Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Mamoe

Mamoe

09-01-2021 om 08:06

Pspzl andere gemeente

Daar ben ik nog een keer. Eerder schreef ik dat we onze zoon van pspzl willen laten wisselen. Van de antroposofische pspzl waar hij zn draai niet vindt, naar de pspzl verbonden aan zijn toekomstige basisschool.

Nu lopen we tegen een probleem aan. Deze (net nieuwe) basisschool ligt in een naastgelegen gemeente. Hier kiezen we voor omdat het Jenaplan is en voor ons 10 min fietsen.
Zij hebben een mooie opvang in het gebouw, waarbij de peuters soms al bij de kleuters mogen gaan kijken/meespelen. Een mooie doorlopende lijn dus en zeker in deze tijd van lockdowns en onregelmatigheid, niet mee naar binnen mogen etc. wil ik dit graag en niet weer een andere locatie.

Nu is de financiële ondersteuning tegenwoordig geregeld door de gemeente. Je raadt het al.. onze gemeente verstrekt geen subsidie omdat het in de andere gemeente plaats vindt. (Onze gemeente verstrekt wel subsidie aan peuters die vanuit randgemeenten hierheen komen.) De andere gemeente verstrekt geen subsidie omdat wij niet in hun gemeente wonen.

We overwegen het volledige bedrag uit eigen portemonnee te betalen maar dat is erg veel voor ons. Daarnaast vind ik het gewoon niet kloppen.

Heeft iemand hier ervaring mee, zijn er nog dingen die we kunnen doen?

Geen andere mogelijkheid

Is er in je eigen woonplaats geen andere peuterspeelzaal?

Tsjor

Zonnehoed

Zonnehoed

09-01-2021 om 12:39

Logisch

Het lijkt me vrij logisch dat een gemeente geen peuterspeelzaal buiten de gemeentegrens subsidieert.

Je zou kunnen kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Mamoe

Mamoe

09-01-2021 om 14:18

Logisch of toch niet

Genoeg andere peuterspeelzalen daar gaat het niet om.

En ergens logisch inderdaad, maar ook weer niet. Met die subsidie proberen ze ouders te stimuleren hun peuters naar peuterwerk te brengen. Het is dus in feite tegemoetkoming in de kosten voor ouders. (De kosten zijn ook echt te hoog zonder tegemoetkoming.) Als iedere gemeente de ‘eigen peuters’ financieel tegemoet komt dan snap ik niet waarom die gemeentegrens zo’n probleem moet zijn. Of ik nu hier of daar zit, het geld gaat op. Ja ze willen leegloop voorkomen, dat zal er achter zitten? Dan zou een mogelijkheid tot uitzondering mooi zijn, maar dat lijkt er niet te zijn. (Ik las over gemeenten die dit wel deden, maar dat kost wat extra administratie en dat vond de mevrouw aan de telefoon te veel.)

De keuze voor basisschool en peuteropvang is wel vrij en niet beperkt tot eigen gemeente. Overal worden hier SPIL centra opgezet, om de doorgaande ontwikkeling van 0 tot 13 jaar te stimuleren, maar als je dan over gemeentegrenzen gaat is dat niet meer belangrijk? Woon je aan de rand van een stad en kies je ervoor om dus in het naastgelegen dorp naar school te gaan omdat dat dichterbij is dan moet je je peuterwerk maar ergens anders kiezen. Ik vind dat toch krom. Noem je dezelfde ochtenden peuteropvang (het is een en dezelfde groep notabene) dan krijg je van de overheid wel ondersteuning ongeacht de gemeente waar je je bevindt.

Voor kinderopvangtoeslag kom je niet in aanmerking als een ouder thuis is, dan kom je terecht bij deze subsidie vanuit de gemeente.

Had mijn kind een VVE indicatie en dus taalachterstand oid dan zou ik ook niet bij de pspzl terecht kunnen die aan de basisschool is gekoppeld. Juist dan lijkt me het erg belangrijk om die doorlopende lijn van peuter naar school te hebben. Ik vond in Rotterdam een soortgelijk geval en de kinderombudsman van Rotterdam adviseerde de gemeente om de ouders wel tegemoet te komen.

Nouja ik heb al het nodige uitgezocht, maar ik hoopte dat iemand misschien wist bij wie je in zo’n geval nog aan kan kloppen.

Mamoe

Mamoe

09-01-2021 om 14:25

Principe

En ja inderdaad we overleven het vast wel hoor als hij naar een andere pspzl moet, maar ik stoor me gewoon aan het systeem waarin je dan zit.

Het gaat me om het principe en het verschil tussen mogelijkheid voor opvang en mogelijkheid voor pspzl terwijl het om dezelfde groep/organisatie/locatie gaat.

En dan ben ik mondig genoeg, maar veel ouders met kinderen met VVE indicatie hebben zelf ook moeite met de taal en kunnen zo’n dingen moeilijker verwoord krijgen. Zo wordt het dus ook nooit aangekaart.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

09-01-2021 om 18:07

Jammer dan

Zo werkt het, en als je keuze hebt binnen je eigen gemeente zul je het daar moeten zoeken. Tegenwoordig kun je inderdaad kinderopvangtoeslag krijgen als je werkt, dus in de praktijk zullen maar weinig mensen een probleem ervaren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.