Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op

Wat kan ik zusje betalen voor oppas 3jarige?

Dochterlief gaat nu 2 dagen naar de creche, maar ik wil het opzeggen of naar minder dagen gaan, want ik kan het niet meer betalen. Ik werk vooralsnog veel freelance /online en kan evt ook thuis werken, al is dat met kinderen erbij altijd lastiger.
Ik heb mijn zusje (29, kinderloos, werkt parttime) gevraagd of ze een dag per week op wil passen, dan kan zij ook iets extras verdienen, en ik gun het haar meer dan een grote opvangcorporatie. Dat wil ze wel, alleen zou het in verband met haar werk in de namiddag een halve dag worden. Niet ideaal dus, maar ik overweeg dan maar heel vroeg weg te gaan en 's middags een halve dag thuis te werken.
Wat is een goede prijs om haar te geven? Ik betaal nu ongeveer 62 per dag, opvangtoeslag meegerekend, voor een dag van 11 uur. Ze zou 5,5 uur bij ons zijn dus precies de helft geven? 30 euro?
Mijn vader past ook elke week op maar die krijgt niks (maar dat wil hij zelf ook absoluut niet). Vind het erg moeilijk!

Phryne Fisher

Phryne Fisher

18-02-2018 om 23:22

Netto?

Betaal je zelf 62 euro, dus na de toeslag? Dat is wel heel veel, dus je hebt of een heel hoog inkomen of een vreselijk duur kdv.
30 euro is volgens mij wel wat een gastouder ook zo ongeveer verdient voor 6 uur werk, maar daar blijft na belasting dan niet veel van over.

Gewoon:

een "normaal" uurloon, toch? Zo rond de € 10 - 12/h?
Dat is wat ik betaal aan een vriend die me af en toe "uit de nood helpt".

Ellen

Ellen

19-02-2018 om 22:33

Yvan

Kdv is te duur en dan zou ze 60 euro of meer voor 5,5 uur moeten betalen?

Volgens mij kan jij best goed rekenen, dus ik kan je reactie niet zo goed plaatsen.

@Ellen

Appels en peren...

In een creche geldt een tarief dat berekend is op x babysitters per y kinderen.
Ik veronderstel daarenboven dat erkende creches bij jullie, net als hier, van overheidswege ook nog gesubsidieerd worden en dat gebruikers van die dienstverlening de kost kunnen inbrengen voor fiscale aftrek. Dat resulteert, hier in elk geval, in een korting van 30 à 40% op de kost voor kinderopvang.

In het geval van een familielid of een vriend die je "uit de nood helpt" is dat allemaal van geen tel. Daar is er sprake van iemand die een loodzware verantwoordelijkheid op zich neemt (ik laat niet om het even wie alleen bij mijn kleine!) en daar mag ook correct voor betaald worden.
Aangezien het hier om een *vrienden*dienst gaat, zit er wel wat rek op de tarieven.
Ik ben van mening dat de vergoeding in elk geval niet lager kan/mag zijn dan de laagste categorie werknemer waar we hier barema's van hebben: de ongeschoolde hulparbeider zonder ancienniteit.
Afhankelijk van de sector/CAO verdient die tussen €9 en €13/h.
Natuurlijk is dat duur. Die vriend van me, die af en toe komt thuiswachten vind dat ook teveel voor een vriendendienst die niet zou mogen betaald worden.
Ik antwoord daar altijd op: "Ik vind dat ik dat moet betalen. Vind je het teveel, geef het dan aan Artsen Zonder Grenzen of zo".

white_queen

white_queen

21-02-2018 om 11:13 Topicstarter

Ik krijg..

weinig toeslag omdat mijn vriend teveel verdient. Daarnaast rekent de opvang inderdaad ook een hoger tarief dan wordt vergoed (er wordt dus maar een deel vergoed).

Ik zelf ben met een wetenschappelijk promotietraject bezig, onbetaald, en werk daarnaast parttime als docent. Dus zeker geen vetpot voor mij, en ik ben degene die in ons huishouden de opvang, clubjes etc betaalt (mijn vriend betaalt het huis). Vandaar mijn vraag hoe ik het betaalbaar kan houden. Mijn zus 13u per uur geven lost het probleem niet op.

🎶🎵🎶🎵Sinbads vrouw🎶🎶🎵🎵🎶

🎶🎵🎶🎵Sinbads vrouw🎶🎶🎵🎵🎶

21-02-2018 om 11:20

Is je vriend

Ook de vader van je dochter?

