Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

12-04-2011 om 15:38

Aanpassen wapenwet?

Ok... aanpassen wapenwet of niet?

Tijgeroog

Tijgeroog

12-04-2011 om 15:41

Maar dat vond ik afgelopen vrijdag ook al.

Jolanda123

Jolanda123

12-04-2011 om 16:18

Nee, niet aanpassen.

en wel hierom: laten we eerst eens beginnen met het uitvoeren van de wapenwet zoals hij er is. Met dienders die de tijd en de gelegenheid hebben om de noodzakelijke controles te doen.

Daar begint het mee.
Het is toch van de zotte dat er dankzij de bezuinigingen taken domweg niet uitgevoerd kunnen worden zoals ze uitgevoerd horen te worden, om dan achteraf als blijkt dat het niet goed gaat, de wet aan te passen?

Kijk, de wet aanpassen geeft de kamer in iedergeval het gevoel dat ze "iets" gedaan hebben, en dat er adequaat op dit voorval is gereageerd. De kamerleden kunnen weer slapen, er is geluisterd naar de achterban en voor het oog van nederlands volk is alles weer goed.

Duh.

Totdat blijkt dat de nieuwe wet ook niet werkt, omdat er geen controle is...

Ik ben al lang blij dat het EPD af is geschoten door de eerste kamer. Dit was namelijk een hele mooie aanleiding geweest voor de politie om ook toegang te vragen voor het EPD... Want ja, hoe moet je anders weten of iemand "labiel" is..

Jolanda123

Jolanda123

12-04-2011 om 16:32

En daar komt bij...

(als ik dan toch in mijn vuur zit)

Denk je nu echt dat als de wapenwet dusdanig is aangepast dat er geen wapens (met vergunning) meer voorhanden zijn, dat dit soort dingen niet gebeuren?

Er is in deze situatie een persoon geweest met kortsluiting in zijn hoofd, die willens en wetens een wapen heeft gezocht( en gevonden, want die was in huis), en die te keer is gegaan.

Als hij geen wapen in huis had gehad, dan had het kunnen zijn dat hij met zijn auto de menigte in gereden was, netzoals Karst T.

Of hij was naar een Perry Sport toegegaan, had zich een kruisboog aangeschaft en na een dag of wat oefenen was hij met 50 pijlen het winkelcentrum ingegaan om daar te schieten...

Iemand die kwaad wil doen, kan kwaad doen. Wapenwet of geen wapenwet.

Het kalf en de put

Na Volendam werden ineens de veiligheidseisen in de horeca serieuzer genomen (en inmiddels zie ik alweer volop tafeltjes voor nooduitgangen staan).
Na Enschede was vuurwerkopslag 'hot' (geen idee hoe het nu is, heb daar geen zicht op)
Na dit akelige schietincident staat de wapenwet op scherp.

Op zich heel goed dat iedereen weer even extra bij de les is. Maar meer dan dat betekent het niet. Het kan altijd gebeuren dat bij iemand een draadje los schiet, de stoppen doorslaan, noem maar op, en als onschuldig slachtoffer kun je op elke plaats en op elk moment nét niet moeten zijn.

Het is niet anders.

dc

dc

12-04-2011 om 17:15

Munitie

Als ik me niet vergis is een pistool een stuk minder gevaarlijk zonder echte munitie. Als ze nou verbieden thuis "echte" munitie te hebben, en deze enkel tolereren bij schietverenigingen en bij de politie enzo, dan heb je toch ook een adequate oplossing? Of mis ik iets?

Jolanda123

Jolanda123

12-04-2011 om 17:31

Pelle

Je schreef: Als Karst T een wapen had gehad waren wij nu een republiek!

Tja, misschien wel. Misschien ook niet.

Ik heb alleen in die periode nooit gehoord dat er dan maar een verbod op auto's moest komen, omdat die gebruikt konden worden als "wapen". Of dat er jaarlijkse controle's moesten komen voor alle mensen die een rijbewijs hadden, om aan te tonen dat je "psychisch" in staat bent om zonder moordplannen rond te rijden.

Nogmaals de wapenwet aanpassen helpt niet. De wet die er is juist toepassen en correct uitvoeren, helpt veel beter.

Naief

ik wist dus helemaal niet voordat deze jongen in Alphen aan de Rijn zijn verzameling vuurshit ging gebruiken dat je in NL een automatisch (of zoiets dergelijks) mag hebben als particulier.

