Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Collega stinkt

Stom probleem, maar we hebben sinds kort een stagiaire op kantoor die een onaangename lichaamsgeur verspreidt. Ze stinkt dus gewoon naar zweet/ongewassen oude kleren. Het lijkt verder geen onverzorgd type, maar ja, die lucht. Ik hoopte dat het met het kouder wordende weer over zou zijn. Nou niet dus.

Maar hoe zeg je daar nou iets van. Het beste is misschien wel om het ronduit te zeggen. Hoe pak je zoiets aan? Iemand ervaring?

Annette

Annette

14-10-2009 om 21:34

Hoi triple

Ik snap het helemaal.
Heb eens een collega gehad die altijd van die synthetische kleding aanhad, en meer dan een dag!
Tijdens een beoordelingsgesprek heeft mijn baas
toen gezegd dat er toch wel een vreemde geur
bij hem hing. Of hij daar wat op wilde letten.

Misschien ook een idee; deo voor de verjaardag geven!

Succes

amk

amk

14-10-2009 om 21:51

Wat wij hebben gedaan

er voor gezorgd dat deze persoon bij de laatste verhuizing een eigen kamer kreeg toebedeeld.
Met een stagier wordt dat waarschijnlijk erg lastig.

antje

antje

15-10-2009 om 09:10

Vind het altijd zo sneu

vooral omdat ik zelf weet dat er soms zo weinig aan te doen is. Sommige mensen zweten en ruiken nou eenmaal meer dan een ander en dan helpt een deo geven echt niet. Ik deo mij helemaal suf (en heb ook allerlei andere dingen geprobeerd). Ook Katoenen kleding aan doen helpt niet (zie je juist zweetplekken weer zo in). Ik douche minstens 1 x per dag, kleding gaat na 1 dag in de was. Het enige wat mij echt hielp wat Botox maar dat is weer veel te duur.

Antje

Dat sommige mensen meer zweten dan anderen is zonder meer waar. Maar zelfs iemand die veel zweet gaat meestal niet echt stinken als hij/zij maar dagelijks schone kleren aantrekt (iemand die weinig zweet kan meer dagen met hetzelfde setje toe, dat wel). Als iemand stinkt naar oud zweet en onverzorgde kleren dan betekent dat vziw toch echt dat hij/zij vaker de kleren in de was moet doen. Zeker als die persoon al aan het begin van de werkdag stinkt.

Het is overigens een vervelend probleem, want het is moeilijk je collega erop aan te spreken. Maar soms moet het toch, helaas.

Groeten,

Temet

Jak

ik zou het toch beter vinden om het dan op een vriendelijke maar vooral duidelijke manier te zeggen dat haar kleding wat vies ruikt. Op zijn minst zal ze dan vast wat vaker wassen.

Sommige mensen weten het denk ik echt niet van zichzelf, die lopen leuk dagenlang in ongewassen kleding !

Voetbalbestuurder

Voetbalbestuurder

15-10-2009 om 11:08

Toevallig

Dit onderwerp kwam ot voorbij in een ander (voetbal) draadje, omdat ik meldde dat wij een vrijwilliger hebben die stinkt. Ik stelde toen als grap voor om maar een apart draadje te openen en kijk eens daar is hij al. Nou ja wij hebben dus een vrijwilliger die stinkt. Het is echt hinderlijk voor de mensen om hem heen. Met hem in een vergadering zitten is niet te doen. We hebben dus besloten dat er wat van gezegd moet worden en ook bedacht wie dat moet zeggen. Functioneel valt hij onder een vrouw, maar we vonden het beter als een man het zou zeggen (vrijwilliger is ook een man), iemand van we denken dat die het ook het best kan brengen. Ik weet niet of het inmiddels gebeurd is.
Ik blijf het moeilijk vinden, het is niet leuk om te horen dat je stinkt (ok waarschijnlijk zul je het in iets andere bewoordingen horen), maar het is ook niet leuk als iedereen het er over heeft en niks zegt. Volgens mij gebeurt het iedereen wel een keer dat hij in werk oid met iemand te maken krijgt dat die stinkt. Eigenlijk iedereen in mijn familie- en vriendenkring met een managmentfunctie heeft het inmiddels wel eens bij de hand gehad en uiteindelijk hebben ze het allemaal gezegd. Meestal pakte het goed uit.

