Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Shall we go

Shall we go

30-04-2009 om 17:42

Emigreren usa

In een notedop: via internet contact gekregen met echtpaar in USA waarvan man dezelfde achternaam heeft als mijn man. Hele zeldzame naam in Nederland. Geen directe familieverbintenis kunnen ontdekken, maar als je ver genoeg teruggaat in de tijd, zal er ongetwijfeld ergens een connectie zijn. Naam is daarvoor te uniek. Leuke mailwisseling, met ineens verrassende wending. Namelijk uitnodiging gekregen om hun kant op te komen inclusief aanbod van baan. Nog sterker: op de lange termijn, als mijn man het aan blijkt te kunnen en ook zou willen, dan zelfs overname van familiebedrijf in het verschiet...
Het duizelt ons enorm. Hoe je leven ineens een hele andere kant op kan gaan. Wij staan niet onwelwillend tegenover emigratie. Afspraak is nu dat wij eerst eens die kant op gaan, sowieso om kennis te maken maar ook een beetje 'kat uit de boom kijken'. Hoe voelt het, hoe zijn zij, hoe zit het met die zaak, vinden zij ons wel geschikt enz. enz.
Even heel ver vooruit denkend. Stel dat wij beslissen om te gaan...wat doe je dan?? Waar begin je??? Heb je eigen geld nodig, wat kost emigreren?? Welke stappen doorneem je, wat mag je absoluut niet vergeten etc etc.
Jullie zullen begrijpen, ik slaap al een paar nachten niet echt goed.... Het voelt als een geweldige kans maar het is allesbehalve een 'kleine' stap......

Daar zijn beurzen voor

Er is een beurs voor emigranten-in-spe, maar ik weet niet wanneer en hoe vaak. Ik zou om te beginnen eens kijken wat de vestigingsvereisten zijn, het is niet zo dat de VS echt op buitenlanders zit te wachten. Hier kan het consulaat je wel inlichten vermoed ik.

En verder zou ik me eens heel goed oriënteren op de VS in het algemeen en de betreffende regio in het bijzonder.

Tenslotte: zoek uit hoe je je tegen ziektekosten kunt verzekeren. Een heikel punt in de VS, heb ik begrepen. Het zou toch beroerd zijn als je een gecompliceerde breuk oploopt en meteen failliet gaat aan de behandeling.

En nog tenslottener ;-): wie naar het buitenland vertrekt bouwt geen AOW meer op. Als je serieus rekening houdt met de mogelijkheid van terugkeer naar NL, zoek dan even uit hoe je een eventueel AOW-gat kunt repareren. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dat niet te doen, en daar ook goede redenen voor hebben, maar het is wel handig te weten dat het kan.

Tot zover wat mij nu even te binnen schiet.

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

30-04-2009 om 23:20

Nou

Ik zal wel heel skeptisch zijn, maar dit komt mij wel héél erg ongeloofwaardig over. Iemand die je niet eens kent doet je op basis van een mógelijk gezamenlijke voorouder in 1600 en toevallig dezelfde achternaam een fantastisch aanbod? Mwah.
Amerika is in crisis, toch?

Tirza

Jade

Jade

01-05-2009 om 11:11

Hmmm...

Om maar met de woorden van een bekende OO-er te spreken: "If it sounds to good to be true it probably is".

Wie zegt dat ze zijn wie ze zijn? Wie weet hebben ze zitten surfen op internet, tenslotte is het een niet-voorkomende achternaam, et voila, een ´match´ is gevonden. Ook ik kijk er sceptisch tegen aan en wat Tirza al zegt: Amerika zit in een crisis.

Uiteraard is het jullie eigen beslissing, maar ga jezelf niet gek lopen maken en verhuizen naar een land die in een crisis zit.

ooit gaan we..

ooit gaan we..

01-05-2009 om 16:36

Geloof me

wij proberen al jaren om naar Amerika te emigreren (definitief) en als het een makkie was, dan zat ik nu niet vanuit Nederland te tikken.
Een visum om daar te gaan werken krijg je alleen maar als er geen amerikaan is om die plaats op te vullen. Wil je anders gaan blijven er slechts een paar mogelijkheden over die of heel veel geluk of heel veel eigen vermogen vereisen.
Ik zou zeggen... het is jullie gegund (al klinkt het ontzettend slecht overwogen!)... maar (american) dream on...

