Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

P

P

07-01-2012 om 20:49

Beatrijs: condoleren bij een dode cavia

Moet ik nu ook al condoleren bij een dode cavia?
Beatrijs Ritsema − 07/01/12, 11:00
© ap

Beste Beatrijs, onlangs ging de cavia van een van mijn collega's dood, wat haar zo aangreep dat ze meteen twee snipperdagen opnam.
bij ons op de afdeling is het goed gebruik een gezamenlijk kaartje te sturen als een collega jarig is, verhuist of een familielid verliest door overlijden. Want het is natuurlijk hartstikke sneu natuurlijk voor haar, en ik heb meteen een sms'je gestuurd.

Een andere collega vond dat een lief afdelingskaartje op zijn plaats was, en liet dit rondgaan ter ondertekening. Dat ging mij te ver voor een dode cavia. Ik zei dat ik het decadent vond om de dood van een huisdier te behandelen als de dood van een gezinslid of geliefde, en dat ik dus niet mee wilde doen.

Dit leverde veel boze blikken op. Men vond het flauw. Was ik harteloos?

Condoleren voor een cavia
----------------------------------
Beste Condoleren voor een cavia,

Het is raadzaam om zo ver mogelijk weg te blijven van de beoordeling van andermans smarten. Natuurlijk is het overlijden van een huisdier van een andere orde dan de dood van een geliefde of gezinslid.

Aan de andere kant: deze collega was kennelijk zo kapot van haar verlies dat ze er twee snipperdagen tegenaan gooide. Wie kan het verdriet van een ander werkelijk doorgronden? De mens heeft een onbegrensde potentie om overstuur te raken.

U leefde genoeg met haar mee om haar een condoleance-sms te sturen, maar uw naam op een afdelingskaartje krabbelen vond u te ver gaan. Ik zie weinig verschil tussen beide acties. In mijn ogen zijn ze allebei overbodig, maar door te weigeren om uw handtekening te plaatsen, hebt u zich niet zozeer harteloos betoond als wel een muggenzifter.

U ging principieel doen over iets onbenulligs. Zo'n kaartje sturen kan immers geen kwaad, al is het overdreven. Bevonden zich onder uw collega's niet een paar lakoniekere types met wie u een blik van verstandhouding over het rouwbeklag had kunnen wisselen?

Jade

Jade

07-01-2012 om 21:01

Dit heb ik nog nooit meegemaakt, een kaartje rondsturen, omdat de cavia dood is gegaan. Tevens 2 snipperdagen opnemen hiervoor opnemen ook niet (ik heb zelf een aantal cavia's begraven, maar ben gewoon blijven werken).

Ik onderschat de impact van de dood van een huisdier niet, maar (en nu zal ik vast het halve forum over me heen krijgen;-)) om zo theatraal om te gaan met de dood van een cavia gaat mij toch wat te ver.

Beatrijs heeft wel een punt: ze stuurt een smsje om haar collega sterkte toe te wensen, maar ze wil geen kaartje tekenen. Had dan ook geen sms gestuurd.....

Jade

Jade

07-01-2012 om 21:03

Jouw mening p,

hoe denk jij erover??

Vic

Vic

07-01-2012 om 21:21

Hond of kat

Is het erger als je hond of kat dood gaat, dan als je cavia gaat?

Jade

Jade

07-01-2012 om 21:38

Vic,

"Is het erger als je hond of kat dood gaat, dan als je cavia gaat?"

Ik vond het heel erg toen mijn beide cavia's doodgingen, maar ik vond het erger toen wij onze hond (16 jaar oud) in moeten hebben laten slapen.

Maar de 1 heeft 'iets' bij een hond, de ander bij een kat en weer een ander vindt dat 'iets' bij z'n cavia.

Mijn labrador van bijna 12 is erg ziek, gelukkig helpen de spuiten van de dierenarts. Ik zal verdrietig zijn als ze er niet meer is, dat zullen ze aan me zien als ik op het werk ben, maar ik ga geen 2 snipperdagen opnemen en ik verwacht ook geen kaartje van mijn collega's. Ik zal trouwens nooit, maar dan ook nooit tegen mijn collega's zeggen dat ik het belachelijk vind om een kaartje te tekenen. Ik had getekend, klaar. Je bent met z'n allen en zo zet je jezelf wel buiten de boot.

Als ik het er met mijn vriendinnen over heb wensen ze me sterkte met de situatie, ze zijn er voor me......dat vind ik toch heel wat anders dan 2 snipperdagen opnemen en een kaartje krijgen van mijn collega's.

