Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
tonny

tonny

09-08-2009 om 11:42

Slapen op kinderdagverblijf

'k Heb persoonlijk niet met kinderopvang te maken, maar hoorde laatst bij een visite een verhaal wat me verwonderde.

Oma past twee dagen op kleinkind (bijna 2 1/2 jaar), de andere drie dagen is hij bij de kinderopvang (moeder is alleenstaand.)
Eigenlijk heeft dit jochie veel slaap nodig, maar op de opvang mag hij niet langer dan 1 1/2 uur slapen. Er worden voor de kinderen stretchers neergezet en na anderhalf uur wordt deze ruimte weer omgebouwd tot speelruimte.

De twee dagen waarop hij bij oma is, is-ie versleten en slaapt úren achtereen.

Hoe is dat bij jullie?
Mogen kleintjes zolang slapen als ze aangeven, of zitten ze vast aan een schema?

Tonny
(ik stelde altijd vast dat ik geen oppasoma zou willen zijn, voor vast, maar als ik zo'n verhaal hoor stuur ik tzt mijn plannen bij. Tja, ik ben zelf een slaapkop!)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kiki

Kiki

09-08-2009 om 12:29

Mijn zoontje sliep tot voor kort twee keer per dag

anderhalf a twee uur 's ochtends en anderhalf a twee uur 's middags. Hij is 17 maanden.

Op een gegeven moment ging hij steeds later naar bed, omdat hij om 2000 nog echt niet moe was. Dan sliep hij pas om 2115, 2130. Ook slaapt/sliep hij 's nachts voor geen meter door. Het was duidelijk dat hij overdag teveel sliep.

Toen ben ik gaan schuiven en slaapt hij nu nog maar een keer per dag. Dat was de eerste paar keer ook echt heel zielig, want hij was zo moe. Nu gaat het wel weer hoor, hij gaat nu rond 1130 slapen en wordt rond 1400/1430 weer wakker. Om half 8 gaat hij 's avonds naar bed en we hebben zowaar de eerste ononderbroken nacht gehad.

Maar ik denk dat als ik hem om half 10 op bed zou leggen zou hij ook weer zo in slaap zou vallen.

Vic

Vic

09-08-2009 om 12:51

Mag dat wel?

Volgens mij moeten kinderopvangcentra een aparte slaapruimte hebben. Voor de meeste peuters van 2,5 is anderhalf uur ruim voldoende, maar op de kinderdagverblijven die ik ken was het ook mogelijk om kinderen wat langer te laten slapen als dat nodig was. Over het algemeen is een dag kinderopvang intensiever dan een dagje bij oma, dus het is niet vreemd dat hij de dag daarna even moet bijkomen.

Amasja

Amasja

09-08-2009 om 20:41

Hier

mogen de kinderen in principe slapen zo lang ze willen. Tenzij de ouders aangeven dat ze na een bepaalde tijd wakker gemaakt moeten worden (omdat ze anders bv 's avonds niet slapen). Mijn zoon van 3 was afgelopen week weer goed voor 2 1/2 uur slaap op het KDV.

Linda99

Linda99

09-08-2009 om 21:23

En hier

Kan er in principe ook geslapen worden naar behoefte mits dat te matchen is met de andere kinderen. Er liggen er ongeveer 6 tot 8 in 1 slaapkamer.

Mijn jongste heeft zelfs nog een tijd haar slaapje gedaan nadat de normale slaapronde was geweest. Werkte voor haar beter.

Oudste heeft trouwens ook op stretchertjes geslapen in een speel annex slaapkamer. Maar voor zover ik me herinner werd daar ongeveer 2 uur geslapen en als er een kindje nog heel moe was kon ie nog even blijven liggen. Er was immers nog een ruimte dus dat ging.

Prulletje

Prulletje

09-08-2009 om 23:05

Allebei

Toen mijn dochter als baby naar de crèche ging had deze nog geen aparte slaapkamer voor de peuters. Er werden inderdaad een soort van stretchertjes neergelegd in de speelruimte van peutergroep 1 en de kinderen die niet meer sliepen tussen de middag speelden in de ruimte van peutergroep 2. Gelukkig is de crèche verbouwd en was er wel een echt slaapruimte toen mijn dochter op de peutergroep kwam. Want dat maakt het slapen toch rustiger en het is handiger als je er een langslaper bij hebt. Wel weet ik dat er altijd een peuterleidster bij de kinderen op de slaapzaal was om de boel in de gaten te houden. Dat zou misschien een logistiek probleem kunnen zijn als er maar één kind lang slaapt.

