Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Krisje

Krisje

20-08-2017 om 11:26

Cassière wil geen alcohol afrekenen

Ik las dit artikel http://www.ad.nl/buitenland/aldi-in-northampton-als-caissienegrave-re-geen-alcohol-af-wil-rekenen-hoeft-dat-niet~ac2055ef/.

Volgens mijn man staat de medewerkster in haar recht, wegens haar geloofsovertuiging mag ze dit weigeren. Ik denk dat dat niet zo is. Wie weet dit?


Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

20-08-2017 om 11:29

Engeland

Het gaat hier om het Engelse recht want het speelt zich daar af. Dus wat hier in Nederland de rechtsregels zijn doet er niet zoveel toe.

Jesse_1

Jesse_1

20-08-2017 om 11:44

Vanmorgen op de radio

Ik hoorde vanmorgen een bericht op de radio dat hier mee te maken heeft, maar kan er online niet een nieuwsbericht van terugvinden;
Dat ging om een aparte kassa waar je alcohol kan afrekenen (en dus ook kassa's waar dat niet kan), dat ging dat niet alleen om moslims die geen alcohol willen verkopen, maar ook voor medewerkers die het lastig vinden om mensen om hun ID te vragen.

Ik weet niet hoe het er in Nederland mee staat, maar krijgen we zo dan ook moslim medewerkers die geen varkensvlees willen afrekenen, of hindoes die geen rundvlees willen afrekenen? Vegetariërs die helemaal geen vlees willen afrekenen etc?

Triva

Triva

20-08-2017 om 12:12

oja

En de ambtenaren van de burgerlijke stand die geen huwelijken tussen homo's willen afsluiten....

Ik moet hier even over nadenken, interessante discussie. Mijn eerste gevoel is dat deze medewerker bij mij niet meer achter de kassa zou mogen want inderdaad; straks ook geen varkensvlees, geen joden? Die persoon is niet verplicht te werken achter de kassa alhoewel je bij de aldi alle werkzaamheden moet kunnen doen natuurlijk.

Krisje

Krisje

20-08-2017 om 13:07

Triva

Dat was mijn gedachte ook: bij de Aldi, en ik denk bij veel supermarkten, word je ingehuurd voor alle werkzaamheden. Als je geen alcohol wil afrekenen moet je daar niet gaan werken.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2017 om 13:49

Ik vind dat je moet doen wat bij je werk hoort

ook al druist dat tegen je opvattingen in. Als je dat niet kunt, ben je niet geschikt voor die functie.

Ik zag op tv iemand die er geen moeite mee had om varkensvlees te verkopen aan mensen die niet halal eten. Hun keus, hun eten. Ik vond dat heel netjes van die man. Heel zakelijk ook uiteraard. Je hoeft niet achter de keuzes van een ander te staan om een bonnetje uit je kassa te draaien. Anders is het eind zoek. Oh, meneer is obees, ik weiger chips af te rekenen met die man, oh, die mensen eten koeienvlees, mag niet van mijn geloof, oh ik ben veganist, ik weiger álle vleeseters aan mijn kassa. Wat doe je dan bij een alles verkopende supermarkt?

De optie 'geen Joden', of 'geen homo's', vind ik hier niet direct tussen horen. Dat is zo'n ernstige vorm van discriminatie dat ik daar geen plaats voor zou geven in mijn winkel. Een caissière die drank of varkensvlees weigert af te rekenen kan ook nog vakkenvuller worden. Dus kiezen of delen: je doet je werk achter de kassa of je schuift door naar vakkenvuller. Niet? Dan mag je gaan.

@nnemoon

@nnemoon

20-08-2017 om 14:11

Het is je werk!

Ik ben het helemaal met kaaskopje eens. Het hoort bij je werk en je doet het gewoon. je hoeft er niet achter te staan, er wordt niet om jouw mening gevraagd.

Triva

Triva

20-08-2017 om 14:30

Kaaskopje

Zoals ik al zei, dat kan niet bij de Aldi. Je moet daar alle taken kunnen doen, net zoals bij de Lidl. De vraag is of je hier iemand op kan en mag ontslaan?

Volgens mij is dat hier niet de vraag omdat de leidinggevende de medewerker hiervoor de ruimte heeft gegeven, dat mag natuurlijk. Het probleem is nu dat mensen boos zijn over die beslissing en dat dat gevolgen heeft voor de winkel en het bedrijf.

Al die

banale meningetjes van al die banale mensjes, die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben... Heeft iemand, zo tussen het deerniswekkend gewauwel door, al de originele bron van het bericht gevonden?

Ik niet. Ik heb er een uurtje naar gezocht en niks gevonden.

Daar begin je mee, vooraleer een meningetje te poepen: "is de bron wel betrouwbaar?", "Is er wel iets van aan?", "Is er geen andere verklaring mogelijk/denkbaar?".
Waar halen tabloids zoals AD en opportunisten van "nieuws"sites zoals "Geen Stijl" hun info vandaan? Van Reuters of van Breitbart? Van AFP of van Infowars?

