Home » Forum » Bestaat het woord onmeunig

Bestaat het woord onmeunig?

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Temet
Bestaat het woord onmeunig?

in de tv-reclame voor "Boer'nyoghurt" horen wij dat deze "onmeunig" lekker is. Nu komt de spreker van deze tekst vermoedelijk uit het oosten van het land - dat suggereert het accent althans - en ik kom uit het westen en weet (dus) van niks, vandaar mijn vraag aan de oostelijke forummers: bestaat het woord 'onmeunig' eigenlijk wel? Of is dit verzonnen door een marketingslimmerik?

Groet'n

Temet

myar
Onmeuig

Achterhoekers roepen wel iets wat lijkt op onmeuig. Houdt het midden tussen onmeuig en onmundig. Denk dat 't echt is. Staat die reclame ergens online?

Bintje
Onmunnig

In het oostelijk dialect van mijn ouders wordt wel onmunnig/onmundig gebruikt en dat betekent zoiets als ontzettend.

albana
Volgens mij is het

onmeundig (met een d ertussen dus) en het betekent inderdaad iets als 'ontzettend'. Maar ik hoor het hier (harstikke oosten van het land) zelden of nooit....ik weet wél wat het betekend dus heb het vast wel eens gehoord, maar standaard hoor ik het zelden.En ik werk in een omgeving waar dialect best veel gebruikt wordt (ouderzorg) dus versta alles wel en praat het ook best aardig, hoewel het niet mijn standaardtaal is....(vroeger thuis spraken mijn ouders gewoon a.b.n.)Ik lees ook regelmatig op het werk in het dialect voor en kan dat prima.
Maar je hebt veel dialecten,die onderling best veel verschillen....20 km kan en een heel verschil betekenen qua dialect. Dus het wil niks zeggen....misschien is het overijssels? Daar komen mijn grootouders vandaan en aangezien ik het woord wel 'ken' zou ik het ook best daar geleerd/gehoord kunnen hebben....
groeten albana

Julie
Ja hoor

Hier (bij Zwolle in de buurt) hoor ik het regelmatig om me heen, wel bij de mensen die plat praten. Onmeunig. Ik gebruik het zelf ook wel eens.

Anke3
De zuivelhoeve

Boer'n yoghurt wordt gemaakt door de Zuivelhoeve, in Twekkelo. Dit is een buurtschap bij Hengelo. Twente dus. Als rasechte Twentse kan ik zeggen dat "onmeunig" hier door de twentenaren nog regelmatig gebruikt wordt, maar het is wel een erg plat woord. Het betekent niet anders dan "heel erg". (Lekkere yoghurt overigens!!)

Nikus
Onmeunig is helemaal niet heel plat

Het is een heel normaal woord uit het twentse dialect. Het betekent inderdaad ontzettend.

Als ik als echte tukker echt heel boos ben dan roep ik naar mijn man: Zit niet zo onmeunig te nuilen.
Vertaling: Klets niet zo ontzettend dom.

IngridT
Ja hoor,

hier twentse schoonfamilie, idd regio Hengelo, en ik ken 'onmeunig' al jaren. Inderdaad 'heel erg' 'vreselijk' 'ontzettend' (als in overtreffende trap,, niet als in dat iets echt heel naar is of zo, iets kan ook onmeunig leuk zijn, zeg maar)

Ingrid

Shonagh
Twentse filmpjes, onmeunig leuk

Als jullie nog meer Twents willen horen, hier wat Twentse filmpjes met oa Herman Finkers. Ik geniet hier als Oud-Twentse nu in Schotland, heel erg van !
http://www.hermanfinkers.nl/werkkamer/twentsezaken/niks%20mis%20met.swf

Temet
Da's mooi

Kijk, het is dus niet verzonnen, en het is zelfs nog een gewoon woord in de regio waar het product gemaakt wordt. Dat doet me deugd.

Ik moest namelijk denken aan een reclame voor AH-zuivel van een tijd terug. Zuivel= boeren = inslikken van de slot-e was kennelijk het uitgangspunt. Dus ook hier een meneer die 'boer'n'zei etc. Wat op zich niet erg zou zijn, ware het niet dat het ging om zuivel van het huismerk "Zaanse Hoeve". En zo spreken de mensen in de Zaanstreek beslist niet. Dat wist ik als westerling dan weer wel

Nu we het toch over regiomarketing hebben: die nieuwe reclame van Brand vind ik ook wel geinig. En klopt het dat die zanger van Rowen Hezze nog even in beeld is?

Groeten,

Temet

Nikus
De zuivelhoeve

Die is begonnen aan de Haaksberger straat. Mijn vader kocht er altijd melk. Was een ienie minie winkeltje bij. We gingen met school altijd kijken hoe ze de kaas maakten. Echt leuke jeugdherinneringen.

Jessica O
Wat een .....

onmeunig leuk draadje!
Het komt zelfs voor in Jipke en Jannoaken. Geweldig om te lezen.

Jessica

Dropke
Onmundig

Zo ken ik het woord en wordt in het oosten des lands idd gebruikt als ontzettend. Ook ken ik nog een andere betekenis. Als iemand erg lomp is in bewegingen of gedrag wordt dit woord gebruikt. Hij of zij is nogal onmundig. Het wordt vooral gebruikt door de wat oudere generatie die nog veel in dialect spreken,

gr Dropke

Janna3
Leuk!

k' Wist niet dat hier zoveel medetukkers schreven... Leuk! Ik woon niet meer in Twente maar kan inderdaad nog erg genieten van Finkers en Wilmink enzo.

Shonagh
Nikus (ot)

Daar hebben wij dus ook gewoond tot 1997, Zuivelhoeve was 10 minuten fietsen. Wat een bedrijf geworden he ? Als ik er nu kom ( woon nu in Schotland) neem ik altijd kaas mee van hun winkel in Winkelcentrum Z.

Hilde
Zelfs ik ken dat woord!

Ik woon in Vlaanderen, maar heb een heleboel afleveringen gezien van "Van jonge leu en oale groond" en herkende het woord meteen als Twents.

Karly
Shonagh, leuke filmpjes

Shonagh, bedankt voor de tip. Ik heb genoten van de filmpjes over de twentse taal. Ook nameljk ook een Tukker die thans elders woont (Brabant).

Nog niet zo lang geleden zag ik in onze bedrijfskantine een landschap met typisch Twentse boerderij op de yoghurt staan. Toch een stukje herkenning en helemaal een glimlach bij de slogan "onmeunig lekker". En inderdaad erg lekkere zuivel!

Karly

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.