Prulletje

Minet

Minet

10-08-2009 om 09:33

Ja, dat mag, maar

Kinderen tot anderhalf jaren moeten in een aparte slaapruimte kunnen slapen in een kdv, vanaf anderhalf jaar mag een kdv inderdaad gebruik maken van stretchers die in de speelruimte worden neergezet.
Gelukkig hebben de meeste kinderdagverblijven ook voor de kinderen vanaf 1.5 jaar aparte slaapkamers, maar het mag dus wel, en komt (helaas) ook nog wel voor.

tonny

tonny

10-08-2009 om 09:45

Het mag dus op deze manier...

Nou ja, voor kinderen die twee dagen op het KDV zijn en verder thuis of bij oma is dat misschien wel te doen (al lijkt het mij niet prettig, per definitie te moeten bijtanken na een intensief dagje; raak je daar als dreumes niet voortijdig overspannen/overbelast van?).

Maar voor een kind van een alleenstaande werkende moeder, vijf dagen per week op het KDV, lijkt het me toch geen ontspannen wijze van opgroeien.
Hoe doen alleenstaande moeders dat? Dan is je kind toch dag in dag uit versléten?

Tonny

Minet

Minet

10-08-2009 om 10:19

Aanvulling

Ik ken kinderdagverblijven waar peuters inderdaad in een speelruimte slapen, echter.....1 van de groepsruimtes wordt dan omgebouwd tot slaapkamer, daarnaast is nog een andere groepsruimte voor de kinderen die niet slapen of alweer wakker zijn.
De slapende kinderen kunnen op die manier slapen zolang als ze willen, er is dus geen max. tijd aan verbonden, wat inderdaad kwalijk is.

liora

liora

10-08-2009 om 10:34

Tonny

Tonny: "Oma past twee dagen op kleinkind (bijna 2 1/2 jaar), de andere drie dagen is hij bij de kinderopvang (moeder is alleenstaand.)"

Fijn dat je even uitlegt waarom dit kind vijf dagen naar de opvang gaat, want als je het er niet bij had gezet dan zouden we vast allemaal denken: WAAAAT? Vijf dagen naar de opvang. Ohohooh, wat vreselijk.

En om op je vraag in te gaan: mijn zoon ging vier dagen naar de creche, ik werkte en werk vier dagen, niet vijf. Woensdag vrij dus nooit meer dan twee dagen achter elkaar naar de creche. En hij was niet dag in dag uit versleten. Wel is hij altijd een goede slaper geweest en lag hij altijd om zeven uur lekker te knorren. Een beetje moeheid heeft ook voordelen.

Liora

Vic

Vic

10-08-2009 om 11:26

Niet heel moe

Tijdens overgangsfases (van baby- naar dreumes- naar peutergroep) waren mijn kinderen wel moe, maar over het algemeen vonden ze het erg leuk op het kdv. Ze waren ook niet anders gewend aangezien ze er al vanaf 10 weken heen gingen (agossie). Mijn oudste is ook nog een tijd twee dagen per week naar oma gegaan. Daar kwam ze meestal wel moe vandaan omdat oma er nogal een tempo op nahoudt en liefst op 1 dag zowel naar het park als de stad in gaat, en dan ook nog thuis knutselen
Inmiddels gaan ze allebei naar school en 3 dagen bso. Jongste vond dat de eerste weken wel vermoeiend (om 18.45 uur uitgeteld in slaap vallen), maar dat hoor ik van alle kleuters, ook die niet naar de bso gaan.

Nely

Nely

11-08-2009 om 17:47

Aparte slaapruimte

met ledikantjes, tenminste in de tijd dat onze zoon nog naar het kdv ging dus dat is al wat jaartjes geleden. Volgens mij konden ze ook zo lang slapen als nodig was.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.