Minet

Minet

15-10-2009 om 11:20

Ervaring

En al meerdere malen in mijn werk. Ik doe het in de vragende vorm, weet de persoon dat hij sterk ruikt? Is hij/zij zich dat bewust?
Het antwoord is altijd nee namelijk, want anders had deze persoon er vast iets aan gedaan. Ik ga dan verder met te vertellen wat ik ruik, en vraag of de persoon in kwestie enig idee heeft waar het door kan komen.
Je hebt dan een opening, en kunt vervolgens tips geven. Echter, ik lees het hier ook steeds, adviseer nooit deo maar anti-transpirant. Dat is nl. het enige dat werkt tegen het ontstaan van geuren, deo is om de geuren te verbloemen waardoor ze in mijn neus alleen maar viezer ruiken.

Guinevere

Guinevere

15-10-2009 om 12:23

Leerproces

Dit is een stagiair, dus iemand die nog volop in haar leerproces zit. Fris op je werk verschijnen is één van de zaken die ze dus nog moet leren. Lijkt me een zaak voor haar begeleider om het te vertellen. Dat kan de begeleider van het werk zijn, maar ook die vanuit school.

(Janneke)

(Janneke)

15-10-2009 om 12:56

Goeie! minet!

Breng het in de vragende vorm, dat is zoveel anders dan iemand er op aanspreken....dan schieten ze direct in de zelfverdediging (zou ik ook doen!)

Wanneer je iets vraagt, komt het zoveel anders over..dan krijg je ook een normale reactie terug en kun je inderdaad adviezen geven. Die zullen zonder meer ter harte genomen worden.

Heel vervelend hoor als je zoiemand in je werkkring hebt.

Puck2

Puck2

15-10-2009 om 13:24

Oh amk, dat wil ik ook

AMK, dat is dan wel een oplossing voor het werk, maar het neemt de stank verder natuurlijk niet weg.
Maarre... ik wil ook wel een privé-kamer op mijn werk. Zal ik ook maar direct stoppen met douchen, deo en schone kleren.... wereldtip!

amk

amk

15-10-2009 om 13:36

Puck: deeltijders (ot)

wij hebben een 4 persoons kamer, hiervoor in gebruik door een directielid. Ik heb zijn buro!!!!
We zitten er ook met zijn 4-en maar slechts sporadisch met zijn 4-en.
En gemiddeld 1 dag per week deze kamer voor mijzelf.
Het grote nadeel: het is zo koud en ongezellig in je eentje. Ik werk namelijk voornamelijk samen met allerlei mensen in de diepe buitenlanden van Europa.

Ook werktechnisch is het voor de betreffende collega beter om alleen te zitten. Maar nu hebben we er nog enthousiaster op aangestuurd. Hij kan er weinig aan doen, ik het het er namelijk ook met zijn vrouw over gehad tijdens een onderonsje. Dus extra onder de douche en andere kleding is de oplossing in elk geval niet.

Heel raar misschien

maar ik heb een keer een stagiere gemaild

Dat ik het zelf moeilijk vond om ´zomaar´ te zeggen maar dat ik al een paar keer gemerkt dat ze naar zweet rook.

Ze reageerde heel positief, de volgende dag toen ik navroeg of ze het ook vervelend vond dat ik haar gemaild had.

Ze had bepaalde kleding waar de geur in bleef hangen, nav de tips op OOL heb ik toen geadviseerd om azijn in het naspoelbakkie te doen..

Ze werkt niet meer bij ons, dus of het helpt??

Ik denk meestal maar zo: ik zou het liefst willen horen als ik stink, ruik (of met open gulp/blouse loop ;-) -van deze laatste hoop ik het natuurlijk wél gelijk te horen)

´t Lijkt me helemaal genant als men je maanden in het ongewisse laat.

Starry Night

Starry Night

15-10-2009 om 14:44

Deo

Iemand als 'hint' een deo voor zijn of haar verjaardag geven vind ik persoonlijk erg onder de gordel. Iemand er gewoon openlijk (maar wel onder vier ogen) op wijzen lijkt mij de meest wenselijke optie.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

15-10-2009 om 16:08

Geen deo geven

Ik vind het vragen "ben je je ervan bewust dat...." een goeie. Dat is duidelijk en geeft toch ruimte voor mensen om aan te geven hoe het komt, of dat ze het niet wisten, of dat ze niet weten hoe ze het op moeten lossen....
Het vergt even wat moed, maar dat moet dan maar. Is lastig hoor, ik zou het ook niet makkelijk vinden.

Maar iemand een deo voor zijn verjaardag geven vind ik heel gemeen. Eerst maandenlang niks zeggen, en dan een stiekeme hint geven. Wat zou ik me dán lullig voelen, als iemand dat deed.