Maar los daarvan, je woont samen, je studeert en werkt. Dit doe je zodat jullie samen een betere toekomst hebben.

Ik denk dat het tijd wordt om eerste gaan praten over een evenwichtiger verdeling van inkomsten en (verplichte) uitgaven.

Simpel:

dan bespreekt u het toch gewoon met uw zus en jullie bepalen samen wat redelijk is... Toch?

U betaalt een hoger tarief dan wordt vergoed. Hoeveel is dat dan, netto per uur?

Als u vriend het huis betaalt en u hebt uw zaakjes goed geregeld, dan is dat een investering in jullie beider toekomstig bezit.
Als u nu met een (onbetaald) wetenschappelijk promotietraject bezig bent is ook dat een investering in uw toekomstig inkomen.

Beide zijn niet zomaar "kosten", maar wel "investeringen". U mag het dan wel nu niet breed hebben, maar wellicht zal u ooit de vruchten van die investeringen plukken. Ik zie geen enkele reden waarom dat ook niet tot uiting zou komen in wat u uw zus betaalt voor kinderopvang.

Kaori

Kaori

22-02-2018 om 10:01

aha,

de kosten zijn dus niet JOUW kosten maar JULLIE kosten want je vriend heeft net zo veel belang bij de opvang als jij.
Ik dacht dat je alleenstaand was.

Of zoals onze echtscheidingsadvocaat het zo mooi wist te zeggen: de kinderopvangkosten vallen niet onder alimentatie maar moeten 50/50 gedeeld worden want zijn in gelijk belang van beiden. De gene die de meeste toeslag krijgt betaald de volledige rekening en de ander vergoed de helft van de netto overblijvende kosten.

Conclusie die al eerder getrokken is: jullie moeten met z'n 2 deze kosten gaan verdelen en jij zult met je partner om tafel moeten zodat deze kosten ook zijn prioriteit krijgen.

Kinderalimentatie / kosten opvang

#9 Kaori, de kosten voor de opvang dienen wel van de kinderalimentatie betaald te worde, tenzij anders is afgesproken.

Kaori

Kaori

22-02-2018 om 11:18

Narcis

Zoals altijd hangt het altijd van de gemaakte afspraken af, dat geldt voor alles.

Maar het standpunt dat de opvang in het belang van beiden is en dus buiten de alimentatie gereld moet worden vond ik verfrissend.

En daarom ook het advies om aan TO partner duidelijk te maken dat de opvangkosten ook in zijn belang zijn.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-02-2018 om 11:22

Afspraak

Als ze nou met haar vriend heeft afgesproken dat hij het huis betaalt en zij de rest dan is dat toch de afspraak?

Als ik haar broer was en bereid was op te passen dan zou ik daar zeker niet het volle kdv-pond voor willen hebben, zeker niet als ik wist dat ze er financieel toch al krap bijzat...

Dat is dan idd voordeliger

Witte koningin, je zusje zal dan gastouder bij jullie worden en gemiddeld kost dat tussen €4,50 tot €6,00 per uur per kind. Voor 5,5 uur zou ik je zusje dan inderdaad €30,00 tot €35,00 betalen. Het is zo dat gastouders meestal goedkoper zijn als je geen toeslag krijgt. Moet je wel willen, want er zitten haken en ogen aan zoals wat te doen als zus ziek wordt en jullie privacy.

Kaori

Daar heb je helemaal gelijk in maar in basis moet het van de kinderalimentatie betaald worden. Is natuurlijk heel afhankelijk van hoe de situatie is en hoe de verdeling van de kinderen is.(klinkt een beetje vreemd, de verdeling van de kinderen)

white_queen

white_queen

22-02-2018 om 15:25 Topicstarter

gaat niet om alimentatie

we zijn gewoon samen. Vinden jullie het vreemd dat we zulke afspraken binnen het huishouden hebben over de verdeling van financien? Het leek mij overzichtelijk en eerlijk als ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft, zeker gezien ik zoveel minder verdien dan hij.

dank iedereen voor jullie inbreng.

Kaori

Kaori

22-02-2018 om 15:35

ja, ik vind dat vreemd

want het huishouden is inclusief kinderopvang wat mij betreft een gezamelijke verantwoordelijkheid.

Wij maakten een totaal begroting en keken dan vanaf welke rekening het dan betaald werd. Dus eigenlijk alle vaste lasten gingen van rekening van mijn ex, en de luxes van mijn rekening maar dat betekende niet dat we over en weer niets in te brengen hadden. Dat wat per maand overbleef (na sparen en reserveren, want dat is onderdeel van de vaste lasten) verdeelden we 50/50.

