Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

28-09-2009 om 22:51

En wat vind je het mooiste woord?

In navolging op bovenstaand draadje, wat vind je een mooi woord?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

28-09-2009 om 22:52

Mijn woorden

Misjpoge en achenebbisj

Starry Night

Starry Night

28-09-2009 om 23:11

Barracuda

Ik ken geen enkel woord dat beter past bij waar het voor bedoelt is.

Starry Night

Starry Night

28-09-2009 om 23:12

Bedoeld!

Want ik ben nie dom, dat leek maar zo (en het is laat).

En ik

Van die woorden als desalniettemin, niettegenstaande en daarentegen kan ik heel blij worden maar ook een uitdrukking als "ijs en weder dienende" vind ik geweldig. Taupe (de kleur) vind ik ook een mooi woord. Ooit hoorde ik Bram Mosczkowicz praten over infaam en abject, vond ik ook mooi klinken.

Angie

Angie

29-09-2009 om 00:57

Op dit moment

is mijn favorite woord (gebruik het zelf niet, maar het klinkt wel goed):
discombobulated

Betekenis; volledig verward (zie: http://en.wiktionary.org/wiki/discombobulated)

Angie

Er bestaan schitterende woorden

Vrijwel iedere taal herbergt prachtige woorden. "Verkneukelen" bijvoorbeeld, maar ook "moord" zijn als woord gewoon mooi. Een van mijn toppers is het Friese woord njonken (naast).

peper

peper

29-09-2009 om 09:58

Sprankelend

daar krijg ik alleen maar mooie en vrolijke beelden bij!

En hoe noem je je partner?

Na "hoe noem je je partner tov je kinderen" ben ik ook wel benieuwd hoe je je partner zelf aanspreekt?

Ik noem mijn man maar zelden bij zijn voornaam, en hij mij ook eigenlijk nooit, wij zijn meer van de koosnaampjes. Als ik hem bij zijn voornaam noem is dat eigenlijk alleen als hij niet luistert naar een koosnaampje of als we eens ruzie hebben. Maar dat gebeurt niet gauw... Omgekeerd ook: als hij mij bij mijn voornaam, of een afkorting daarvan, noemt dan weet ik dat er iets aan de hand is

Sorry

ik had een nieuw draadje willen starten! Ga ik nu alsnog doen dus...

krin

krin

29-09-2009 om 10:18

Mooie woorden

ik heb er een hele lijst van. Ik vind een woord mooi als het voor mijn gevoel klinkt naar wat het betekent. Zoals gramstorig, fnuikend, bedompt, korzelig, wispelturig, wrang. Het zijn helaas vaak wel woorden die je er in het dagelijks leven niet even snel tussen frutselt (ook mooi, trouwens). Balsturig, ook zo-een.

ishtar

ishtar

29-09-2009 om 10:46

Volledigheid

in het rijtje tegenstellingen hoort deze ook thuis. Prachtig woord!

Amarins

Amarins

29-09-2009 om 18:42

Onverwijld

... er zit zoiets mooi-haastigs in.

Krin

Ik sluit me helemaal aan bij jouw lijstje! Gramstorig las ik toevallig vandaag in de Volkskrant en ik dacht nog 'dat is er een voor het mooiste-woorddraadje'.

Ik denk trouwens dat als je de gemiddelde scholier jouw lijstje voorlegt, de meesten helaas de betekenis van woorden als fnuikend en balsturig niet zullen kennen.

Chris

Massi Nissa

Massi Nissa

29-09-2009 om 20:51

Bijbelse woorden

Dankzij een calvinistische opvoeding ken ik veel prachtig Nederlands uit de Statenvertaling. Ik zing ook met mijn dochter "Looft hem in zijn heiligdom, looft hem in het uitspansel zijner sterkte, looft hem om zijn mogendheen, looft hem naar de grootheid zijner kracht." Ik ben helemaal niet Christelijk, maar ik vind die tekst zo schitterend. Aan het einde halen we samen heerlijk uit: AL-les wat A-dem heeft LO-ve den heer, halleLUja. We zingen ook "Ai, ziet, hoe goed, hoe lieflijk 't is als zonen van 't zelfde huis als broeders samenwonen, waar 't liefdevuur niet wordt gedoofd. 't Is als de zalf op 's hogenpriesters hoofd, de zalf waarmee hij is aan god gewijd, die door haar geur het hart verblijdt." Dat is toch prachtig? Ik lees ook puur voor mijn plezier bijbelboeken als het Hooglied (en dan dus in die oude vertaling, want o wat is dat genieten). Maar misschien ben ik een beetje oubollig qua smaak.
Groetjes
Massi

Lou

Lou

29-09-2009 om 21:31

Massi

Ik moest erg lachen om je citaten uit de Statenvertaling, en dan daarna dat zinnetje: "Maar misschien ben ik een beetje oubollig qua smaak." Ja, wellicht

Vroeger vond ik kyrie eleison de twee mooiste woorden op aard. Ook opgevoed met een hoop looft, goedertieren en gloria.

