Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Manja

Manja

03-12-2019 om 20:51

Cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen

Afgelopen weekend las ik iets wat mij enorme verbaasde en vooral ook enorm stoorde. Het salaris van een beginnende cliniclowns is 2800 euro en van een verpleegkundige 2100 euro bruto. 700 euro! verschil. Cliniclowns hebben een hbo opleiding, verpleegkundigen op een kinderafdeling hebben na hun hbo of mbo opleiding een kinderspecialisatie gevolgd en hebben een veel grotere verantwoordelijkheid voor zieke kinderen.
Ik snap hier werkelijk niks van! Verpleegkundigen zijn enorm schaars.
Dit alles staat nog los van het feit dat mijn zoon die cliniclowns verschrikkelijk vond toen hij op zijn 6e lang in ziek en opgenomen was. Ik dacht toen nog dat het vrijwilligers waren. Maar nee, het zijn fors betaalde acteurs.

Lente

Lente

03-12-2019 om 21:50

Wat een vreemde vergelijking

Een cliniclown is iemand die voor een beperkt aantal uren wordt ingehuurd. Daar hoort een uurtarief bij. Alles wat daarnaast nodig is, komt voor rekening van de cliniclown of diens organisatie. Daar komen reiskosten bij, voorbereidingskosten, uren om opdrachten te krijgen en te organiseren. Een netto uur van een cliniclown is heel iets anders dan een netto uur van een verpleegkundige.

Wat precies betaald wordt door sponsoring, weet ik niet.
Maar je kunt het uurloon van een op uurbasis werkende cliniclown niet zomaar vergelijken met met het uurloon van een verpleegkundige.
Dat is echt te kort door de bocht.

Manja

Manja

03-12-2019 om 22:29

Lente, er is gewoon een cao voor cliniclowns

Het cao voor cliniclowns geldt voor cliniclowns in loondienst. Die verdienen als beginnend cliniclown dus 2800 euro. Ik heb het niet over uurloon of reiskosten of voorbereiding. Het is gewoon een salaris voor cliniclowns in loondienst en die krijgen hun reiskosten daarbij gewoon ook nog vergoed.
En als ervaren cliniclown gaat er zo nog een paar honderd euro bovenop.

Manja

Manja

03-12-2019 om 22:36

Oo Lente

Het is nog erger dan ik dacht. Op de site van cliniclowns staat het precies. Er is een CAO voor cliniclowns en als je begint verdien je bij een 50 procent aanstelling 1559 euro per maand.
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden als je dit vergelijkt met het salaris van een verpleegkundige.

rode krullenbol

rode krullenbol

03-12-2019 om 22:44

Hmm ...

Wat is uiteindelijk belangrijker? De hoogte van het salaris van de cliniclowns of de laagte van het salaris van de verpleegkundigen?

Mieke

Mieke

03-12-2019 om 22:45

Waarom?

Waarom vergelijk je het met een verpleegkundige? Een clinic clown is geen verpleegkundige.

In een ziekenhuis werken nog veel meer mensen die meer verdienen dan een verpleegkundige.

Of ga je nu ook een tirade beginnen tegen de liftmonteurs, de glazenwassers etc.

Dat verpleegkundige weinig verdienen ligt niet aan de clinic clowns. Als je die afschaft gaan ze ook niet opeens meer verdienen.

Jij en je zoon vonden ze vreselijk. Er zijn genoeg andere mensen die ze wel leuk vinden.

Manja

Manja

03-12-2019 om 23:59

Mieke

Tirade is wel een groot woord.
Ik vergelijk ze omdat ze beide te maken hebben met het welzijn van een ziek kind en omdat het beide hbo opgeleide vakmensen zijn.
Dat ik cliniclowns persoonlijk bijzonder irritant vind speelt ongetwijfeld mee🤔 in mijn irritatie.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-12-2019 om 06:13

Marktwerking?

Blijkbaar is de marktwaarde van een Cliniclown hoger dan die van een verpleegster.
Daar kun je van alles van vinden, maar het zal echt niet zo zijn dat iedere verpleegster nu cliniclown wil worden of dat verpleegsters nu opeens meer gaan verdienen als het salaris van de cliniclown omlaag gaat.
Het is een totaal andere pot waar dit uit betaald wordt. Wat dat betreft vind ik de vergelijking met de schoonmaker of liftmonteur treffender.
Bovendien zegt startsalaris niet alles. En gooi je mbo en hbo nu op een hoop. Dat discussieert nogal scheef, zal ik maar zeggen.

En tenslotte: de 50% aanstelling via cao bij de cliniclown lijkt mij ook wel van invloed te zijn. Met halve baantjes is het moeilijk om de kost te verdienen.

Het staat je overigens vrij om de cliniclowns niet te sponsoren

Ad Hombre

Ad Hombre

04-12-2019 om 06:20

Budget

De verpleegkundigen hebben de pech dat iedere minimale wijziging in hun salaris direct hard doorwerkt in de toch al gigantische zorgkosten. Het belang om die salarissen laag te houden is dus enorm.

Daarnaast zijn er waarschijnlijk toch meer gegadigden voor de baan van verpleegkundige dan voor cliniclown en is niet zomaar iedereen geschikt als cliniclown.

