken, als kindlief wat lag te slapen. Maar soms ging ook dat gewoon helemaal niet, dan kost het je een vrije dag.

Aagje Helderder
Ja dat is rot

Het kost of vrije dagen of geld om een oppas te betalen.

Watervrouw
Hoe? Moeizaam

Gelukkig ligt die periode achter ons maar ik vond dat zo ontzettend moeilijk. En gelukkig zijn de kinderen niet vaak ziek geweest. Grootouders zijn er hier niet meer maar schoonzus heeft wel eens opgepast en een oudtante, beide bij hen thuis, al is het ook niet fijn om een ziek kind weg te brengen. Maar meestal werkte ik 4 dagen en kon dan de dag ruilen. Een keer heb ik kind toch weggebracht, ging niet anders met werk en heb toen een paar uur gewerkt en kreeg op mijn kop van de opvang en terecht maar ik had op dat moment heel weinig keus. Ter plekke vakantiedag opnemen ging maar zelden. Het kwam ook altijd op momenten dat het zo slecht uitkwam...

Ginny Twijfelvuur
Een heel scala

Ik had sowieso mijn moeder achter de hand, en nog 3 reserve-oppassen. En soms hebben we ook weleens moeilijke keuzes moeten maken. Maar kind gaat altijd voor.

Mijn moeder is een jaar of 5 geleden uitgevallen (en inmiddels overleden) maar tegenwoordig kunnen we beiden vrij makkelijk dag(delen) thuiswerken en lossen wij elkaar zo af.

In het begin is het trouwens het ergste. Op een gegeven moment krijgen ze als het goed is meer weerstand en zijn ze minder vaak ziek.
Zo niet, dan is een gastouder/oppas aan huis misschien een beter idee?

Marianna
In het begin

In het begin bewust heel weinig gewerkt. Zes maanden per jaar werkte de één als de ander thuis was. Man had zijn weekend op mijn werkdagen. Er werd zeven dagen per week gewerkt en er was dus ook zeven dagen per week een ouder thuis. We waren niet samen vrij en je was óf aan het werk, öf je had de kinderen.
De andere zes maanden nam man 1 vakantiedag per week op zodat we nog voor 1 dag opvang nodig hadden.
Verder waren ze zelden ziek en als ze ziek waren, was het voor man omdat ik in mijn werk geen vakantiedagen kan opnemen.
Toen ze ouder waren nam hij een halve dag vakantie per week op waardoor hij iets eerder kon stoppen met werken en ze uit school kon ophalen.

Dees
Ziek en ziek

Ja bij ons viel het allemaal wel mee gelukkig. Meneertje was welees ziek maar niet echt ziek zeg maar. Koorts of diarree en overgeven zijn wel de echte ziek zijn momenten. Dat is op een opvang dag maar 1 of 2 keer voorgekomen en hebben we vrij moeten nemen. Verkouden is bij ons niet ziek zeker niet als het mannetje zelf nog door speelde enzo dan kon hij op de opvang ook doorspelen. Ik weet wel van de basisschool dat de definitie ziek bij iedere ouder anders is. Wellicht moeten ze eens kijken of het kind echt ziek is of slechts verkouden oid.

Limi
bijna geen probleem

Ik was altijd thuis.
Het enige probleem was dan of de zieke even mee moest naar school om het andere kind weg te brengen.

vlinder72
Verschillend

Soms kwamen opa en oma. Zij pasten niet vast op maar wilden wel bijspringen bij ziekte.

Als ze echt ziek ziek waren (alleen op schoot wilden zitten of zo) dan nam een van ons zelf vrij.

Gelukkig waren ze weinig ziek als ik nu weer zo over nadenk.

Iris
Mijn ervaring

Mijn oudste 2 kinderen zijn naar het kinderdagverblijf gegaan en waren de eerste 1,5 jaar om de haverklap ziek. Dat betekende inderdaad vrij nemen, ik heb toen mijn werkuren aangepast: ik werkte 24 uur en kreeg er 20 betaald. Die resterende 4 uur kon ik opnemen als er een zieke thuis was.

