Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tine Winkel

Tine Winkel

29-11-2018 om 13:22

cursus snellezen

Een van mijn kinderen leest heel erg traag. Zelf denk ik eerlijk gezegd nog steeds aan dyslexie, zo veel fouten en zo traag. Maar bij de testen tot nu toe (laatste keer in 3VWO) wordt steeds geconcludeerd dat het geen dyslexie is (schrijffouten worden inderdaad weinig gemaakt).

Nu, in 4V, komen er toetsen waarbij echt veel tekst moet worden gelezen. En zonder dyslexie-verklaring, geen extra tijd. Ik vrees dat dat binnenkort gaat opbreken.
Ik vroeg me dus af of zo'n cursus snellezen zou kunnen helpen. Informatie op internet is natuurlijk allemaal lovend. Zijn er hier mensen die ook zo'n cursus hebben gedaan en die me, wat meer neutraal/objectief/met de voeten op de grond, kunnen vertellen hoe de cursus bevallen is, hoe moeilijk, hoeveel tijd en inspanning etc.

mijn man, jaren geleden

omdat hij vanuit zijn werk nogal veel papierwerk moest lezen.
Was 1x per week 2 uur, veel oefenen en hij was er tevreden over.
Nu jaren later past hij het niet actief meer toe, maar merkt op dat hij soms met grote stukken tekst toch de techniek nog toepast.

Wellicht je dochter een keer mee laten doen met cursus? om te zien of het wat is voor haar

Helpt dat?

Als je kind met veel fouten en traag leest en jij aan dyslexie denkt, vraag ik me af of een cursus snelleren helpt. Niet dat ik er iets vanaf weet, maar mij lijkt dat je pas goed snel kan lezen als je goed kan lezen.
Al weet ik natuurlijk niet wat voor fouten je kind maakt en of die het sneller lezen belemmeren.

Docent

Docent

01-12-2018 om 09:45

Testen?

Wat zijn dat voor "testen" die bij je dochter worden afgenomen? Sorry dat ik het zo vraag, maar een klassikale screening is geen dyslexie-onderzoek. Ik zou naar een erkend dyslexie-instituut gaan voor een degelijk, individueel onderzoek. Dat ze weinig spelfouten maakt betekent niet dat ze niet dyslectisch zou kunnen zijn.
Als ze inderdaad dyslexie heeft is een cursus gedwongen snellezen funest en nutteloos.

Tine Winkel

Tine Winkel

01-12-2018 om 12:19

testen

zijn uitgevoerd door school (basis en middelbare) en door een psycholoog, dus niet zomaar een simpel klassikaal testje. En ik weet dat je bij een gemiddeld dyslexie-instituut vrij eenvoudig een dyslexie-verklaring kunt 'kopen', maar dat vind ik ook weer zo wat...

Docent

Docent

01-12-2018 om 13:06

Kopen

Ja, "kopen" kan, helaas. Dat is alleen weer een andere discussie. Het gaat er natuurlijk om wat jouw kind nodig heeft. Een cursus snellezen is ook te koop.

Suze

Suze

01-12-2018 om 17:45

psycholoog

Wanneer was de test door de psycholoog?

En wat voor psycholoog was het? Gespecialiseerd in dyslexie(testen)?

Suzesnellees

Suzesnellees

01-12-2018 om 17:51

snellezen

Overigens heb ik zelf jaren geleden (was toen ca 25), vlak voor ik het werkende leven in ging, zo'n cursus gedaan. Met vlag en wimpel geslaagd!

Maar vervolgens ging ik werken, moest "serieuze" teksten lezen, dus goed lezen en dat gaat dus niet met snellezen (in elk geval niet met mij).

Het is wel geschikt om teksten die je niet heel precies hoeft te lezen en begrijpen daarmee te lezen, en dan krijg je inderdaad wel aardig globaal mee waar het over gaat.

Verder is het een truc die je moet oefenen en dat kost denk ik in het begin veel tijd en energie (ook na de cursus dus) en daar moet je puf voor hebben.

Ik weet wel dat er mensen zijn die het gedaan hebben en daarna goed toegepast en als je het dus blijft oefenen wordt je er ongetwijfeld beter in en dan kan je het misschien zelf wel voor moeilijkere teksten gaan gebruiken.

Al met al: voor het lezen van de leeslijst zou het denk ik best handig kunnen zijn, maar voor stof die je goed moet snappen en leren niet echt. (denk ik).

Maar of het bij jouw zoon zou werken gezien zijn leesprobleem is dan weer vraag 2.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.