Home » Forum » Oppaskinderen straf

Oppaskinderen straf

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Anoniem18012019
Oppaskinderen straf

Ik schrijf hier mijn tekst als oppas.
Ikzelf zit nogal met de situatie in de knoop en hoopte hier advies te krijgen over hoe te handelen.
Voor het oppassen werd aan mij doorgegeven dat de kinderen om 18.00 op bed moesten omdat ze gisteren niet zijn gaan slapen, maar gingen spelen. Ze delen geen slaapkamer, maar ja, die deuren zijn snel open en de muren laten nog wel geluid door. Hoewel het mij averechts leek om ze dan juist eerder op bed te doen, ben ik er in meegegaan. Als oppas heb je je aan de regels van de ouders te houden. De kinderen zitten in groep 4 & 5.

Nu vernam ik onder het oppassen van de kinderen dat ze gisterenavond door hun ouder naar buiten zijn gestuurd om daar een paar rondjes te rennen; op blote voeten, in pyjama. Dat was om ong. 21.00. Ik vind dit persoonlijk te ver gaan; het was hartstikke koud. Verder lijkt het me ook dat dit averecht werkt, omdat de kinderen juist drukker worden van het geren. Ik heb inmiddels ook al van de buurman gehoord dat de kinderen gisteren buiten liepen.

Mijn dilemma hierin is dat ik niet weet of ik het recht heb om hier wat van te zeggen. Het zijn natuurlijk mijn kinderen niet en ik ben niet hun ouder. Het valt mij op dat de ouder enorm uit de slof kan springen als de ouder een slechte dag heeft gehad. Kortom; sta ik als oppas in mijn recht om hier wat van te zeggen?

AnneJ
wegwezen

Je zegt de oppas op. Een te groot verschil in inzicht over opvoeden. Je bent niet in de wieg gelegd voor beul.

Guera
Echt niet

Laat de oppas dan de warme haven zijn.
Ik zou niet perse weggaan.
Maar in contact blijven en misschien af en toe proberen dit soort dingen bespreekbaar te maken. Hoe moeilijk ook. Missch tip geven over alternatieve straffen?
Sterkte. Wees maar lief voor de kids

Is als het grensoverschrijdend voor je is dan zeker wegwezen

juf Ank
Ik trol

Jij trolt,
Wij trollen,
Wij hebben getrold

Anoniem18012019
Ik snap het

Ik snap de reactie dat ik weg moet; maar dat kan ik niet maken tegenover de kinderen; vind ik. Het gedrag is niet grensoverschrijdend voor mij en dit is de eerste keer dat een straf mij echt te ver ging. Het is wel vaker zo dat ik vind dat de straffen te groot zijn voor het "vergrjip", maar nog nooit zo geweest dat ik de straf zelf niet vond kunnen.

Maar uit je reactie, AnneJ, begrijp ik niet goed of jij vind dat ik het recht heb om hier over te spreken met de vader. Vind je zijn straf acceptabel en vind je dat ik weg moet omdat we gewoon anders straffen; of vind je dat ik geen beul hoef te zijn voor die kinderen en daarom weg moet?

Guera; ik heb al even gezocht naar alternatieve straffen, maar die zijn moeilijk te vinden met een officiële onderbouwing, terwijl mij dat wel wat extra voordeel geeft in een evt. gesprek. Wat is een goede straf voor kinderen die elkaar de hele dag door plagen; zowel overdag als in de avond en elkaar daar ook bij wakker houden? Ik probeer het altijd op te lossen door in gesprek te gaan met de kinderen, maar dat werkt lang niet altijd. Ik moet toegeven dat ik de situatie zoals de ouder het schetst; altijd jennen; niet herken. Later op bed is ook een twijfeltje; als ze 9 à 10 uur slaap nodig hebben, zou om 21.30 beter uitkomen, maar dat is een gevoelsmatig niet oké en we merken dan ook dat de kinderen overdag ook moe zijn. Dat zijn ze met het gejengel ook.

Ik wil wel in gesprek gaan, maar dan wel goed voorbereid. Verder wil ik ook niet ontslagen worden omdat de ouder vindt dat ik te ver ga.

Anoniem18012019
Juf Ank

Ik wou dat ik aan het trollen was. Dit is een serieuze situatie.
Waarom denkt u dat ik aan het trollen ben? Is er iets zo ongelofelijk ongeloofwaardig aan mijn verhaal? Dit was niet het soort advies waar ik op gehoopt had.

Yanea
Buurman?

Hoezo praat jij met de buurman van je oppaskinderen als je op die kinderen hoort te passen?

Flavia
Yanea

wie zegt dat dat gebeurt is tijdens het oppassen?

Je vult in. De oppas kan ook in de buurt wonen van de kinderen (is vaak zo) en de andere buren ook kennen.

Wilgenkatje
Onmacht

...zoals ik het lees, pas je op kinderen van een alleenstaande ouder die de zorg voor zijn/haar kinderen op het moment niet zo goed aankan en daarom van alles verzint om toch controle te houden. In boosheid en onmacht kun je rare dingen gaan eisen - onredelijk ook.