Shall we go

Shall we go

01-05-2009 om 17:49

Geloof mij...

...wij zijn nuchter genoeg om te beseffen dat dit niet iets is waar je zo 1-2-3 in meegaat. Wij hebben ons huis echt nog niet te koop staan....!
Nogmaals, mijn verhaal heb ik even in een notedop gedaan, vandaar dat het misschien wat vaag overkomt. Wij hebben echter elkaars 'antecedenten' gechecked en zijn erachter gekomen dat zowel zij als wij, echt zijn wie wij beweren te zijn. En er is gewoon een goede klik. Maar....alleen via de mail. Vandaar dus dat we sowieso eerst eens persoonlijk contact willen voordat we uberhaupt eens gaan nadenken over wat wij willen.
Maar ik zat nav dit alles wel een beetje te dromen. Stel je toch voor...en dat soort zaken. Vandaar mijn vraag hier: hoe gaat zoiets in zijn werk. Ik heb me namelijk nog nooit verdiept in emigreren. En wat ik van 'ooit gaan we' begrijp is het dus niet iets wat je vrij makkelijk kunt regelen.
Geloof me dames, ben heel blij met jullie kritische reacties, maar vertrouw erop dat wij geen naieve 'Ollanders zijn die ergens met open ogen in gaan trappen.

ooit gaan we..

ooit gaan we..

01-05-2009 om 18:47

Shall we go

Ik zou zeggen, ga volgend jaar naar de emigratiebeurs (hij is nu net geweest). Of lees je in op dit forum:
http://www.allesamerika.nl/forum/index.php

Alles over reizen en vakantie, maar ook over emigreren en visa. Aan de 'familiebanden' zal je in ieder geval niets hebben.
Bedenk dat als je een bedrijf overneemt, je geen definitief visum krijgt. Je bent verplicht amerikanen in dienst te hebben en als je dat niet (meer) hebt, of je bedrijf gaat failliet moet je het land weer uit. Ook mogen kinderen die meerderjarig worden niet zonder slag of stoot in amerika blijven.
Het is allemaal geen kwestie van een uit de hand gelopen vakantie...

Je begint bij jezelf en je gezinsleden; wil iedereen echt mee? (er gaan heel wat huwelijken op stuk; stellen die dit beiden als droom hadden, maar waar een eentje het toch niet meer ziet zitten, als het zover is).
Zijn jullie ooit in de States geweest? (en in het bijzonder in de staat die het betreft?)
Het is echt niet voor iedereen een droomland...
Vervolgens moet je een visum hebben. Ieder visum heeft zijn eigen voors en tegens. Pas als een visum lijkt te gaan lukken komen stappen als huizen te koop etc.
Neem bij aankoop van een bedrijf aldaar een advocaat die hierin gespecialiseerd is (met betrekking tot NL wetgeving EN die in de staat waar het om gaat.)

Rembrand

Rembrand

01-05-2009 om 18:53

Hersenspinsels.

Waarom hebben ze het zelfs al over overname van het familiebedrijf in de toekomst ?
Ik zou eerst maar eens op onderzoek uitgaan over hoe dit bedrijf het financieël doet op dit moment.
Willen ze dat jullie er geld in gaan stoppen ?
En elkaar ontmoeten voor je besluit met elkaar in zee te gaan lijkt me zeker niet onverstandig !
Om wat voor branche gaat het ?
M.

Shall we go

Shall we go

01-05-2009 om 19:01

Ooit gaan we en rembrand

Dat is duidelijke info van 'ooit gaan we'. Mocht het idd verder gaan dan gaan we uiteraard naar de emigratiebeurs van volgend jaar.
Het gaat om een schildersbedrijf en ze hebben binnen de directe familie niemand die het wil/kan overnemen. Over eventueel geld er inpompen....nogmaals....wij zijn niet totaal naief! Is op dit moment nog helemaal geen sprake van en zijn wij ook niet van plan.
Alles is echt nog in de 'informatieve fase'. Zij gooien een balletje op en wij kijken wel of we hierin mee willen gaan. Mochten wij daar naar toe gaan voor kennismaking zal ik uiteraard eerst de admi van de firma willen checken voor verdere beeldvorming.

