Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Ff hier van me afschrijven: harde schijf vernietigd door bedrijf met al onze foto's erop.

Ik moet het hier even van me afschrijven. Het zit me zo hoog en kan alleen maar huilen.

In juli heb ik een externe harde schijf gekocht om alle foto's van de pc af te halen en te kunnen bewaren.

Onlangs wilde ik hem aansluiten en schoot het stekkertje naar binnen waardoor ik dus dat ding niet meer kon aansluiten (en dus ook niet voor de zekerheid alle gegevens eraf kon halen).

Op 1 oktober heb ik hem naar de winkel gebracht en mijn probleem voor gelegd.
Zegt die winkelmedewerker: "u krijg een nieuwe van mij mee".
Ik vertelde dat dat niet ging omdat ik al mijn gegevens erop had staan. Dan moest hij dus opgestuurd worden ter reparatie.

Het apparaat achter gelaten en het kon wel 5 weken duren eer hij terug was.

Afgelopen woensdag een brief gekregen dat de reparatie voltooid was en dat ik een vergelijkend apparaat kon ophalen. Ik had de brief niet goed gelezen dus het drong niet to mij door dat ik niet mijn eigen maar een andere zou krijgen.

In de veronderstelling dat ik mijn eigen app. zou ophalen ging ik vandaag naar de winkel toe.
Die man vertelde dat ik een nieuwe zou krijgen.
Daar ben ik niet mee akkoord gegaan omdat ik mijn gegevens terug wilde.
Dan hadden we nu een probleem want die heeft hij niet meer.
Hij zou er achteraan bellen. Ik vroeg wanneer hij dat wilde gaan doen en kreeg als antwoord: "o, ergens in de loop van de dag zal ik met hullie (ja ja, je leest het echt goed) contact opnemen. Dus ik gaf als antwoord dat ik vanavond zou bellen hoe het afgelopen was.

Thuis gekomen ben ik meteen gaan bellen. Kreeg per toeval een filiaal in Zwolle aan de lijn en heb daar gevraagd naar het telefoonnummer van het hoofdkantoor.
Daar konden ze me dat nummer niet geven want er was net een reorganisatie geweest en niet alle nummers waren al bekend (lekker dan).

Hij vroeg wat het probleem was en ik heb het hem uitgelegd.
Die man vroeg me of de werknemer niet had genoteerd dat de hardeschijf leeg gehaald moest worden. Nou nee dus.
Dan had ik dus eigenlijk geen kans van slagen.

Toen maar naar het nummer gebeld wat ik van "zwolle" kreeg. Bleek het hoofdkantoor te zijn. Probleem uitgelegd, antwoord: helaas, alles is al vernietigd.
OM ZO'N LULLIG STEKKERJTE!!!!! ZONDER TE CHECKEN OF ER NOG GEGEVENS OP STONDEN!!!!
Heb advies gekregen om een klacht in te dienen. Dat heb ik gedaan. Maar of ik onze foto's er mee terug krijg.....
Vanmiddag gaat mijn man met me mee naar het filiaal in onze woonplaats om verhaal te halen en het vuur aan de schenen te leggen.
Ik werk in het zelfde pand als waar dat filiaal zit, dus we zijn ook nog eens indirect collega's met hen. Maar ik heb geen zin om dit zomaar even te laten gaan met "jammer".

De tranen biggelden over de wangen. Alle foto's, filmpjes etc weg van heel veel jaren. Andere belangrijke gegevens zijn weg.

Je hoort wel van mensen die vertellen na een brand (o.i.d.) dat foto's het enige is dat ze heel graag terug willen hebben. Maar nú kan ik me pas echt indenken hoe het voelt om ze terug te willen hebben.

Ik kan alleen maar janken. Bah, valt me zó zwaar.

Bedankt voor jullie "luisterend oor".

Als jullie nog tips hebben hoe dit af te handelen......

K. ersje (die nu eerst een kopje thee gaat zetten)

sinas

sinas

11-11-2011 om 13:39

Inderdaad, heel erg!

ik heb ook geen tips voor je, alleen medeleven.

En ik zie je bericht ook al waarschuwing dat ik ook alles weer eens even moet checken en updaten.

