Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Lys Lionne

Lys Lionne

04-12-2008 om 09:18

Functie weg bezuinigd, nu ziektewet?

Mijn draadje is inmiddels gearchiveerd zag ik, vandaar dus een nieuwe. Ik zal de situatie nog even uitleggen:op 4 november heb ik van mijn werkgever gehoord dat mijn functie per direct werd weg bezuinigd. Er werd mij een andere functie aangeboden, maar die is fysiek te belastend. Ik ben een week met betaald verlof thuis geweest en ik werd op 11 nov. met ziekteverlof gestuurd (omdat ik de aangeboden werkzaamheden niet uit kan voeren) en heb onmiddellijk een gesprek met een arbo-arts aangevraagd. Deze afspraak was op 13 nov. en ik werd door arts in het gelijk gesteld: met mijn fysieke beperkingen zou ik de aangeboden (voelde overigens als opgedrongen) functie niet kunnen vervullen. Alles netjes op papier gezet, tevens dat hij mijn ziekmelding zwaar onterecht vond, ik was niet minder arbeidsgeschikt voor mijn (weg bezuinigde) werk dan op 3 november. Er moest maar een passende functie gevonden worden en de ziekmelding moest per direct stop gezegd. Ik heb uiteraard meteen contact opgenomen met mijn werkgever voor een gesprek en mag morgen, 5 december, eindelijk komen. Wel een brief ontvangen waarin ernstig de nadruk gelegd word op mijn zogenaamde ‘arbeidsongeschiktheid’ en het inhuren van een arbeidsdeskundige. Ook wordt erin vermeld dat ik rekening moet houden met re-integratie binnen een ander bedrijf. Mijn advocaat (rechtsbijstandsverzekering) adviseert mij alle opties open te houden in dit gesprek, alles in beraad nemen en niks te tekenen. Echter, re-integratie binnen een andere organisatie (wet Poortwachter?) kan in principe alleen als je ziek gemeld ben, en dat ben ik niet. Dacht ik.... want gisteren ontving ik een brief van de arbodienst waarin bevestigd wordt dat er door werkgever een offerte aangevraagd is voor een arbeidsdeskundige en dat zij tot die tijd geen stappen zullen ondernemen. Een telefoontje leerde me dat ik dus wél nog ziek gemeld sta. De arbodienst heeft een adviserende functie en kan werkgever niet verplichten mij beter te melden ook al zijn zij het niet eens met de situatie?!? Ik moest het gesprek morgen maar afwachten. Helaas kan ik pas eind van de dag mijn rechtsbijstand-advocaat even telefonisch spreken, dat wordt dus weer een dag piekeren en me afvragen wat ik hier nou van moet denken. Dus ik dacht, ik vuur mijn vragen maar weer hier af ;)

- wat voor voor-en nadelen zitten er voor mij aan het ziek gemeld zijn?
- als ik het niet eens ben met deze ziekmelding, waar kan ik dit dan melden?
- wij kennen binnen het bedrijf een wachtdag bij ziekmelding, moet ik die nu ook accepteren?
- ik ben uiteraard druk aan het solliciteren, maar hoe zit dat met ontslag nemen als je in de ziektewet zit?

Alle antwoorden en tips zijn me welkom!! Pffffffft, het blijft een rotsituatie.....

Elk nadeel hep se foordeel

Als de werkgever op het standpunt staat dat je ziek bent voor je eigen werk (dat lijkt me fout, maar goed) dan kan hij je niet ontslaan, maar zit hij nog 2 jaar aan je vast. Hij moet proberen je te reïntegreren in je eigen of een ander bedrijf.

Als je functie wegbezuinigd wordt en je om die reden zonder werk zit, kan je wel worden ontslagen. Dan volgt dus WW.

Dit even heel kort door de bocht.

Dus het verhaal 'Lys is niet wegbezuinigd, Lys is ziek' kan zijn voordelen hebben.

Ontslag nemen als je een andere baan krijgt is meestal niet verwijtbaar, behalve als je een vaste baan opzegt voor een tijdelijke baan. In dit geval echter is jouw vaste baan feitelijk vervallen, dus iedereen is alleen maar heel blij als jij ergens anders werk vindt.