Shall we go

Shall we go

01-05-2009 om 19:03

Enne...rembrand

Ik vind 'hersenspinsels' vrij onaardig overkomen. Denk je nou echt dat ik dit zit te verzinnen????? Ik schrijf nu onder een andere nick omdat wij dit verder nog met niemand bespreken voordat wij zelf meer info en zekerheid hebben. Zou ik onder mijn normale en herkenbare nick schrijven....ben ik dan wel 'trustworthy'????

ooit gaan we..

ooit gaan we..

01-05-2009 om 19:49

Shall we go

Tuurlijk kun je in contact komen met iemand ( (verre) familie of niet) waardoor je leven een andere wending neemt. Maar om op zo'n basis aan emigreren te denken?
Zelfs van de mensen die wij 'kennen' (het kringetje dat er al jaren mee bezig is om in de states te komen 'kent' elkaar ,en de mensen die er heel veel van emigratie weten, via internet en enkele bijeenkomsten (net als OO bijeenkomsten houdt), zijn er vertrokken en toch weer teruggekomen.
Die mensen hadden al jaren en jaren die wens... zijn er tientallen keren geweest en toch konden ze niet aarden.
(op het forum vind je links naar weblogs van emigranten)

Het 'trustworthy' zijn zit 'm denk ik niet in je nick maar veel meer in het verhaal. Verhuizen, zelfs binnen je eigen gemeente wordt al als zeer grote stressfactor in een mensenleven gezien... need I say more?
Ik merk aan de reakties dat je er erg mee bezig bent, maar zijn jullie ooit al in Amerika geweest?

Nivea

Nivea

01-05-2009 om 23:20

Vreemd...

Vreemd. Alleen mailcontact. Nog niet eens een keer gebeld of geskyped?

Met dromen is niets mis

Ik weet niets over emigreren naar Amerika. Maar ik heb wel bewondering voor mensen die een grote stap/verandering in hun leven aandurven. Misschien wat naiëf, dat zal best. Maar ik vind de reacties nogal negatief. Shall we go en echtgenoot zijn waarschijnlijk jong en gezond. Wat kan ze gebeuren? Ze gaan niet met een tentje zonder jas naar de Noordpool.
Ze gaan zich verdiepen in een nieuw leven opbouwen in Amerika. Ze kunnen niets veranderen en op hun oude dag spijt hebben dat ze niet durfden. Of ze gaan er alles aan proberen om hun droom waar te maken. Misschien mislukt de droom, blijkt het op niets uit te lopen. Nou en? Hebben ze het toch geprobeerd.

Angie

Angie

01-05-2009 om 23:50

Overname

Dan neem je een schildersbedrijf over, en dan? Schilderen is een vak, beheers je die materie wel? De huizen in de VS zijn echt anders gebouwd dan in NL, en dan heb ik het niet over de plattegronden, maar echt de constructie. WEet je daar voldoen vanaf? (ik nog steeds niet na aardig wat schilder en verbouwingswerk, zowel zelf als gedaan door vaklui). Anders dan in nederalnd, ben je heir als baas in dergelijke bedrijven echt de baas: je verteld van stap tot stap wat er moet gebeuren, anders gebeurt het niet of verkeerd. Kun je dat en wil je dat? Dan nog de arbeidswetten hier die anders zijn dan in Nederland. En tenslotte: alles wat te maken heeft met de bouw zit behoorlijk de klad in, zou ik zeker nu niet zomaar in stappen, in die markt.

Angie

ooit gaan we..

ooit gaan we..