Niki73

Niki73

22-02-2018 om 15:38

Afspraken onder de loep

Iedereen moet zelf weten hoe de financiën geregeld worden, maar als jij niet kunt werken of studeren omdat de kinderopvang voor jou onbetaalbaar is, terwijl je partner nog financiële ruimte heeft, dan zit er iets goed scheef en mogen de afspraken opnieuw bekeken worden. Ik zou zeggen: alle inkomsten op een hoop, alle vaste lasten eraf en dan kijken wat je met de rest doet.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-02-2018 om 16:04

Gezamelijk

Het huis is normaal gesproken ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid natuurlijk.

Dat gezegd hebbende gingen bij ons de 'afspraken' overboord toen we kinderen kregen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-02-2018 om 16:10

eigen verantwoordelijkheid?

"Het leek mij overzichtelijk en eerlijk als ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft, zeker gezien ik zoveel minder verdien dan hij."

Lees nog eens terug wat je schrijft. Eigen verantwoordelijkheid? Het zijn toch ook zijn kinderen? Ik vind dit eerlijk gezegd de klassieke man-vrouw-verhouding-valkuil. Man werkt en hoeft zich niet druk te maken over kinderopvang. En als vrouw dan zo nodig moet werken, is het haar verantwoordelijkheid om voor opvang te zorgen.

Nee dus. Jij hebt net zoveel recht/plicht om te werken en je te ontwikkelen als hij. Dus kinderopvang is bi uitstek en gezamenlijk verantwoordelijkheid (en kostenpost).

Ad Hombre

Ad Hombre

22-02-2018 om 19:34

Ijsvogel

"Ik vind dit eerlijk gezegd de klassieke man-vrouw-verhouding-valkuil"

Nee hoor, de klassieke m/v valkuil is dat de man het geld verdient en de vrouw het opmaakt.

Ik droom ervan het omgekeerde nog eens mee te maken maar ik reken er niet al te erg op. Misschien maar beter ook, want dan gaat het vast niet goed met me.

Tssss..... Ad Hombre

Schaam u.

We heebn hier een mooi voorbeeld van zo'n "klassieke man-vrouw-verhouding-valkuil". Een getalenteerd politicus die het ooit schopte tot in de hoogste regionen van de macht.
Zijn vrouw, nochtans ook bepaald geen stomme trien, die op eigen kracht wellicht een schitterende carrière had kunnen uitbouwen, bleef thuis. Voor de kinderen en om meneer te ondersteunen in zijn blitse loopbaan.
Meneer legde het al snel aan met zijn jonge en knappe "personal assistent".
Hij liet zijn vrouw en zijn kinderen zitten en schopte haar van jong. Er volgden nog een paar akkefietjes met andere vrouwen.

Enkele weken voor zijn dood, trouwde hij met een vrouwelijke politicus die al altijd zijn minnares geweest was. Kwestie van de erfenis een "goede thuis" te bezorgen. Bij haar had hij geen kinderen. Geen van zijn kinderen heeft iets geërfd.
De man staat in de geschiednisboeken als een "groot staatsman". Christelijk, conservatief, een overtuigd voorvechter van "het gezin als hoeksteen van de samenleving".

Zijn talloze scheve schaatsen waren goed gekend onder het politiek journaille, maar met "dat soort riooljournalistiek" wou men de welmenende burger natuurlijk niet vervelen.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-02-2018 om 16:11

Yvan

Oh, maar dat kunnen we hier ook hoor. Over de onlangs verscheiden Ruud Lubbers gingen allang geruchten over buitenechtelijke affaires. Lang voordat hij in een #metoo-incident avant-la-lettre op z'n kont ging als Hoge Commisaris voor de Vluchtelingen toen hij zich aan een medewerkster vergreep.

rode krullenbol

rode krullenbol

23-02-2018 om 16:25

Heren 'roddeltantes' ...

Als ik jullie even op de vingers mag tikken? Jullie dwalen af.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-02-2018 om 17:58

"Als ik jullie even op de vingers mag tikken? Jullie dwalen af."

Huh? Wat was het onderwerp dan?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-02-2018 om 12:13

Informele circuit

Wat ik betaalde was 3 euro per uur voor 1 kind, en 4,50 euro voor 2 kinderen.
Bracht de kinderen wel naar de oppas.