Let even op: als ze je bij een ander bedrijf willen reïntegreren, vraag dan wat je positie is als je in die nieuwe baan niet bevalt. Ik zou een reïntegratie op detacheringsbasis verlangen, dan blijf je bij je oude baas in dienst met behoud van je rechten, als het goed werkt in je nieuwe baan kan je dan - zo kun je afspreken - zonder verdere proeftijd een vaste baan krijgen.

Maar luister ook even naar de rechtsbijstandmeneer.

Algemene tip (weer eens) zeg nergens ja op, schrijf alles op, en leg het voor aan je rechtsbijstandverlener.

Sterkte ermee

Temet

Lys Lionne

Lys Lionne

04-12-2008 om 20:09

Vervelend

Eind van de middag belde de secretaresse van de rechtsbijstandmevrouw: ze had vandaag geen tijd gehad en belt morgen misschien. Niet fijn, ik hoop dat ze morgen vóór half 10 belt, heb ik wel dringend verzocht namelijk....

Geen idee hoe de baas het nu precies uit bedacht heeft, maar voor zover ik het tot nog toe begrepen heb is mijn eigenlijke functie dus weg bezuinigd en ben ik ziek verklaard vanwege fysieke beperkingen voor een andere functie. De rechtsbijstandmevr. vertelde vorige keer dat ook bij ziekte ontslag op economische gronden aangevraagd kan worden. Maar ja, dan zou ik ziek gemeld moeten staan voor een functie die er eigenlijk al niet meer is, toch? Ingewikkeld ;)

Bedankt in ieder geval voor de tip wat betreft re-integratie in een ander bedrijf. Nog wel een vraag hierover: stel nou dat ze me een baan in een ander bedrijf aanbieden welke ik helemaal niet wil. Moet ik hier dan toch genoegen mee nemen? Volgens de wet Poortwachter feitelijk wel, dus dat zou een nadeel van de ziekmelding kunnen zijn toch?

twee keer ja: ja, je kan inderdaad ook bij ziekte om bedrijfseconomische redenen ontslagen worden, en ja, vziw kan je ook verplicht worden een baan te nemen die je eigenlijk niet wilt. Maar natuurlijk weer geen baan die je om medische redenen niet verrichten kan.

Toch snap ik je baas niet helemaal, want waarom die Poortwachterroute als hij ook gewoon om bedrijfseconomische redenen ontslag voor je aan kan vragen omdat je echte functie, waarvoor je wel geschikt bent, wordt weggesaneerd...

Heel veel sterkte, en ik hoop dat de rechtsbijstandmevrouw morgen belt (en anders zelf weer bellen. Veel bellen als niet wordt teruggebeld wekt irritatie op maar ook vaak schuldgevoel en werkt dus wel; vraag me niet hoe ik dit weet ;-) )

Groeten,

Temet

Lys Lionne

Lys Lionne

05-12-2008 om 14:47

Gesprek gehad

Jammer genoeg belde de rechtsbijstandmevrouw niet op tijd, dus ik ben redelijk blanco het gesprek in gegaan.
Ik kreeg een keuze voorgeschoteld: of we gaan in zee met een arbeidsdeskundige die bekijkt wat mijn mogelijkheden binnen de organisatie zijn of we gaan tegenover elkaar zitten (letterlijk zo gezegd) en zien of we er met een (ontslag)regeling uit kunnen komen. Tja, met een ontslagregeling valt wat mij betreft best te leven, maar.... dan krijg ik ww en dat is maar 75% van mijn loon. Dat wil ik liever nog even uitstellen. Dus ben ik akkoord gegaan met de arbeidsdeskundige en als daar de uitkomst van wordt dat er geen mogelijkheden voor mij zijn binnen het bedrijf (wat ik verwacht) dan kunnen we zien of re-integratie in een ander bedrijf mogelijk/wenselijk is of kunnen we opnieuw rond de tafel gaan zitten om te kijken naar een (ontslag)regeling (klinkt al vriendelijker ineens hè?). Tot die tijd zat ik wat hen betreft in de ziektewet en daar ben ik in eerste instantie mee akkoord gegaan. Met alle 'afspraken' en voorstellen ben ik overigens onder voorbehoud akkoord gegaan, ik wilde eerst natuurlijk overleggen. Eenmaal thuis belde de rechtsbijstandmevr. alsnog op en die vond dat ik niet akkoord moest gaan met het ziekteverlof, dus heb ik gebeld en nu sta ik (met behoud van loon) op in-productief. De rest was allemaal prima, al vond ze wel dat het bedrijf erg veel moeite deed om mij aan het werk te houden/krijgen aangezien een ontslagvergoeding veel makkelijker is en misschien nog wel goedkoper...Maar goed, op deze manier kan ik mijn ontslag nog wat uitstellen terwijl ik toch gewoon mijn loon ontvang. En ondertussen solliciteer ik ijverig verder, al heb ik dat vanmorgen maar niet verteld ;)