Ik vind het lastig om mijn gevoel hierover weer te geven, het is toch internet en je ziet niemands gezichtsuitdrukking:-)

Cobi ;-)

Ik zie het voor me : "co-sleeping met een cavia"................
Zo is mijn oudtante een keer bovenop haar parkiet gaan zitten (vloog altijd vrij rond, maar had net de verkeerde plek gekozen toen tante Anna met haar welgevulde achterwerk op de bank neer zeeg ).
G

Sancy

Sancy

07-01-2012 om 22:29

Rouwkaart voor kanarie

Toen ik studeerde, ontving ik op een trieste dag een rouwkaart voor 'pietje', de kanarie van mijn moeder zaliger. Het beestje was dan ook dik 20 jaar geworden. Hij floot hele dagen, behalve als de koekjestrommel open ging want dan piepte hij heel schril totdat hij een stukje kreeg. Hij at trouwens ook karbonade :-)
En nee, ik heb mijn moeder geen kaart teruggestuurd, maar haar even gebeld om te condoleren. Mijn moeder had al enige jaren daarvoor gezegd dat ze een kaartje zou sturen als hij dood was omdat hij tóen al oud was. En oh ja, het was een gewone ansichtkaart, geen officiële rouwkaart hoor ;-)

Vic

Vic

07-01-2012 om 22:37

Kat

Toen mijn kat overleed was ik daar echt heel verdrietig over. Een paar dagen later werd ik gebeld door het crematorium over hoe ik het geregeld wilde hebben. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb gekozen voor de goedkoopste optie (groepscrematie). Het was ook nog mogelijk om een uitvaartdienst te laten organiseren. Zie je voor je, rouwkaarten naar familie en collega's, die dan ook nog een bloemstuk moeten sturen.

Konijntje

Toen ik nog les gaf aan een hogeschool kwam er een keer een studente voor de les naar me toe om te vragen of ze voor één keer haar telefoon mocht laten aanstaan. Ze verwachte helaas slecht nieuws, vertelde ze met een trillende lip. Halverwege de les ging inderdaad haar telefoon en met gebogen hoofd verliet ze de collegezaal. Na afloop van de les ging ik naar haar op zoek en zag haar zitten huilen op een bankje. Glaasje water gepakt, naast haar gaan zitten, wil je erover praten? Ik bereidde me voor op een overleden familielid, het bleek haar konijntje te zijn... Arm kind.

Tirza G.

Tirza G.

07-01-2012 om 22:53

Hard en goed

Zo doe ik dat. Als er wat doodgaat, berouw ik dat op intensieve wijze. Afhankelijk van de notering op de lijst der belangrijkheid met een flinke jankpartij+speech, danwel wat flinke vloeken. Dat laatste viel mijn meeste geliefde cavia's ten deel. De rest heb ik na een 'ach gut wat jammer' in de kliko doen verdwijnen.

Ik heb wel eens een condoleancekaart van een vriendin ontvangen na het wegvallen van alweer een cavia. Maar dat was ongetwijfeld een reactie op mijn felicitatiekaart na de geboorte van haar 27 guppies.

Tirza

Jade

Jade

07-01-2012 om 23:01

Tja....

Tirza, krijg nu sterk de neiging een familielid een kaart te sturen, omdat het leven in huis sinds vandaag is uitgebreid met 12 puppies;-)

De cavia van mijn dochter is zielig ten onder gegaan bij de dierenarts (lees: heeft een spuitje gekregen). Mijn dochter was daar intens verdrietig over.....ik heb haar gevoelens serieus beantwoord en snapte haar verdriet. Dan ben ik ook heus niet zo bot, gooi het beestje in de kliko en wuif haar verdriet weg. Sterker nog, het beestje heeft een prachtige begrafenis gekregen en werd er een kruis (gemaakt van 2 ijsstokjes) in de tuin gezet (die was er trouwens snel uit, de honden vonden het té interessant;-))

Maar als een collega (volwassene) 2 snipperdagen opneemt, omdat haar cavia dood is gegaan......sorry, maar dat vind ik toch wel wat theatraal gedrag.

Vic

Vic

07-01-2012 om 23:05

Och

2 vakantiedagen, dat is haar goed recht toch? Het is niet zo dat ze buitengewoon verlof heeft aangevraagd.

Jade

Jade

07-01-2012 om 23:27

Vic,

ik zeg toch ook niet dat ze geen snipperdagen op zou mogen nemen? Ik geef alleen aan dat ik het wat theatraal gedrag vind.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-01-2012 om 01:03

Ach

waarom zou je níet je naam in zo'n kaart zetten? Als die collega zich daardoor gesteund voelt zou ik er geen enkele moeite mee hebben. Waar ik persoonlijk wel moeite mee heb is dat de collega zo'n drama maakt van een dode cavia. Ik geloof dat ik daar toch te nuchter voor ben. Als een huisdier van ons dood gaat moet ik heus wel een traan of een serieus fonteintje laten lopen, maar dan pak ik de draad toch weer op. Twee dagen vrij voor een dode cavia? Hoe is zo iemand ooit opgewassen tegen het verlies van dierbare ménsen?

Fiorucci

Fiorucci

08-01-2012 om 07:59

Mee eens

Gaat het alleen om een naam op een kaart, dat vind ik werkelijk geen enkel probleem.