02-05-2009 om 11:20

Wil

"Misschien mislukt de droom, blijkt het op niets uit te lopen. Nou en? Hebben ze het toch geprobeerd. "

Maastricht is een leuke stad! Toch ga ik er niet even wonen. Besef je wel dat in Amerika bijvoorbeeld de kwaliteit van de school nauw samenhangt met waar je woont (lees ook... hoeveel geld je hebt!). Een visum voor onbepaalde tijd (voor altijd...) is heel moeilijk te bemachtigen. Moet je terug dan ga je van een huizenprijs daar, naar een huizenprijs hier. (kun je dat?)
Zo zijn er nog tientallen dingen op te noemen.

Tinus_p

Tinus_p

02-05-2009 om 13:13

Ach ja

Shall we go:
"Ik vind 'hersenspinsels' vrij onaardig overkomen. Denk je nou echt dat ik dit zit te verzinnen?????"
Ik denk dat Rembrandt denkt dat iemand anders iets verzint en dat jij er in trapt.
Verder idd, weet je of het serieus is? Of die mensen wel echt bestaan?

Schildersbedrijf

Nu wil het toeval dat ik familie in de VS heb met een schildersbedrijf. Inside informatie dus: Schildersbedrijven lopen op dit moment totaal *niet* goed in de VS. Het is een branche waar de crisis enorm voelbaar is. Veel mensen & bedrijven stellen het schilderwerk nu uit of "doen het even zelf". Zoals Angie ook opmerkte: het is een vak, beheers je dat? Ik zou dit zeer beslist niet doen, nog afgezien van het feit of het wel een serieus aanbod is.

Wat een negativiteit!

Het gaat toch niet over morgen emigreren, of morgen het bedrijf overnemen? De huidige crisis lijkt mij totaal niet relevant mbt TO's vraag.
Ze geeft zelf aan nuchter te kunnen nadenken, en eerst daar op vakantie te gaan alvorens ook maar iets anders te doen dan dromen. Ja, de huizen zijn anders, het bedrijfsleven is anders, en...dus? Amerikanen zijn ook erg gemakkelijk in suggesties doen en deze in het water te laten vallen, of om deze aan te passen aan veranderingen, en dus?
Ik hoop dat TO lekker op vakantie gaat, met een open mind, en ervan geniet. Daarna zien ze wel verder.
Olief

Olief

"De huidige crisis lijkt mij totaal niet relevant mbt TO's vraag." Mij wel. Op welke termijn zie je die emigratie? Zoals ik zei: de schildersbranche is een branche die enorm geraakt wordt door die crisis. De kans is echt niet denkbeeldig dat het bedrijf niet eens overleeft. En de crisis is nog niet voorbij, de effecten bij kwetsbare bedrijfstakken kunnen lang na-ijlen.
Iemand zegt: "Ze gaan niet met een tentje naar de Noordpool." Nee, maar wat als je emigratieplan niet lukt? Hoe sta je er dan voor? Wat hèb je dan nog? Maar voorlopig vermoed ik dat je er niet eens definitief in komt. We kennen ook iemand die met een Amerikaanse is getrouwd, ter plaatse zó aan het werk kan, maar de VS niet in mag. Althans, wel voor familiebezoek, maar niet als immigrant.

Genista

Ik bedoelde meer dat het leuk is om te dromen over een suggestie van een amerikaan, maar dat ze eerst maar gewoon moet genieten van een vakantie en de mensen leren kennen.
Die kennis van je moet een immigratie lawyer nemen, want als je het zelf probeert te doen wordt je van het kastje naar de muur gestuurd.
Olief

Tinus_p

Tinus_p

02-05-2009 om 17:52

Olief

Olief:
" Ik bedoelde meer dat het leuk is om te dromen over een suggestie van een amerikaan, maar dat ze eerst maar gewoon moet genieten van een vakantie en de mensen leren kennen."
mss een stapje terug: ze moeten eerst eens uitvissen (VOOORDAT ze op vakantie gaan), of die mensen wle echt bestaan.
Verder; de VS is in een aantal opzichten een geweldig land, maar vakantie ergens in de midwest of de rustbelt is geen aanrader. Veel graanvelden en oude fabrieken. En graan. En oude fabrieken. En graan. En voor de afwisseling mais -tussen de oude fabrieken.