De primaire bron onthult vaak al iets over het werkelijkheidsgehalte van de boodschap. Maar daar zijn jullie overduidelijk niet zo mee bezig en dat pleit niet bepaald in jullie voordeel.

Randdebielen die een grote klep opzetten zijn van alle tijden en streken. Soms lijkt het alsof ze op de ene plaats vaker optreden dan de andere, maar da's wellicht een misvatting...

Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

20-08-2017 om 15:22

Dank je Yvan

Ik ben al van alles genoemd in mijn leven, maar randdebiel nog niet. Ik schrijf m op mijn lijstje.

Terug naar de vraag. Het begon met een twijfelachtig nieuwsbericht, daarna heeft iedereen, behalve ik, het niet zozeer over het nieuwsbericht zelf gehad, maar werd het een theoretische discussie.
En als je de mensen hier randdebielen en banaal vindt, wat doe je hier dan nog? Heeft Mensa geen forum?

Hold your horses, Sfera

De verwijzing naar: "Randdebielen die een grote klep opzetten" is hier een analogie. In hoeverre u zich daardoor moet aangesproken voelen, moet u maar voor uzelf uitmaken.
En Mensa zal allicht wel een forum hebben, maar daar ben ik lang niet snugger genoeg voor.
Dat u me daarnaar wil verwijzen... Gewoon gezond verstand wordt dus blijkbaar al een Mensa-kwaliteit geacht. Daar wordt ik ècht niet vrolijk van.

De overgrote meerderheid

van de modale NL's of B' heeft geen flauw benul, werkelijk geen flauw benul, van de praktijk in de slachthuizen en het zal hen ook worst wezen. Maar begin over "halal slachten" en de minkukkels beklimmen de barricades. Een analoog verschijnsel speelt hier. En dat is hoegenaamd niet iets om fier op te zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2017 om 19:01

Triva

Ik trok het breder naar supermarkten in het algemeen. Maar oké, de Aldi...dan is het simpel, wil je niet alle taken doen, dan ben je niet op je plek bij de Aldi.

Dat deze medewerker de ruimte heeft gekregen, is heel fideel van de manager. Ik zie mezelf ertoe in staat om ook zo flexibel te zijn, maar als dat schering en inslag is, is dat gewoon niet werkbaar. Ik zie het al voor me op een drukke zaterdag.

Ik heb het niet uitgezocht, dus ik doe nu aan natte vinger-werk, maar ik stel me zo voor dat een winkel moet kijken of er alternatief werk aangeboden kan worden als iemand principiële bezwaren heeft tegen het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bij AH (enz.) kan dat in de vorm van vakken vullen of bij de broodafdeling staan. Bij de Aldi kan dat dus duidelijk niet, tenzij ze van die 'van alle markten thuis'-werknemers af zouden stappen en een verdeling maken van 'in de winkel' en 'bij de kassa'. De manager zou haar misschien kunnen ontslaan op grond van 'te groot verschil van mening over de inhoud van de functie'.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-08-2017 om 19:10

Yvan

Ik vind je bijdragen gemiddeld genomen heel aardig, maar hoe je nu tekeergaat kom ik net even te vaak op Facebook tegen. Je toon is aanmatigend.

Net wat Sfera zegt, mag je de vraag van Triva als een hypothetische vraag beschouwen. Daarbij doet het er niet toe of het onderwerp uit C-kwaliteit kranten of sites afkomstig is. Het hoeft niet echt gebeurd te zijn.

Triva

Triva

20-08-2017 om 20:44

kaaskopje

Het was niet mijn draadje...

Meninkje

Want zo spel je dat.
De mijne is dat mensen niet zo moeten zeuren.
Blij zijn met je werk en liever kijken naar waar jouw mogelijkheden liggen dan wat onmogelijk is.
Als bepaalde aspecten van een baan haaks staan op jouw geloof dan maar beter niet solliciteren.
Ik vind het niet eerlijk als je de beperkingen die jij jezelf oplegt afschuift naar het bordje van een werkgever. Vooral als dit pas ter sprake komt nadat je al aangenomen bent.

Je kan het ook nog van deze kant zien:
https://al-yaqeen.com/va/mag-ik-ergens-werken-waar-alcohol-verkocht-wordt/

Bennikki

Bennikki

20-08-2017 om 22:32

Ik zag het ook al voorbijkomen bij de alt-right mensen die ik volg op twitter. Grote verontwaardiging aldaar natuurlijk, en als het zou kloppen wel terecht denk ik. Kan een vegetarische cassier (e) weigeren vlees af te rekenen, een Joodse weigeren vlees en melk tegelijk op de band te laten liggen, enzovoorts. Niet handig, kortom. Maar is een logischer reden niet dat de cassier (het was volgens mij een jongen) onder de 18 was en daarom geen alcohol af mocht rekenen?

vlinder72

vlinder72

20-08-2017 om 23:10

Bennikki

Dit speelt toch al jaren in Engeland. In 2013 was dezelfde "rel" met mark en spencers. Die gaven toen ook aan de BBC toe dat personeel zelf die keuze mocht maken. Er was genoeg personeel over om wel alcohol te kopen.

