Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

De tijd vliegt zo snel voorbij

Ik vind werkelijk dat de tijd zo idioot snel gaat, veel sneller dan vroeger lijkt wel. Ik ben nu 35, ga dus richting 40 en het idee dat komende 5 jaar dus vast net zo snel voorbij zullen gaan als afgelopen 5 jaar vind ik ergens een triest idee, alles gaat dan zo gehaast.

Zo besef ik nu net dat het alweer meer dan 2 jaar geleden is dat we verhuisd zijn, dat mandarijntje ook al weer bijna 9 maanden is, x al weer zoveel jaar dood is etc. En ik heb het op dit moment niet eens echt druk, sinds mandarijntje er is ben ik vooral veel met haar en daar geniet ik erg van. Maar toch vind ik dan ook dat die laatste 9 maanden met mandarijntje zijn omgevlogen, we gaan al weer richting zomer. Huh ? Ligt het nu aan mij (zit ik in een suffe mindset ofzo) of heeft iedereen dat ?

Manda Rijn

Manda Rijn

27-03-2010 om 22:16 Topicstarter

Aha

maar hoe werkt dat dan ? Heb ik dit dan nog veel meer als ik straks 40 ben ?

Ik lig wel eens s'avonds redelijk kapot van de dag in bed mij af te vragen wat ik eigenlijk voor zinnigs heb gedaan die dag en dan kom ik toch niet verder dan de gebruikelijke 1000 kleine mutserige huishoudelijke/kindgerelateerde taakjes die voorbij zijn gekomen die dag.

neteret mut

neteret mut

27-03-2010 om 22:32

tijd gaat nog sneller als je ( nog) ouder bent . Tijd vliegt.

Janeway

Janeway

27-03-2010 om 23:36

Ooit eens

Gelezen ergens. Leuke theorie en of het klopt???? Geen idee maar vond het wel leuk..
Als je 5 jaar bent is 1 jaar 1 vijfde deel van je leven.
Dus dat duurt vrij lang. Ben je 50 is 10 jaar 1 vijfde deel van je leven..
Zit wat in toch.. Hoe en wat precies de strekking was weet ik echt niet.

Bastet

Bastet

28-03-2010 om 08:56

Manda

Time flies when you're having fun..;)
Bastet

Julia64

Julia64

28-03-2010 om 10:19

Ja!

Toevallig realiseerde ik me vanochtend opeens dat het dit jaar 10 (!) jaar geleden is dat ik zwanger werd van onze zoon (die over een paar maanden 9 wordt). Het lijkt allemaal nog maar zo kort geleden. En het betekent ook dat diezelfde zoon over nog eens 10 jaar al bijna 19 is, waaaahh! Dat kan toch helemaal niet?

Over dit fenomeen heb ik trouwens een boek liggen wat ik nog steeds moet lezen ("Waarom de tijd sneller gaat als je ouder wordt" van Douwe Draaisma).

Manda

Tja...de tijd gaat heel snel.

Ik weet nog dat een buurvrouw tijdens het kraambezoek van oudste zei dat het 1x knipperen met je ogen is voor hij op school zat.

Wat, 2x knipperen en ze zitten op het VO.

Klopt

Manda, het wordt alleen maar erger ;-) En er is inderdaad ook een fysiologische verklaring voor, iets met je hersenen en de manier waarop je geheugen werkt ofzo, precies weet ik het niet meer.

Zoveel mogelijk proberen in het nu te leven (= makkelijker gezegd, dan gedaan).

Chris

Manda

Als je zo zeer in het moment leeft dat je echt in het hier en nu bent in plaats van in de toekomst of in het verleden... of in het vergelijken met de mensen met je om je heen (dit ter volledigheid, niet dat jij dat doet)...

dan bestaat je leven uit een oneindig aantal aan elkaar geregen momenten. En daarmee kom je het dichtst bij de oneindigheid zoals wij dat kunnen in ons bestaan.

Het is heel herkenbaar dat je vanaf een jaar of 35-40 terug en vooruit kijkt en opeens iets heel anders ziet.

Maar de tijd is dus wel te stoppen!

Oeps

Chris was me voor! Niet gelezen, sorry Chris ;-)

Tihama

Tihama

28-03-2010 om 14:36

Douwe draaisma

Ik heb het boek vorig jaar gelezen. Een belangrijke verklaring is dat het aantal nieuwe ervaringen dat je in een bepaalde tijdseenheid ervaart steeds kleiner wordt. Juist die nieuwe ervaringen zorgen ervoor dat je heel bewust leeft. Alles wat bekend is, routine, verglijdt zonder noemanswaardig bewust-zijn. Als kind is er dus heel veel nieuw, als volwassene veel minder.
Zelfs als je veel nieuwe dingen meemaakt, zijn er zoveel herkenningspunten met oude dingen, dat ze minder nieuw voelen als toen je nog kind was.Er is meer herhaling.