Naief vast maar ik dacht dat je in NL alleen maar zo'n jacht geweer of zo'n ding mag hebben waar je kleiduiven enzo mee schiet en dat verder alleen politie en criminelen vuurwapens hadden. Ooit in een duister verleden heb ik op mijn 19e een klein vuurwapen als kadootje aangeboden gekregen, dat heb ik uiteraard geweigerd, dat was ook niet een man waar ik uberhaupt iets van wilde.

Jolanda123

Jolanda123

12-04-2011 om 18:18

Niet naief

Ik wist het ook niet.

Toevallig dat ik van mijn man hoorde dat vol-automatische wapens verboden zijn in nederland voor particulieren, en dat kwam pas in de de praat te pas na aanleiding van dit incident.

Dus zo vreemd is dat niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2011 om 21:36

Bij mijn weten

had hij de mitrailleur illegaal.
De wapens thuis in bewaring houden en de kogels bij de schietvereniging lijkt me niet erg controleerbaar.
Het lijkt mij dat er sowieso een steek is losgelaten door iemand waarvan bekend staat dat hij suïcidaal is, een wapenvergunning te geven of te laten houden. Dat soort gegevens horen beschikbaar te zijn voor degene die die vergunning verstrekt. Ik begrijp dat de politie-commissaris daar verantwoordelijk voor is. Dan maar wat minder privacy.

Oh gelukkig

ik was er al zo verbaasd over. En verder sluit ik mij verder af voor al deze ellende, dat 12 jarige meisje zit nog heel erg in mijn hoofd en meer kwaadheid over gammele systemen kan ik er effe niet bij hebben.

Chippie

Chippie

12-04-2011 om 22:12

Kaaskopje

´had hij de mitrailleur illegaal.`

Bij mijn weten was het geen mitrailleur maar een half/automatisch ding. En ja, daar kun je in NL een vergunning voor krijgen, heb ik begrepen.

Tja, en wat ik daar van vind? Ik kan er zo ontzettend weinig mee. Ik geloof niet dat een totaal wapenverbod ook maar iets uithaalt. En ik vraag me ook af of je iedere pesoon die ooit suicidaal is geweest en-of psychiatrisch is opgenomen zijn hele leven een wapenhobby moet verbieden (ondanks dat ik er niets mee heb). Ik denk dat onder alle wapenvergunninghouders ook genoeg mensen zijn die ooit suicidaal zijn geweest. Omdat wapenvergunninghouders ook maar gewoon mensen zijn. Maar de kans dat een suicidale wapenvergunninghouder dit aanricht is volgens mij nog steeds heel erg klein.

Ik heb geen idee waardoor iemand wordt getriggerd om in zijn zelfmoordpoging andereen mee te nemen. Dat intrigeert me op één of andere manier. Maar zelfdoding is voor een psychisch gezond persoon als zo lastig te begrijpen, laat staan dit. Maar ik ben er niet van overtuigd dat wapenbezit automatisch leidt tot dit soort taferelen.

Maar als er dan een trigger is om bij je zelfdoding onschuldigen mee te nemen dan is bij wapenbezit de manier hoe je je daad uit gaat voeren niet al te lastig te bedenken. Maar is het wapenbezit er niet dan kan ik tig manieren bedenken om morgen tig onschuldigen te vermooden. Auto, keukenmessen, bakstenen en een school en creche op de hoek.

Ik ben ervan overtuigd dat dit soort vreselijke drama's (bv Karst en Tristan) niet te zijn voorkomen. Een vuurwerkfabriek midden in een woonwijk, brandbare kerstversiering, etc daar kun je regels voor bedenken omdat het gaat om fysieke zaken. Maar ik kan geen regel bedenken om psychoses en acute psychische nood oid te voorkomen.

Zoals gezegd; het intrigeert me wel. Hoe kan dit gebeuren in een mensenbrein? Waardoor wordt het getriggerd?

