Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Qwenn

Qwenn

08-02-2012 om 22:04

Carnaval moet je het leuk vinden?

Volgende week vrijdag is er carnaval op school. Dochter 1 vind het geweldig, gaat leuk verkleed en doet vrolijk mee. Dochter 2 wil niet verkleed, doet niet vrolijk mee "waarom zo raar doen?", en wil het liefst gewoon rekenen en taal. Of nou ja, eigenlijk gewoon thuis blijven.... Dochter 2 gaat in haar gewone kleding naar school, geen rare fratsen.
Herkenbaar?

Qwenn

sinas

sinas

08-02-2012 om 22:08

In tegenstelling tot het schaatsdraadje

carnaval vind ik dus echt vreselijk! Vroeger al! Moet je verkleed komen!! BRRRRRRR. Nee, ik kan me helemaal inleven in je dochter. Mijn moeder heeft me weleens ziek gemeld, spontane buikpijn.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-02-2012 om 22:18

Ik ben nu 16 jaar samen met m'n man en m'n schoonfamilie begint nu eindelijk een heel klein beetje te begrijpen dat ik het niet leuk vind en echt niet leuk ga vinden. Het verkleden vind ik niet zo erg en ik vind het best leuk om naar een stukje van de optocht te kijken. Maar de muziek, het verplicht "leutig" doen, het hangen in de kroegen, nee....
Ik doe dus wel een beetje mee, voor de kinderen en m'n man. En ik vind het leuk om te schminken. Maar 's avonds gaat hij maar lekker alleen de stad in. En als we met de hele familie na de optocht een kroeg in gaan ga ik vaak nog even snel een boodschap doen, "want ik ben nu toch in de stad".
Als ik alle carnavalsversiering hier in de omgeving zie hangen ga ik me ook echt een beetje vervelend voelen.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-02-2012 om 22:19

Ja=herkenbaar

M'n "ja" slaat dus op jouw "herkenbaar?". Niet op dat iedereen het maar leuk moet vinden. ;-)

Limi

Limi

09-02-2012 om 07:35

Hier

Zoontje 1 wilde op de peuterschool al niet verkleed. Nu op de kleuterschool nog steeds niet. Hij was vorig jaar de enige met gewone kleren en hij vond dat niet erg. Ik heb ook niks met carnaval, dus hij doet maar. Ik had wel een pakje in zijn tas gedaan voor het geval hij zich een uitzondering zou voelen, maar dat was niet gebeurd.

Qwenn

Qwenn

09-02-2012 om 08:49

Middag vrij?

Ik kon me al niet voorstellen dat iedereen de carnaval leuk vind. Maar eens vragen wat dochter wil, wel naar school of lekker thuis blijven. Het is maar een middag....

Qwenn

Eh?

Ik krijg altijd het gevoel dat ik de uitzondering ben omdat ik het wel leuk vind! Het is hevig geaccepteerd dat je carnaval niet leuk vindt, zelfs als zuiderling. Ja, er zijn kinderen die het niet leuk vinden, die ene middag, maar verder is toch niemand verplicht om optochten te kijken of in kroegen te hangen (als je dat gevoel ervan hebt)? 't Is wel één hele middagen per jaar op school, en voor wat ik ervan gezien heb, is het ongeveer vergelijkbaar met juffendag.

Hoeft niet, mag wel

Ik heb als noorderling carnaval leren kennen in de tijd dat ik studeerde in het diepe zuiden. En hoewel ik de eerste jaren altijd wegvluchtte ben ik op een gegeven moment toch een keer gebleven. En ik vond het echt superleuk. Sindsdien altijd gevierd tot ik wegverhuisde uit het zuiden.

Zo'n middag op school in een deel van het land waar carnaval verder niet wordt gevierd is natuurlijk niet te vergelijken met 'echt' carnaval. Dus ik snap wel dat niet alle kinderen daar direct warm voor lopen. Het is toch een beetje vanuit het niks verplicht leuk gaan doen.

Chris

Vreselijk

vinden/vonden ze het hier. Oudste vond het al afschuwelijk op het kinderdagverblijf, hij ging gewoon als zichzelf. Middelste zit nu in groep 8, hij moet wel meedoen met het optreden (iedere groep treedt op voor de rest van de school) en hij vindt het helemaal niks. Verkleden doet hij waarschijnlijk ook dit jaar niet, het interesseert hem niks wat de rest daarvan vindt.

Thuishouden zou ik niet doen.