Tinus

Ik wilde niet te langdradig worden :-)
Àls ik die vakantie zou plannen, zou ik het niet alleen op die mensen baseren, maar ze wellicht op een rondreis inplannen. Moet je wel kunnen betalen.
Ik ben zelf naar Amerika geëmigreerd op jonge leeftijd voor mijn grote Liefde, en dat was ook een sprong in het diepe (met baby aan boord).
TO heeft niet gezegd over welke staat het gaat, zit idd nogal verschil in.
Olief

Misschien niet reëel

Maar een amerikaan met een eigen bedrijf hecht er veel waarde aan om het "binnen de familie" te houden. Natuurlijk is het wellicht plausibel, en ik wacht maar even tot TO terugkomt om de vragen die gesteld zijn te beantwoorden :-)

Rembrand

Rembrand

02-05-2009 om 23:04

Shall we go!

Ik bedoelde niet dat het jouw hersenspinsels waren !
Ik bedoelde dat ik even zat na te denken en mijn hersenspinsels in het draadje zette.
( met hersenspinsels bedoel ik geen fantasieverhalen, maar ongeordende gedachtes ).
M.

Genista

Ik was degene met de opmerking over het tentje naar de Noordpool.
Je zegt: "nee, maar wat als je emigratieplan niet lukt? Hoe sta je er dan voor?" Geen idee, dat weet niemand. Er is geen glazen bol. Ik heb hier ook geen idee hoe mijn leven erover 5 jaar uitziet. Misschien woon ik wel in een kartonnen doos. Of er is op mijn 70e geen AOW.
"En wat hèb je dan nog?". Nou, hopelijk een gezond stel handen en hersens waar je in Nederland of ergens anders weer een leven op moet bouwen.
Je kan ook op je 80e in "Huize Avondrood" gaan zitten en spijt hebben van gemiste kansen. Shall we go is een emigratie aan het overwegen. Alleen het plannen maken en er serieus over na denken is al een uitdaging. Ik voel geen behoefte om in Amerika te wonen. Maar zij wel. Prima toch?

Pelle

Oriënteren kan toch geen kwaad? Informatie vragen op OOl. Voordelen en nadelen horen van mensen die de stap gemaakt hebben. Dingen vragen om over na te denken. Ik heb niet de indruk dat Shall we go over èèn nacht ijs gaat. En beginnen met oriënteren lijkt me een goed idee.

Ooit gaan we

"Maastricht is een leuke stad! Toch ga ik er niet even wonen."
Nee, verhuizen doe je wel overwogen. En je vraagt misschien aan mensen op een forum of het leuk is om in Maastricht te wonen. Of er goede scholen zijn. Wat een leuke plek is om te wonen. De gemiddelde huizenprijs.Of er voldoende werk is. enz. Dat doet Shall we go toch ook? Ze vraagt info, meer niet. Ze legt het aanbod/idee aan ons voor en vraagt om mee te denken. Ik vond alleen de reacties erg negatief.
Er emigreren ieder jaar Nederlanders naar het buitenland. Komen die allemaal straatarm en een illusie armer weer terug? En de huizenprijs bij eventuele terugkomst zou ik eerlijk gezegd helemaal niet mee bezig zijn. Ik zou al blij zijn als het huis in Nederland verkocht kan worden voor een redelijke prijs. Ik ken ook mensen die zijn vertrokken naar het buitenland en hebben hun huis verhuurd. Enkele jaren lang en toen ze zeker wisten dat ze niet meer terugkwamen hebben ze hun huis verkocht. De huur van hun huis bracht meer op dan de hypotheeklasten die er nog op zaten. Ze gingen eerst voor 2 jaar naar het buitenland. En toen bleek dat ze het prima naar hun zin hadden hebben ze pas definitieve maatregelen genomen.

Nivea

Nivea

03-05-2009 om 13:26

Ik zou...

Ik zou eerst eens de telefoon pakken e/o skypen.