Geen idee of het daar nog steeds speelt.

Mijn persoonlijke mening is dat als je ergens gaat werken waar alcohol verkocht wordt je daarna niet achteraf daarover moeilijk kan doen. Dan moet je het van te voren bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. De werkgever kan dan beslissen of het verkopen van alcohol vermeden kan worden of dat je beter iets anders kan doen.

Bennikki

Bennikki

20-08-2017 om 23:29

Maar wettelijk gezien zou personeel onder de 18 alleen alcohol mogen verkopen als er iemand van boven de 18 bij was die toestemming gaf. En gezien het personeelsbeleid van de Aldi (zo goedkoop mogelijk) is dat niet altijd een optie.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 00:37

Triva

Oh sorry.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 00:39

Triva 2

Een bekende uitspraak hier in huis is 'als jouw hoofd niet vast zat, zou je die ook nog vergeten'.

Dees

Dees

21-08-2017 om 09:12

nou

Stel dat het klopt dat er een medewerker is die zijn/haar werkgever zover heeft gekregen om zijn/haar werk aan te passen. Dan is dat heel leuk voor hem/haar maar ik vraag me af wat dit doet met zijn/haar collega's. Ik bedoel ik vond het als cassiere al een vreemde gewaarwoording dat mensen soms bij mij in de rij kwamen staan terwijl andere cassieres geen of veel minder klanten voor hun kassa hadden staan. Maar als daarbij ook nog komt dat mensen bij mij moeten afrekenen omdat mijn collega dat weigert en daar toestemming voor krijgt van mijn baas dan zou ik mijn collega niet echt waarderen. Vraag me dan ook af of de betreffende collega ook zo principieel is dat hij/zij dat deel van zijn/haar inkomen weigert dat vergaard wordt uit de verkoop van alcoholische producten.

Triva

Triva

21-08-2017 om 09:16

oja

Het is hoogstwaarschijnlijk een photoshophoax... Zie de hoaxwijzer op facebook.

Bennikki

Bennikki

21-08-2017 om 11:49

Nee

Het lijkt erop dat het echt is, aldi uk heeft op twitter gereageerd. Geen onder-de-18-situatie zoals ik eerst dacht (hoopte). Of het betreffende personeelslid moslim is wordt niet gezegd. Ik denk dat ik in dat geval mijn fles wijn gewoon zonder af te rekenen mee zou nemen.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 12:11

Bennikki

Die reactie snap ik niet. Waarom zou je een fles 'stelen' als personeel niet mee wil werken?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-08-2017 om 12:14

vervolg...

wijn kun je makkelijk ergens anders krijgen. Net als alle andere boodschappen. Dat zou mijn conclusie zijn na zo'n akkefietje. "Dan ga ik toch ergens anders heen met mijn geld?' Maar als je zover gaat dat je wijn wilt stelen, omdat je niet fatsoenlijk behandeld wordt, komt het wel wat wanhopig over.

Triva

Triva

21-08-2017 om 12:47

blijft onduidelijk

Hoaxwijzer heeft de hoax weer ingetrokken. Aldi-reactie was in haast tijdens het weekend.

Dees

Dees

21-08-2017 om 15:03

Kaaskopje

Als je aan de kassa staat en de dame/heer wil je boodschappen niet aanslaan noem je dat dan stelen of krijgen?

Sorry hoor maar als ik bij een bepaalde kassa 5 minuten moet wachten terwijl bij de andere kassa helemaal geen rij is reken ik bij de andere kassa af......slaat die medewerker een deel van mijn boodschappen niet aan dan betaal ik die toch niet. IK begrijp benikki dus wel.

Dees

Dees

21-08-2017 om 15:04

Ja Triva

Ik wist al dat Aldi die reactie had gegeven vond je reactie al wat vaag.

Bennikki

Bennikki

21-08-2017 om 15:25

Nou

Ik heb in mijn leven nog nimmer iets gestolen, en zou het ook niet stiekem doen, maar het is natuurlijk absurd om iemand achter de kassa te zetten die bepaalde items die zijn eigen werkgever verkoopt niet af wil rekenen.
Ik kan me hier wel druk om maken. Gelukkig is het voor het eerst, en hopelijk voor het laatst, dat ik zoiets voorbij zie komen.

tja...

@ #14: "Hypothetische vragen" zijn de schroevendraaiers en de moersleutels van de wetenschappelijke methode. Reden te meer om het diep te betreuren dat die "catch all" nog maar eens misbruikt wordt in deze...

@ #16: dank voor de spelling: ik moet daar wat meer aandacht aan gaan besteden.

@ #24: Het is niet omdat Aldi UK reageert op twitter, dat het bericht waarop gereageerd wordt ook per definitie grond in de realiteit heeft. Jullie hadden toch prima onderwijs?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.