Polly Shearman

Polly Shearman

09-02-2012 om 11:42

Wat is niet leuk

wat is nou precies niet leuk?
op hoempapa muziek in een polonaise lopen= is niet leuk

als er een dweilband binnekomt elkaar het komende half uur niet kunnen verstaan=niet leuk

kotsende dronken mensen op straat zien=niet leuk

hossen omdat er een paard in de gang staat=niet leuk

Ik hou van carnaval, met heel mijn hart, maar niet het carnaval zoals hierboven beschreven.
Mensen van boven de rivieren weten gewoon niet wat carnaval is, wat het inhoud en hoe het voelt.

die zien alleen maar polonaiselopendezattemensen voor zich... geloof mij.. dat is niet carnaval.

Mijn zoons vinden carnaval op school eigenlijk ook niet leuk, hoewel ze dol zijn op verkleden. Maar dat hossen? en ALAAF roepen? nee dat gaat nergens over.

groet, polly *die de uren telt tot dat het zover is.. nog 7 nachtjes slapen!

Tijgeroog

Tijgeroog

09-02-2012 om 11:47

Polly

Mijn man (tullepetoan) vindt carnaval leuk omdat hij mensen van vroeger (school, eerdere carnavals) ziet. Tsja, die ken ik niet, en met al die herrie met carnaval leer ik ze ook niet kennen.
Hij vindt de muziek leuk, herinneringen aan z'n jeugd. Niet voor mij dus.
En de sfeer, daar is hij mee opgegroeid. Ikke niet.
Kortom, we vieren samen carnaval en voor hem is het leuk, voor mij niet. Dus gaat hij nu maar lekker alleen. :-)

Carnaval

dat is vast leuk als je in de carnavalsregio woont, waar het echt leeft.

Maar niet daarbuiten, da's zo geforceerd.

Lizelot

Lizelot

09-02-2012 om 13:11

Ik kom uit het zuiden

ben opgegroied met carnaval en ik hou er helemaal niet van.Mijn man die niet opgegroeid is met carnaval,vindt het wel leuk en is ieder jaar op stap,mijn dochter ook,die is al 2 week-enden aan het carnavallen,mijn zoontje vindt het vreselijk.Op zijn school mogen de kinderen die het niet leuk vinden in een lokaal knutselen.Dat vind ik netjes,niet verplicht hossen of dweilen of hoe je het ook wilt noemen.
Ik vind dat carnaval en verkleden niet verpicht mag worden op school,sommige kinderen vinden het echt niet leuk.Op de vorige school van mijn zoon was hij het verplicht,dan bleef hij thuis,ik ga niet een kind al huilende en met buikpijn naar school sturen.

Maar lizelot

Sommige kinderen houden ook echt niet van gym, en die moeten elke week. Veel kinderen houden ook niet van spreekbeurten.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-02-2012 om 15:44

Hier in noord holland

wordt op school ook carnaval gevierd. De eerste jaren heb ik me nogal laten meeslepen met prachtige kostuums, maar daarna ben ik in de eenvoudige modus geschoten. Gewoon al aanwezige kleding aangepast naar carnavalsleut. Beide dochters vonden het eigenlijk meer verplichte kost dan 'hoera Carnaval!'
Zelfs op mijn Christelijke lagere school werd vroeger carnaval gevierd. Mijn moeder heeft de leukste dingen voor me in elkaar gezet. Zo was ik Chineesje met een outfit van oude gordijnen en een behang-'stro'hoed en rupsje van een geverfd laken, met pijperagers (zo heet dat toch?) als voelsprieten. Ik vond dat soort dingen toen wel leuk. Ik denk dat ik me er nu nog steeds wel tussen zou storten als het nodig is, maar ik ben toch echt te noordelijk om er spontaan warm voor te lopen. Ik vind de muziek vreselijk.

+ Brunette +

+ Brunette +

09-02-2012 om 15:55

Hier is het een vrijwillig gebeuren.

Na schaatsen nu dus carnaval onder de loep. Mijn dochter houdt ook niet zo van verkleedpartijen, al is het de laatste jaren wat bijgetrokken. En dat op Tenerife, waar ze volgens eigen zeggen het grootste carnavalsfeest van Europa hebben. Tijdens haar kleuterjaren was er wel een soort verkleedverplichting maar vanaf groep 3 is dat opgehouden. Als ze erg protesteerde hadden leerkrachten overigens al snel iets van "nou, dan niet".

Fiorucci

Fiorucci

09-02-2012 om 15:56

Genista

Jij noemt vakken op school, dat vind ik wat anders dan een feest verplicht stellen. Alhier hoeven kinderen niet verkleed als ze dat niet willen.

Neuh

Wie zegt dat ze verkleed moeten? Nogmaals, naar mijn idee is er niet veel verschil met juffendag. Overigens ben ik zelf een enthousiast carnavaller (net als Polly ben ik al aan het aftellen en ik reis over 8 nachtjes slapen af naar mijn vaste stek in het zuiden), maar dat schoolcarnaval deed mij ook weinig.