Bazin

Bazin

15-10-2009 om 17:11

Ik heb iemand weggestuurd

Een uitzendkracht bleek een zodanige penetrante lichaamsgeur te verspreiden dat de dames waar hij bij op de kamer na twee dagen hun nood kwamen klagen. Als hij aan het eind van de dag naar huis ging, zetten ze het raam wagenwijd open.
Ik heb de man de volgende dag bij mij geroepen. Heb hem gevraagd of hij zich er bewust van was dat hij een sterke lichaamsgeur heeft.
Hij gaf dat toe. Hij vertelde me ook dat hij daar allerlei maatregelen voor nam en toverde een fles mondwater uit zijn broekzak tevoorschijn. Ik was even sprakeloos.
Intussen begon het ook in mijn kantoor sterk te ruiken. Ik keek nog eens goed naar hem. Ik zag dat hij erg zweette en een nogal rode gezichtskleur had. Ineens besefte ik dat hij een alcoholprobleem had. Ik heb hem daar recht op de man naar gevraagd. Hij ontkende in alle toonaarden.
Ik heb hem gezegd dat hij hulp moest zoeken daarvoor en dat ik hem niet kon handhaven. Heb het uitzendbureau gebeld en hem per direct weggestuurd. Hij was erg boos op mij. Daarna heb ik het raam van mijn kantoor opengezet want de lucht was niet te harden.
Zo af en toe vraag ik me nog wel eens af of hij ook echt hulp gezocht heeft. Dat hoop ik zo.
Bazin

Triple

Triple

15-10-2009 om 20:36 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor de tips. Rechtstreeks zeggen is inderdaad het eerlijkste en ook het duidelijkst. Maar eerst ga ik nu een weekje op vakantie, dan kan ik mooi nog even op de woordkeus broeden.

okselfris

okselfris

16-10-2009 om 21:53

Tja

ik ben dus zo'n stinker...en ik baal daar stevig van. Ik probeer alles, syneo5, wassen, schone kleding. Het maakt niet uit. Ik ruik mezelf binnen het uur....bah....want dat die mensen het niet ruiken, ik geloof daar niks van. Ik zou het ook vreselijk vinden als iemand het zou zeggen.....schaam me dood dan! Zeker omdat ik het zelf ruik!!! Triple, denk daar nog eens over na!

oh ja, die azijn tip....werkt ook niet

Okselfris

dat/als je zo zweet, is er dan geen ´medische´ oorzaak??

Het lijkt me niet iets wat je zomaar hebt. Evt. kun je voor overmatige transpiratie behandeld worden (botox), t kan maar zo dat dat, op medische indicatie vergoed wordt (?)

Antje

Antje

16-10-2009 om 23:35

Niet per se medisch

het is tenminste bij mij een combinatie van erfelijkheid (vader zweet ook snel) en onzekerheid. Ik zweet sneller, ben daar weer onzeker door (ojee ruik ik, zie je het etc) waardoor ik weer sneller zweet. Voel ik mij op me gemak dan zweet ik minder. Ook de week voor ik ongesteld moet worden zweet ik meer. Botox krijg je trouwens niet zomaar vergoedt dan moet je er echt achter aan gaan bij de zorgverzekeringen. Bij mijn huidige werk gaat het aardig goed. Ik voel mij redelijk op mijn gemak, de ruimte waar ik werk kan ik zelf aanpassen qua temperatuur (vorige werk waren een paar koukleumen die het liefst de temp. op 25 zetten) en het zijn vrij korte diensten. Voor mij is het momenteel dus redelijk te behappen zonder dat ik elk half jaar moet gaan botoxen (lijkt mij ook niet echt gezond)

Maar goed mijn punt is dat overmatig zweten en naar zweet ruiken niet altijd komt door een gebrek aan hygiëne of onverschilligheid. Meeste mensen die veel zweten en snel naar zweet ruiken weten dat echt wel en dan is een directe vraag of deo uitreiken niet echt de manier. Dat is het zelfde als iemand die stottert vragen weet je wel dat je stottert of nog erger zijn zinnen gaan afmaken. Die gaat daardoor alleen maar meer stotteren en ik ga dus dan alleen maar meer zweten.

okselfris

okselfris

17-10-2009 om 21:08

Botox

geen botox in mijn lijf, ook niet voor het gezweet....kijk, op mijn werk zitten allemaal koukleumen (lees magere schrielkippen die zich kleden alsof het nog hoogzomer is) en dus moet de verwarming bij ons naar 25!! Daar kan ik dus al niet tegen. Wat verder de reden van het zweten is, geen idee, maar ik doe mijn best om er zo min mogelijk last van te hebben, danwel anderen er zo min mogelijk last van te laten hebben.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.