Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op
Vic

Vic

21-05-2009 om 17:03

Zonder toezicht buiten spelen (bso)

Ik heb bij het ophalen al twee keer gezien dat de kinderen op de bso aan het buitenspelen waren zonder leidsters in de buurt. Voor mijn 10-jarige vind ik dat (natuurlijk) geen probleem, maar laatst trof ik mijn 4-jarige die samen met een stel kleuters een andere kleuter aan het ingraven was in de zandbak. De 'buitenleidster' was op dat moment even met een kind naar binnen dat gevallen was.
Vinden jullie dat dat kan, of kan ik er wel iets over zeggen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Asa Torell

Asa Torell

21-05-2009 om 20:44

Wat is naar binnen?

Is dat ergens waar ze de kinderen wel rechtstreeks kan zien? Dat zou ik volgens mij wel willen. Je weet inderdaad maar nooit of kleuters ineens iets heel raars en gevaarlijks bedenken (zoals jouw voorbeeld). Hier een BSO met twee groepen waardoor er altijd minstens twee leidsters buiten zijn, ik heb nog nooit meegemaakt dat de kinderen zonder leidster buiten waren. Ik vind dus dat je er wel wat over kunt zeggen, zeker nu met het meegemaakte voorbeeld.

zon

zon

22-05-2009 om 08:13

Ik vind wel dat dat kan. Als er een kind gewond is en je moet snel actie ondernemen kan je niet eerst wachten tot alle kinderen bij elkaar zijn een mee naar binnen gaan. Daarnaast vind ik dat je van kleuters toch wel mag verwachten dat ze even alleen kunnen zijn. Thuis worden kleuters volgens mij ook niet elke seconde in de gaten gehouden. Mijn dochter van bijna 4 is in elk geval regelmatig buiten (tuin of voor op de stoep) terwijl ik af en toe even een blik op haar werp. Ik vind niet dat kleuters een lange tijd alleen kunnen zijn maar wel een paar minuten omdat de leidster even met een kind mee naar binnen moet, koffie gaat halen, naar de wc gaat etc. Daarnaast hangt het er idd vanaf hoe ver weg ze is maar je verwacht van kinderen boven de 4 dat ze als er iets is wel naar binnen komen.

Vic

Vic

22-05-2009 om 12:09

Geen toezicht

Bij onze bso is een heel grote speelplaats die vanuit de groep niet te zien is. Het voorste stuk kun je zien vanuit de gang, maar de zandbak, klimrek en schommels liggen uit het zicht. Ik laat mijn 4-jarige thuis niet zonder toezicht buiten spelen, dus ik wil eigenlijk niet dat dat op de bso gebeurt. Kun je dat eisen? Bij niet zoveel kinderen, als ze met twee leidsters staan, zou dat betekenen dat ze dan niet meer binnen én buiten kunnen spelen. Ik weet niet of je van kleuters mag verwachten dat die geen gekke dingen doen, maar die van mij gaat gerust skateboarden of boven in het klimrek hangen, en als er iets gebeurt weet ik niet of ze eraan denkt om een juf te roepen.

liora

liora

22-05-2009 om 12:44

Buiten

Hoi,

Ik vind het belangrijk of het een publieke speelplaats is, dus openbaar, of dat het een afgesloten speelplek is alleen toegankelijk voor anderen van de nso. In het laatste geval vind ik het zeker kunnen dat ze even alleen zijn in het geval dat je beschreef. Als een kind is gevallen, moet de leidster even actie ondernemen.

Ik vind dat een kind van vier niet de hele tijd onder toezicht hoeft te staan. Laat je je kind ook niet even alleen in de woonkamer spelen of in de tuin?

