Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Sassie

Sassie

16-11-2009 om 12:51

Eigen dineetje betalen?

hadden wij een keer en ik vroeg me af of anderen dit ook wel eens hebben meegemaakt.

Jaren geleden werden door een collega van mijn man en diens vrouw uitgenodigd voor een diner om elkaar wat beter te leren kennen. "Goh wat aardig" dachten wij nog en we spraken af bij hun thuis. Daar aangekomen
bleek dat ze ons mee uit eten wilden nemen en hebben we eerst nog wat koffie gedronken en toen zijn we naar Breda gegaan. Daar hadden zij een tafel in leuk restaurantje op het plein in de binnenstad geboekt. So far so good......

Zitten we daar en we hadden onze eerste drankjes al besteld, merkte de vrouw van die collega op dat ze het zo wilden afspreken met ons dat ieder voor zich het eten betaalt en dat zij dan de drankjes voor hun rekening zullen nemen.
Ik was werkelijk met stomheid geslagen en achteraf zei mijn man nog dat hij maar wat blij was dat hij zijn creditcard had meegenomen want anders hadden we toch mooi voor joker gezeten daar!

Achteraf vraag ik me eigenlijk af. Als je mensen uitnodigt om mee uit eten te gaan, dan betaal je dat toch voor je gasten?

Nu werden we er zogezegd midden in het restaurant mee geconfronteerd en ik vond dat achteraf eigenlijk niet erg netjes van onze gastvrouw en gastheer. Het was verder wel gezellig en ze wilden graag ook eens naar onze woonplaats komen, maar we hebben dat contact op een zeer laag pitje gezet totdat mijn man ergens anders ging werken. Toen is het contact helemaal verloren gegaan.

tonny

tonny

16-11-2009 om 14:20

Deugt totaal niet!

Als je mensen uitnodigt samen te gaan eten (en daarbij de illusie wekt dat het bij je thuis zal zijn!) ben je als gastheer degene die de kosten betaalt. Natuurlijk!!

Misschien zag de gastheer het niet zitten om te gaan koken en ontstond het plan elders te gaan eten later pas. Prima, maar dan hadden ze daar open over moeten zijn!

tonny

reina

reina

16-11-2009 om 14:42

Raar

Ik zou het heel raar vinden, als je zoiets in je hoofd hebt bespreek je vooraf als je wilt dat ieder voor zich betaalt.

Puck2

Puck2

16-11-2009 om 17:29

Precies

Je kunt beest afspraken maken over wie wat betaalt, maar het is wel erg raar om dat pas te doen als je op het punt staat te betalen en je uitgenodigd bent.

Tirza G.

Tirza G.

16-11-2009 om 19:14

Moet je nagaan

Hoe je er over doordenkt :-) Het is jaren geleden, begrijp ik. Nou, ik vind het zéér raar en ongepast. Ik snap heel veel (geen zin om zelf te koken enzovoort), maar mensen uitnodigen en zelf laten betalen, nee, dát snap ik niet.

Tirza

dc

dc

16-11-2009 om 20:43

nou, ik vind het niet raar. Ik heb regelmatig dat ik met vrienden afspreek en dat we dan ter plekke besluiten naar een restaurant te gaan bij gebrek aan motivatie om te koken. We doen dan meestal wel de rekening door het aantal mensen splitsen en niet precies wie wat heeft gehad, maar ieder betaald voor zich;

margje van dijk

margje van dijk

16-11-2009 om 21:18

Ook eens gehad

Toen wij net student-af waren werden we eens uitgenodigd bij vrienden in Cambridge, omdat we toch al in Engeland op vakantie waren. Wij er een dag heen. (Het waren overigens gewoon Nederlanders). Om te beginnen kregen we amper iets te eten (we waren de avond tevoren laat gekomen en bleven slapen). Een ontbijt, maar geen lunch. Dat was niet zo erg, we gingen leuk sight seeen en zo, geen probleem. "We dachten jullie mee te nemen naar een goed restaurant", zeiden ze 's avonds. Dus wij mee. Het was inderdaad een goed restaurant, en zij bestelden min of meer voor ons, omdat ze telkens aangaven wat er zo lekker was.

De rekening bedroeg ruim 400 pond, en dat was in de tijd dat die nog heel hoog stond. Ik schrok me wild, terwijl onze gastheer al met zijn creditcard ging betalen.

Man en ik wisten niet wat we moesten doen. Werden wij geacht mee te betalen? Zoveel geld hadden we niet eens meegenomen. Zij begonnen nergens over, en wij ook niet.