Lizelot

Lizelot

09-02-2012 om 16:11

Genista

Dat is zo.Maar gym is gezond,beweging.Dus dat snap ik dan nog wel.Spreekbeurten daar ben ik het ook niet mee eens.Zeker niet in de lagere groepen.Maar ik snap dan nog dat dit leerzaam is.Alhoewel niet iedereen presentaties gaat geven als volwassene.Maar carnaval.......wat leert mijn kind van carnaval??
Maar inderdaad gym en spreekbeurten moeten,school moet.
Maar ik snap ook niet waarom een kind dat zijn benen echt niet onhoog krijgt steeds weer op die lange mat moet en perse moet proberen een handstand te maken en waarom een kind al zwetend en stotterend voor een klas fluisteren een spreekbeurt moet houden..dan denk ik ook,verzin daar wat op.Laat zo een kind...denk aan het zelfvertrouwen,dit soort dingen zijn daar niet best voor.

Lizelot

Wat leert een kind van juffendag? Carnaval is een cultuurdingetje in bepaalde streken. En ach, er zijn ook kinderen van wie de ouders niets aan carnaval doen en die het wel heel erg leuk vinden. Hebben die nog iets.

Lizelot

Lizelot

09-02-2012 om 16:53

Genista

Maar ik zeg toch niet dat carnaval niet mag op school,alleen vind ik het niet nodig om kinderen te verplichten om mee te doen.Ik vind het ook leuk om te zien hoe mijn dochter druk in de weer is met haar vriendinnen,ieder week-end een andere outfit,allemaal hetzelfde thema.Carnaval vieren is hier verkleed naar school komen,dan komen de prins en de boeren,daarna gaan de kinderen hossen in de aula op carnavalsmuziek.En als een kind het dan niet leuk vind,dan kan hij tegen de muur gaan staan ,wat mijn zoon dan ook deed op zijn vorige school.Dan heb ik hem liever thuis,nu gaat hij naar school,samen met de andere kinderen die niet willen hossen knutselen.Ontzettend mooi geregeld.Is het voor iedereen leuk.
Juffendag ken ik niet.

Clo

Clo

10-02-2012 om 09:31

Cultuur

Zelfs beneden de rivieren is er per streek zo'n verschil in hoe het gevierd wordt. En dat kan je beleving best beinvloeden. Ik zou er zelf niks voor voelen om in mijn keurige verkleedpakje naar een besloten feest in die-of-die kroeg te gaan met een vast gezelschap. Polonaise? Bah.
Maarrr...
Hier in de meest zuidelijke stad barst het echt los. Alle winkels zijn gesloten, alle kroegen geopend. De straat ziet zwart van de mensen (het is ook echt een straatcarnaval hier) in de meest originele zelfgemaakte creaties. Je gaat de stad in zonder vaste afspraken, komt overal, ziet iedereen en gaat moe, vies en blij weer naar huis. Eens je kinderen hebt neem je die lekker mee, gaat wat vroeger, neemt wat drinken en eten mee (zakjes chips, kaas, worst) en gaat door totdat ook je kinderen moe vies en blij zijn.
Nog even....:-D

Fiorucci

Fiorucci

10-02-2012 om 12:11

Bah!

Ik woon in het westen, maar mijn dochter zit op een katholieke school, dus vandaar dat het hier wel gevierd wordt op school. Overigens zorgt de overblijf zelf voor het omkleden hoor, daar zijn geen ouders voor nodig, en er is altijd een knutsellokaal voor kinderen die geen zin hebben in hossen..:))

Isabella

Isabella

10-02-2012 om 12:22

Het echte carnaval

Als geboren en getogen zuiderling heb ik de eerste 30 jaar van mijn leven uitbundig carnaval gevierd. We begonnen het liefst al op donderdag en eindigde ergens op woensdag. Carnaval was voor mij vooral heel veel gezelligheid, echt één groot feest met vrienden en bekenden. Ik vond het altijd geweldig.
Carnaval was voor mij vooral niet: hossen, echte carnavalsmuziek (die haat ik) en dingen doen die je anders ook niet zou doen.
We hebben wel eens vrienden van boven de rivieren mee op sleeptouw genomen maar dat was eens en nooit meer. Zij hadden een totaal ander beeld van carnaval dan de werkelijkheid. Dat zij het minder leuk vonden kwam voor een deel ook omdat ze niemand kenden. Ik vraag me eerlijk gezegd ook af hoe het moet zijn als je als noorderling bijvoorbeeld één dag in het voor jou dan totaal onbekende Oeteldonk carnaval gaat vieren.