Vraag je zus eens wat zij wil? Al die bedragen die hier om je oren vliegen zijn niet relevant want je hebt het geld niet. Je betaalt namelijk kinderopvang vanuit een laag salaris, gebaseerd op een toeslag die bij een hoog salaris hoort.
Dus of je gaat het anders regelen thuis, of je lost het tijdelijk via een vriendendienst op.

En nee, ik vind jullie regeling niet fair. Steunt jouw vriend je studeerplannen niet?

[OT] @Rode Krullenbol

"Roddelen" is wanneer mensen feitjes menen waar te nemen, daaraan hun "conclusies" vastknopen en die aan de wereld kond doen. Wel vaker is het resultaat deerniswekkend en geeft het aanleiding tot plaatsvervangende schaamte om zoveel dwaasheid/bekrompenheid/zelfingenomenheid. Genre: "ik heb altijd al geweten dat hij niet deugde: hij lapte zijn ramen nooit en hij was steeds erg sjofel gekleed. Hij zei ook niet altijd goedendag en hij at rare dingen. Soms stonk het als hij aan het koken was".
Kortom: de onozele blabla die "moraliteitsgetuigen" hier komen uitbraken tijdens assisenprocessen.

Het verhaal dat ik vertelde is goed gedocumenteerd en algemeen gekend. Dergelijke verhalen worden doorgaans niet aan de grote klok gehangen, omdat het beperkt kransje politieke journalisten zich maar al te graag aanschurkt tegen de macht. Al was het maar omdat ze nu eenmaal afhankelijk zijn van de welwillendheid van de vertegenwoordigers van die macht.

Toen de Waalse, socialistische politicus André Cools neergeschoten werd, op 18 juli 1991 om 07h30 's morgens, melden alle kranten dat hij toen net het appartement van "een vriendin" verlaten had.

Dat zorgde voor nogal wat gegniffel: iedereen wist dat de "gelukkig getrouwde" Cools niet vies was van een scheve schaats en dat hij omgebracht was op de parking van het appartementsblok van zijn minnares.

Begin april 2015 berichte het nieuws dat de bekende socialistische politicus Steve Steyvaert, een omhooggevallen cafébaas en aartsopportunist, door de kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen was naar de rechtbank. De kamer oordeelde dat er een stevig dossier was en Steyvaert werd beschuldigd van verkrachting.

Verhalen over de man die het moeilijk had om zijn handen (en de rest) thuis te houden, waren er altijd al geweest, maar deze keer was het dus niet gelukt om de zaken buiten de rechtbank te houden.

Enkele uren later werd zijn lichaam uit het Albertkanaal opgevist: hij had de eer aan zichzelf gehouden.
In de lofredes werd geen gewag gemaakt van een opportunist die zijn lul achterna liep en het Vlaams socialisme 50 jaar achteruit gezet heeft.

Wel vreemd, dat sommigen hier zonder enige reserve meehossen in de #MeToo-gekte, onderwijl de werkelijk vaststaande feiten als geroddel afdoend...

Ely

Ely

25-02-2018 om 21:29

White queen

Ook ik vind jullie afspraken over wie wat betaalt niet redelijk. Zeker omdat jij aangeeft dat je niet uit kan. Ik zou de noodzakelijke uitgaves (en ja, daar hoort kdv bij) op een rij zetten en die allemaal van een gezamenlijke rekening laten gaan. Vervolgens storten jullie allebei op die rekening, pro rato natuurlijk. Plus een beetje meer zodat er een buffertje op die rekening komt. Individuele hobbies of voorkeuren kunnen van eigen rekening. Hier staan bv kleren voor onszelf niet in de lijst met gemeenschappelijke kosten omdat we daar nogal anders naar kijken .
Ik hoop dat je vriend niet het huis op alleen zijn naam heeft staan?

Mocht je vriend bovenstaande constructie niet aan willen gaan kun je vragen of hij de kinderopvangtoeslag die je misloopt door de hoogte van zijn inkomen dan gaat compenseren, dat lijkt me dan wel het minste. Maar ik hoop dat hij zich realiseert dat dit niet klopt en met een beter verhaal komt

In antwoord op je eerste vraag; oppas aan huis voor één kind is volgens mij bijna altijd financieel nadelig voor één van de partijen en dus alleen leuk als iemand het geld goed kan missen. De vraag is dus: is het voor je zusje een leuk extraatje of heeft ze het geld hard nodig?

Een ander punt: wat doe je als je zusje ziek is of verhinderd? Op vakantie? Het voordeel van een kdv is dat er altijd opvang is, dat vind ik heel fijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.