Nu weet ik het niet eigenlijk.

groet,

Lou

Nassi en krin

Ja, bijbelse uitdrukkingen kunnen geweldig zijn: mijn vader mag nog graag citeren: "gevallen in jammerstaat". En als kind hoorde ik oa "Ziet niet neer op deze kleine" die wij als kind natuurlijk graag te pasen te onpas citeerden.En ook uit Hooglied: "Uw borsten zijn als 2 huppelende gezellen" genoeg om voor ons en neven en nichten een hele zondag dubbel te liggen van het lachen. Ook mooi is "zalig zijn de armen van geest" en "daar zal het geween zijn en tandengeknars"
En Krin, fnuikend vind ik ook een gweldig woord.
Wat ik zelf ook mooie woorden vind zijn svarabakti-vocaal (de toegevoegde "uh" in mellek ipv melk en ellef ipv elf) en onomatopee (klanknabootsing als sissen)

Te pasen?

Ik ben wel heel erg bijbels nu: niet te pasen maar natuurlijk te pas en te onpas

Jujube

Jujube

29-09-2009 om 22:55

Hmm

'Snood' vind ik een erg mooi woord (snode plannen smeden) en 'smikkelen' is ook een prachtwoord. En izegrim, lapzwans, schobbejak, kniesoor, booswicht, reikhalzend, snuiter, vernuftig, nuffig, vagebond, schalks, kleinood en pierewaaien.
En veel jiddische woorden vind ik ook mooi, zoals ramsj, achenebbisj, versjteren, vernachelen, mesjogge, penose, tinnef, sjoege, gallemieze en schlemiel.
Groet,
Jujube

Bellefleur

Bellefleur

30-09-2009 om 09:38

Psalm 1

Beklijven. (hoe vervoeg je dat eigenlijk?)
En qua psalmen: ik mag graag psalm 1 zingen tijdens het stofzuigen: welzalig de man die niet wandelt in de raad der goddelozen, noch zit in de kring der spotters. Maar aan des heeheehrun wet, zijn wèlgevallen heeft, en diens wet overpeinst, bij dag en bij nahahacht. Want hij is als een boom, geplant bij waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, welks loof niet verwelkt, alles gelukt.

Bellefleur

beklijfde, heeft beklijfd. En nu schiet mij te binnen dat dit een van de weinige werkwoorden is met een lange ij die geen e in de verleden tijd heeft.

Goh, dat ik dat toch weet, ondanks een niet-calvinistische opvoeding

Groeten,

Temet

Kecks

Dit draadje doet me denken aan het liedje van de Tröckener Kecks: Zou je niettegenstaande de recente gebeurtenissen toch nog een verblijf op amoureus gebied in overweging willen nemen alsjeblieft?

Het is dat ik al aan de man ben, maar anders zou er toch een gevoelige snaar geraakt worden bij zo'n openingszin!

Massi Nissa

Massi Nissa

30-09-2009 om 20:48

Mooi

Zowel die psalm van Bellefleur als de vervoeging van Temet. Ik dacht zelf al aan "beklijven, bekleef, bekloven", maar dat klonk nergens naar (grinnik).
Groetjes
Massi

Tirza G.

Tirza G.

30-09-2009 om 22:27

Dat lijkt me eenvoudig

het mooiste woord, waar ik de vlag voor uitgestoken heb toen mijn kinderen het ein-de-lijk op de goeie manier in gingen zetten, is natuurlijk:

NEE!

Heerlijk. Geef áán die grenzen!

Tirza

Stelle

Stelle

01-10-2009 om 13:58

Jaaa, krin!

Sluit me helemaal aan bij jouw lijstje, waar ook nog 'halsstarrig' in thuishoort.
Ik houd ook van de uitdrukking 'wat is er in je gevaren?'
En ik bedenk vast nog veel meer, maar dat lukt nooit op commando.

Jaaaaa het svarabhaktivocaal.....!

Dát vind ik nou echt leuk!! Iemand die zomaar net als ik "svarabhaktivocaal" het mooiste woord vind!! Echt heel leuk! Het is een prachtig woord!
Hoog scoren bij mij ook verkneukelen en sprankelend.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-10-2009 om 15:17

überhaupt

Ik heb iets met überhaupt. Confisqueren vind ik ook de moeite waard

reina

reina

01-10-2009 om 21:18

Tirza

Om 'nee' nou een mooi woord te noemen..., soms wel, maar ik denk dat iemand die voor de ambtenaar van burgerlijke stand staat en degene naast zich "NEE' hoort zeggen het niet met je eens is...
Ik hou meer van de woorden 'wij' en 'samen', woorden die aangeven dat je niet alleen staat.

Tirza G.

Tirza G.

01-10-2009 om 22:21

En toch reina

(mijn vader is overigens een tijdje abs geweest en heeft het één keer meegemaakt) denk ik dan aan importbruiden, mannen die getrouwd wórden door een kenau-moeder, uitgehuwelijkte jonge meiden en dan denk ik: goed zo. Zeg maar néé tegen wat je toch eigenlijk echt niet wilt. Want het is niet leuk, maar wel heel dapper.

Tirza

Tirza en reina

Jullie vinden die woorden kennelijk vooral mooi door betekenis en context. Goed, mooi, maar ik vind woorden vooral fraai om het woord zelf Dat jullie geen rare associaties krijgen bij het feit dat ik "moord" heb opgevoerd als fraai woord

reina

reina

02-10-2009 om 09:36

Tirza

Dit was maar een voorbeeld, ik kan andere momenten noemen waarop ik geen 'nee' had willen horen. Omdat 'nee; iets heel naars impliceert.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.