Bellefleur

Bellefleur

11-11-2011 om 13:45

K.ersje,

een kleine tip, vertel het mensen in je omgeving. Wellicht hebben zij nog foto's. Je krijgt nooit alle foto's en filmpjes terug, maar het is misschien een kleine compensatie. Ik kan me goed voorstellen hoe akelig dit voor jullie is. Sterkte.

dc

dc

11-11-2011 om 13:59

Wat ideetjes?

Heb je weleens foto's online geplaatst om te delen? Of om te bestellen? Neem contact op met die bedrijven en vraag of je foto's nog te achterhalen zijn.

En de foto's, die heb je van je computer verwijderd? Lang geleden? Ze zijn namelijk pas echt weg als het met andere data overschreven is, voor die tijd zijn er programma's waar je ze mee terug kunt halen. Bijvoorbeeld Norton systemworks. (Ze zitten niet toevallig nog in je vuilnisbak? Dan is het nog makkelijker).

dc

dc

11-11-2011 om 14:00

En voor de toekomst

Koop nog een harde schijf en bewaar die op een andere lokatie. Dat doen wij. Dus foto's staan en op computer en op 2 harde schijven.

Ilva

Ilva

11-11-2011 om 14:52

Hier ook

Wij hadden een laptop. Ineens loopt hij vast. Manlief naar winkel. Jongen helpt hem. Zet hem aan, drukt op wat knoppen. Manlief zegt nog: wis je zo niet alles (had dus verteld van de foto''s). Nee hoor, hij repareert hem alleen. Thuis gekomen, schijf leeg, alles weg. Manlief volgende dag gebeld, ontzettend kwaad geworden. Wat blijkt, medewerker was stagiere, had nooit alleen in de winkel mogen staan, was daar pas 2 dagen! Laptop ligt daar nu, ze proberen of ze er nog iets van af kunnen halen maar ik ben bang. Gelukkig staan veel foto's ook op de vast computer, (met backup) maar heel veel zijn er wel weg. Eikel, die knul. En idioten in die winkel. Je laat zo'n knul toch niet alleen in de winkel. Grrrrr

dc

dc

11-11-2011 om 17:57

Nou ilva

Het lijkt me echt stug dat die jongen dat gedaan heeft, het lijkt me waarschijnlijker dat je harde schijf gewoon het loodje had gelegd en daarom vast liep.

En zo niet, dan is er niets aan de hand, want dan kan je data dus weer bovengehaald worden. Dit kan niet als de harde schijf echt stuk is.

Het is gewoon heel erg onverstandig om belangrijke dingen op slechts 1 electronisch apparaat te hebben. Vroeger of later gaat elke computer of harde schijf stuk. Dat kun je niet zo in de schoenen van een ander schuiven hoor.

Merel

Merel

11-11-2011 om 18:39

Echt nooit

Echt nooit je belangrijke bestanden op maar één apparaat zetten. Mijn harde schijf ging plotseling helemaal uitzichzelf stuk. Niemands schuld, gewoon pech. Gelukkig had ik 98% van mijn bestanden dubbel.
Dus echt voortaan dubbel je spullen bewaren en tegenwoordig kan je voor heel weinig usb stickjes en schijfjes kopen van heleboel gigabytes, dus gewoon een backupsysteem aanleggen of online opslaan, dat kan tegenwoordig ook en dat kan je praktisch niet kwijtraken want die bedrijven hebben ook weer meerdere backupsystemen.

En de tip om al je vrienden en bekenden aan te schrijven voor nog wat foto's en filmpjes is een hele goede, vaak komt er dan nog wel hier en daar vanalles leuks tevoorschijn.

Terpi

Terpi

11-11-2011 om 20:19

Gatver

Wat een verdrietige toestand, zoiets onvervangbaars als je foto's kwijt. Ik kan me voorstellen dat je jezelf genoeg voor de kop slaat dus al die goedbedoelde adviezen zijn volgens mij nu even niet echt nodig. Ik hoop op een klein mirakel waardoor ze je harde schijf toch nog terug vinden!