Liora

zon

zon

22-05-2009 om 16:49

Maar

is jou dochter dan nooit even 5 minuten alleen?
Ik denk dat de kinderen er de dupe van worden als er continu toezicht moet zijn. Dit betekend denk ik in veel gevallen dat of alle kinderen naar buiten moeten, of alle kinderen binnen moeten blijven. Ik vind dit wel een beperking en vind het juist belangrijk dat kinderen op de bso keuzevrijheid hebben bij hun activiteiten.
Ik verwacht eigenlijk juist dat als mijn dochter met een vriendinnetje naar buiten wil terwijl de overige 18 kinderen binnen iets willen doen, dat dit mogelijk is. Van de leidsters verwacht ik dan dat ze af en toe komen kijken. Voorwaarde moet wel zijn dat het schoolplein relatief veilig is. Natuurlijk kunnen ze uit het klimrek vallen maar dat kan ook gebeuren als je er bij staat en zolang ze niet alleen zijn kan er altijd iemand de begeleider halen. Zonde als je de kinderen hun vrijheid afpakt.
Wel moeten ze rekening houden met jou wensen. Als jij je kind niet in staat acht alleen buiten te blijven en aangeeft bij de leiding dat je dit niet wil dan moeten ze hier rekening mee houden. Dit kan je zelfs eisen denk ik. Gevolg kan dan wel zijn dat jou kind binnen moet blijven terwijl anderen wel naar buiten mogen.

Minet

Minet

23-05-2009 om 10:34

Veiligheid

Uit ervaring weet ik dat de GGD bij hun jaarlijkse check vragen naar het toezicht op buitenspelende kinderen. Als tip gaven zij ooit een lijst op te hangen, zichtbaar voor elk kind, waarop de namen staan met daarachter een picto of het kind wel/niet zonder toezicht naar buiten mag, en of het wel/niet van het plein af mag. De ouders bepaalden deze 'rechten' van het kind, 2 x per jaar vulden zij daartoe een formuliertje in waarop ze tekenden voor deze 'rechten'. Door deze lijst kunnen kinderen ook van elkaar zien of ze buiten mogen spelen zonder leidster, en waar. Ze kunnen hiermee rekening houden bij het vragen van kinderen om mee naar buiten te gaan.
Daarnaast is het wel de bedoeling dat een leidster elke 10 minuten naar buiten gaat om in ieder geval bij de jongsten op het plein te kijken. De wat oudere kinderen die ook buiten het plein mogen spelen zijn oud/wijs genoeg om hulp in te roepen als dat nodig is.

Of kinderen dus zonder toezicht buiten mogen spelen is altijd een kwestie van afspraken maken tussen ouders en leidsters. Als dat vastligt is de verantwoordelijkheid altijd gedekt.

liora

liora

23-05-2009 om 12:08

Pelle

Hoi Pelle,

Ben het deels met je eens, een 4-jarige moet ook zonder toezicht kunnen spelen. Maar niet op een openbaar pleintje! Ik woon in Amsterdam en zou mijn zoon van bijna zes echt nooit alleen op een pleintje laten spelen zonder mijn toezicht. Ik zou veel te bang zijn dat een of andere gek hem iets aandoet.

Liora

Vic

Vic

24-05-2009 om 11:31

Thuis

Dat heb ik niet helemaal juist gezegd. Mijn dochter speelt thuis niet alleen buiten op straat, maar natuurlijk is ze gerust wel eens een uur alleen in de huiskamer. In de tuin houd ik altijd nog wel een oogje in het zeil omdat ik daar een hoogteverschil (met stenen trap) heb van een meter of 2. Thuis zit ik er ook niet altijd met mijn neus bovenop als ze met andere kinderen speelt, maar dan ga ik wel vaker kijken wat ze aan het doen zijn. Ik denk dat ik gewoon maar eens 'vrijblijvend' vraag hoe het beleid van de bso is. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze vierjarigen een half uur zonder toezicht laten spelen, die kinderen verzinnen de gekste dingen. Het is trouwens wel een afgesloten speelplein.

Toezicht

Toezicht moet. Ook bij buitenspelen natuurlijk.
Zoooo simpel is het. Bij mooi weer gaan ze bij de bso van mijn zoon gewoon eerst allemaal naar buiten (en de 3 leidsters). Om ongeveer 5 uur gaan ze buiten opruimen en allemaal naar binnen. Bij wat twijfelachtig weer zit er soms 1 leidster binnen met een paar kinderen en de rest is buiten.
Toezicht moet. Altijd.