Chippie

Chippie

12-04-2011 om 22:27

Halfautomatisch en vergunning

Ik kan de wapenwet niet citeren maar uit het stukje van Nieuwsuur:

Na het schietdrama van afgelopen zaterdag in Alphen aan de Rijn, blijven nog veel vragen over. Waarom kon een suïcidale man zomaar met een (half)automatisch wapen naar een winkelcentrum gaan? ...............
Tristan van der V. heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat zeggen het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie Hollands Midden. Alle drie de wapens die in het winkelcentrum zijn aangetroffen zijn gebruikt, aldus het OM en politie. Voor deze wapens had Van der V. een vergunning.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2011 om 00:51

Chippie

Ik heb er geen verstand van hoor:-) Maar voor wat ik de politiechef van Alphen hoorde zeggen is dat hij geen vergunning had voor dat ding.
Bij Pauw en Witteman was een ex-brigadier te gast, die zich bezig had gehouden met wapenvergunningen. Het komt er op neer dat zo'n 99 procent van de mensen met een wapenbezit er niet zomaar mee loopt te zwaaien. Wie dat wel doen zijn over het algemeen criminelen met illegale wapens. Daarnaast schijnen er jaarlijks nogal wat wapens in beslag genomen van mensen waar aanwijzingen zijn dat die wapens mogelijk een risico zullen (gaan) vormen. Overmatig drankgebruik, scheiding, dat soort situaties.
Er zat ook een eigenaar van een schietvereniging. Ik vond hem nogal dwarsig aanwezig zijn. Zo van "Kom maar op met dat gez..k!"
Ik begrijp, vanuit mijn beleving uiteraard, sowieso niet waarom mensen graag een vuurwapen in handen hebben. Wat is dat toch? Wat mij betreft zouden alleen mensen uit hoofde van hun beroep een vuurwapen mogen bezitten.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2011 om 00:55

Owh... (chippie)

Ik lees nu je laatste reactie. Hij had dus tóch een vergunning voor alle gebruikte wapens. Dat nieuws heb ik blijkbaar gemist.

dc

dc

13-04-2011 om 08:25

Kaaskopje

"Ik begrijp, vanuit mijn beleving uiteraard, sowieso niet waarom mensen graag een vuurwapen in handen hebben."

Jongens. Mijn 5 jarige heeft een pistool die schuimpjes schiet voor z'n verjaardag gehad van iemand. Daar speelt hij echt elke dag mee! Ik snap er ook helemaal niets van... Maar goed, dat voetballen snap ik ook niet zo.

En wat betreft controleren, het is gewoon moeilijk te controleren wat mensen in huis hebben. Moet je daarom maar stoppen met bedenken wat wel en niet mag?

mirreke

mirreke

13-04-2011 om 10:00

Ad hoc beleid

heet dat geloof ik. Eigenlijk is het geen beleid maar je laten sturen door wat er gebeurt in den lande. En zo lijkt het dan weer alsof de autoriteiten hiervoor geen adequaat beleid op dit soort onderwerpen (vuurwapenbeleid, vaders die met een veroordeling wegens kindermisbruik op zak toch de voogdij en zorg over hun dochters krijgen) hadden. Maar dat beleid was er wel degelijk, er is vaak door omstandigheden geen handhaving of geen controle.
In het geval van de vuurwapenwet bv. vind ik zo'n spasmodische reactie enorm ergerlijk, omdat tegelijkertijd enorm bezuinigd wordt en nog gaat worden op de politie, en er ook nog eens een reorganisatie dreigt (wil opstelten geen landelijk korps ervan maken, en dan de managerlagen ertussenuit, lekker platte organisatie, maar dan is niemand meer verantwoordelijk enz. enz). De politie kan met de huidige bezetting niet voldoen aan alle eisen die er liggen.
De kans dat zoiets als in Alphen gebeurd is natuurlijk enorm klein, en daarom kan je je voorstellen dat hier geen prioriteiten liggen als je als politie een afweging moet maken.
Daarnaast zou het ook vrij bizar zijn als mensen met een psychiatrisch verleden daarop worden beoordeeld. Dan begin je hiermee, en wat mag er dan later nog meer niet meer...
En ondertussen, nee ik snap niks van mensen met een liefde voor wapens, maar net als pelle snap ik een heleboel dingen niet. Gelukkig ben ik niet de maat der dingen.

Jolanda123

Jolanda123

13-04-2011 om 10:37

Mirreke, en nog wat gedachten.

je verwoord prima datgene wat ik wil zeggen.

Inderdaad een goede uitvoering van de wetten die er zijn, zonder in de waan van de dag mee te gaan en wetswijzigingen te maken op datgene wat er speelt in de maatschappij.

Jolanda123

Jolanda123

13-04-2011 om 10:48

Schietvereniging "pief paf poef"

En dan nu het volgende.

