Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

andrea2

andrea2

05-08-2010 om 20:29

De g(e)ele hant

Hoi iedereen,

Ik hoop hier iemand te treffen die het antwoord weet op mijn vraag.

Gisteren waren we met de kinderen in Amsterdam en we bezochten o.a. de Nieuwe Kerk. Prachig en indrukwekkend voor zowel ons al de kinderen.
In het koor, recht voor het monument van Michiel de Ruijter, ligt een grafsteen (de vloer bestaat alleen maar uit grafstenen, zo ging dat vroeger) met een negatief relief van een grote hand uitgehakt. Erboven staat "de g(e)ele hant" geschreven. Verder iets. Ik weet niet zeker of het woord "gele" met een of twee e's geschreven is.

Ik vond het op z'n minst intrigerend en zocht in een boekje in de museumshop, wat speciaal ging over de graven in die kerk...stond niks over in. Er was ook niemand in de kerk die me antwoord kon geven.

Misschien stel ik me enorm aan, maar ik kreeg opeens zo'n da vinci code gevoel en wil er dus heel graag achter komen wie dat was...en waarom zijn hand geel was... ;o)

Iemand een idee??

Groet,

Andrea2

andrea2

andrea2

06-08-2010 om 09:17

Izar

ja, ik weet zeker dat er "Hant" staat. Op google kan ik ook niets vinden erover.

Als blijkt dat hier niemand weet wie het was, wie zou ik daar dan het beste over kunnen schrijven, een Amsterdams historicus ofzo? (ja, zo graag wil ik het nu weten, haha)

groet, Andrea

Iets gevonden geele hant

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ODwxqQZ4yDgJ:research.frick.org/montias/browserecord2.php%3F-action%3Dbrowse%26-recid%3D1865+geele+hant+1621&cd=7&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

"The dyer Dirck Gerritsz. was the owner of dye-works, where the sign hung of de geele Hant in 1621 (Van Dillen, Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven R.P.G. 78(1933) p. 388). Dirck Gerritsz. verwer paid a tax of 75 f. in 1631, at which time he lived on the Voorst Verwerstraet (Kohier, fol. 222, p. 51). He was still active in 1634 when he had his meesterknecht testify that a piece of cloth that he had been commissioned to dye had been damaged before it had been received by him (Van Dillen, Bronnen, vol. 144, p. 52). He may be identical with the individual of that name who was a member of the Rederijkerskamer de Egelantier (In Liefde Bloyende) in 1615 (Oud Holland 22(1904), p. 41). He may also be the individual of that name who signed the Remonstrant petition of 1628."

Zo te lezen verwijst het naar iets in het bedrijfsleven en dan dus in het verven van textiel. Het kan best zijn (weet ik natuurlijk niet zeker heb het niet gezien) dat die grafsteen niet oorspronkelijk bij de tombe hoorde, die stenen werden wel eens verplaatst als het zo uit kwam.

andrea2

andrea2

06-08-2010 om 12:01

Tevreden voor nu

;o) ik ga namelijk over een uurtje op vakantie. Ben blij dat jullie mijn gedachtenstroom voor nu even hebben weten te stoppen.

Als ik over twee weken terug ben ga ik zeker verder duiken in de geschiedenis. Volgens wiki heette de beste man die jullie gevonden hebben Dirck Gerritzoon Pomp. Ontdekkingsreiziger en handelaar. Past idd in de vriendenkring van Michiel de Ruijter :o)

Dank je wel dames!

Groet,

Andrea

Hant kan best op verven slaan

even om nog meer verwarring te zaaien. Hier in onze woonplaats is een man begraven die ook als bijnaam de 'blauwe-hant' had. Ernaast ligt zijn broer die heet de 'blauwvarver' een paar jaar erna gestorven. Welke jaartallen herinner ik me niet meer. Het is wel op de oude begraafplaats die maar in gebruik was tot ong. 1880. Beiden verfden dus textiel blauw...
groeten albana

En deze ververs

Deze ververs liggen ook op het sjieke gedeelte van de begraafplaats. Wel niet naast Michiel de Ruiter, maar wel vakbij een erg beroemde handelsman die o.a. de hele provincie van internationale spoorbanen heeft voorzien. Hier te plaatse dus een beroemdheid (o.a. pleinen en straten naar genoemd ook in andere plaatsen dan de onze en zelfs in Duitsland). Misschien was textiel verven wel een erg eervol beroep??? Maar ik denk dat dit wel een latere tijdsperiode was.
groeten albana

Sancy

Sancy

07-08-2010 om 09:18

Niet gehinderd

door enige kennis van zaken is de eerste gedachte bij mij: het is een rijk gilde, die Gele Hant ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.