Minet

Minet

26-05-2009 om 08:04

Heel jammer

BSO is vrije tijd van kinderen, waarin voor hen niet bepaald zou moeten worden of ze binnen of buiten spelen. Een goede BSO moet zo georganiseerd worden dat kinderen ten alle tijde kunnen kiezen waar, met wie en met wat ze spelen.

liora

liora

26-05-2009 om 14:56

Mwah

Hoi Minet,

Als kinderen thuis zijn in hun vrije tijd, wordt er toch ook heel veel voor ze beslist?

Liora

Minet

Minet

26-05-2009 om 18:11

Liora

Nee, mijn kinderen hebben na schooltijd de beschikking over hun vrije tijd. Dat wat vastligt is in overleg beslist, bv. een club of muziekles. Verder bepaal(de) ik nooit of ze binnen of buiten moesten spelen, en wat ze moesten gaan doen, daarvoor moesten ze hun eigen brein en fantasie raadplegen.
Ik weet dat bij veel BSO's in hun ped. beleid staat dat BSO-tijd vrije tijd is, waaraan kinderen zelf invulling geven, maar waar ook het nodige wordt aangeboden waarbij kinderen zelf beslissen of ze van dat aanbod gebruik maken of niet.

Waarom denk jij dat er zoveel voor kinderen worden beslist? En wat beslis je dan allemaal voor hen, en hoe vinden kinderen dat?

Annet

Annet

26-05-2009 om 21:30

Ik gooi mijn kinderen echt naar buiten

Mooi weer? Hup, buiten spelen! Niet alleen computer en tv. Het is nu mooi weer. Er valt dus niets te kiezen dan... Na wat gemopper hebben ze het reuze naar hun zin buiten.
Op de BSO mogen ze wel kiezen. Er zijn genoeg kinderen voor twee leidsters. Maar ik zou er ook geen moeite mee hebben als ze op sommige dagen naar buiten moeten. Soms gebeurt dat ook op de BSO.

liora

liora

26-05-2009 om 23:00

Minet

Hoi Minet,

Als het mooi weer is, en ik wil naar buiten, moet zoon toch echt mee. Als ik een boodschap ga doen ook. Als ik met vrienden afspreek, moet hij ook mee. Ik probeer het altijd zo te doen dat het voor hem ook leuk is, maar hij kan echt niet altijd zelf bepalen wat hij in zijn vrije tijd doet.

Liora

Vic

Vic

27-05-2009 om 10:55

Kiezen

Mijn 10-jarige mag over het algemeen zelf weten wat ze doet. Wil ze naar het dorp, prima, tv kijken ook. Mijn 4-jarige heeft die vrijheid nog niet. Als ze naar de speeltuin wil en ik heb geen zin, gebeurt het niet. Ze mag ook nog niet alleen thuis blijven.

Maylise

Maylise

28-05-2009 om 18:08

Bso

Hier op de BSO is er een vrij klein maar wel goed afgeschermd plein. De BSO ligt op loopafstand van twee scholen met grotere pleinen en voetbalveld. Dit is dus heel aantrekkelijk voor de BSO kinderen. Vanaf groep 4 mogen de kinderen op de BSO naar de school lopen om daar op het plein/veld te gaan spelen. Als ouder moet je hier wel toestemming voor geven.
De jongere kinderen spelen dus op het kleine plein van de BSO zelf. Ze mogen zelf kiezen of ze binnen of buiten spelen. Er is meestal zowel toezicht buiten als binnen maar ik weet dat het in geval van gewonde kinderen ed. nog wel eens zo is dat de kinderen buiten even alleen worden gelaten.
Het plein is goed afgeschermd en goed te zien vanaf de groepsruimte van de BSO dus ik heb daar niet zo veel problemen mee. Als het om uren zou gaan dan zou ik het niet fijn vinden dat er geen toezicht is maar voor een paar minuten moet dat gewoon kunnen IMHO. Ook voor 4jarigen. Het plein kan je meer beschouwen als in de tuin spelen dan als echt buiten spelen gezien de afscherming en het overzicht.
Ik vind het wel fijn dat de kinderen zelf mogen kiezen waar ze spelen. Niet alle kinderen vinden buiten spelen leuk en gedwongen buitenspelen (nadat je dat ook al heb moeten doen in de pauzes van school en bij de overblijf) zou het plezier in de BSO bij die kinderen ernstig doen afnemen.

Maylise

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.