De totale uitleg, vol met onderzoeksvoorbeelden is overigens veel uitgebreider.

Het is overigens een heel leuk, lekker weglezend boek.

Tihama

Embée

Embée

28-03-2010 om 14:45

Betrekkelijk

Het is waar dat de tijd sneller lijkt te gaan dan toen je klein was. Het is niet zo uiteraard. Ik weet nog dat iemand tegen ons zei geniet ervan nu je baby zo klein is, ze was toen 2 weken, het is zo voorbij en dit is de leukste tijd.' Ik glimlachte wat, wat moet je daarop zeggen als je er net aan begint? Later had ik daar op kunnen antwoorden dat ik dat eerste jaar verdraaid lang vond duren. Ik vond het geen makkelijk jaar en ik was heel erg nieuwsgierig naar de volgende stap. Ik kon niet wachten tot ze ging zitten, lopen, praten, enz. En je weet het, als je wacht lijkt de tijd juist lánger te duren.
Het duurt, als de plannen voor een hogere pensioenleeftijd doorgaan, nog 18 jaar voor het zover is dat ik mag stoppen met werken. 18 jaar! Een eeuwigheid naar mijn gevoel. Er kan nog zoveel gebeuren in die 18 jaar.
Dat de tijd snel gaat is dus betrekkelijk. Tijd die geweest is lijkt om gevlogen te zijn, tijd die nog moet komen lijkt soms om te kruipen.

bibi63

bibi63

28-03-2010 om 16:38

Nog een filosofie

Elk jaar is elk jaar weer een kleiner deel van het leven dat je geleefd hebt. Dus als je 10 bent is een jaar een 10e deel van je leven. Als je 45 bent is een jaar een 45e deel van je leven en dat lijkt een stuk korter.
Groetjes,
Bibi

Embée

Embée

28-03-2010 om 19:37

Bibi

zie Pelle´s reactie hierboven:-)

Asa Torell

Asa Torell

28-03-2010 om 21:19

Ja!

Vreselijk vind ik dat. Zowiezo ontdekte ik na de geboorte van oudste dat ik tot die tijd had gedacht onsterfelijk te zijn, en dat ik toen pas kon inzien dat de dood echt ook voor mij bestaat net als voor de generaties voor me. En dat waar ik had gehoopt dat de tijd juist een beetje overnieuw begint als je kinderen hebt, dat het dan weer net zo langzaam gaat als toen je zelf klein was.
Al moet ik zeggen dat ik er minder last van heb als ik bezig ben met toekomstplannen, dat ben ik de laatste tijd veel en het is alweer even geleden dat ik hier voor het laatst over heb liggen piekeren.

Emmawee

Emmawee

28-03-2010 om 21:36

Secret o'life

Hmmm... ik moet aan James Taylor denken... "a thing about time is that time isn't really real. It's just your point of view..." Prachtig nummer. http://www.youtube.com/watch?v=X60qHVqarZE&feature=related
De hele tekst hieronder. Wat mij trouwens helpt, is om te proberen met mijn kinderen mee te leven. Wij zijn nu al de vakantie aan het plannen (en dan zijn we nog laat ook!) en ik heb pas e.e.a. geregeld omdat Blik in september naar school gaat. Als ik mij dan in hem verplaats, is dat opeens onmeetbaar ver weg. Als ik weet hoe lang de zomervakantie vroeger duurde... 6 hele weken!! Een middag na school bij iemand spelen. Uuuuuuren lang. Die tijd is nu zo verdwenen tussen ophalen uit school en beginnen met eten koken. Ik laat Stoffer nu soms een uurtje met een vriendje spelen (voor zwemles) en denk dan van tevoren: dat is eigenlijk de moeite niet. Maar zij maken in dat uur van alles mee en daar gaat het toch om.
Groeten, Maw.