De jongste is door omstandigheden niet naar het kinderdagverblijf geweest, we werkten zo goed als om en om en ik had oma achter de hand. Ze was amper ziek dus ik was helemaal blij. Tot ze naar school ging, toen was het om de haverklap raak. Gelukkig had ik de urenconstructie nog. Ik kon het zo opvangen.

Mijn ervaring is dus dat ze toch wel ziek worden, is het niet op het kinderdagverblijf waar ze constant in de snotneuzen zitten en alles oppikken, dan is het wel op school.

Limi
iris

Hoeft niet. Hier waren ze de eerste jaren thuis op de psz na, en nauwelijks ziek, maar toen ze dagelijks naar school gingen werden ze ook nauwelijks ziek. Allebei 1x per 2 jaar een dagje thuis, meestal zelfs maar een half dagje. En ze mogen gewoon thuis blijven, ik werk vanuit huis, dus ik stuur ze echt niet half ziek naar school.

Marrie
Gelukkig zelden ziek

Hier paste oma 2 dagen op, de andere twee dagen gingen ze naar het KDV en/ of de peuterspeelzaal. Gelukkig hebben we allemaal een goed afweersysteem, dus eigenlijk zelden of nooit zieken in huis. Nog steeds niet. In noodgevallen bleef een van ons twee thuis. Er is er ook wel eens eentje bij mijn ouders gebleven. Maar toen waren ze wel wat ouder, en meer schoolziek dan echt ziek. En daarbij hadden we de mazzel dat we allebei redelijk flexibel werk hadden, waar wel eens wat geschoven kon worden of thuis gewerkt kon worden.
Lukt dat flexibel zijn niet, dan moet je inderdaad zorgen voor een heel goed netwerk en een goede en vertrouwde oppas. Ik realiseer me heel goed dat wij enorm geboft hebben. En zag ook wel om me heen dat collega's en vrienden daar heel wat meer problemen mee hadden dan wij.

Pirata
Geen backup

Wij hadden geen opa of oma die als backup kon dienen. Wij moesten het dus altijd zelf regelen door vrij te nemen of thuis te werken.
Of we stopten bij vage klachten een paracetamol in het kind en dan ging ie toch naar KDV/school. Eigenlijk ging dat altijd goed, kwamen ze in de middag wel lamlendiger naar huis. Let wel, alleen bij vage klachten he.

Dees
Echt naar kind

Wat dat aangaat kijken wij wel echt altijd naar ons kind. Is hij echt ziek (hangerig enzo) dan houden we hem thuis. Maar een kind wat flink aan het hoesten en snotteren is maar ondertussen lekker speelt gaat gewoon naar school of kdv. Een paracetamol erin stoppen doen we niet, weigert hij ook.

Wilgenkatje
thuis werken

… dat lukt niet als je hovenier bent :) En in het groeiseizoen is vrij nemen helemaal uit den boze.

Dochter kan soms wel thuis iets doen, maar overleg en werkbesprekingen, daar moet je toch echt zelf zijn.

Oudste van de twee kleinkinderen is eerste 2 1/2 jaar niet naar de kinderopvang geweest vanwege extreme vroeggeboorte. Beide oma's pasten op. Er is nu een broertje bij, ze zijn samen naar de opvang sinds ik in de lappenmand ben.
Ze worden alleen thuisgehouden bij flink koorts. Grote zus lukt nu wel aardig, maar kleine broer is sinds februari al tweemaal de pineut.
Goed jullie verhalen te zien. Sommigen met geluk vanwege kinderen met veel weerstand, anderen met flexibel werk, weer anderen genoeg achtervang.

Flavia
Wilgenkatje

voor overleg en werkbesprekingen hoef je helemaal niet aanwezig te zijn met behulp van moderne communicatie middelen.
Ik heb wekelijks overleg met mijn afdeling: 3 pers in NL, 2 in China en 2 in de USA.
We zitten allemaal achter onze eigen laptop. Het tijdsverschil is wel lastig om een goed moment te prikken.

Wilgenkatje
@Flavia

Niet welke werkplek heeft dezelfde gewoonten, maar je hebt gelijk.
Facetimen o.i.d met de collega's die elders zitten, met de dreinerige dreumes op schoot. Kan allemaal, maar voor kwalitatief goed contact kun je beter zonder kind ter plekke meepraten.