+ Brunette +

+ Brunette +

11-11-2011 om 21:47

K. ersje

Kan me voorstellen dat je er overstuur van was. Heb zelf eens zoiets gehad met een laptop die stuk ging, het was een ouderwetse zonder cd-brander, externe harddisks waren nog niet in zwang en ik had het maken van reservekopieën dus te lang uitgesteld. Alle foto's van de eerste levensjaren van mijn dochter weg! Gelukkig had ik de leukste babyfoto's al eens uitgeprint en inderdaad blijken familieleden en vrienden ook nog van alles te hebben. Ik vind het niet meer zo erg, wat moet je eigenlijk ook met duizenden digitale foto's.

dc

dc

11-11-2011 om 22:14

Nog even

1. Kun je laten weten of het lukt om van de harde schijf nog wat terug te halen?

2. Als je geen geld hebt voor een 2 externe harde schijf, investeer dan tijd om je mooiste foto's online op te slaan. Je kunt hier bijvoorbeeld gmail voor gebruiken (als je geen gmail hebt kan ik je uitnodigen als je wilt. Stuur dan even een mailtje naar dcouders at gmail.com)

Ik zou willen dat ik even langs kon komen om te helpen!

Toke

Toke

11-11-2011 om 22:23

Soms kan het nog

ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar in theorie zou je bestanden moeten kunnen terughalen, ook al zijn ze voor het oog van je harde schijf verdwenen. Na het verwijderen herkent het systeem de gebrukkte ruimte als 'vrij', maar zolang er nog niets overheen is geschreven, is het bestand nog terug te halen met speciale software. Via deze link kom je bij uitgebreidere uitleg en software om het uit te voeren. Veel succes, ik hoop van harte dat het lukt. Het lijkt me echt een nachtmerrie.
http://www.plusonline.nl/reizenenvrijetijd/digitaal/artikel/2030/digitaal-gewiste-bestanden-terughalen

Raar

Lijkt me erg vreemd dat ze die schijf leeggemaakt hebben. Waarschijnlijker is dat ze dachten repareren is 't niet waard (want wisten zij veel). Misschien ligt die schijf nog wel ergens nog steeds kapot te wezen, misschien is ie weggegooid. Ik zou m'n eigen kapotte schijf terug eisen. Laat ze 't hele reparatiebedrijf binnenste-buiten keren op zoek naar een externe harde schijf met 'n naar binnen geschoten stekkertje. Als je die schijf terug kunt krijgen, kan een techneut 'm wellicht aangesloten krijgen en dan gok ik dat alles er nog op staat. Hier heeft u een nieuwe is een goedkope, waardeloze oplossing. Maar men zal wel serieus moeten willen zoeken.

dc

dc

12-11-2011 om 07:45

Inderdaad

Je hebt heel veel opslagruimte. Het kost vooral veel tijd. Dus je stuurt jezelf de belangrijkste toe.

Merel

Merel

12-11-2011 om 09:20

Dat ding moet ergens liggen

Dat ding moet toch nog ergens liggen, waarschijnlijk op een plank/bak met daarop 'kan weg'. Kan me niet voorstellen dat een bedrijf meteen een apparaat direct in een soort schredder mikt.
Balen dat het nu weekend is, maar ik zou maandag op de stoep van het reparatiebedrijf staan. Je schijf was namelijk helemaal niet stuk, maar alleen het stekkertje!! Dus op een of andere manier moet dat er toch af te halen zijn.
Succes, en toch nog maar een tipje: koop eens in de zoveel tijd een spindle met dvd-tjes en brand het belangrijkste weg. Dat kost echt niet zoveel en je kan het in etappes doen en dan bij houden.

mix

mix

12-11-2011 om 10:25

Hier ook eens gehad

en het stond er nog wel degelijk op. Er zijn bedrijven die dit voor je kunnen terughalen maar dat kost je wel de hoofdprijs. Hier waren we 900 euro kwijt. Maar er stond teveel op om voor altijd weg te laten zijn, zowel privé als zakelijk (vrijwilligerswerkadministratie).

Even tussendoor, wat kostte je die ext. harde schijf?

Duur

Gegevens van een schijf afhalen is duur als er echt problemen met de schijf zijn. Dat is/was met deze schijf niet. Maar tja, gegevens er afhalen kan alleen maar als je de schijf hebt.

Kersje!

Wat vreselijk waardeloos allemaal! Naast het feit op zich het gegeven dat ze kennelijk totaal niet beseffen hoe enorm triest zoiets is. Als je al die data in een kast voor hen zou kunnen neerzetten, zouden ze pas goed weten hoe stom de fout is.