Shall we go

Shall we go

04-05-2009 om 16:16

Reactie

Heb de afgelopen dagen veel gewerkt, dus ik ben nu pas in de gelegenheid om bij te lezen en ook te reageren.
Ik begrijp de terughoudendheid en de voorzichtigheid die een aantal mensen mij adviseert in hun reacties. Ik vind het alleen een beetje jammer dat het op een vrij neagtieve manier wordt gebracht. Alsof ik naieviteit hoog in het vaandel heb staan....
Mijn man en ik zijn beiden nuchtere mensen met een leeftijd waarop je idd nog eens iets anders kunt/wilt gaan proberen. Ons kind is nog heel jong. Deze mensen in Amerika (die wel degelijk bestaan...nou ja zeg...) hebben ons een voorstel cq. aanbod gedaan waar beide partijen ja of nee op kunnen zeggen. Misschien willen wij wel helemaal niet. Of willen zij het eigenlijk helemaal niet. Jongens, in die fase zitten we nog niet eens.
Op een doodgewone doorsnee doordeweekse dag krijgen wij ineens heel vreemd maar leuk nieuws te horen, iets wat je totaal niet verwacht. Dan is het toch leuk om een beetje te dromen? Stel je toch voor dat en wat als we en hoe doen we dat en wat gaan we enz. enz. vloeit daar allemaal uit voort. Niks concreets, niks definitiefs. Eerst eens een vakantie daar en dan kijken we wel verder. Het gaat trouwens om Michigan. Dat mijn man van huis uit geen schilder is...tsja...dat weet hij zelf ook wel en dat weten zij ook. Hun aanbod is echter om hem alles te leren en indien het beide partijen bevalt, is er de mogelijkheid om eventueel in de toekomst het bedrijf over te nemen. Waarom wij en niet een amerikaan? Omdat amerikanen kennelijk dol zijn op alles wat uit Europa komt en er ook een familie-connectie is. En omdat het hele lieve, aardige en goede mensen zijn, voorzover wij dat op afstand kunnen beoordelen. Hun aanbod is vanuit een goed hart gekomen. Of het realistisch is of haalbaar is nu nog helemaal niet aan de orde. Wij gaan niet op stel en sprong emigreren. Wij spelen nu, toch wel vrij onverwacht, met de gedachte. Let wel, ik wil de nadruk leggen op 'spelen'. Het is leuk om nu een beetje te fantaseren, omdat er iets totaal onverwachts op je pad komt.
Maar ook als wij over 1 of 2 jaar wel die kant op zouden gaan, dan nog verbrand ik niet alle schepen defintief achter me. Idd ons huis in eerste instantie verhuren. Na een paar jaar kun je nog altijd anders beslissen.
Man en ik zijn twee keer in Amerika geweest. In de regio Boston en regio Memphis. En beide keren voelde het 'goed'. Het is niet een land waar ik met totale tegenzin naar toe zou gaan. Maar nogmaals, of we gaan is nu nog totaal niet aan de orde.
Oh ja, enne Tinus...ik ben dol op mais en oude fabrieken!!!

Mmmm

"In de regio Boston en regio Memphis. En beide keren voelde het 'goed'. Het is niet een land waar ik met totale tegenzin naar toe zou gaan"

mmm, nee, dat geldt voor mij ook. Bij 'totale tegenzin' denk ik eerder aan plaatsen als Saoedie-Arabië of Somalië. Maar voor serieuze emigratieplannen zou ik de lat toch wel flink hoger leggen dan het ontbreken van totale tegenzin.

Maar goed, je zit duidelijk in de beginfase. Wie weet of het wat wordt...

Veel plezier in elk geval met dagdromen/plannen maken

Temet

Shall we go

Shall we go

04-05-2009 om 16:57

Temet

Temet: Maar voor serieuze emigratieplannen zou ik de lat toch wel flink hoger leggen dan het ontbreken van totale tegenzin.

Wij ook dus. Misschien niet helemaal goed verwoord maar ik heb bijvoorbeeld helemaal niks met Hongarije. Ook een paar keer geweest maar niet een land waar ik zou willen wonen. Bij Amerika voelt dat wel goed. Dat bedoelde ik ermee.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.