Ik hoop nog voor de kerst het 1e gesprek met die arbeidsdeskundige te hebben, maar dit zou natuurlijk ook gewoon januari kunnen worden....ik wacht maar weer af.

Lys

Ww is 75% in de eerste 2 maanden, voor zover ik weet, daarna 70%.
Netto is de terugval in de praktijk kleiner, maar WW gaat wel van au.

Ik heb nog een klein tipje trouwens. Als je deelneemt aan een spaarloonregeling, hou daar dan mee op. Je betaalt over dat deel van je loon geen premie, en het telt dus ook niet mee voor je WW. Nu wordt je WW-dagloon geloof ik over een jaar gerekend, maar als je nu je loon op diemanier ophoogt en over 7 maanden er alsnog uitgaat komt je WW wat hoger uit.

Het is wel tientjeswerk natuurlijk, maar toch.

Sterkte met de gesprekken verder.

Groeten,

Temet

Lys Lionne

Lys Lionne

08-12-2008 om 09:54

Onverwachte wending.

Vanmorgen gebeld naar het zkh waar ik 2 weken geleden een sollicitatiegesprek gehad heb en waar ik nog niks van gehoord had. Blijk ik aangenomen te zijn!! Ze hadden door ziekte en drukte echter nog geen tijd gehad om mij te bellen. Wat een onverwachtse wending zeg. Ik had werkelijk niet verwacht dat dit nog door zou gaan, ondanks het zeer positieve gevoel dat ik na dit gesprek had.
Aan mij nu de taak om bij mijn werkgever te informeren wanneer ik daar weg kan, degene die daarover gaat heeft echter vandaag vrij. Ook de rechtsbijstandmevr. is vandaag weer niet te spreken, zucht. Want ik wil toch wel weten hoe of wat ik nu moet doen/zeggen tegen werkgever. Moet ik zonder meer zelf ontslag nemen en de boel de boel laten daar (is wel lekker makkelijk!). Of is het mogelijk iets van een zekerheid in te bouwen mocht het in mijn nieuwe baan niet gaan lukken (lijkt me niet onverstandig)? Zonder deze toestand had ik namelijk niet elders gaan solliciteren en had dus niet te maken gehad met proeftijd en halfjaarcontract.....
Maar ik loop hier wel even te springen door de kamer hoor, ik ben blij!!!! Heb echt super veel zin in deze baan, het is echt een uitdaging om eindelijk weer op mijn oude vakgebied aan de slag te gaan.

Jooeeeehooeeeee!!!!!!

Gefeliciteerd!

Kijk eens, dat is mooi.

En ik kan me wel een scenario voorstellen eigenlijk: de reïntegratie-in-het-tweede-spoor (dus bij een externe werkgever) krijgt nu de vorm van overstap naar deze werkgever. Dus een soort detacheringsconstructie (lijkt mij dan) met deze nieuwe baas, zodat je daar in alle rust je halfjaarcontract kan uitdienen met de zekerheid dat als er iets misgaat, je op je oude werkgever kan terugvallen.

Maar anders kan je inderdaad gewoon overstappen. In het ergste geval wordt je halfjaarcontract niet verlengd, maar ja, in deze baan zag het er ook niet denderend uit dus in die zin ga je er niet op achteruit.

In elk geval erg fijn dat dit nu gelukt is!

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.