Echter, de volgende dag was het wel het eerste wat ze tegen ons zeiden toen we uit bed kwamen: Dat het wel de bedoeling was dat wij de helft van de rekening aan hen overmaakten.

Met die vrienden is het nooit meer goed gekomen. Ik verwijt het hen niet eens, wij waren zelf ook wel erg onnozel, maar ik vond het zo lullig en zo niet-nodig (om zo duur te gaan eten) dat ik me er nooit meer goed bij gevoeld heb.

Margje

tonny

tonny

16-11-2009 om 23:27

Niet onnozel hoor margje

Het was gewoon niet duidelijk gecommuniceerd. Dom van die lui! En dan nog een duur restaurant, hartstikke vervelend!

tonny

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2009 om 01:25

Uitnodigen is uitnodigen

Als mensen je uitnodigen voor een restaurant zou je aan moeten mogen nemen dat ze het voor je betalen. Ik zou daar echter niet zomaar vanuit gaan. Ik zou dat nadrukkelijk willen horen. Inderdaad om geen rare verrassingen te krijgen.

Lastig he

Ik zou ook versteld staan als ze dan opeens verwachten dat je meebetaalt. En 400 pond voor een diner? Dat is echt te gek. Als zij 200 pond konden betalen hadden ze jullie beter mee kunnen nemen naar een betaalbaar restaurant en voor jullie betaalt.

Als wij naar schoonzus gaan dan gaan we meestal ergens lunchen. Zij betaalt dan. Gelukkig, want ik at net zo graag (of soms liever) gewoon iets bij haar thuis. Als zij bij ons komt dan kook ik zelf graag dus wij hebben dat probleem niet.

Wat ik soms trouwens ook lastig vind is als je met een groepje eet, en de rekening splitst ongeacht wat je besteld hebt. Sommigen bestellen bestellen nou eenmaal graag de duurste gerechten. En een keer had ik (vanwege speciaal dieet) slechts een klein voorgerechtje kunnen eten met water uit de kraan en nog werd er verwacht dat ik mee zou betalen aan de rest (alcohol, dure hoofdgerechten). Toen heb ik er wel iets van gezegd maar normaal betaal ik maar.

Nasha 1st

Nasha 1st

17-11-2009 om 16:26

Petal

onlang met de ouderraad inderdaad ook....ik drink geen alcohol en eet niet zo veel of duur...met veel rekenwerk heeft toch iedereen maar zijn eigen eten betaalt, want ik moest ook ineens 25 euro afrekenen terwijl ik alles bij elkaar niet eens 16 euro kwijt was....

Petal: going dutch?

Ken je die uitdrukking, wordt in Engeland gebruikt als ieder zijn eigen deel wil betalen. Ik pleit er wel vaak voor, ligt ook aan het gezelschap, kom vaak met auto, drink dan geen alcohol die erg duur is in Engeland/ Schotland ( waar ik woon).

Shonagh

Ja die ken ik. Maar hier is dat toch vrij ongebruikelijk. Soms - als ik eens iets duurders wil - dan bied ik het wel altijd aan, maar dan nog wordt het meestal afgeslagen. Dus ik hou ook meestal mijn mond.

Petal

Het is indedaad ongebruikelijk, maar de uitdrukking is er dus wel, haha. Op mijn werk weet men al dat ik voor mezelf betaal, nadat de eerste keer mijn 2 bazen samen zulke griezelig dure wijn uitzochten en ik daar dus vrolijk aan mee betaalde, terwijl ik zelf alleen (gratis) tapwater dronk. Als Nederlander ben ik toch al anders, dus dit kan er ook nog wel bij.

Raar

Echt raar hun nodigen jullie toch uit.
Dan horen hun toch te betalen.

wendelien

wendelien

19-11-2009 om 15:16

Het ligt aan de formulering

Ik vrees dat wij op die manier ook een keer een vriend zijn kwijtgeraakt. Wij als net student-af waren nl. gewend aan de rekening delen, nieuwe vriendin van vriend kennelijk niet. Als het nu heel goed geklikt had met haar, waren we er via hem zeker op teruggekomen. We hebben het er echter maar bij gelaten.
Als mensen ons voorstellen samen uiteten te gaan, weten we niet beter dan dat we zelf betalen. Als het uitdrukkelijk voor rekening van de andere partij zal zijn, blijkt dat doorgaans duidelijk uit de formulering van de uitnodiging, meen ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.