Stel je eens voor dat de wapenwet aangepast wordt, en één van de aanpassingen is dat jij je wapens achter moet laten bij de schietvereniging.

Bij schietvereniging "Pief paf poef" zitten 75 leden, waarvan er 50 nog regelmatig schieten. Alle leden hebben tussen de 1 en 5 wapens, en in totaal heeft de vereninging "Pief paf poef" 200 wapens in zijn bezit. Van oud tot nieuw, van "duur en bijzonder" tot "gewoon spul".

schietvereniging "Pief paf poef" wordt nu verplicht om die wapens in hun verenigingsgebouw te bewaren. Dus moeten er 2 wapenkluizen komen, één voor de munitie, één voor de wapens. Maar ja... De leden vinden het toch erg fijn dat elk lid ruimite heeft voor zijn eigen wapens. Want stel je eens voor dat ieder lid bij elk wapen kan komen. Dat vinden we ook niet fijn.
Dus worden er de nodige verbouwingen gedaan. Dat kost geld. Veel geld. De lidmaatschapskosten gaan omhoog, het spaargeld van schietvereniging "Pief paf poef" gaat naar beneden, en na 1 jaar voldoet schietvereniging "Pief paf poef" aan de eisen die er gesteld worden.

Na 6 maanden valt het schietvereniging "Pief paf poef" op dat er toch regelmatig mensen binnenkomen die aangeven dat ze graag lid willen worden van schietvereniging "Pief paf poef", en die heeeeeeeeel geïnteresseerd zijn in de beveiliging van de wapens, en de manieren waarop schietvereniging "Pief paf poef" dat doet.

Ook valt op dat regelmatig het alarm afgaat bij schietvereniging "Pief paf poef", en dat er toch aan de sloten gerommeld wordt, maar ja, of ze nu het geld hebben om een beveiligingsbedrijf in te huren om te wapens te bewaken, dat is ook niet het geval.

Dan komt er tijdens een openbare leden vergadering van schietvereniging "Pief paf poef" een brief ten tafel. Schietvereniging "knal beng boem" had 150 leden,(nu nog 40) en zij willen graag samen gaan met "Pief paf poef" om de kosten te dekken qua beveiliging. De leden van "knal beng boem" voelen zich namelijk helemaal niet meer veilig, ook omdat zij in de afgelopen periode een ramkraak hebben gehad, waarbij er meer dan 500 wapens zijn buitgemaakt....

Jolanda123

Jolanda123

13-04-2011 om 13:09

Pelle

Ah... laat ik dat nu in mijn vuur en enthousiasme gemist hebben :D

Jolanda123

Jolanda123

13-04-2011 om 16:23

Standpunt ggz

De reden is ook wel goed, de vraag is alleen hoe je dat wil doen, en wie bepaald of je psychisch onstabiel bent of niet.

In Finland hebben ze die wet aangepast http://www.parool.nl/parool/nl/225/Buitenland/article/detail/34009/2008/09/25/Finse-wapenwet-strenger.dhtml

En dan nog valt en staat het met het toezicht.. Dus de dienders die de wet uit moeten voeren.

Voor de mening van de GGZ:
link: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/ggz_wil_geen_registratie_psychiatrische_gegevens/

en deze voor de commentaren

Kaaskopje

Kaaskopje

13-04-2011 om 22:09

Pelle

Ik mag toch in dit draadje hardop uitspreken dat ik niet begrijp waarom mensen een serieus vuurwapen willen hebben? Andere zaken als flutromannetjes en merkkleding erbij halen is pas irrelevant.
Dat het in de beroeps'schieters' ook wel eens misgaat weet ik ook wel, maar bij die mensen snap ik dat ze een wapen hebben.

Kaaskopje

Jij mag dat best zeggen hoor, maar ik snap de relevantie ook niet. Ik vind schieten namelijk ook gewoon leuk, ook met "serieuze wapens". Nou doe ik het heel weinig en ik ben niet lid van een schietclub, want het is een hobby waar ik geen geld/tijd voor heb en bovendien vind ik andere dingen nóg leuker, maar het had zomaar gekund van wel. En ik heb mensen in mijn vriendenkring die wel bij een schietvereniging schieten, heel vriendelijke, leuke mensen.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2011 om 12:48

Genista

Ik geloof direct dat de meeste leden van een schietvereniging aardig zijn en volgens de politieman van Alphen zijn deze leden zelden oorzaak van schietincidenten. Helemaal goed dus. Maar ik begrijp de behoefte niet. Ik begrijp aan een kant de nieuwsgierigheid wel om eens een wapen in handen te mogen houden, maar in principe wil ík er niets mee te maken hebben. Ook niet in verenigingsverband. Dat geldt voor mij dus.