Secret o'Life (James Taylor)
The secret of life is enjoying the passage of time
Any fool can do it
There ain't nothing to it
Nobody knows how we got to
The top of the hill
But since we're on our way down
We might as well enjoy the ride

The secret of love is in opening up your heart
It's okay to feel afraid
But don't let that stand in your way
'cause anyone knows that love is the only road
And since we're only here for a while
Might as well show some style
Give us a smile

Isn't it a lovely ride
Sliding down
Gliding down
Try not to try too hard
It's just a lovely ride

Now the thing about time is that time
Isn't really real
It's just your point of view
How does it feel for you
Einstein said he could never understand it all
Planets spinning through space
The smile upon your face
Welcome to the human race

Some kind of lovely ride
I'll be sliding down
I'll be gliding down
Try not to try too hard
It's just a lovely ride

Isn't it a lovely ride
Sliding down
Gliding down
Try not to try too hard
It's just a lovely ride

Now the secret of life is enjoying the passage of time

Mooi maw

"Now the secret of life is enjoying the passage of time"

Dank je voor deze mooie tekst op de maandagochtend Emmawee.

Chris

Clo

Clo

29-03-2010 om 09:48

Jakkes manda

Als ik dit lees, voel ik het weer helemaal. Ook 35, dat is daar dus wel de leeftijd voor. Ik heb dit gevoel gekregen vooral nadat mijn vriend voor hobby (muziek) veel omgang had met twintigers. Dat was ik gisteren nog, in de twintig, en toch voelde ik zo weinig aansluiting. Was ik zo snel zo oud geworden? Ook schrik ik telkens van de leeftijd van mijn ouders. Ik troost mij zelf door te denken aan mijn oma. Die heeft vier achterkleinkinderen! De tijd dat mijn kinderen kleinkinderen gaan krijgen, dat is nog zooooooo ver weg, ik heb dus nog zoooo lang en ben dus nog zooooo jong.
Het zal vast door dit gevoel allemaal komen overigens dat ik weer toe ben aan een life change, om me jong te voelen. Ik wil graag in de nabije toekomst een huis kopen. Dan ben ik starter op de huizenmarkt, dat klinkt ook weer jeugdig toch?

Niet zaniken, manda ;-)

Kom op meid, je bent nog maar 35 ;-).

Tja, het is dus zo, de tijd vliegt...
Het heeft soms ook zijn voordelen, als dochter ons weer eens een paar keer in de nacht heeft wakkergemaakt helpt het (iets) te bedenken dat deze tijd uiteindelijk relatief snel voorbij gaat...
Weet je wat ik ook zo bizar vind? Dat er een hele generatie is opgegroeid die de Koude Oorlog niet heeft meegemaakt. Die eigenlijk geen idee heeft dat De Rus vroeger de Grote Boeman was.

Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken, weet je nog? Tegenwoordig staat die Rus in je keuken te tegelen, denk ik wel eens (o nee, dat zijn Polen...)

Groeten,

Temet

Manda Rijn

Manda Rijn

29-03-2010 om 11:36 Topicstarter

Mooi

er is een verklaring voor, meerdere theorieen, aha ik ben niet de enige.

Gelukkig ben ik onder de vrienden en familie van zelfde generatie dan wel de jongste, scheelt behoorlijk ;-) Een vriend van ons is 10 jaar ouder en krijgt binnenkort weer een baby, en die vindt mij dus echt ontzettend jong, valt het toch allemaal weer reuze mee in vergelijking met. Ja rodebeuk ik moet niet vergelijken maar in het hier en nu zijn ;-)

Oh en indd van die fijne studenten van mij, die zijn dan in 1990 geboren, 1990 ! HAHAHA geboren in 1990. Die zijn dus een jaar na de val van de muur geboren, het zegt hun vrijwel niets behalve als weer zo'n stukje suffe geschiedenis, terwijl ik mij dat dus nog haarscherp kan herinneren.

Massi Nissa

Massi Nissa

29-03-2010 om 14:30

Jaaaa temet!

Ik moest pas invallen voor een afwezige geschiedenisdocent. Ze waren net begonnen met het hoofdstuk Koude Oorlog. De hele klas zat me glazig aan te kijken bij termen als communisme, kapitalisme, het IJzeren Gordijn, etc. Toen ben ik maar begonnen met het filmpje "Two tribes" van Franky goes to Hollywood en vandaaruit terug en vooruit gekletst. Ik was lichtelijk verbijsterd dat zoiets enorms voor de generaties van na (zeg) 1985 niet meer bestaat / nooit heeft bestaan. Ik merkte inderdaad een gigantische generatiekloof - komt wel vaker voor in mijn vak, haha, maar dit was heftig.
Groetjes
Massi
PS: on topic: hou op, schei uit. Het is volslagen idioot met die tijd. Nog een paar maanden en het is alweer zomervakantie. En dan nog drie maanden en dan gaat onze mini naar school. Alle cliches zijn waar.