Kinderen van groep 4 en 5 om zes uur naar bed sturen slaat natuurlijk nergens op. Net als buiten rondjes rennen. ( ik denk trouwens dat het geen ' gesprek' met de buurman was, maar een zijdelingse opmerking zoals buren die in het voorbijgaan soms maken )

Blijf gewoon oppassen, wees vriendelijk en duidelijk en maak dat de kinderen zich vertrouwd voelen bij je.
Die ruzie tussen twee kinderen die zo weinig in leeftijd schelen is heel gewoon. Straffen helpt niet, gerichte aandacht wel. Neem om de beurt een kind apart en ga met hem/ haar wat doen, terwijl de ander iets anders doet. En dan andersom.
Ga samen naar buiten, verzin een speurtocht. Ga samen knutselen, kleien, verven. Zoek activiteiten waarin niet ogenblikkelijk rivaliteit ontstaat.

En hopelijk krijgt de ouder van de kinderen weer wat rust. Afreageren op kinderen zou niet moeten gebeuren. Misschien kun je de kinderen even meenemen als hij/zij thuiskomt en even rust gunnen.

Sterkte !!

Kaaskopje
Aparte kamers

Als de kinderen ook 's avonds nog met elkaar liggen te geinen, dan moeten ze uit elkaar. Dat kan in de praktijk lastig zijn, als er ruimtegebrek is. Maar de vader zou daar over na kunnen denken. Hoe zorg ik ervoor dat ze elkaar niet wakker kunnen houden. Hij dus en niet de kinderen zelf. Je zou tactvol met hem mee kunnen denken over oplossingen hiervoor.
Rondjes om het huis laten rennen vind ik een schandelijke straf, tenzij zoiets als dolletje gedaan wordt, of het daadwerkelijk iets toevoegt en een kind dat snapt. Als kind bijvoorbeeld doorheeft dat hij daardoor energie kwijt kan, kan het zomaar wel een goed middel zijn, maar nogmaals... als kind dat verband maar kan leggen. En ik vermoed zomaar dat een kind van die leeftijd nog niet zover kan denken.

Mijn gevoel hierover is dat je niet mee hoeft te gaan in de straffen van de ouder, wél in leefregels over voeding, snoep en sommig gedrag. Datzelfde geldt ook voor school vs thuis. Geeft een school straf, dan hoef je dat thuis niet ook nog eens te doen, tenzij het voorval zo ernstig was, dat je er wel iets mee móet. Maar dat doe je dan als ouder en niet als oppas. De oppas straft alleen voor wat bij de oppas gebeurt en vult die straffen zo goed als dat kan in op de manier van de ouders, tenzij je daar echt niet achter kunt staan (zoals jij nu). Een kind een dag later straf geven, voor iets wat een dag eerder bij het kind thúis is gebeurd... nee echt niet!

Yanea
Flavia

Het buiten lopen was de avond ervoor pas geberud. Ze hoorde het de avond erna (de avond waarop ze hier postte) van de kinderen en had daarna de buurman nog gesproken.
Raar.

rode krullenbol
Hmm ...

Is het zo raar om een extreem verhaal uit de mond van kinderen te checken bij buren?

Forumbeheer Oud...
Juf Ank

Als je denkt dat iemand een troll is dan stuur je een bericht naar het forumbeheer. Dit soort reacties geven is niet echt welkom voor nieuwe forumdeelnemers.

Forumbeheer Ouders Online

Yanea
Rode krullebol

Ja, ik vind dat raar. Zeker als je dat dezelfde avond nog doet.

Yanea
Flavia

Het moet wel tijdens het oppassen zijn geweest, wat ze hoorde het gisteren van de kinderen ('nu vernam ik onder het oppassen') en postte hier ook gisteren om 19.51 uur. Dus is ze na het gesprek met de kinderen gisteravond meteen naar de buurman gelopen ...?

Pirata
Jemig

Wat een gezeur over die buurman. Misschien stonden ze allebei te roken bij de voordeur? Gooiden tegelijk iets in de vuilnisbak in de voortuin?

juf Ank
ik zou

zelf in elk geval nooit een straf uitdelen en dan ook nog eens een ander vragen dit uit te voereen. Dus ik vind dat je als oppas echt kan vragen aan de ouders om een straf die zij geven uit te voeren op een tijdstip dat ze er zelf zijn.

Ik dacht inderdaad dat je aan het trollen was omdat een straf als op je blote voetjes naar buiten in de winter zo spartaans klinkt dat het gewoon onder mishandeling valt. Ik vind het serieus erg dat je het meent. Snap ook dat je liever dit dilemma niet had.

Ik kan niet in jouw situatie kijken maar ik zou met de ouders in gesprek gaan en het risico nemen dat ze jou niet meer willen als oppas. En vervolgens zou ik een melding doen bij 'veilig thuis'en de situatie voorleggen.

wil40
Niet na één incident.

Melding e.d. zou ik niet doen na één incident zoals dit.

"Ik snap de reactie dat ik weg moet; maar dat kan ik niet maken tegenover de kinderen; vind ik. Het gedrag is niet grensoverschrijdend voor mij en dit is de eerste keer dat een straf mij echt te ver ging. Het is wel vaker zo dat ik vind dat de straffen te groot zijn voor het "vergrjip", maar nog nooit zo geweest dat ik de straf zelf niet vond kunnen."

De straf slaat idd nergens op, buiten je kinderen in pyama een paar rondjes laten rennen. Vader heeft teveel films gekeken over het leger. Ik zou zeker opletten of er vaker absurde straffen zijn voor de kinderen. Zijn ze bang voor hun vader? Als je je oprecht zorgen maakt zou ik actie ondernemen, als dit een eenmalige absurde actie is van vader zou ik het, voor nu, even afwachten.