Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
een ouder

een ouder

08-09-2009 om 08:17

Verticale groepen 4 tot 12 jaar

Wie heeft er ervaring met een BSO die verticale groepen heeft voor 4 tot 12 jarigen. Graag jullie ervaringen positief en negatief.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Nadeel

Het enige nadeel dat ik tot nu toe heb ontdekt is het taalgebruik. Mijn vijfjarige zegt dingen die hij duidelijk hoort van oudere kinderen...

Bij onze BSO helpen de oudere kinderen de jongere, heel leuk om te zien.

Linda

marie

marie

08-09-2009 om 10:09

Taalgebruik ook op school

Hallo
Wat Linda schrijft over haar zoontje - dat kan hij ook heel goed gewoon op school opgepikt hebben. Dat hoeft hij niet persé op de NSO geleerd te hebben.
Gaat je vraag trouwens over een 4-jarige of over een ouder kind?
Mijn eigen ervaring is dat er veel geregeld/georganiseerd wordt voor de jongste kinderen en dat de oudere er soms maar wat "bijhangen". Ik zou dus vooral geïnteresseerd zijn in de opvang voor de 8-plussers. Is er een aparte ruimte waar ze zich terug kunnen trekken? Hoe zelfstandig mogen ze zijn? Moet ze verplicht aan de activiteiten meedoen? Is er inspraak?
Want hoe beter de "oudere" kinderen zich vermaken hoe gezelliger het wordt op de NSO.
Wat ook belangrijk is hoe de leeftijdsopbouw is. Zij er veel onderbouwkinderen? Hoe groot is de groep? Hoeveel leiding is er? Zijn er meerdere ruimtes?
Bijvoorbeeld onze jongste van 11 is dit schooljaar gewisseld van een locatie met opvang van 4-12 jaar met soms wel 30 kinderen (wel meerdere ruimtes) naar een kleine locatie met meestal 10 kinderen en tot mijn verbazing vindt ze het op de kleine locatie veel leuker. Terwijl ik bang was dat ze zich zou gaan vervelen, omdat ze de oudste is. Maar gelukkig zijn er meer kinderen uit de bovenbouw. Op woensdag gaat ze naar een grotere locatie en dat vindt ze ook leuk.
Dus om op je vraag terug te komen. Het is van afstand moeilijk om daar een antwoord op te geven.
Ik heb nog wel een tip - als je "een vinger aan de pols wilt houden" - word dan lid van de Oudercommissie.
succes

Vic

Vic

08-09-2009 om 12:19

Positief

Ik heb ervaring met zowel horizontale als verticale groepen op de BSO. Momenteel zitten mijn kinderen op een BSO die de kinderen over de locaties heeft verdeeld afhankelijk van de school waar ze heen gaan. Zoals hierboven gezegd is het inderdaad heel belangrijk dat er ook activiteiten worden georganiseerd en spelmateriaal is voor de oudere kinderen. Kleuters en onderbouwers vermaken zich wel met knutselen en rondrennen, maar voor de ouderen is het belangrijk dat ze zich ergens kunnen terugtrekken zonder gillende kleuters in de buurt.
Toen mijn kinderen als 4-jarige begonnen vond ik het trouwens best even wennen en best eng dat ze zich zo tussen al die grote kinderen moesten handhaven. Ik geloof dat oudste in eerste instantie ook best onder de indruk was, en dan is het fijn als er ook een leidster is die affiniteit heeft met die kleintjes en een beetje wil tutten, i.p.v. alleen stoere sportieve BSO-leidsters.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.