Ik probeer heel geregeld fotoboeken te maken en dingen fysiek te laten zijn. Ouderwetse afdrukjes en zo. Het is prachtig en praktisch, dat digitale opbergen en bewaren, maar ook heel kwetsbaar.

Toke

Toke

12-11-2011 om 15:06

Software op je pc loslaten

ik zou eerst kijken of je op je eigen pc nog bestanden kunt terugvinden. Ook als je die hebt weggegooid, zijn ze nog terug te halen, zolang windows ze niet heeft overschreven. En dat is ongetwijfeld niet met alle bestanden gebeurd. Dat bedoelde ik met mijn opmerking hierboven ergens, maar nu teruglezend kun je dat ook zien als een tip om je bestanden van de nu weggegooide schijf terug te halen. Maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoelde bestanden die je van je harddisk hebt weggegooid, nadat je ze had overgezet naar het externe geheugen. Wie weet wat je op die manier terughaalt, en dat scheelt een hoop ergernis. Op die site van plusonline staat ook een gratis download. Het Plus-magazine lees ik bij mijn vader en dat heeft vaak handige en betrouwbare tips, dus in jouw geval zou ik deze zeker proberen.
Je kunt op je pc ook nog een systeemherstel proberen naar een backuppunt van voor het moment van overzetten. Maar ik weet eerlijk gezegd niet of je daarmee bestanden kunt terughalen. Ik dacht het eigenlijk niet. Maar proberen kost 1 minuutje en stel dat het wel werkt... Je kunt ook binnen een minuut het terugzetten ongedaan maken.
Het lijkt me fijn als je niet totaal afhankelijk bent van het bedrijf dat nu de oorzaak van de ellende is.

Hombre

Hombre

12-11-2011 om 16:17

Ramp

Wat een ramp.

Ik ben geneigd zo te denken als Merel et.al. Die schijf ligt waarschijnlijk nog ergens. Probeer te achterhalen wie hem in hun handen hebben gehad. Wissen of vernietigen van zo'n schijf is teveel moeite voor een bedrijf.

Ik heb een redelijke oplossing (automatische incrementele backups naar een eigen server elders), maar helemaal tevreden ben ik er niet over. Mijn foto's/filmpjes beslaan ruim 200 GB dus dat gaat niet lekker op een DVD. Hou er bovendien rekening mee dat DVD's allesbehalve het eeuwige leven hebben. Na een jaar of twee moet je ze weer kopieren naar een nieuwe.

Een echt goeie oplossing weet ik niet. Misschien een betaald Flickr account en alles daar bewaren. En ook niet alleen daar op vertrouwen. Zeker niet alles alleen thuis bewaren. Dan ben je kwetsbaar voor diefstal, brand, overstroming of technische problemen.

Mijn ervaring: Juist *bij* het backuppen is het risico op kwijtmaken van spullen groot! Je kopieert iets de verkeerde kant op, je wist de verkeerde directory...

dc

dc

12-11-2011 om 18:19

Pas op, een inbreker kan best ook wel je oude computer meenemen. Vandaar dat we een backup op een andere locatie hebben (mijn man's werk).

+ Brunette +

+ Brunette +

12-11-2011 om 19:24

Wat ik eigenlijk heel raar vind.

Harde schijf kan niet gemaakt worden. Maar waarom heb je hem dan niet teruggekregen, kapot en al? Omdat ie open ligt? Dat is toch een kwestie van een paar schroeven aandraaien? Voorzover ik me kan herinneren, krijg ik mijn spullen altijd terug: "Sorry mevrouw, repareren heeft geen zin. Hier heeft u uw ... weer terug". Als je niet expliciet hebt gezegd dat je apparaat weggegooid mag worden moet je het eigenlijk gewoon weer terugkrijgen. Als ze erg laks zijn, zou je dat nog kunnen zeggen.

Recuva

Je kunt uiteraard proberen of er nog iets terug te halen valt van je eigen harde schijf. Ik heb een paar keer recuva gebruikt. Vrij simpel programma, je laat hem gewoon alles zoeken, 't lijkt of er uren lang niets gebeurd en dan opeens een enorme lijst met teruggevonden bestanden waar uiteraard ook veel rommel tussen staat maar mogelijk ook nog wel een deel van je foto's. Met 'n klik zet je ze weer terug. 'T ligt er een beetje aan hoe fanatiek je sinds juli de harde schijf van je PC gebruikt hebt. Heb je in de tussentijd gedefragmenteerd dan zal het weinig zin hebben maar anders kun je dat iig proberen. (Maak voor de zekerheid een backup van je belangrijke bestanden voor je begint).