Massi Nissa

Massi Nissa

08-01-2012 om 09:30

Het is maar goed

Het is maar goed dat het niet mijn collega was die vrij nam voor een dode cavia en nog veel beter dat ik haar niet aan de lijn had toen ze meedeelde dat ze niet kwam. Ik zou namelijk een hysterische lachbui hebben gekregen in de veronderstelling dat het een goeie grap was van betreffende collega. Dit verzin je toch niet?
En jaha, ik had ook een hamster toen ik acht was. En die hamster moest weg omdat mijn broertje toxoplasmose had. En toen vond ik natuurlijk dat broertje dan maar weg moest, want ik hield veel meer van mijn hamster dan van die stomme schreeuwlelijk. Maar toen was ik acht.
Groetjes
Massi

Fiorucci

Fiorucci

08-01-2012 om 10:24

Ach ja

Zo moest mijn man helaas nog weleens naar huis voor een spoedgeval met een van onze kinderen afgelopen jaar. Zijn meerdere vond dat nooit een probleem en schreef geen uren af. Een collega vond dat ze dan ook vrij moest krijgen voor een dierenartsconsult met haar knaagdier. Tja.

Bellefleur

Bellefleur

09-01-2012 om 12:44

Hmm stoepkrijt,

Een dode cavia vind ik geen tranen waard. Maar een konijn.... Ik heb eens hartverscheurend staan huilen op het schoolplein. Omdat ik de kinderen moest vertellen dat hun geliefde Knabbel dood was. De juf van de oudste kwam bezorgd naar ons toe. Nog nahikkend vertelde ik dat het konijn dood was. De blik van de juf! Ze vertelde later dat ze dacht dat er een familielid was gestorven. Nou dat klopte toch?

De beginvraag

Ja ik heb wel eens een kaartje gestuurd aan iemand van wie het konijn was overleden. Ook betoon ik uitgebreid mijn medeleven bij het overlijden van haar andere knaagdieren. Voor haar zijn haar dieren echt haar "kindjes" en in die zin leefde ik erg met haar mee in haar verdriet.
Eerlijk gezegd vind ik het in dit soort zaken niet zo belangrijk wat ikzelf voor band met dieren heb. Omdat ik mijn dode cavia bij wijze van spreken in de kliko gooi, betekent dat toch niet dat een ander niet intens mag rouwen om haar troeteldier? En ik ben het eens met Beatrijs dat het muggenzifterij is om wél een sms-je te versturen en geen kaart omdat je dat "overbodig" vindt. Doe dan niks, denk ik zo.
[email protected]

Tijgeroog

Tijgeroog

09-01-2012 om 13:21

Maar bellefleur

Waarom wel bij een konijn en niet bij een cavia?
Ik heb geen van beide ooit gehad, dus ik kan er niet voer meepraten. Was wel erg verdrietig toen de katten dood gingen (die notabene pas vlak voor ik op kamers ging bij m'n ouders in huis kwamen, al wel op latere leeftijd.) Wat bij mijn baas de reactie ontlokte: "Maar je kunt toch een nieuwe kopen? Maar toen mijn hond doodging vond ik het wel heel erg."
Maargoed, ik zou zelf geen kaartje gekocht hebben, wel m'n naam erop gezet hebben als iemand anders het gekocht had.

Lizelot

Lizelot

09-01-2012 om 14:29

Paard ,hond,kat,konijn,cavia of hamster

ik vind dat iedereen verdriet mag hebben om een dier.De grote van het dier heeft hier niets mee te maken.
Zo is bij ons op stal een alleenstaande vrouw met haar paard,als andere vrouwen eens klagen of hun harten luchten over zorgen van een kind,wordt ze daar vervelend van,ze kan niet tegen die negatieve energie en de shit van ee nander hoeft ze niet aan te horen,tot men een keer vergeten was haar paard eten te geven,dus hij kreeg 2 uur later eten dan normaal,jeminee,drama op stal,het was egoistisch,harteloos,hoe kon iemand zoiets doen,zonde haar paard,die zag dat alle paarden eten kregen en hij niet,zo verdrietig was ze ervan....tja zuchten,meeleven en in mezelf denken dat ik blij ben met mijn leven.Dat ik niet alleen ben met een paard.

Bellefleur

Ik vond het ook wel zielig hoor, dat haar konijn dood was. Maar om nou uit de les te moeten worden gebeld door je moeder, dat vond ik wat overdreven. Ze had ook na de les even naar huis kunnen bellen hoe het met Flappie was.
Mijn dochter is allergisch en daarom hebben wij alleen vissen. Dochter vindt het altijd erg akelig als er eentje dood gaat, die beesten hebben namen en ze praat er tegen. Wij geven de dode vis een plechtig zeemansgraf in de wc, 'daar ga je, hapsnoetje/blub/oranje prinses'. En dan weer over tot de orde van de dag. De dood van knuffelige beesten komt harder aan, ik had ooit een kat en daar heb ik wel een traantje om gelaten. Ik wil het verdriet dan ook niet bagatelliseren, maar ik zou er zelf nooit mijn collega's of lerares mee lastig vallen. En al helemaal geen kaartje verwachten.

Bellefleur

Bellefleur

10-01-2012 om 09:07

Zelfspot

Zag niemand dat ik tijdens het typen van mijn berichtje de bordjes 'zelfspot' en 'ironie' omhooghield?

Lizelot

Lizelot

10-01-2012 om 14:40

Neuh,bellefleur,

Nu wel,maar gisteren niet!Nu snap ik hem.....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.