Maar het is geen vreemde vergelijking.

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 06:34

Nou,

Ik heb de pest aan alle clownachtigen, dus misschien dat ik het wat minder kan nuanceren dan liefhebbers van clowns, maar als ik google en zie dat een cliniclown start met ruim 3000 euro per maand (en een "seniorclown" door kan groeien tot ong. 4800 euro), terwijl een "uitgegroeide" verpleegkundige het moet doen met ongeveer 3200 euro per maand, heb ik daar toch een raar gevoel bij.

Het gemiddelde startsalaris van een hbo cliniclown ligt dus hoger dan het gemiddelde startsalaris van een WO'er.
Het eindsalaris van een hbo cliniclown is anderhalf keer het eindsalaris van een hbo verpleegkundige.

Dat zal best iets zeggen over de salarissen in de zorg, maar ik vind het persoonlijk toch wel buitenproportioneel.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-12-2019 om 06:41

In proportie

Is het salaris van de cliniclown dan best markt-conform.
4800 bruto voor een senior hbo-er is in mijn branche echt niet gek.

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 06:43

Kleine correctie

Lees net dat een hbo verpleegkundige een iets hoger eindsalaris heeft dan een mbo verpleegkundige, maar ook dan is het verschil met een cliniclown nog ong. 1300 euro per maand.

Laat ik toch altijd gedacht hebben dat ik doneerde aan een vrijwilligersorganisatie.

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 06:53

Ginny # 11

Dat ligt natuurlijk ook aan de sector waarin je werkt. De salarissen in de kunstsector, zijn aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in de ICT.

Maar het kan best zijn dat ik zwaar bevooroordeeld ben, door mijn antipathie tegen alles wat met clowns te maken heeft hoor. Ik vind een clown zoiets raars.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-12-2019 om 07:01

Zeettakje

Dat geloof ik meteen. Dat is die marktwerking. En toch ook iets met typisch vrouwenberoepen ben ik bang.

Persoonlijk vind ik dat je de cliniclown te kort doet door deze af te schilderen als maar een clown. Ik ben juist blij dat het geen goedwillende vrijwilligers zijn, maar getrainde professionals.
Je hoort het, ik ben juist nogal fan.

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 09:40

Ginny

Als ze er dan toch zijn, is het misschien inderdaad goed dat het getrainde professionals zijn. Toch blijf ik het salaris, in vergelijking met dat van verpleegkundigen en van andere professionals die verantwoordelijk zijn voor deze doelgroep, enorm hoog vinden. Maar dat was inmiddels wel duidelijk, denk ik.

Mijntje

Mijntje

04-12-2019 om 09:46

geweldig

Cliniclowns zijn voor (ernstig) verstandelijk gehandicapten helemaal geweldig. Vroeger was ik ook sceptisch maar als je ziet hoe mijn zoon en de andere kinderen van het kdc erop reageren zou je meteen van mening veranderen. Deze kinderen komen er niet of nauwelijks uit, dus het is fijn dat de clowns naar hen toekomen.
Ik geloof echt niet dat de cliniclowns zo regelmatig werk hebben, dus volgens mij loopt elke vergelijking mank.

Mijntje

Mijntje

04-12-2019 om 09:53

en dan nog

dan laat het alleen maar zien dat verpleegkundigen (te) weinig verdienen, alhoewel ze ws wel opschalen en een cliniclowns niet. Het heeft niet zoveel zin om afgunstig te kijken naar andere beroepsgroepen.

Ik vind dat managers over het algemeen veel te veel verdienen. Ze hebben vaak totaal geen affiniteit met het bedrijf waarover ze managen en poepen de wc daar vol. Zo houdt een manager van een bibliotheekorganisatie niet van lezen en komen de nieuwe manager van een kinderdagcentrum uit de bejaardenzorg. Luisteren kunnen ze ook niet. Ik vind ze een beetje overgewaardeerd

Vraagje (ot)

Onlangs werd hier door studenten cliniclowns aan de deuren gevraagd voor een donatie tbv hun opleiding. Opleiding is via een stichting. Komt zo’n opleiding dan niet in aanmerking voor studiefinanciering?

Verder vergelijk ik een cliniclown eerder met een fysiotherapeut qua hoeveelheid aandacht; twee keer per week een half uur aandacht. Therapeuten verdienen ook meer dan verpleegkundigen.

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 10:28

Mijntje

Dat zit toch wat anders. Cliniclowns hebben een cao en schalen wel degelijk op. Tot zo'n 4800 euro per maand voor de vergevorderde cliniclown. Verder komen de clowns in dienst van de stichting cliniclowns en cliniclowns geeft in de sollicitatieprocedure aan dat je na je inwerkperiode minimaal 23 uur per week beschikbaar moet zijn. Het is dus een vaste baan, met wel degelijk regelmatig werk.

Het salaris erg hoog vinden heeft niets met afgunstig kijken te maken. Ik ben alleen net zo verbaasd als Manja. En natuurlijk heb ik ook weleens een overgewaardeerde manager gehad. Wie niet, zou ik bijna zeggen.., maar dat is een andere discussie.