Hombre

Hombre

13-11-2011 om 10:42

Schijf was niet kapot

De schijf is niet kapot. Zo'n externe schijf bestaat uit een behuizing, wat electronica voor de USB interface en een extra voedingsaansluiting en een gewone standaard (SATA) harde schijf. Als de voedingsaansluiting kapot is (zoals hier) of de USB interface electronica is de schijf zelf nog prima bruikbaar.

Je schroeft het externe kastje dus open. Trekt de schijf eruit. Stopt 'm in een andere behuizing (kun je los kopen) of direct in een PC (met zo'n SATA kabeltje). Zet de PC aan en je kunt alle bestanden benaderen en kopieren.

Dat had het arme slachtoffer dus moeten doen...

Maar alle goedbedoelde suggesties over recovery software zijn dus in dit geval niet relevant.

dc

dc

13-11-2011 om 12:12

Hombre je leest niet

De externe harde schijf is weg, maar de computer waar ooit de foto's van afgehaald zijn is er nog wel. De goedbedoelde suggesties over recovery gaat dus over de computer die gewoon nog thuis staat.

Monique D*

Monique D*

13-11-2011 om 14:02

Dat wat hombre zei had de winkelier moeten doen..

De winkelier heeft helemaal niet geluisterd. K.ersje wilde GEEN nieuwe externe schijf, maar ze wilde dit laten repareren. Dat heeft ze tegen die winkelier gezegd. Maar op een of andere manier had die verkoper last van een ruis, want in de brief die zij later ontving stond dat zij een vervangende harde schijf zou krijgen en dat is ook gebeurd. De externe HD is vernietigd. Dat was niet de afspraak.
Het voorstel van Hombre had die winkelier moeten uitvoeren. K.ersje had geen idee hoe ze dit euvel moest oplossen en gaat ermee naar de winkel.
Voor de volgende keer is het ook het beste om een backup op twee locaties op te slaan. Het is erg kwetsbaar om het op één plek te bewaren. Alles kan een keer stuk gaan... Foto's op dvd's of op een website op te slaan is ook een goed idee.

Hombre

Hombre

14-11-2011 om 08:58

OK, dat is de moeite waard om te proberen, maar als het wissen van die foto's al een tijd terug is wordt de kans om ze nog terug te halen een stuk kleiner.

Hombre

Hombre

14-11-2011 om 09:00

Duivels dilemma

Ai, geen schroefjes en garantie, da's inderdaad een vervelende situatie. Toch denk ik niet dat ik die mensen met de enige kopie van mijn foto's vertrouwd zou hebben. Dan maar openbreken en een andere behuizing eromheen.

K ersje : hele dringende tip!

Er bestaat nog een kans dat de foto's terug te halen zijn vanaf de computer waarop de oorspronkelijke foto's bekeken zijn. Ook vanaf de oude fotokaartjes is het mogelijk om - voor zover niet volledig overschreven- oude foto's terug te vinden.-
K ersje, bel hiervoor Yodata.nl 0318-453537
Die kan ik echt van harte aanraden!!
Succes,
Petra

Een kadobon

van 50 euro. Zo zie je maar weer, aan geld heb je in zo'n geval hélemaal niks.

Ik hoop echt dat je een mens van vlees en bloed aan de telefoon krijgt met wie je kunt praten over de plaats waar je kapotte schijf nu ligt. Al dat heen-en-weer mailen is knap vruchteloos en vervelend.

Geheugenkaartjes kunnen best wat opleveren, als je niet elke keer alles overschrijft, maar het is een gok wat er nog opstaat. Alle beetjes helpen.

sinas

sinas

27-11-2011 om 23:18

Hier ook stekker kapot

ik dacht nog, hoe kan zoiets nou gebeuren, maar nu weet ik het. grrrr. Hoe dan ook, met jouw verhaal in mijn achterhoofd heb ik slim computerneefje gebeld en ik hoop dat hij onze data kan redden!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.