Wat ik probeer te zeggen, kaaskopje

Is dat het totaal irrelevant is dat je het niet kunt begrijpen. Het is ook irrelevant dat ik schieten wel leuk vind en dus wel kan begrijpen dat mensen graag schieten. Het gaat erom dat er mensen zijn die het graag doen en dat er daarom schietverenigingen bestaan. De vraag is: lost het iets op als je de wapenwet aanpast (en zo ja, op welke manier dan)? Kun je mensen zijn die blijkbaar doordraaien en dan zinloos op onschuldige mensen gaan schieten, daardoor weerhouden van dergelijke acties?

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2011 om 17:37

Pelle, zucht

Waarom moet ik altijd meer bedoelen dan ik zeg? Ik ben laat tegenwoordig denk ik duidelijker merken dat bepaalde gedachten míjn gedachten zijn en dus niet persé voor een ander op hoeven te gaan. Ik zie schietsport met bijvoorbeeld een pistool niet zitten, daar mag ik voor uitkomen. Een ander ziet voetbal niet zitten en mag daar ook voor uitkomen. Jammer dan dat je geen begrip hebt voor mijn onbegrip.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-04-2011 om 17:43

Genista

Voor wat ik er deze week van meegekregen heb, is het best lastig om iets te veranderen waardoor doorgedraaide personen de kans niet meer krijgen. Haal je de wapens thuis weg dan is er bij de vereniging een beveiligingsprobleem. Hou je de kogels in bewaring bij de vereniging dan kan daar mee gesjoemeld worden waardoor er toch thuis munitie opgepot kan worden. Ik zou het niet weten dus. Ik ben allang blij dat het in Nederland niet zo gewoon is om een wapen in huis te hebben als in een land als de VS.

Kaaskopje, nog een poging

Wat ik bedoel (en Pelle naar mijn idee ook) is dat je opmerking in deze discussie net zo relevant is als bijvoorbeeld de mededeling dat ik geen melk lust. Het voegt niets toe. Voor het overige heb ik me (nog) te weinig verdiept in de wapenwet om er iets houtsnijdends van te zeggen. Wat mijn eerste indruk van het hele verhaal momenteel is, is dezelfde indruk als bij een aantal andere zaken: de regels die er al zijn, zijn op zich wel goed, maar ze worden niet/te weinig nageleefd en/of gecontroleerd. Dan los je niets op met het veranderen van die regels, dan moet je eerst zorgen dat de situatie aan de huidige regels gaat voldoen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2011 om 20:40

Genista

Misschien wilde ik niet eens iets 'toevoegen'. Echt niet om flauw te doen hoor, maar soms wil je gewoon ergens iets over zeggen zonder daar achterliggende bedoelingen mee te hebben. Zo zei ik vanavond tegen mijn dochter dat ik mijn werk niet meer leuk vind. Het voegt niets toe, ik neem heus geen ontslag, maar ik moest het even gezegd hebben.
Is er nu genoeg over gezegd?

Chippie

Chippie

15-04-2011 om 21:40

Kaaskopje ot

`dat ik mijn werk niet meer leuk vind. Het voegt niets toe, ik neem heus geen ontslag, maar ik moest het even gezegd hebben.`

Even inhakend op een ander draadje waarin ik je dezelfde vraag heb gesteld. Wat ga jij morgen doen om je arbeidsleven leuker te maken? Blijf niet hangen in dromen & gemiep. Dromen, durven, doen!

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2011 om 00:30

Chippie o.t.

Je zult het je niet kunnen voorstellen, maar voorlopig doe ik even niets. Ik vind dat ik na ruim vier jaar mieploos gewerkt te hebben best even mag miepen:-)
Ik heb niet de ruimte om risico's te nemen. Ik kan mij niet veroorloven om met iets anders te beginnen als dat inhoudt dat ik in inkomen zak. Het kan dus nog wel even duren voor ik met iets anders begin, ik moet daar toch ook een soort lijstje voor afwerken, maar ik hou het idee wel warm.
Ik waardeer je duwtje in de rug overigens wel:-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.