Jujube

Jujube

29-03-2010 om 15:35

Zo snel

Ja, de tijd gaat zo enorm snel. Afgelopen zaterdag had ik een reünie van de middelbare school.
Ik heb in 1986 eindexamen gedaan, 24 jaar geleden!!! We hadden al snel oude vriendinnen opgescharreld en voelden ons weer puber toen we door die school liepen te giechelen en docenten nadeden.
Het leek wel gisteren dat we daar dagelijks liepen. Toen we weg gingen riepen we naar elkaar 'tot maandag, eerste uur vrij!' En ik vond het best wel erg dat dat niet écht zo was. Het leek even nog zo dichtbij, maar ik word deze zomer al 42.
Groet,
Jujube

Heb het ook met muziek

Nummers die voor mij zo dichtbij zijn als de dag van gisteren, zijn voor mensen die in 1990 zijn geboren prehistorisch. Ik heb ook eindexamen gedaan in 1986 en kan me die eighties-platen nog zo goed herinneren.

Maar die zijn dus gewoon al ruim 25 jaar oud! Zeg maar dat je in 1986 naar muziek zou luisteren uit begin jaren zestig. As if...

Chris

liora

liora

30-03-2010 om 09:45

Even een ander geluid

Ja ja, tijd gaat snel, tuurlij, is zo.

Maar... als ik lees dat je 's avonds geen nuttige dingen kunt bedenken die je hebt gedaan, vraag ik me af of jouw gevoel er niet ook mee te maken kan hebben dat je jezelf misschien in deze fase niet verder ontwikkelt.

Ik merk zelf dat als nieuwe dingen leert, dingen doet die je heel eng vindt, nieuwe mensen leert kennen, nieuwe plekken bezoekt, etc. dat ook heel veel energie geeft en dan heb je ook echt niet het gevoel dat je leven je ontglipt.

Want dat is wat ik een beetje lees. Niet dat de tijd zo snel gaat, maar dat de tijd voorbij gaat en je niet goed kunt bedenken wat er in die tijd eigenlijk is gebeurd.

Misschien heb ik het fout hoor, maar wellicht toch eens kijken of je ook wat meer activiteiten buitenshuis kunt gaan ondernemen of zo?

Groetjes,

Liora

Liora heeft een punt

niemand merkt namelijk vaker of klagelijker op dat de tijd zo snel gaat dan mijn schoonmoeder. Die wil zo graag 18 zijn, maar de AOW wordt toch echt gestort sinds februari. En sja, dat is dus nogal een verschil. Ze verheerlijkt alles wat mooi, jong en sappig is.

Ik krijg er een punthoofd van en ik heb al meermalen opgemerkt dat ze beter iets kan gaan doen NU om het NU leuk te hebben... want 18 wordt ze echt niet meer, met geen enkele nip of tuck.

Niet dat ik jou nou met bovengenoemde dame wil vergelijken Manda, maar in het nu zijn zal weer makkelijker voor je worden als je een goede vulling hebt gevonden. En daar ben je al mee bezig, dus dat gaat je zeker lukken. Dit gevoel zal daarvoor wschl ook één van je drijfveren zijn, bewust of onbewust.

Manda Rijn

Manda Rijn

30-03-2010 om 11:37 Topicstarter

Ja liora

dat klopt !

tonny

tonny

30-03-2010 om 13:02

Het is gewoon een raar gevoel

als je merkt tegen de 40 te lopen. 'van binnen' voelt het niet zo, maar de kalender is onverbiddelijk. Ik merk dat het me met 40 meer dwars zat dan met 50.
Maar snel gaat het allemaal wel, ja.
Tijd is niet vast te houden...

Manda Rijn

Manda Rijn

31-03-2010 om 21:55 Topicstarter

Tijd gebruiken

ik heb juist het idee dat ik mijn tijd heel goed gebruik. Ik heb zo lang gewacht op de komst van mandarijntje en er gaat geen dag voorbij dat ik niet naar haar kijk en dan zo intens gelukkig ben dat ze er is, dat ik elke dag bewust mee maak vind ik fantastisch. Daarnaast probeer ik ingangen te vinden richting een interessante baan. Elke dag kijk ik of er nieuwe vacatures zijn en bel ik dingen na, dus ik ga er gewoon vanuit dat het binnenkort (dit jaar) wel lukt om interessant werk te vinden.

Ik wil niet over een paar jaar als ik druk aan het werk ben (etc) mezelf voor de kop slaan omdat ik te weinig genoten heb van de rustige tijd thuis met mijn gezin en alles wat daar aan leuks bij komt kijken.

Enfin, een beetje een wervend stukje maar dat heb ik van mezelf nodig af en toe ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.