ayla

ayla

10-02-2012 om 13:26

In het diepe zuiden

Wij zijn al weken aan het carnavallen, dochter is dit jaar voor het eerst Majorette (nee niet met zo’n rokje en pruik, eerder wat cheerleader achtig) wat betekent dat wij al 3 weekeinden alle verenigingen afgaan. Wij gaan onverkleed, ik verkleed me alleen de zondag, maandag en dinsdag van de carnaval zelf. Wij vieren carnaval ook een beetje kidsproof, in de buurttent, veel confetti, dj met leuke muziek, veel bakken met kaas en worst, veel kindjes uit de buurt en de kinderen amuseren zich vooral met confetti gooien en elkaar achterna zitten. We gaan echt niet in de polonaise, alstublieft zeg, vreselijk. Jongste is ook niet zo’n carnavalskind, wil zich niet verkleden. Dat houden we dan simpel, een spijkbroek, trui in de carnavalskleuren en wat schminck als hij dat wil, meer niet. Prima toch.
Vroegah, in onze pre-kindertijd gingen we echt de stad in, maar hier wordt carnaval vooral buiten gevierd, allemaal muziek, je trekt van het ene cafe naar het volgende, ontmoet overal mensen, iemand komt erbij een ander vertrekt etc. hartstikke gezellig.

Ayla

Wat zijn "de carnavalskleuren"? Ik weet bijna niks van carnaval (Noorderling); maar ik ben 1 keer in New Orleans geweest waar Mardi Gras big business is (ik was daar overigens buiten carnavalsseizoen). Daar zijn de carnavalskleuren groen paars en geel/goud. Is dat in Nederland ook zo?

Groeten,

Temet

Clo

Clo

10-02-2012 om 15:18

Kleuren

Rood geel groen zijn de meest gebruikte carnavalskleuren, dat gaat al ver terug, maar er zijn ook verenigingen die andere kleuren, bv blauw gebruiken.

Isabella

Isabella

10-02-2012 om 15:21

Carnavalskleuren

De kleuren verschillen per stad. Met carnaval heeft ook iedere stad of dorp een andere naam.
Bijvoorbeeld;
Den Bosch = Oeteldonk - rood/wit/geel
Tilburg = Kruikenstad met als inwoners Kruikenzeikers-oranje/groen

Iets genuanceerder

Ik heb niks met carnaval, nooit gehad ook. Nu wil het toeval (of het noodlot??) dat mijn beide dochters op carnavalsdansen zijn gegaan. De oudste is er inmiddels af, de jongste danst nog volop... Al jarenlang ben ik min of meer verplicht betrokken bij het carnavalsgebeuren.
Deze weken zijn topdrukte; er is bijna iedere avond wel een optreden en volgende week vrijdag mogen de meisjes met de jeugdprins op stap. Ik gun mijn meid haar hobby, zonder meer. Dat ik me niet thuisvoel in het gebeuren is niet van belang.
De optredens die de meiden (ingehuurd door carnavalsverenigingen) verzorgen, zijn bijna allemaal voor sociale instellingen, zoals verzorgingshuizen, ziekenhuizen of psychiatrische instellingen. Ook de verenigingen zelf zijn vaak heel hecht. Hele families zijn lid en ze kennen elkaar vaak al decennia-lang. Ik heb gezien dat carnaval op deze manier heel veel mensen met elkaar verbindt. Carnaval is dus eigenlijk een veel socialer gebeuren dan ik altijd had gedacht. En dat stelt het toch wel in een ander daglicht dan het beeld van lallende mensen die verkleed over straat gaan.
[email protected]

Oudste hier

vind het feest wel leuk maar het verkleden niet. IS lastig, verkleden is niet verplicht wordt gezegd door leerkrachten op school. Maar een niet verkleed kind wordt toch raar bekeken en moet het nog maanden horen. Zoon wil dus ook weer niet in eigen kloffie. Hij gaat nu als politie agent.
Dochter daarentegen vind het helemaal geweldig, kan niet gek genoeg zijn.....ze gaat als heks en heeft al plannen hoe haar haren alle kanten op moeten hahaha.
Zelf vind ik carnaval niet zo veel aan.

Gr Pham

ayla

ayla

10-02-2012 om 23:01

Roet geel en greun

Is de kleur van vasteloavend.

Bij ons kun je van de gestreepte truien kopen in die kleuren. Kleuterzoon is nogal standvastig in zijn mening,
Als ik hem zo'n trui aandoe is hij toch ' verkleed' zonder dat hij het in de gaten heeft

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.