Flanagan: Ze geven bij cliniclowns aan dat je kunt solliciteren met een hbo opleiding, zoals creatieve therapie of als je ervaring hebt met theater/drama maken. Een hbo-opleiding heb je dus mogelijk al gedaan voordat je in dienst komt.

Mmm...ervaring met drama maken...ik zal m'n pubers eens tippen.

Ad Hombre

Ad Hombre

04-12-2019 om 10:43

Zeetakje

"Mmm...ervaring met drama maken...ik zal m'n pubers eens tippen. "

De perfecte baan voor een ADHD-er!

Zeetakje

Zeetakje

04-12-2019 om 11:17

Haha.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-12-2019 om 11:44

Schaars

Ik denk dat een goede cliniclown lastiger te vinden is dan een goede verpleegkundige, dus dat drijft de prijs op. Verder is het minder routine, je zult toch iedere keer weer je toneelspel moeten aanpassen op de toeschouwer.

Maar

Waar komt het salaris van de cliniclowns vandaan? Ziekenhuizen, donaties?

Als de salarissen betaald worden door dezelfde instanties als de salarissen van de verpleegkundigen dan vind ik het ook vreemd dat de cliniclowns veel meer verdienen.
Als het een hele andere organisatie is dan kan je het niet erg vergelijken.

Je hebt natuurlijk wel veel minder cliniclowns dus de totale kosten zijn lager maar het is inderdaad een vreemd verschil

Tamar

Tamar

04-12-2019 om 12:19

Kyana

Dat is volgens mij het punt: als er veel (nodig) zijn van een beroepsgroep, dan sla je een grote slag als je hun salaris laag houdt. Totdat het breekpunt komt natuurlijk, dan gaan die mensen naar het buitenland of zoeken ze ander werk.

bieb63

bieb63

04-12-2019 om 12:46

Het blijven appels en peren

Verpleegkundigen zijn in dienst van het zkh en krijgen hun salaris vanuit daar en vanuit die CAO. Cliniclowns worden ingehuurd en zijn in dienst van een stichting of particulier en krijgen hun salaris vanuit daar en vanuit die CAO. Net zoals bijv. de schoonmakers in een zkh. Die zullen wellicht minder verdienen dan de verpleegkundigen, maar ook daar: ze zijn in dienst van een schoonmaakbedrijf, worden vanuit daar betaald en via de daarbij behorende CAO. En áls ze meer zouden verdienen dan een verpleegkundige, dan is dat ofwel omdat men vanuit DIE branche flink betaalt, daarover onderhandeld is, of weet ik wat.
Denk bijv. ook aan een gemiddelde adm.medew. Die zal in dienst van een zkh of in dienst van het onderwijs vaak beduidend minder verdienen, met hetzelfde werk, dezelfde verantwoordingen enz, dan een zelfde adm.medew. bij e.o.a. commercieel bedrijf.

Miekemieke

Miekemieke

04-12-2019 om 13:02

verpleegkundigen

Ik vind de meeste verpleegkundigen veel grappiger dan cliniclowns. Ik heb gezien hoe ze patiëntjes aan het lachen maakten en ondertussen gewoon hun werk deden. En dat zonder mal hoedje, feestneus of nepbloem waar water uit spuit.

bieb63

bieb63

04-12-2019 om 15:00

Net zoiets als het Ronald Macdonaldshuis

Die financiering komt uit een totaal andere pot. Wat de medewerkers verdienen? Geen idee, wellicht meer, wellicht minder, maar is niet relevant.

Pluis

Pluis

04-12-2019 om 15:44

Tja

ik ben directiesecretaresse bij een ouderenzorginstelling. Ik verdien ruim meer dan de gemiddelde verzorgende en verpleegkundige, terwijl die veel zwaarder en verantwoordelijker werk doen. Vind ik ook raar en soms oncomfortabel, maar dit is nou eenmaal wat er in de cao staat.
Dus dat er verschil zit tussen beroepsgroepen is heel gewoon, zelfs binnen dezelfde cao.

Klavertje 4

Klavertje 4

04-12-2019 om 19:47

waarom een vergelijking met cliniclowns?

Ik heb zelf HBO-V gedaan, ik werk nu in een andere sector. Salaris van verpleegkundige is inderdaad erg laag. Ik hoorde laatst opnieuw de discussie dat het financieel veel zou schelen als artsen in loondienst zouden gaan in het ziekenhuis met een salaris wat maximaal de balkende norm zou zijn. Dat zou geld opleveren en dan kunnen verpleegkundige meer verdienen.

Jan

Jan

04-12-2019 om 23:50

Aantal inderdaad

Ik vermoed maar zo dat als je het salaris van alle cliniclowns in Nederland met 100 euro verhoogd je aanmerkelijk minder kwijt bent dan wanneer je elke verpleegkundige er een euro bijgeeft. En dat drukt rechtstreeks op de lasten van alle huishoudens. Dus dat wil geen enkel kabinet. De zorg is nou eenmaal onbetaalbaar tot 2050, je zou wel gek zijn als je dan ook nog de salarissen gaat verhogen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.